Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Nafliu: „Punem la dispozitia investitorilor teren gratuit”

În momentul în care a ajuns primar al localităţii Galicea, Ion Năfliu a vrut să demonstreze cetăţenilor că orice se poate realiza dacă există dorinţă şi putere de muncă. Şi-a făcut o strategie şi a implementat proiecte pentru a atrage fonduri europene în folosul comunităţii pe care o conduce. Primarul îşi doreşte ca, în perioada următoare, să atragă cât mai mulţi investitori în zonă. În acest sens, este dispus să pună la dispoziţia acestor investitori suprafeţe de teren cu titlu gratuit, pentru ca aceştia să-şi poată dezvolta o afacere pe teritoriul comunei Galicea, cu condiţia ca ei să creeze locuri de muncă pentru populaţia din localitate, cu accent pe tineri. Primarul este de părere că numai în acest fel se pot crea noi locuri de muncă, iar cetăţenii comunei pe care o conduce nu vor mai fi nevoiţi să părăsească ţara.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat când aţi ocupat funcţia de primar?
Ion Năfliu: Încă din primele luni de mandat, administraţia publică locală de la Galicea a realizat pentru locuitorii din satele Valea Râului şi Cocoru o punte peste râul Topologu, care să le permită oamenilor accesul către terenurile agricole. La scurt timp, a fost demarată şi procedura de întocmire a proiectului tehnic, a studiilor de fezabilitate etc., în vederea asfaltării drumului care leagă centrul localităţii de Mănăstirea din Valea Râului, a fost asfaltat Drumul Judeţean 678 D Galicea – Valea Râului, pe o distanţă de 7 kilometri, s-a reuşit finalizarea construcţiei a două poduri – lucrare în valoare de 1,9 milioane de lei, iar toate cele opt şcoli din comună au fost reabilitate şi modernizate.

Impact real: V-aţi simţit oarecum privilegiat de faptul că la putere este PDL-ul? Consideraţi că se putea face mai mult pentru comuna dumneavoastră?
Ion Năfliu: Influenţa PNL la Guvern este, în prezent, una minimă, iar din acest motiv nici nu putem avea pretenţii prea mari pentru a fi ajutaţi. Cei din Consiliul Judeţean, probabil, au făcut şi ei cât au putut pentru a ne ajuta. Noi nu aşteptăm după fonduri, sunt o mulţime de lucruri de făcut pentru comună şi o să încercăm să facem multe şi prin eforturi proprii. Este totuşi bine că măcar la nivel local avem parte de colaborarea opoziţiei, pentru că membrii Consiliului Local, de altă coloratură politică decât PNL, au înţeles situaţia grea prin care trecem cu toţii şi chiar pun umărul la dezvoltarea localităţii. În contextul în care proiectele de hotărâre nu urmăresc decât dezvoltarea comunei, nu au existat obiecţii din partea membrilor Consiliului Local. De fiecare dată au existat discuţii constructive.”, spune primarul Năfliu.

Impact real: Ce greutăţi întâmpină cel mai des administraţia locală pentru a putea finaliza un proiect?
Ion Năfliu: Cele mai importante probleme ale comunei sunt reprezentate de schimbările foarte dese ale legislaţiei, care încurcă şi chiar anulează derularea unor proiecte vitale şi perioada destul de lungă de implementare a unor proiecte. De fiecare dată, este nevoie de o grămadă de hârtii pentru începerea unui proiect, de la avize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Se cheltuiesc o grămadă de bani pentru aceste formalităţi care de cele mai multe ori nu ne ajută cu nimic, pentru că proiectele nu pot fi finalizate. Bineînţeles, cea mai mare problemă este lipsa fondurilor pentru realizarea obiectivelor necesare comunităţii, care sunt foarte multe. Ne lipseşte, uneori, şi colaborarea cu cetăţenii, atunci când este nevoie să realizăm lucrări în folosul întregii comune. De foarte multe ori, în special, tinerii nu se implică direct şi aici mă refer la munca de voluntariat, care odată era un atu important al localnicilor din comună. Acum, toată lumea aşteaptă ca Primăria să facă absolut tot. Nicăieri în lume nu se mai întâmplă aşa ceva. Oamenii ar trebui să fie puţin mai mândri că sunt din Galicea şi că localitatea lor ar putea fi una dintre cele mai frumoase din ţară dacă ar pune umărul, din când în când. Mi-aş mai dori ca fondurile să nu mai fie împărţite atât de mult pe criterii politice, ci mai des pentru necesităţile reale ale fiecărei localităţi.

Impact real: Veţi candida şi pentru următorul mandat?
Ion Năfliu: Cu siguranţă, vom merge în aceeaşi formulă. La noi nu contează postul de primar sau de viceprimar. Oamenii din Galicea au nevoie de noi. Avem multe obiective propuse pentru a se realiza pe perioada 2012-2016 şi nu ne lăsăm până nu ducem la bun sfârşit tot ce ne-am propus. Vrem să ducem comuna Galicea la loc de cinste, să atragem investitori în zonă şi să creăm locuri de muncă pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să muncească la zeci de kilometri distanţă sau să plece în străinătate.

Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Galicea?
Ion Năfliu: Comuna noastră se poate lăuda printr-un relief variat, este o localitate apropiată de Râmnicu Vâlcea. Înainte de 1989, era între primele cinci localităţi la producţia de legume şi cereale, una dintre priorităţile pe care localitatea noastră va trebui să le aibă şi în viitor. Avem o comună frumoasă, oameni muncitori care păstrează tradiţiile, şi în acest fel istoria localităţii noastre poate fi dusă mai departe.

Impact real: Despre manifestaţiile din Bucureşti ce părere aveţi?

Ion Năfliu: Oamenii sunt nemulţumiţi, le-a ajuns cuţitul la os, din această cauză au ieşit în stradă. Consider că protestele sunt îndreptăţite. Nu cred că preşedintele o să-şi dea demisia, deoarece el a fost ales legitim, a fost ales de popor. Din cauza alegerilor, care nu vor fi comasate, se va urma cursul normal, vor avea loc în iunie alegerile locale şi, probabil, se vor schimba multe. Chiar dacă va pica Guvernul, nu se vor face alegeri mai înainte. Aceste manifestaţii au fost, într-un fel, binevenite pentru că, în acest fel, se vor mai trezi şi unii dintre cei care nu şi-au făcut treaba bine.

Impact real: Cum arăta comuna în anul 2004, când aţi ajuns primar?
Ion Năfliu: Dacă arăta bine cred că nu ne implicam. Din anul 1990 până în 2004, nu se făcuse nimic pentru comună. Noi ne-am dorit alte condiţii, mai civilizate. L-am cunoscut mai bine pe domnul viceprimar, am văzut că avem aceleaşi scopuri şi ne-a fost foarte simplu să plecăm la drum şi să începem munca. Nu a fost uşor, ţinând cont de faptul că mulţi dintre cetăţeni nici nu înţeleg că este nevoie de implicare, fără de care nu se poate realiza nimic.

Impact real: La un moment s-a spus că aţi fi avut de gând să treceţi la PDL. V-aţi gândit să plecaţi vreodată de la actualul partid la altul?
Ion Năfliu: Nu voi merge la PDL, în primul rând, pentru că nu îmi plac traseiştii politici şi, ca atare, nu am cum să mă număr printre aceştia. Şi mai important este că astfel mi-aş dezamăgi electoratul care nu m-a votat numai pe mine, ci a manifestat un respect deosebit şi pentru grupul de oameni din care fac şi eu parte, grup reunit sub însemnele PNL-ului, partid care, dincolo de toate acestea, atât la Galicea, cât şi în întreg judeţul Vâlcea, dar şi la nivel naţional, este unul cu o valoroasă încărcătură istorică, lucru de care PDL-iştii nu prea se bucură. Iar ca să punem punctul pe “i”, nu numai de-a lungul istoriei, dar şi în timpurile noastre, PNL-ul a făcut ceva bun pentru ţară, pe când democrat-liberalii au uitat totalmente de oamenii care i-au ales, tocmai pentru că au crezut orbeşte în ei. Eu nu mă pot număra printre astfel de oameni.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet pe care v-aţi dori să-l finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Ion Năfliu: Proiecte de suflet sunt toate, dar, dacă ar fi să le iau ca priorităţi, un proiect de suflet ar fi asfaltarea Drumului Judeţean 678 D, de circa 6 kilometri, care are de-o parte şi de alta circa 1.500 de locuitori. Cu puţin timp în urmă, nu puteai trece pe acest drum din cauza gropilor şi a prafului. Acesta ar fi unul dintre obiectivele de suflet pe care le-am realizat. Un al doilea proiect este amenajarea parcului şi a bazei sportive, deoarece toate activităţile culturale ale comunei se desfăşoară aici.

Impact real: V-aţi gândit să faceţi ceva pentru crearea de noi locuri de muncă în localitate?
Ion Năfliu: Noi vom oferi un sprijin substanţial pentru investitorii care doresc să facă ceva pe meleagurile de aici. Este vorba despre punerea la dispoziţia acestor investitori a unor suprafeţe de teren cu titlu gratuit, pentru ca aceştia să-şi poată dezvolta o afacere pe teritoriul comunei Galicea, cu condiţia ca ei să creeze locuri de muncă pentru populaţia comunei, cu accent pe populaţia tânără, bineînţeles. Măsura face parte din planul amplu al actualei administraţii locale de la Galicea de a atrage tineretul, astfel încât, în cel mai scurt timp, comuna să se transforme dintr-o localitate rurală cu o populaţie relativ îmbătrânită într-o aşezare rurală cu cea mai mare populaţie tânără dintre toate comunele vâlcene. Înainte de a le oferi investitorilor accesul gratuit la anumite suprafeţe de teren, Primăria Galicea investeşte masiv în punerea la punct a infrastructurii prin lucrări de modernizare a tuturor drumurilor locale, modernizarea şi extinderea iluminatului public şi realizarea serviciului de apă şi canalizare. Prin acest lucru nu urmărim numai întinerirea populaţiei comunei prin motivarea tinerilor ca să nu mai plece în alte părţi, dar şi să atragem investitorii de partea noastră, deoarece este cunoscut faptul că investitorii înseamnă o sursă importantă de îmbogăţire a bugetului comunei, prin taxele şi impozitele pe care aceştia urmează să le plătească.

Impact real: Este suficient bugetul din 2012 pentru a realiza tot ce v-aţi propus?
Ion Năfliu: Bugetul este insuficient obiectivelor pe care noi ni le-am propus, dar nu o să stăm să păzim Primăria, o să ne schimbăm domiciliul, dacă este necesar. Am făcut proiecte, facem în continuare şi trebuie să ducem la bun sfârşit lucrările de infrastructură. Dacă punem la punct drumurile, cu unele facilităţi pe care o să le creăm investitorilor, aceştia se vor stabili şi la noi, aşa cum s-a întâmplat şi cu comunele limitrofe, Mihăeşti şi Budeşti. Trebuie să ne pregătim să-i primim, pentru ca în acest fel vor apărea şi fonduri pentru primărie, din taxe şi impozite.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.