Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Năfiu: „Voi încheia cel de-al patrulea mandat cu mândrie, pentru că am ce lăsa în urma mea”

Primarul comunei Galicea, Ion Năfliu, se află la conducerea primăriei de 13 ani. Spune că, în cel de-al patrulea mandat a pornit la drum alături de o nouă echipă tânără, condusă de viceprimarul Florin Mărăcine, ambii tratând misiunea din fruntea primăriei cu extrem de mare seriozitate. Ce strategie va aborda în vederea dezvoltării localităţii, dar şi care sunt intenţiile administraţiei locale în vederea accesării de fonduri europene, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cum va fi, din punct de vedere investiţional, cel de al patrulea mandat de primar al localităţii Galicea, pentru dumneavoastră?

Ion Năfliu: Galicea este localitatea aflată printre primele locuri în privinţa alocării de fonduri Guvernamentale. Dintre cele nouă proiecte mi s-au aprobat şase, prin O.G. 28, şi asta spune multe. Mai avem un proiect pentru dotarea celor două cămine culturale, depus pe fonduri europene, pentru care suntem în aşteptarea evaluării. Orice proiect este binevenit. Mai avem un proiect pe care l-am depus luna trecută, privind nutrienţii din sursele de apă, cu finanţare de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În cadrul acestuia se va construi o rampă de colectare a gunoiului de grajd, cu ajutorul unor utilaje. Prin acest proiect vom atrage în localitate 17 miliarde de lei. Acesta este un proiect de implementare din partea primăriei, cu o cofinanţare foarte mică. În momentul de faţă am luat şi solicitările cetăţenilor, iar, în această perioadă, am făcut extinderea la reţeaua iluminatului public pentru a acoperi toate zonele, pentru că acesta este interesul, să fim lângă comunitate.

 

Impact real: Consideraţi că, până pe data de 31 noiembrie veţi depune documentaţiile pentru cele şase proiecte pentru care aţi primit finanţare de la Ministerul Dezvoltării?

Ion Năfliu: În perioada aceasta trebuie să facem proiectare şi să obţinem avizele aferente. Este o muncă destul de laborioasă. Noi sperăm să nu ratăm nici unul.

 

Impact real: Galicea a depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene?

Ion Năfliu: Proiecte pentru infrastructură nu avea rost să depunem, pentru că, în urma simulărilor, din cauza condiţiilor, Galicea nu primea punctaj. În situaţia aceasta, nu avea rost să plecăm mai departe cu proiectul şi să cheltuim bani pentru documentaţii care să rămână în raft. Cu fonduri europene, singurele axe pe Măsura 7.6. unde a scăzut punctajul doar pentru 15 zile au fost pentru dotarea căminelor culturale. Am depus şi noi un astfel de proiect, pentru că avem două cămine culturale şi, în 15 zile am făcut tot ce ne-a stat în putinţă, ne-am chinuit şi am depus proiectul. În prezent suntem în faza de evaluare, dar nu am primit încă răspuns. Cred că vom avea punctaj mare, deoarece pretenţiile programelor europene au fost reduse. Acesta este singurul proiect în momentul de faţă, pentru care ne-am putut plia, conform condiţiilor. Dacă programele europene vor schimba condiţiile pe viitor vom fi eligibili şi pentru alte tipuri de proiecte. În momentul de faţă, pentru comuna Galicea, singurul proiect eligibil a fost pentru dotarea căminelor culturale. A fost timpul foarte scurt din momentul de când am aflat că au scăzut pretenţiile, pentru a întocmi şi documentaţia pentru extindere sau alte lucrări. Trebuia să avem expertiza făcută, iar această expertiză durează cel puţin două sau trei luni, pentru că nu sunt specialişti, asta este problema. Dotarea căminului însemnă sistem de sonorizare, scaune în sala de spectacol, amenajarea scenei, montarea instalaţiei de căldură şi aer condiţionat, dar şi costume populare, pentru că noi avem grupul vocal „Vocea Topologului”, care are o activitate destul de bogată şi avem evenimente culturale care ne-au ajutat să facem un punctaj bun, pentru a obţine finanţare la cele două cămine. Doar acest proiect l-am putut obţine, pentru dotări, nu şi lucrări. Ambele clădiri arată bine, într-adevăr ar mai fi loc şi de mai bine, adică pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a locaţiilor, aşa cum am văzut în alte localităţi, dar nu avem posibilitatea să le realizăm deocamdată.

 

Impact real: Comunitatea din Galicea beneficiază de apă curentă?

Ion Năfliu: Referitor la reţeaua de apă am avut două proiecte: unul prin O.G. 28, pe o lungime de 28 de kilometri şi altul cu fonduri de la Ministerul Mediului, pe o lungime de 6,5 kilometri, proiecte care astăzi sunt finalizate. Pentru extinderea sistemului avem şi un proiect prin masterplanul judeţului de apă şi canalizare, dar şi prin PNDL avem proiecte pentru canalizare. De data aceasta, Dumnezeu a fost de partea noastră. Fondurile de la Ministerul Dezvoltării s-au repartizat fără recomandare politică. Eu sunt primar liberal, iar localitatea a primit fonduri printre primele din judeţ, şi ca mine mai sunt şi alţi colegi, primari liberali.

 

Impact real: Când se vor deschide porţile noii grădiniţe?

Ion Năfliu: Proiectul este finalizat, suntem în faza dotării, se amenajează interioarele. În noul an şcolar care va debuta în toamnă trei grupe de copii se vor muta în grădiniţa nouă. Aceasta a fost realizată cu fonduri de la Banca Mondială, prin Ministerul Educaţiei. Am adus mobilierul, scaunele şi măsuţe pentru micuţii noştri, iar clădirea este „bijuteria localităţii”. Investiţia din Galicea a făcut parte din cele cinci proiecte pe care judeţul le-a avut aprobate în vederea finanţării, tot când conducerea Guvernului era social – democrată.

 

Impact real: Dintre cele nouă proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării, pentru care nu aţi primit finanţare?

Ion Năfliu: Proiectul pentru asfaltarea drumurilor şi modernizarea iluminatului public nu a fost finanţat. Mai întâi se vor termina lucrările pentru reţea de apă şi canalizare, şi abia apoi ne vom concentra pentru atragerea fondurilor în vederea asfaltării tuturor drumurilor comunale. Noi facem lucrurile ca la carte, adică pas cu pas, aşa cum zice domnul preşedinte al României. Îmi place să spun că Galicea este localitatea lucrurilor bine făcute, respectând o anumită strategie.

 

Impact real: Aveţi susţinere politică în Consiliul Local?

Ion Năfliu: În acest mandat nu am majoritatea în Consiliul Local, dar nici un consilier nu este „Gică contra”, pentru că venim cu proiecte pentru interesul localităţii şi lucrăm cu cărţile pe masă. Întotdeauna am încercat să le spun ceea ce trebuie. Este pentru prima dată când nu am majoritate în Consiliul Local, însă lucrurile merg în sensul pozitiv, constructiv, în interesul comunităţii. Pe viceprimarul Florin Mărăcine îl consider un colaborator foarte bun, un tânăr cu care se poate lucra. Împreună suntem atenţi la administrarea localităţii, pentru că trebuie să ne concentrăm asupra problemelor ivite. Sunt primar al localităţii Galicea aflat la al patrulea mandat, iar secretul meu este simplu: să fii om.

 

Impact real: Ce ne puteţi spune despre cele două drumuri judeţene care tranzitează localitatea?

Ion Năfliu: Şi de data aceasta, Dumnezeu a avut grijă de noi, galicenii. Drumul judeţean Câmpu Mare – Budeşti are cel puţin 36 de kilometri şi va intra într-un amplu program de reabilitare, la fel ca şi drumul judeţean Tătărani – Milcoiu, datorită Consiliul Judeţean. Voi încheia cel de-al patrulea mandat cu mândrie, pentru că am ce lăsa în urma mea.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.