Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Ignatescu: M-am saturat sa fiu responsabil de toate neimplinirile si promisiunile altora

04 primar IMG_5726Primarul liberal Ion Ignătescu a afirmat, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, că este dezamăgit, deoarece Guvernul nu a alocat din Fondul de rezervă bugetară aflată la dispoziţia sa fonduri şi pentru localitatea Glăvile, în vederea înlăturării calamităţilor naturale produse de inundaţiile din vara anului trecut. Înşelat în aşteptările sale, primarul declară ca nu va mai candida pentru un nou mandat şi spune că, aşa cum a preluat primăria, fără datorii, în anul 2004, la fel o va lăsa, în 2016, dar şi cu multe proiecte aflate în derulare, în plus.

Impact Real: Majoritatea localităţilor vâlcene resimt şi astăzi efectul inundaţiilor din 29 iulie 2014. Cum arată localitatea Glăvile astăzi, la un an distanţă, din acest punct de vedere?
Ion Ignătescu: Am avut pagube de circa 30 de miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, localitatea nu a avut parte de „milostenia” Guvernului. Avem depuse la Prefectură şi Consiliul Judeţean devize pentru situaţii de urgenţă, întocmite în urma calamităţilor produse de inundaţiile de anul trecut. Bilanţul pagubelor, întocmit la acea dată, în urma evaluării comisiei, a inclus zeci de kilometri de drumuri comunale făcute una cu pământul, poduri distruse, culturi agricole aflate sub apă şi alunecări de teren pe drumuri extrem de circulate. Cu toate acestea, guvernul nu a luat în seamă evaluarea întocmită în urma ploilor, când apele au lovit cu o forţă nimicitoare, măturând totul în calea lor şi lăsând în urmă un adevărat dezastru. Noi nu am stat cu mâinile în sân, am mai refăcut câteva porţiuni de drum, dar toate astea pe datorie. Probleme sunt şi vor persista, indiferent cine va conduce localitatea, pentru
că nu sunt bani. Cu chiu, cu vai, abia strângem 180.000 de lei din taxe şi impozite. Pentru aceste dezastre, eu am dus situaţia imediat după anul nou la Prefectură. Spun asta deoarece s-au mai dat între timp bani din Fondul de Solidaritate, dar nimic pentru Glăvile. Oricum, la mine este o chestiune de timp, pentru că mai am doar câteva luni de stat la primărie şi, în situaţia aceasta, nu mai am nici un motiv să candidez.

Impact Real: Trăgând linie, după trei mandate, sunteţi mulţumit de cât aţi reuşit să realizaţi?
Ion Ignătescu: Pe oamenii din comună nu experienţa mea îi ajută. Mulţi s-au supărat pe mine, spunându-mi că ar fi timpul să mai vină şi altcineva primar. Dacă faci astăzi un lucru, mâine se uită. Am asfaltat un drum în satul Aninoasa, în anul 2008, cu fonduri europene, chiar în perioada alegerilor, pentru că aşa s-a nimerit. Se mergea pe asfalt la vot, dar m-au votat numai 80 de persoane, din 200. Ce pot să îi spun acelui om când, în urmă cu o lună mergea în cizme şi noroi până la genunchi? Chiar dacă am persoane care încearcă de fiecare dată să mă convingă că trebuie să continui cu un nou mandat la primărie, decizia este luată.

Impact Real: Cât de tentantă mai poate fi această funcţie, în condiţiile în care salariul este destul de mic, iar DNA şi ANI sunt pe urma tuturor aleşilor locali?
Ion Ignătescu: Aţii s-au descurcat, poate au alte recomandări, alte resurse, dar eu nu am. Eu vă spun cinstit că trăiesc din salariul de primar. Din acest punct de vedere dorm liniştit, iar când mă strigă cineva la poartă, nu am nici o tresărire. Cineva spunea că vrea să candideze pentru salariu. În situaţia asta, dacă te uiţi să ieşi primar pentru salariul acesta, nu este în regulă. Eu pot spune că nu duc toţi banii acasă, poate nici jumătate, pentru că bugetul local nu îmi permite să mă deplasez în delegaţii sau în alte scopuri în interesul primăriei, pentru că nu sunt bani, şi atunci mai dau şi din buzunar. Până la urmă, pentru 12 ani de sacrificiu, cred că nu merită să continui. Sunt probleme care de-a lungul timpului se adună şi, atunci când tragi linie, te întrebi apoi cu ce ai rămas, după atâţia ani. Vă spun eu: cu nimic, în afară de faptul că se va scrie în istoria comunei că ai fost
primar.

Impact Real: Dacă, în urma unui sondaj, partidul hotărăşte să candidaţi pentru un nou mandat, ce veţi face?
Ion Ignătescu: Nimeni nu mă mai poate convinge. La partid se ştie că, în procent de 90%, nu voi mai candida. Am luat în 2004 primăria fără datorii şi o las la fel cum am luat-o, puls multe proiecte în derulare. Deci, nu plec de la primărie pentru că aş fi făcut nereguli. Problema este că, dacă vezi că munca şi alergătura nu se finalizează cu nimic, nu mai ai tragere de inimă să faci ceva, de aceea nu voi mai candida. Sunt dispus să le dau concursul tuturor primarilor care vor fi, şi asta ar însemna să lucrez din eşalonul doi. M-am săturat să fiu responsabil de toate neîmplinirile şi promisiunile altora, pentru că cetăţeanul se uită la mine, nu-l trage la răspundere pe cei care promit. Ca să ajungi în funcţia de viceprimar trebuie să fii consilier local, deci trebuie să te vrea consilierii, în timp ce, ca primar, trebuie să te vrea comunitatea.

Impact Real: Ce vă deranjează cel mai tare, la funcţia pe care o deţineţi?
Ion Ignătescu: Sunt multe, dar, dacă ar dispărea ajutorul social, şi spun asta chiar dacă intru în conflict cu alţii, acei oameni, care sunt obişnuiţi cu bani nemunciţi nu ar mai avea ce face, şi ar trebui să îşi câştige existenţa muncind. Mulţi sunt oameni cât crucea, care vin să se milogească la primărie, pentru ajutorul social. Dacă acest ajutor ar dispărea, cred că s-ar duce să lucreze şi pe doi lei, în timp ce acum nu găseşti pe nimeni să muncească. Consider că statul încurajează lenea. Nici cu ajutoarele alimentare nu sunt de acord. Aici, conform Hotărârii Guvernamentale, au dreptul să le primească doar o anumită categorie de persoane. Diferenţa dintre cei care au drept şi ceilalţi este mică, astfel că, de fiecare dată s-au creat nemulţumiri. Oamenii nu înţeleg că nu noi stabilim cine primeşte ajutoarele acestea, nu este problema noastră, noi suntem puşi doar să le distribuim.

Impact Real: Cum vedeţi noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale direct către primării?
Ion Ignătescu: Nu mă plâng, pentru noi am primit bani. A fost cea mai bună variantă pentru localităţile mici. Pentru celelalte localităţi nu a fost, însă, o treabă prea fericită. Spun asta pentru că noi niciodată nu reuşeam să avem atâţia bani, dar şi bugetul acesta este insuficient. Dacă vrei să faci un buget pe nevoi, la începutul anului, te sperii, pentru că sunt multe probleme de rezolvat: construim cămine, şcoli, drumuri, alimentare cu apă, dar oate acestea trebuie întreţinute, la un moment dat.

Impact Real: Ce părere aveţi despre proiectul de lege privind intabularea terenurilor?
Ion Ignătescu: Nu pot să nu mă laud, dar, acum câţiva ani, pe vremea când era prefect Bebe Ungureanu, chiar ne-a felicitat pentru modul în care am rezolvat situaţia punerii în posesie, situaţia Fondul Funciar. S-a format o comisie de verificare a localităţilor, cu reprezentanţi de la Cadastru, Romsilva, Prefectură, Consiliul Judeţean şi a venit şi la Glăvile. Prefectul venise cu ideea clară să îmi dea amendă, dar reprezentanţii acestei comisii i-au dat peste nas, arătându-i o situaţie la Glăvile cum nu mai întâlnise în comunele vâlcene. I-am spus că, dacă vrei cu adevărat să faci un lucru bun, nu trebuie să te grăbeşti. Şi, de atunci, de fiecare dată ne dădea exemplu, referitor la situaţia Fondului Funciar de la noi. Toate acestea s-au realizat pentru că noi avem un specialist care, în anul 2000, a fost detaşat de la Cadastru şi pe care l-am păstrat, şi acest lucru ne-a ajutat. Problema este alta: ar veni
şi la primărie specialişti, dar, nefiind salarii atractive, preferă să lucreze în alte domenii. Eu tot timpul am spus că, pentru aceşti specialişti, statul ar trebui să acorde o motivaţie, iar mie, ca primar, posibilitatea de a putea face o departajare a salariaţilor. Şi le-am mai spus că trebuie să facă prin sindicate demersuri să le mărească salariile, dar ei s-au dus la Bucureşti să facă grevă şi jucau pinguinul în faţa Parlamentului. Asta nu este mişcare sindicală.

Impact Real: În cei 12 ani, aţi reuşit să formaţi la primărie echipa pe care v-aţi propus-o?
Ion Ignătescu: Eu am mers întotdeauna pe principiul că vreau să îmi dea salariaţii bună dimineaţa, nu să le dau eu. Dându-le bună dimineaţa, înseamnă că vin eu mai târziu la serviciu, şi mie nu îmi convine. Dacă îmi dau ei bună dimineaţa înseamnă că mă găsesc aici. Respectându-te pe tine, îi pui şi pe ei în postura să te respecte. Nu s-a pus problema că, dacă eu plec de la primărie şi rămâne primarul, este veselie mare. Viceprimarul le-a spus că, atunci când sunt eu plecat, nimeni nu mişcă, şi spun asta deoarece sunt viceprimari care, în astfel de momente, îl sapă pe la colţuri pe primar, „trăgându-i preşul” de sub picioare. La noi nu a fost niciodată cazul, mai ales că, de peste 12 ani, stăm în acelaşi birou. Formez o echipă cu angajaţii primăriei, iar primarul consider că este un intrus, de obicei, pentru că el a venit în colectiv aruncat de cetăţeni. Dacă tu, ca primar, nu reuşeşti
să te integrezi sau să ţi-i apropii pe oameni, nu are rost să stai, mai bine pleci acasă. Eu îi consider pe angajaţii primăriei ca fiind colegii mei.

Impact Real: Consideraţi că localitatea Glăvile este o comună uitată de autorităţi, în vederea alocării de fonduri?
Ion Ignătescu: Dacă o localitate are apă, canalizare şi drumuri, nu consider că este dezvoltată. Acestea sunt doar nişte lucruri necesare. Cum alte localităţi au aproape închise aceste capitole, probabil că această localitate a fost uitată. Când m-a rugat PDL să trec la ei îmi promiseseră că îmi vor aloca fonduri pentru apă, canalizare, drumuri. La fel, când m-a rugat PSD luam bani, dar eu am stat la PNL, pentru că nu mi-a plăcut să mă mut de la un partid la altul, aşa cum în continuare se dau bani tot politic. Dacă eu am fost cu bun simţ şi nu am ridicat tonul pentru a primi fonduri, asta nu înseamnă că localitatea trebuie să fie de neglijat. Dacă îmi dau sa nu îmi dau bani, eu oricum tac. Le-am spus că vor veni la anul după voturi şi, atunci, situaţia va fi alta, în sensul că nu eu voi candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean. Sunt 35 de consilieri şi fiecare dintre ei este un posibil candidat la
funcţia de preşedinte. Să văd ce vor face la vară, în campanie, când nenea Gheorghe le va arăta drumul din pământ sau podul care stă să cadă. Atunci să nu vină la mine, să mă întrebe. Cum îmi fac eu campanie în comună, aşa să îşi facă şi ei. Meritul lor nu există, este meritul nostru că i-am pus consilieri judeţeni sau deputaţi. La fel, nu este meritul lor că sunt eu primar, este meritul meu. Eu, Ion Ignătescu, am câştigat alegerile la Glăvile şi nu m-au ajutat cu absolut nimic, nu am absolut nici o obligaţie la ei, şi nu mi-e frică de nimeni.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.