Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Ignatescu: La Glavile, USL a functionat inca din 2004

primar2Primarul liberal Ion Ignătescu a afirmat, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, că USL a existat încă din anul 2004 la Glăvile şi continuă să funcţioneze, chiar dacă liderii partidelor politice şi-au spus adio. Pentru Ignătescu, colaborarea pe care o are cu viceprimarul Ion Croitoru există dincolo de politic, iar realizările din comună s-au făcut datorită unei legături care are drept singur scop dezvoltarea localităţii. Ce l-a determinat să candideze pentru funcţia de primar, ce-l deranjează cel mai mult din această postură, dar şi ce proiecte are în vedere până la finele mandatului aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic şi ce v-a determinat să vă doriţi o astfel de funcţie?
Ion Ignătescu: Eu sunt inginer mecanic de meserie, am terminat facultatea în 1989. Din 1990, am lucrat la Uzina Mecanică Drăgăşani, până în 2003, unde am ocupat pe rând funcţiile de tehnolog, inginer, şef de secţie şi director comercial şi am plecat din cauza unor neînţelegeri dintre mine şi ceilalţi colegi de la conducere. Începuturile mele politice au fost la PSM. Am suportat două campanii electorale din banii mei, pentru că partidul nu avea de unde să mă sprijine. Am trecut ulterior la PUR, datorită răposatului Buşe, am înfiinţat organizaţie aici, la Glăvile. La primărie am candidat pentru prima dată în 1996, am intrat în turul doi şi am scos trei consilieri locali. În 2000, am candidat din nou şi am pierdut, deoarece contracandidatul meu a băgat foarte mulţi bani în campanie. În 2003, mi-am dat seama că acest partid nu va putea să mă sprijine în campanie şi am trecut la PNL, în 2004. Am ajuns primar în
2004, iar cea mai bună perioadă în ceea ce priveşte investiţiile a fost chiar 2004-2008. În perioada lui Tăriceanu am primit cele mai multe fonduri şi nu numai eu, pentru că eram de la PNL, toţi primarii au primit.

Impact real: De-a lungul celor zece ani, în care aţi ocupat funcţia de primar, aţi fost curtat şi de alte partide?
Ion Ignătescu: Am fost curtat şi sunt în continuare. În perioada 2008-2012, a fost PDL la guvernare şi mi-au propus să trec la ei în partid. Le-am spus că, dacă mă vor ajuta, eu sunt om de cuvânt şi voi trece la PDL, dar nu mi-a plăcut niciodată să mă pretez la tertipuri de genul să fac adeziuni în alb sau chestii din astea, deoarece eu, dacă am promis, îmi respect cuvântul. Nu au înţeles lucrul acesta. Altă greşeală pe care au făcut-o ai noştri, în 2012, a fost că au luat foarte mulţi primari de la alte partide şi am ajuns să fim 42 de primari în 2012, iar acum stăm să chiţăim. Domnul Cîlea a procedat corect, oricine ar fi procedat în felul lui: îmi fac o alianţă la Consiliul Judeţean care să nu mă coste mult, am eu 30 de primari, mai au şi PNL 40, atunci, ce fac? Mai bine s-a gândit să facă alianţă cu cei care nu au primari sau au mai puţini şi, în felul acesta, îi mulţumeşte pe ai dumnealui.

Impact real: Vă gândiţi să faceţi trecerea în barca puterii?
Ion Ignătescu: Aş face-o, dar v-am spus în ce condiţii. De exemplu, până să se rupă USL, mi s-au promis 4 miliarde de lei vechi de la Consiliul Judeţean, iar acum, la rectificarea bugetară din primăvară, după ruperea USL, am primit doar 1,3 miliarde de lei vechi. I-am şi trimis mesaj domnului Cîlea că, pentru un miliard, mai bine rămân la PNL. Eu, dacă mă hotărăsc să plec de la primărie, o voi da cu zero datorii, aşa cum am luat-o. Mi-a plăcut să fiu cinstit, să nu mă avânt în proiecte pe care nu le-aş putea onora, tocmai pentru a nu îngropa primăria în datorii. Dacă eu nu voi mai fi primar, ceea ce las în urmă trebuie să poată ajuta noua administraţie, să nu primesc reproşuri.

Impact real: Care este relaţia pe care o aveţi cu viceprimarul social-democrat? Să înţelegem că la Glăvile încă mai funcţionează USL?
Ion Ignătescu: Viceprimarul meu este de la PSD, este cu 10 ani mai în vârstă decât mine, iar în 2016 împlineşte 64 de ani. Eu mi-am luat angajamentul că îl voi scoate la pensie, are experienţă în administraţia locală ca primar şi viceprimar. Noi avem birou comun, tocmai pentru a exista transparenţă şi a fi şi el informat cu toate problemele comunităţii. În fiecare campanie electorală ne-am înţeles că, indiferent cine iese primar, îl pune pe celălalt viceprimar, pentru că fiecare dintre noi are electoratul său. De exemplu, eu am intrat în turul doi şi el nu a mai făcut nici un fel de campanie, cu promisiunea mea că, la constituirea Consiliului Local, îl voi pune viceprimar. Iată că suntem amândoi la al treilea mandat, eu de primar şi el de viceprimar, iar astfel USL a funcţionat la noi din 2004. În 2011, când s-a format USL, am spus clar că eu voi fi candidatul la funcţia de primar, iar Ion Croitoru la cea de viceprimar. Şi dacă nu mai ieşeam primar, atunci rămâneam în funcţia de consilier până îl puneam pe Croitoru viceprimar, şi apoi îmi dădeam demisia şi plecam acasă. Dacă lumea nu mă voia primar, la ce să mai stau consilier? Dacă eu aşa m-am înţeles cu omul, ce să fac apoi, să mă sucesc ca să rămân eu viceprimar? În nici un caz. Puteam să rămân şi în şomaj un an, dar îmi respectam promisiunea.

Impact real: Cum vă înţelegeţi cu consilierii locali? Va pun piedică în implementarea proiectelor?
Ion Ignătescu: Avem unele probleme cu Consiliul Local. Nu ştiu dacă sunt alte localităţi care să aibă o componenţă ca la noi. Alianţa PNL+PSD are trei consilieri, PP-DD – 3, PC- 2, PDL-1, PRM-1, PAS-1. Am avut mari probleme până a-l pune pe viceprimarul de la PSD, pentru că este greu dacă nu ai majoritate. Eu le-am spus că, până la urmă, este vorba de imaginea localităţii, că dintre toţi consilierii el este cel mai bun ca să ocupe funcţia de viceprimar. Acum, făcând alianţa PSD+PC+UNPR şi poate şi PP-DD, le-am spus că nu mai pot să-l dea jos pe viceprimar, pentru că tot timpul căutau motive să-l destituie. Ei spuneau că, dacă nu reuşesc să-l schimbe pe viceprimar, fac referendum să mă dea jos şi pe mine, din funcţia de primar. Până acum două mandate am avut majoritate şi nu am ştiut ce înseamnă a avea un consiliu care să nu te sprijine, dar acum se întâmplă acest lucru şi la mine, înainte îl auzeam
doar de la alţi primari.

Impact real: Populaţia este îmbătrânită la Glăvile, presupun că localnicii întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte sănătatea. Care este situaţia judeţului, din acest punct de vedere?
Ion Ignătescu: Avem cabinet medical şi cabinet stomatologic. Dispensarul este al nostru, al Consiliului Local, nu au vrut să-l cumpere la momentul respectiv, când se putea, şi am fost nevoiţi să-l întreţinem în permanenţă. Am mai rămas cu un singur medic, celălalt a ieşit la pensie. Avem şi la primărie asistent medical comunitar şi, împreună cu medicul şi asistenta medicală, fac faţă fără probleme în caz de necesitate a localnicilor.

Impact real: Există o zi a comunei Glăvile?
Ion Ignătescu: Da, în fiecare an, de Rusalii. Anul acesta nu ne-am permis să ne întindem foarte mult. Nici condiţiile meteo nu au fost favorabile şi nici bani prea mulţi nu am avut. Anul trecut am avut interpreţi de muzică populară de renume, pe Nina Predescu şi Irina Zoican.

Impact real: Aţi avut depus şi un proiect european integrat pe Măsura 3.2.2.. Ce s-a întâmplat cu el şi ce obiective cuprindea?
Ion Ignătescu: Aşa este, am avut un proiect european eligibil, dar nefinanţat. Proiectul cuprindea alimentarea cu apă, canalizare şi asfaltări de drumuri, era un proiect integrat de 2,5 milioane de euro. Am cheltuit atunci 1,5 miliarde pentru întocmirea documentaţiei necesare, bani îngropaţi degeaba. Mi-ar fi plăcut să găsesc şi eu o firmă de proiectare atunci, căreia să îi plătesc proiectul doar în cazul în care era eligibil şi finanţabil. Au existat doar câteva comune care au prins un proiect pe Măsura 3.2.2. şi care, datorită acestuia, au reuşit să se dezvolte foarte repede, inclusiv vecinul nostru de la Amărăşti a reuşit această performanţă.

Impact real: Ce vă deranjează cel mai tare, ca primar?
Ion Ignătescu: Atitudinea oamenilor referitor la instituţia primăriei. Eu i-am pupat destul, chiar m-am îmbolnăvit pupându-i. Simt că nu mai am răbdare, oamenii s-au învăţat ca orice problemă au să le-o rezolve primarul, inclusiv cele personale.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.