Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Dobre: „In administratie, greul incepe cu proiectele europene!”

Ion Dobre conduce comuna Dăeşti de 21 de ani, mai exact din aprilie 1990, când a fost „desemnat” de cetăţeni să le fie primar din rândul membrilor Frontului Salvării Naţionale constituit la Revoluţia din 89. În cele două decenii de când administrează localitatea, Dobre spune că a reuşit să aducă Dăeştiul aproape de ceea ce înseamnă o localitate europeană. Localnicii au acum apă curentă, au canalizare şi toate casele, chiar şi cele mai îndepărtate, au electricitate. Marea neîmplinire a primarului sunt însă drumurile săteşti, pe care nu a reuşit până acum să le modernizeze, deşi încă din 1990 a promis că se va ocupa de ele.

Impact real: Dăeştiul se află la doar câţiva kilometri de Râmnicu Vâlcea. Ce îi lipseşte pentru a deveni cu adevărat o localitate europeană?
Ion Dobre: Noi putem spune că suntem o localitate europeană. Apropierea de municipiu a influenţat mult dezvoltarea comunei, iar situarea ei între Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti ne-a adus multe beneficii. Sunt însă şi la noi mici inadvertenţe. Avem, de exemplu, această problemă, a gazelor în localitate, care este greu de rezolvat. Apoi, mai este infrastructura din satul Băbuieşti, din cătunul Berila, din cătunul Fuiereşti, deci nişte sate şi cătune componente ale comunei care au rămas puţin în urmă privind dezvoltarea infrastructurii. Putem spune, în schimb, că suntem o comună europeană, pentru că localitatea noastră în ultimii ani are multe lucrări de investiţii. La ora actuală, aveam alimentare cu apă, avem canalizare, avem energie electrică în toate zonele, aveam acest serviciu integrat, de colectare a gunoiului, plus cablu. Sunt investiţii care fac din localitatea noastră una aproape de standardele europene.

Impact real: Sunteţi printre cei mai vechi primari din Vâlcea – de 21 de ani sunteţi primar în această localitate. În această perioadă aţi avut multe realizări, dar şi unele neîmpliniri. Ce v-aţi reproşa?
Ion Dobre: Sunt, într-adevăr, în această perioadă de 20 de ani şi multe realizări, dar şi multe neîmpliniri. Cea mai mare şi cea mai grea problemă a localităţii sunt pentru mine, aşa au fost de la început, drumurile. Am introdus apa de aproape 15 ani, canalizarea de patru ani, dar nici până la ora actuală nu am reuşit să modernizăm şi să asfaltăm măcar o străduţă sătească în localitatea Dăeşti. Nu ştiu dacă mai există în judeţul Vâlcea o localitate care să nu aibă turnat asfalt pe nici unul dintre drumurile săteşti.

Impact real: Ce vi se pare cel mai greu în administraţie?
Ion Dobre: În administraţie este plăcut pentru că lucrezi foarte mult cu cetăţenii, dar este greu atunci când îţi propui să realizezi anumite proiecte şi acestea nu au sorţi de izbândă. Cel mai greu, din punctul meu de vedere, este accesarea proiectelor şi finanţarea acestor proiecte europene. Pot să spun că proiectele, mă refer la cele cu finanţare europeană, sunt cu mici chichiţe, cu mici şmecherii pe care numai anumiţi consultanţi le cunosc. Munceşti, faci un proiect, reuşeşti să-l depui, este eligibil, te declari acolo eligibil, iar în final ajungi să fii eligibil, dar fără finanţare. Vă dau ca exemplu acel proiect, de modernizare a spaţiului rural, pe măsură 3.2.2, la care şi noi, Dăeştiul, am depus proiect, dar, în final, după multă muncă, am fost neeligibili. A mai fost şi acel proiect, de modernizare a drumurilor din extravilanul localităţilor, pentru care, de asemenea, am depus proiect care a fost eligibil, dar fără finanţare, pentru că am avut valoarea lui euro în cererea de declaraţie mai mică decât ceilalţi. Sunt nişte şmecherii care îngreunează obţinerea de fonduri pentru dezvoltarea localităţii, iar eu acum mai am şi problema conlucrării cu consiliul local. Nu a fost aşa ceva la Dăeşti de 21 de ani, de când sunt eu primar.

Impact real: Din punct de vedere economic, cum se prezintă Dăeştiul?

Ion Dobre: La începutul anilor 90, în Dăeşti nu exista decât moştenirea de la vechiul regim. Erau anumite secţii unde se produceau pungi de plastic, se producea nişte sârmă şi mai era o topitorie, care însă au dispărut la câţiva ani după aceea. Încet, încet, au început să apară alte societăţi, şi cu sprijin de la Guvern, de mare ajutor fiind la Dăeşti firma domnului Dumitrescu. Prin producţia de alcool a dezvoltat foarte mult localitatea. De la o singură fabrică a ajuns apoi la trei-patru, vândute ulterior, dar care au adus şi alţi investitori în zonă. În prezent, la Dăeşti aveam o fabrică a unui investitor francez care produce mobilă numai pentru Franţa, cu peste 200 de angajaţi, mai aveam încă o fabrică şi mici ateliere de prelucrare a lemnului, Dăeştiul fiind acum specializat pe producerea de mobilier. Rata şomajului este destul de scăzută la noi. Sunt puţini şomeri datorită acestor fabrici şi ateliere de producere a mobilei, unde sunt angajaţi peste 200 de oameni din localitate. Avem chiar şi navetişti, din Râmnicu Vâlcea, din Muereasca şi Bujoreni care vin acum să muncească la Dăeşti. Avem noroc şi cu hidrocentrala amplasată pe teritoriul localităţii de la care primim anumite cote, deşi am şi pierdut mult din impozitul pe care hidrocentrala îl dădea localităţii, pentru că acum nu se mai plăteşte impozit pe luciul de apă, pe apa care este în baraj.  Avem şi acea unitate specială, un depozit de rezerve materiale, unul din cele mai mari din ţară, deci pot să spun că, în privinţa activităţilor economice, localitatea Dăeşti este un pic deasupra celorlalte comune din Vâlcea.

Impact real: Turismul este o oportunitate pentru Dăeşti?

Ion Dobre: Da, şi turismul a luat amploare la Dăeşti. Avem în zonă două pensiuni, iar o a treia este şi ea aproape gata. La aceste pensiuni vin cetăţeni din diferite colţuri ale ţării, care au dus faima localităţii. Sunt amplasate într-un decor foarte frumos, sunt lângă nişte lacuri care le oferă turiştilor posibilităţi diverse de a-şi petrece timpul într-un mod cât mai plăcut, au şi zone de pădure… sunt foarte frumoase.

Impact real
: Cum se face însă că Dăeştiul este singura localitate care nu are o zi festivă, nu are o sărbătoare locală?

Ion Dobre: Am căutat în documentele vechi şi nu am găsit o zi de atestare a localităţii, fapt care face ca Dăeştiul să nu aibă într-adevăr o sărbătoare, aşa cum au celelalte localităţi. În urmă cu câţiva ani, ziua localităţii se serba o dată cu ziua Oltchim, dar cum această serbare s-a pierdut, a dispărut şi sărbătoarea localităţii. Aveam totuşi trei manifestări cultural-artistice în comună, trei zile în care cetăţenii pot petrece şi se pot delecta cu spectacole. Una dintre aceste manifestări, pe care o realizăm în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Tradiţiei Populare, se numeşte Dragobetele şi a avut prima ediţie în acest an, pe 24 februarie. Apoi, mai avem serbare de 1 iunie, dedicată copiilor, şi Iordănitorii, o sărbătoare la care participă tot satul şi care are loc pe 7 ianuarie, de Sfântul Ion.

Impact real: Veţi mai candida pentru un nou mandat la Primăria Dăeşti?
Ion Dobre: Deocamdată, aştept să văd ce se întâmplă cu Uniunea Social – Liberală, cum se vor împărţi candidaţii pe plan local şi dacă se respectă  acel protocol, ca primarii actuali să fie desemnaţi în continuare candidaţi. Dacă nu voi fi desemnat candidatul USL, atunci îmi voi căuta o altă formaţiune care să mă susţină, căci, cu siguranţă, voi candida pentru un nou mandat.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.