Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Ion Curelaru: „Ne bucuram ca am putut salva functionarea Caminului de batrani”

IMG_3604Primarul Curelaru este mulţumit de faptul că, la începutul anului 2014, Guvernul a aprobat prelungirea programului de finanţare a cheltuielilor curente de funcţionare pentru cele 18 aziluri apărute în primăvara anului 2011, când au fost închise 68 de spitale din ţară. Edilul a primit vestea prelungirii pentru încă 22 de luni a perioadei de funcţionare a Căminului pentru persoane vârstnice din oraşul Bălceşti chiar în momentul în care autorităţile locale puneau problema închiderii acestuia, deoarece sustenabilitatea unităţii din bugetul local devenise imposibilă. Potrivit primarului Ion Curelaru, Căminul de bătrâni din oraşul Bălceşti mai avea contract de finanţare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice doar până la finele anului 2013. Din ianuarie 2014, cele aproximativ 65 de persoane vârstnice ar fi trebuit evacuate, dacă nu s-ar fi prelungit perioada contractuală cu ministerul. „Trebuie să ţinem cont că, dintre cele 68 de spitale închise, doar 18 s-au transformat în cămine de bătrâni, printre care ne regăsim şi noi. Pentru a avea garanţia că acest cămin va continua să funcţioneze, încă din vara anului trecut am transmis adrese Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Dacă nu primeam confirmarea prelungirii programului de finanţare, eram nevoiţi să punem pe drumuri 65 de bătrâni sau să-i mutăm în altă parte, în toiul iernii. Am făcut demersurile la timpul respectiv şi văd că, atât noi, cât şi celelalte cămine din ţară am găsit înţelegerea prelungirii programului de finanţare. Altfel, eram nevoiţi să închidem unitatea, pentru că nu aveam posibilitatea să-l susţinem cu forţe proprii din bugetul local, şi nici la nivel de judeţ nu se găseau fondurile necesare.”, a explicat primarul din Bălceşti, Ion Curelaru, bucuros că, cel puţin pentru încă doi ani de acum înainte, povara financiară a fost ridicată de pe bugetul administraţiei locale. Potrivit acestuia, cheltuielile pentru susţinerea Căminului de bătrâni din Bălceşti se ridică la 70.000 de lei lunar, plus contribuţia fiecărui pensionar, de 600 de lei lunar.

Înfiinţarea Centrului multifuncţional de primiri urgenţe depinde de autorităţile judeţene
Desfiinţarea spitalului de la Bălceşti a fost inevitabilă. În locul acestuia urmează să fie dat în folosinţă un centru multifuncţional de primiri urgenţe. În acest moment, înfiinţarea acestei unităţi depinde doar de autorităţile judeţene, dar cheltuielile pe care le presupune împiedică realizarea respectivului obiectiv. Primarul Ion Curelaru se arată nemulţumit de faptul că întârzie aprobarea şi darea în folosinţă a acestei unităţi medicale. Singura problemă era cea a personalului, care s-a rezolvat între timp: „Problema personalului este ca şi rezolvată, numai că se tărăgănează situaţia, probabil, din cauza faptului că înfiinţarea acestui centru ar însemna costuri suplimentare pentru Spitalul Judeţean Vâlcea. Nu este o situaţie favorabilă, ţinând cont de subfinanţarea sistemului sanitar în prezent. Noi sperăm ca înfiinţarea acestui centru să fie doar o chestiune de timp, deoarece oamenii de aici au nevoie de un astfel de obiectiv ca de aer.”, afirmă social-democratul.

Ion Curelaru: „Până la urmă, modernizarea parcului se face cu bani din bugetul local”

În anul 2009, Primăria Bălceşti a depus proiectul pentru reabilitarea şi extinderea parcului orăşenesc prin fonduri guvernamentale, iar de atunci şi până în prezent, primarul nu a primit nici un răspuns. La rândul său, parlamentarul PSD Laurenţiu Coca a făcut demersuri, înaintând adrese ministrului Apelor şi Pădurilor, pentru a afla stadiul derulării proiectului de reabilitare şi de extindere a parcului orăşenesc din Bălceşti. Astăzi, primarul Bălceştiului a pierdut orice speranţă ca acest obiectiv să fie realizat cu fonduri atrase şi şi-a propus alocarea, începând cu anul viitor, a unor sume pentru modernizarea acestui parc cu bani de la bugetul local. Şi anul acesta a făcut câteva investiţii care necesitau intervenţie imediată, cum ar fi pavarea unor alei şi amplasarea unor băncuţe care se degradaseră: „În legătură cu proiectul pentru reabilitarea şi extinderea parcului, nu avem nici un răspuns. Este depus de foarte mulţi ani, a fost declarat la acea perioadă eligibil, primindu-se şi o scrisoare de aprobare, dar răspunsul a rămas în aer. Noi împreună cu senatorul Laurenţiu Coca am făcut memorii pentru a afla informaţii cu privire la stadiul derulării acestui proiect, dar suntem încă în faza de aşteptare. Suntem săraci, dar nu cred că avem alternativă. Nici noi nu ne putem întinde cu foarte multe investiţii pe care să nu putem ulterior să le acoperim.”, a adăugat prim-gospodarul din Bălceşti. Primarul a mai declarat că investiţia se ridică la 5 miliarde de lei vechi: „Vom încerca să realizăm acest obiectiv cu bani de la bugetul local, deoarece este vorba de imaginea oraşului nostru, până la urmă, iar acest obiectiv este situat chiar în zona centrală, nu putem să-l lăsăm aşa. Orice alt obiectiv modernizat din apropiere va fi ascuns de acest parc, care strică imaginea centrului.”, a mai specificat social-democratul.

Casa de cultură a fost reabilitată
Tot din surse proprii, primarul Ion Curelaru a reuşit să reabiliteze Casa de cultură, care deserveşte toate cele 9 sate ale oraşului, fiind singura locaţie din oraş destinată evenimentelor pentru cetăţeni: „Am reuşit să reabilităm Casa de cultură. Lucrarea a constat în înlocuirea tablei vechi cu ţiglă Lindab. Am schimbat scaunele vechi, scena şi ferestrele, am introdus încălzire centrală cu gaze. Această investiţie a avut o valoare de 2,8 miliarde de lei vechi.”. Tot din surse proprii, primarul a reuşit să modernizeze şi o parte din trotuarele localităţii, însumând patru kilometri. Şi în 2014, amenajarea trotuarelor va fi în continuare în atenţia primarului: „În acest an am mai prevăzut circa doi kilometri de trotuare şi suntem în curs de execuţie. În această perioadă, tot din surse proprii, am reuşit ca în locurile unde sunt staţiile de îmbarcare pentru copii să amenajăm un spaţiu de joacă. A mai fost finalizată şi staţia de colectare şi depozitare temporară a deşeurilor.”, a mai adăugat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.