Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Curelaru: „Deocamdata, am renuntat la ideea organizarii unui referendum”

IMG_1181În urmă cu doi ani, primarul Ion Curelaru era hotărât să organizeze un referendum pentru a trece oraşul Bălceşti la statutul de comună. Desfiinţarea Judecătoriei şi a Tribunalului ar fi fost o lovitură de graţie, precedată de închiderea spitalului de la Bălceşti. Salvarea celor două instituţii şi promisiunile de reînfiinţare a Centrului de Primiri Urgenţe îl determină pe social-democratul Ion Curelaru să fie răbdător, sperând că lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Ce proiecte şi-a propus să acceseze în exerciţiul bugetar 2014-2020 din fonduri europene, dar şi cum se descurcă populaţia din Bălceşti fără un spital funcţional aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: În următoarea perioadă, se vor putea accesa programele cu fonduri europene aferente exerciţiului bugetar 2014-2020. Ce proiecte aţi dori să depuneţi?
Ion Curelaru: Vom vedea pe ce se axează aceste programe, dar noi am rezolvat în mare parte problemele majore ale localităţii. Apa şi canalizarea vor fi terminate în maxim patru-cinci ani, în doi ani vom finaliza drumurile, iar casa de cultură arată bine, după ce am reabilitat-o. Să vedem, am început reabilitarea actualului sediu al primăriei şi poate reuşim să accesăm un proiect european în acest sens. Ne gândim la construirea unei grădiniţe, la o creşă pentru copiii până la trei ani şi pentru cei cu dizabilităţi. Deocamdată, proiectele sunt în faza de documentaţie, iar singura sursă de bani ar fi fondurile europene. Noi ne dorim să accesăm cât mai multe proiecte pentru o dezvoltare uniformă a localităţii, însă vom vedea care sunt ghidurile.

Impact real: La ultima rectificare de buget, ce sumă aţi primit de la Consiliul Judeţean şi pentru ce obiective aţi folosit-o?
Ion Curelaru: Am primit 3,5 miliarde de lei vechi pentru OG 28, ca să continuăm asfaltarea, 800 de milioane de lei vechi pentru pietruirea şi întreţinerea drumurilor şi încă trei miliarde de lei vechi pentru cofinanţarea proiectelor şi alte arierate. Din puţinul pe care l-a avut, preşedintele Consiliului Judeţean a încercat să împartă tuturor primarilor şi chiar aş dori să-i mulţumesc pentru efortul pe care l-a făcut şi îl face de fiecare dată pentru oraşul Bălceşti.

Impact real: Vă mai doriţi încă un mandat?
Ion Curelaru:  Da, bineînţeles. Oricum, sunt singurul primar care a spart tradiţia, deoarece nici unul nu a reuşit să stea la Bălceşti mai mult de un mandat. Eu l-am obţinut şi pe al doilea, şi sper ca, în 2016, oamenii să fie mulţumiţi de realizările mele şi să-mi mai acorde încă unul, pentru a putea finaliza tot ce mi-am propus. La noi este un Consiliu Local pestriţ, am doar patru consilieri PSD din 15, în rest sunt de la alte partide, dar nu am probleme. Am mers întotdeauna pe transparenţă şi nu am făcut nimic fără să informez şi consilierii. Am un consiliu format din oameni competenţi, care pun mai presus de partid bunăstarea oamenilor care i-au ales. Am considerat întotdeauna că proiectele sunt ale noastre, ale Consiliului Local, nu doar ale mele, ca primar, şi le-am explicat consilierilor că oamenii, dacă i-au ales, a fost şi pentru a face ceva în localitate.

Impact real: Investitorii din zonă au depăşit pragul crizei? Care este situaţia în privinţa locurilor de muncă, în prezent?
Ion Curelaru: Criza s-a resimţit şi la noi, iar agenţii noştri economici se află încă la limita subzistenţei. Numărul angajaţilor a mai scăzut, dar sperăm ca lucrurile să intre pe un făgaş normal. În viitor, am speranţa că situaţia se va remedia şi, o dată cu înfiinţarea parcului industrial, îşi va reveni economia şi la Bălceşti. Crearea a câteva sute de locuri de muncă ar veni ca o gură de oxigen pentru noi, şi mai ales pentru tineretul care tinde să plece în străinătate, pentru a le asigura celor de acasă un trai mai bun. Oamenii sunt specializaţi în mai toate domeniile de activitate, ceea ce înseamnă că orice investitor care ar veni la Bălceşti ar găsi forţă de lucru aici, în localitate.

Impact real: Ar fi necesară o extindere a sistemului de supraveghere video?
Ion Curelaru:  În 2012, am finalizat montarea a nouă camere de supraveghere video. Sistemul este unul performant şi consider că, astfel, Bălceştiul va deveni unul dintre oraşele sigure ale judeţului. Camerele sunt amplasate în punctele strategice. În principal, s-au montat la şcoli şi în toată zona centrală a oraşului. Este un obiectiv finanţat din bugetul local, având o valoare de 50.000 de lei, cu scopul de a preveni, dar şi de a documenta activităţile ilicite ale celor care „calcă strâmb” sau parchează în locuri nepermise din centrul oraşului. Ne gândim ca, pe viitor, să extindem sistemul. Camerele sunt ultraperformante, astfel că cetăţeanul care face vreo ilegalitate va fi urmărit pas cu pas, prin tot oraşul.

Impact real: Există reţea de distribuţie a gazului metan în oraşul Bălceşti?
Ion Curelaru: Avem gaze în partea centrală, dar am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, pentru o extindere şi în satele limitrofe, însă, deocamdată, a rămas numai la stadiul de proiect, fără finanţare. Proiectul a fost depus încă de acum doi ani, dar ni s-a spus că nu s-a găsit nici un licitant. Cu gazele sunt probleme, pentru că nu oricine poate face această lucrare.

Impact real: Aveţi o activitate culturală susţinută, în sensul existenţei unor cămine culturale?
Ion Curelaru: Deocamdată, nu avem decât casa de cultură, cea din zona centrală, pentru toate cele 9 cartiere. Au existat în aproape toate satele cămine, dar, după 1990, s-au închis singure, deoarece nu-şi mai justificau existenţa şi funcţionarea. Toată lumea vine la centru pentru nunţi, botezuri şi alte evenimente. Chiar nu au existat solicitări în acest sens, aşa că nu avem probleme. Pentru noi, la restaurantul din centru este locul unde se desfăşoară astfel de ceremonii. Populaţia fiind îmbătrânită, tineretul vine spre centru.

Impact real: Cât de mult îi afectează închiderea spitalului pe cetăţeni? Cum s-au descurcat, în această perioadă, fără asistenţă medicală?
Ion Curelaru: În această perioadă, oamenii s-au descurcat foarte greu. Sunt norocos că avem un serviciu de ambulanţă foarte bine pus la punct, mai ales domnul doctor Ionescu, şeful serviciului de ambulanţă, este un medic extraordinar şi a rezolvat foarte multe cazuri în interiorul unităţii. A reuşit să-i vindece pe unii dintre bolnavi înainte de a-i transporta la Craiova sau la Drăgăşani. Foarte mulţi dintre pacienţi refuză să meargă la spital, din cauza deplasării, şi, după constatarea noastră, a crescut numărul deceselor. În cazul bătrânilor, unii au preferat să stea acasă şi să moară decât să meargă la zeci de kilometri, să stea prin spitale. Eu nu cred că s-a făcut nici un fel de economie prin desfiinţarea acestui spital, ba, din contră, cred că au crescut costurile prin aceste deplasări. Părerea mea este că a fost o decizie politică la momentul respectiv, dar un spital cu o asemenea tradiţie, înfiinţat în anul 1894, nu trebuia niciodată desfiinţat. Cred că cei care l-au înfiinţat atunci au făcut-o după o anumită strategie, mai ales că Bălceştiul se află la jumătatea distanţei dintre Craiova şi Drăgăşani. Cred că au considerat că este necesar acest spital. Din păcate, nu s-a gândit şi nu s-a făcut o analiză mai profundă, aşa că am ajuns la închiderea spitalului. Sperăm ca, prin înfiinţarea acestui centru, să rezolvăm în parte problemele oamenilor, măcar să-i stabilizăm şi să-i triem mai departe, abia apoi să asigurăm noi un prim ajutor. Chiar dacă sunt doar 13 paturi, eu cred că sunt suficiente pentru a ne descurca.

Impact real: Consideraţi că se putea face mai mult pentru localitatea dumneavoastră, în contextul în care, în urmă cu doar un an, doreaţi să organizaţi un referendum pentru a trece la statutul de comună?
Ion Curelaru: Aşa este, am vrut să trecem la statutul de comună, deoarece, în condiţiile în care nu ar mai fi existat Judecătoria şi Tribunalul, nu văd care ar mai fi fost rostul să rămânem oraş. Singura diferenţă despre care se mai putea discuta atunci era nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor. Deocamdată, am renunţat la ideea referendumului. Totodată, consider că se putea face mult mai mult pentru localitate, dacă eram ajutaţi cu fonduri. Nu au fost asiguraţi banii necesari pentru investiţiile care trebuiau făcute în oraş. Am avut un proiect pentru modernizarea parcului, în valoare de peste 5 miliarde de lei, care mi-a fost respins pe criteriul culorii, cred, am avut altul pentru extinderea reţelei de gaze la Ministerul Dezvoltării, care nu ştiu ce şanse mai are, un alt proiect, pe Măsura 1.2.5., de modernizare a drumurilor agricole, care urma să fie evaluat, dar nu ştiu ce şanse va avea. Problema este că deja am făcut cheltuielile pentru studiile de fezabilitate, pentru întocmirea proiectelor ş.a. Vom vedea în ce măsură vom putea să le reactualizăm, dacă este necesar, pentru a primi finanţare de la Guvern sau din fonduri europene.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.