Primarul Ion Curelaru se află la al doilea mandat în fruntea oraşului Bălceşti. Proiectele pe care doreşte să le ducă la îndeplinire sunt ambiţioase şi menite să îmbunătăţească viaţa consătenilor. Problemele din ultima perioadă i-au dat însă mari bătăi de cap social-democratului. Din cauza închiderii spitalului s-a observat o creştere substanţială a deceselor la nivel de localitate. Totodată, închiderea Judecătoriei şi a Parchetului îl pot determina pe primarul Ion Curelaru să recurgă la referendum. Care este situaţia Centrului multifuncţional de primiri urgenţe, dar şi dacă mai există speranţa ca spitalul să fie redeschis aflam chiar de la primarul Ion Curelaru, în declaraţiile de mai jos.
Impact real: Domnule primar, reuşiţi să vă autofinanţaţi?
Ion Curelaru: Eu aşa cred, nu este vorba de finanţare 100%, dar, oricum, m-am descurcat, deoarece am încheiat anul 2012 fără datorii.
Impact real: Unităţile de învăţământ necesită reabilitare? Care şcoală este într-un stadiu avansat de degradare?
Ion Curelaru: Arată bine per ansamblu, au mai fost reabilitate, dar nu li s-a acordat o prea mare atenţie până acum. Din păcate, nu am prins nici una dintre şcoli pe un program european pentru modernizarea clădirii, însă am avut grijă să facem reparaţiile din bugetul local. Am avut ghinion, deoarece tot timpul guvernarea a fost de altă culoare decât cea a primarului.
Impact real: Cum este văzut sistemul de alimentare cu apă şi canalizare centralizată de populaţie, din punctul de vedere al costurilor?
Ion Curelaru: Cu ochi buni, pentru că la noi sunt probleme cu apa. Din cauza perioadei de secetă, care s-a instalat aici de câţiva ani, au secat fântânile, iar calitatea apei, care este încărcată cu nitriţi şi nitraţi peste cotele normale, lasă de dorit, şi aceste lucruri au făcut ca toţi cetăţenii să-şi dorească să se racordeze la sistemul de apă şi canalizare. Se vor branşa foarte mulţi, sunt cerinţe foarte mari în această privinţă.
Impact real: Există reţea de distribuţie de gaz metan în oraşul Bălceşti?
Ion Curelaru: Avem gaze în partea centrală, am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru o extindere şi în satele limitrofe, dar, deocamdată, a rămas numai la stadiul de proiect, fără finanţare. Proiectul îl avem depus încă de acum doi ani, dar ni s-a spus că nu s-a găsit nici un licitant. Cu gazele sunt probleme, deoarece nu oricine poate face această lucrare.
Impact real: În cele nouă sate ale oraşului, în ce situaţie sunt căminele culturale?
Ion Curelaru: Deocamdată, nu avem decât o casă de cultură, cea din zona centrală. Au existat cămine culturale în aproape toate satele, însă după 1990 s-au închis singure, deoarece nu-şi mai justificau existenţa şi funcţionarea. Toată lumea vine la centru pentru nunţi, botezuri şi alte evenimente. Chiar nu au existat solicitări în acest sens şi nu avem probleme. Pentru noi, acest restaurant este locul unde se desfăşoară astfel de ceremonii. Populaţia fiind îmbătrânită, tineretul vine spre centru.
Impact real: Care va fi sustenabilitatea în cazul Centrului multifuncţional de primiri urgenţe?
Ion Curelaru: Finanţarea se va face tot prin Casa de Asigurări de Sănătate, nici aceasta nu ar fi o problemă, iar utilităţile ne-am angajat că le vom asigura noi, iar de medici şi de restul salariaţilor se va ocupa CAS-ul. Singura problemă care ar fi fost era aceea a personalului, dar acum, sunt destui medici rezidenţi care îşi doresc să vină la noi. Trebuie rezolvată însă problema celor care au mai fost şi făcut loc celor care doresc să vină. Cel mai bine ar fi să se organizeze concurs, dar practic acest lucru pe mine nu mă priveşte, deoarece nu mai este grădina mea, este a Spitalului de Urgenţă.
Impact real: Cum s-a descurcat populaţia în această perioadă, de când s-a închis spitalul?
Ion Curelaru: În această perioadă, oamenii s-au descurcat foarte greu. Sunt norocos că avem un serviciu de ambulanţă foarte bine pus la punct, mai ales domnul doctor Ionescu, şeful acestuia, este un medic extraordinar şi a rezolvat foarte multe cazuri în interiorul ambulanţei. A reuşit să-i trateze foarte bine pe oameni înainte de a-i transporta la Craiova sau Drăgăşani. Foarte mulţi dintre pacienţi refuză să meargă la spital din cauza deplasării şi, după constatarea noastră, a crescut numărul deceselor. Bătrânii au preferat să stea acasă şi să moară decât să meargă la zeci de kilometri şi să stea prin spitale. Nu cred că s-a făcut nici un fel de economie prin desfiinţarea acestui spital, ba din contră, cred că au crescut costurile prin aceste deplasări. Părerea mea este că o a fost o decizie politică la momentul respectiv, asta este, dar un spital cu o asemenea tradiţie, înfiinţat în anul 1894, nu trebuia niciodată desfiinţat. Cred că cei care l-au înfiinţat atunci au făcut-o după o anumită strategie, mai ales că Bălceştiul se află la jumătatea distanţei dintre Craiova şi Drăgăşani. Cred că au considerat că este necesar acest spital. Din păcate, nu s-a gândit şi nu s-a făcut o analiză mai profundă şi s-a ajuns la închiderea spitalului. Sperăm ca prin înfiinţarea acestui centru să rezolvăm în parte problemele oamenilor. Măcar să-i stabilizăm şi să-i triem, dar şi să asigurăm noi un prim ajutor. Chiar dacă sunt doar 13 paturi, eu cred că sunt suficiente pentru a ne descurca.
Impact real: Mai aveţi speranţa că acest spital se va redeschide?
Ion Curelaru: Aşa cum se ştie, cererea noastră legitimă a ajuns la consilierul ministerial şi am avut promisiunea certă că spitalul se va reînfiinţa. În această perioadă am rezolvat nota de probleme lăsată de ministrul Sănătăţii, legată de micile reabilitări ale spitalului în interior şi la schimbarea acoperişului, care era într-un stadiu avansat de degradare, deja ploua prin el. Toate acestea au fost posibile cu finanţare din bugetul local. Deocamdată, nu-mi dă nimeni nimic, iar cheltuielile au depăşit suma de 50.000 de lei. Tot în această perioadă trebuie să rezolvăm şi problema legată de încadrarea cadrelor medicale. Este nevoie de specialişti pentru ca spitalul să funcţioneze cu unităţi specializate pentru secţiile de Interne, Neurologie, Pediatrie, Ginecologie şi cu o Unitate de Primiri Urgente. Am contactat câţiva medici, iar acum suntem în tratative. Aşteptam vizita conducerii Ministerului Sănătăţii pentru a lua hotărârea mult-aşteptată.
Impact real: Care au fost concluziile în urma întâlnirilor cu factorii decizionali pentru darea în folosinţă a Centrului multifuncţional de primiri urgenţe?
Ion Curelaru: La ultima întâlnire a rămas să ne interesăm de medici şi asistente, pentru că, până la 1 august, am vrea să-l deschidem. Vor avea prioritate medicii şi asistentele care au plecat. Centrul va funcţiona cu 21 de angajaţi. Vor fi în jur de şapte medici: internist, pediatru, radiolog, ginecolog, biolog – pentru laborator şi încă unul, cel puţin, pentru UPU. Noi credeam că se va rezolva rapid, dar acum am găsit personalul necesar. Am stat de vorbă şi cu asistentele, dar şi cu infirmierele care au lucrat la Spitalul Bălceşti şi doresc să se întoarcă la treabă. Centrul va funcţiona pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Aşteptăm să primim acceptul directoarei Murărus, care, din câte am auzit, este în concediu, iar acest lucru ne-ar putea întârzia puţin.
Impact real: Consideraţi că aţi fost văduvit de anumite fonduri, ţinând cont că în primul mandat v-aţi aflat în opoziţie?
Ion Curelaru: Da, se putea face mult mai mult dacă eram ajutaţi cu fonduri. Nu au fost asiguraţi banii necesari faţă de investiţiile care trebuiau făcute în oraş. Am avut un proiect pentru modernizarea parcului, în valoare de peste 5 miliarde de lei, care mi-a fost respins pe criteriul culorii, cred, iar acum am un proiect depus pentru extinderea reţelei de gaze la Ministerul Dezvoltării, care nu ştiu ce şanse are. Mai avem un proiect pe Măsura 1.2.5., pentru modernizarea drumurilor agricole, care urmează să fie evaluat, dar nu ştiu ce şanse va avea. Problema este că deja am făcut cheltuielile pentru studiile de fezabilitate, pentru întocmirea proiectelor ş.a., iar în situaţia în care nu sunt aprobate, asta ar presupune nişte cheltuieli degeaba din bugetul local, dar fără un studiu făcut sau un proiect nu poţi cere finanţare, aşa că ne învârtim într-un cerc vicios.
Impact real: Aveţi încredere în noul Guvern că va reuşi să-şi ducă la îndeplinire promisiunile?
Ion Curelaru: Am încredere în noul Guvern şi sper că îşi va reveni. Până să vină la putere, au lansat promisiuni, iar acum aşteptăm finalizarea acestora. Deocamdată, începutul este cam timid. Ştim, nu sunt bani, ne consolăm cu ideea, dar până când? Noi, aparatul administrativ, ne-om descurca, dar ce le spunem oamenilor, când văd că nu mişcăm nimic? Ce se va întâmpla cu promisiunile făcute în campaniile electorale? Le-am promis că vor avea drumuri asfaltate, apă şi canalizare. Cu ce mai ieşim data viitoare, iar eu ce le spun, ca primar, când mă întreabă? Să mai aibă puţină răbdare?