Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Curelaru: Anul acesta am reinfiintat echipa de fotbal Oltetul Balcesti, sustinuta de Primarie

primar balcestiPrimarul oraşului Bălceşti, Ion Curelaru, nu mai este interesat să organizeze referendum pentru a declasifica oraşul pe care îl conduce la stadiul de comună, pentru că fondurile se primesc acum direct de la Guvern. Marea sa dezamăgire este, totuşi, aceea că nu reuşeşte să-i convingă pe localnici să se organizeze în asociaţii de proprietari, pentru ca blocurile în care locuiesc aceştia să poată fi izolate termic. În schimb, o realizare importantă este reînfiinţarea echipei de fotbal Olteţul Bălceşti, susţinută de Primăria locală.

Impact real: În urma alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, credeţi că veţi reuşi anul acesta, din bugetul local, finanţarea obiectivele pe care vi le-aţi propus?
Ion Curelaru: Anul acesta, am primit la buget 38 de miliarde de lei vechi. Într-adevăr, acordarea fondurilor direct de la Guvern a fost un lucru bun. Ne permitem să realizăm, anul acesta, mult mai multe investiţii. Vom reabilita şcoala generală din centrul localităţii, unde vom schimba acoperişul, vom izola termic imobilul, se va face parchetarea, iar în sala de sport a şcolii introducem o centrală termică şi montăm ferestre termopan. Tot anul acesta vrem să ne procurăm un buldo-excavator, care este foarte necesar, în condiţiile în care calamităţile se îndesesc, pentru a putea curăţa canalele, rigolele, pentru a evita inundaţiile. Ne mai dorim să amenajăm un teren de sport cu o suprafaţă de 2400 de metri pătraţi. Anul acesta sunt foarte mulţumit de buget. Niciodată nu mă puteam gândi că aş putea primi o astfel de sumă.

Impact real: O suprafaţă semnificativă a ţării nu este înregistrată cadastral, din cauza costurilor mari. Adoptarea unei reglementări care să prevadă intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere ar putea fi benefică, în opinia dumneavoastră?
Ion Curelaru: Ar fi ideal ca intabularea să se facă gratuit, pentru că atunci am reuşi să punem la punct cu adevărat situaţia fondului funciar. Am şti cu exactitate suprafaţa pe categorii de folosinţă, pe deţinător şi proprietari. Să o facă omul, individual, este foarte scump, deoarece proprietarii au şi foarte multe parcele. Terenul este fărâmiţat, şi pentru fiecare parcelă trebuie să se facă separat cadastru. În situaţia aceasta, cadastrarea proprietăţii devine foarte scumpă şi greu de suportat de proprietar. În zona noastră, pădurile au fost retrocedate proprietarilor în funcţie de solicitare şi de vechiul amplasament. Şi retrocedarea pădurilor trebuia făcută ca şi la terenul agricol, adică pe vechile amplasamente. Legea 18 a prevăzut însă retrocedarea pe vechile amplasamente, dar nu mai mult de un hectar. În situaţia aceasta, nouă ne-au fost repartizate prin protocol anumite suprafeţe, parcele izolate. Prin aplicarea legilor, ne este foarte greu să dăm proprietarilor vechile amplasamente. În situaţia terenurilor forestiere mai avem 600 de hectare de retrocedat, dar acestea sunt păduri solicitate cu declaraţii de martor, pe care legea nu ne permite, la această oră, să le validăm doar pe baza declaraţiilor de martor. Eu consider că Legea 165 ar trebui să prevadă că se pot lua în considerare şi declaraţiile de martor, în situaţia în care proprietarii au loc în parcela respectivă şi nu sunt probleme, adică nu sunt litigii între cetăţeni. Astfel, am reuşi să retrocedăm întreaga suprafaţă proprietarilor, deoarece localitatea nu a avut păduri de stat, tot fondul forestier a fost al cetăţenilor. În alte localităţi, abia s-au retrocedat terenurile forestiere în proporţie de 50%. Cred că, acolo, comisiile au avut probleme şi nu au acţionat cum trebuie.
Încercarea de a da terenul numai pe vechilul amplasament cred că le-a îngreunat situaţia, deoarece Legea 18 nu a permis retrocedarea în întregime a suprafeţei.

Impact real: Aţi reuşit să readuceţi situaţia la normal, în urma calamităţilor din vara anului trecut?
Ion Curelaru: Noi avem probleme de fiecare dată când plouă torenţial, pentru că pârâul Pesceana se umflă în zona Ulicioiu, apoi vine cu debit, apa ajungând în locuinţele şi blocurile din zona centrală a localităţii. Am promisiuni de la Consiliul Judeţean şi Prefectură pentru realizarea decolmatării canalelor de desecare care există pe raza localităţii. Pentru dezastrele prin care am trecut în urma calamităţilor din vara anului 2014, nu am primit nici un leu. Am avut un pod rupt peste pârâul Aninoasa, iar drumurile din sate au fost distruse. Cu toate acestea, nu am primit bani pentru refacerea acestor obiective. Am întocmit documentaţia, dar nu avem nici un răspuns pozitiv din partea Prefecturii. Am, în schimb, promisiunea că sunt prins pe o hotărâre pentru refacerea drumurilor comunale, a podului şi stabilizarea alunecării de teren pe drumul judeţean Bălceşti – Ghioroiu, în punctul Ulicioiu. Aceasta
trebuie rezolvată urgent, altfel suntem în primejdia de a întrerupe circulaţia spre localitatea Ghioroiu. Toate aceste probleme depind de Consiliul Judeţean, de Instituţia Prefectului, dar, deocamdată, nu s-a realizat nimic.

Impact real: România riscă sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene dacă nu reuşeşte într-un an să introducă apa curentă şi canalizarea în toate localităţile din ţară.
Ion Curelaru: Prin Masterplanul judeţului demarăm şi la Bălceşti proiectul de apă şi canalizare, investiţia fiind în valoare de 5,7 milioane de euro. Căutăm să introducem reţeaua de apă şi canalizare cu precădere în centrul oraşului, apoi spre Goruneşti, pe o lungime de 5,3 kilometri, Otetelişu – 1,6 kilometri şi spre Ulicioiu  – reţea de apă şi canal pe o lungime de 3 kilometri. Vom face toate eforturile pentru ca întregul oraş să beneficieze de aceste utilităţi, dar, cu precădere, vreau să prind zona centrală. Lucrările decurg conform graficului, aşa că am tot dreptul să sper că, până la sfârşitul anului, se va finaliza investiţia.

Impact real: Care este situaţia infrastructurii în oraşul Bălceşti?
Ion Curelaru: În cei şapte ani, de când sunt primar, am reuşit să asfaltez străzi din incinta localităţii, în lungime de peste 8 kilometri, am reabilitat atât prin asfaltare, dar şi prin pavare trotuarele din zona centrală a localităţii, am reuşit să întreţinem, prin pietruire, toate drumurile comunale, dar precipitaţiile ne-au jucat o festă, şi lucrarea de reabilitare a fost compromisă. Anul acesta încercăm să facem toate drumurile practicabile, cu toate eforturile necesare. Avem un proiect pentru asfaltarea străzii Pajura, pe o lungime de 1,6 kilometri, din fonduri locale, lucrare pentru care am alocat 2,6 miliarde de lei vechi pentru asfaltare, betonarea rigolelor şi construirea podeţelor. Un alt proiect de asfaltare îl avem pentru 700 de metri, pe străzile Cârlogani şi Leon Dumitrescu. După finalizarea acestor proiecte, infrastructura din oraşul Bălceşti se apropie de finalizare. Avem un drum de 5 kilometri care este prins în proiect, pentru asfaltare. În prezent, se întocmeşte documentaţia, după care, o dată cu deschiderea ghidurilor de finanţare, încercăm să-l pliem conform cerinţelor măsurilor respective. În afară de acest proiect ar mai rămâne de asfaltat aproximativ 10 kilometri şi am avea întreaga reţea de drumuri asfaltată.

Impact real: Sunteţi mulţumit de proiectele pe care aţi reuşit să le demaraţi?
Ion Curelaru: Ţinând cont că, timp de 20 de ani, nu prea s-a făcut nimic în localitate, eu cred că am reuşit ca, prin colectivul pe care l-am condus, să-mi realizez obiectivele propuse. În primul rând, am fost şi sunt aproape de oameni, ţin cont de doleanţele cetăţenilor.

Impact real: În urmă cu doar un an, doreaţi să organizaţi un referendum pentru a trece la statutul de comună. Astăzi vă mai gândiţi la o astfel de decizie?
Ion Curelaru: Atunci, intenţia era legată, în primul rând, de alocarea fondurilor, dar acum, o dată cu alocarea banilor la buget direct de la Ministerul Dezvoltării, situaţia s-a schimbat, mi-a trecut supărarea.

Impact real: Credeţi în forţa de altădată a PSD la Vâlcea?
Ion Curelaru: Noi avem oameni de valoare la PSD, iar acesta va rămâne un partid de forţă în judeţul Vâlcea, unde încă mai are multe de spus. Trebuie să recunoaştem, însă, că e necesar să fim mai strânşi, mai uniţi în jurul preşedintelui nou-ales. Sper să menţinem steagul sus şi partidul să rămână în continuare o forţă.

Impact real: PSD a primit o palmă sănătoasă din partea PNL, care a reuşit să preia conducerea ADI APA Vâlcea. Cine credeţi că a trădat?
Ion Curelaru: Nu ştiu. Ştiţi cum se spune: hoţul împăcat, păgubaşul cu o sută.

Impact real: Aveţi în plan un proiect pentru anveloparea blocurilor?
Ion Curelaru: Am avut în vedere această problemă şi am demarat acţiunea cu susţinere din partea locatarilor, dar nu putem să ducem la îndeplinire acest obiectiv, deoarece la noi nu este înfiinţată asociaţia proprietarilor. Nu am reuşit până acum să-i determinăm pe proprietari să facă asociaţie, aceasta fiind şi prima condiţie pentru a demara proiectul de anvelopare a blocurilor.

Impact real: Există acţiuni ale tinerilor, pe linia activităţilor sportive?
Ion Curelaru: Avem o sală de sport cu o capacitate de 150 de locuri, unde se organizează întreceri sportive între şcoli, la nivel judeţean. Tot anul acesta am reînfiinţat echipa de fotbal Olteţul Bălceşti, susţinută de Primărie.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.