Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Buşagă: „Ţinta noastră este valorificarea potenţialului turistic al zonei”

Primarul comunei Berislăveşti, social-democratul Ion Buşagă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care doreşte să le implementeze în localitate, în următoarea perioadă. Cum se gândeşte primarul Buşagă să dezvolte turismul de la Berislăveşti, cum vede localitatea după modernizarea celor două drumuri judeţene care tranzitează comuna, dar şi care este viitorul localităţii Berislăveşti, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Care sunt problemele pe care trebuie să le rezolvaţi în comună, în această perioada?

Ion Buşagă: Mai rămâne ceva de făcut pentru viitor: asfaltul pentru câţiva kilometri. În rest, nu mai este nimic important. În acest sens proiectele sunt întocmite, pentru o parte aşteptăm alocările de fonduri, iar pentru altele trebuie să identificăm sursa de finanţare. În aceşti ani am putut să realizez multe, aproape tot ce mi-am propus. Am implementat multe programe cu finanţare nerambursabilă, prin care am realizat modernizarea şi dotarea căminelor culturale din toate satele comunei. Cu fonduri atrase de la Guvern sau cu bani europeni în toate aceste mandate am construit poduri, am reabilitat, modernizat şi dotat toate şcolile şi dispensarele din localitate. Avem acum reţea de apă curentă, iar în acest mandat se va finaliza şi sistemul de canalizare. În satul Dângeşti s-a modernizat biserica în totalitate, urmând să primim fonduri şi pentru recondiţionarea Schitului Berislăveşti. Tot în aceste mandate am modernizat primăria. În acea perioadă, când s-a construit Primăria Berislăveşti, tot din fonduri proprii am construit şi un pod peste pârâul Brădişor, care face legătura cu podul construit peste pârâul Coisca, pentru a se asigura astfel legătura cu cătunul Valea Mamului.

 

Impact real: Ce ne puteţi spune despre reţeaua de canalizare?

Ion Buşagă: Nu avem reţea de canalizare deloc pe raza localităţii, dar suntem prinşi în masterplanul judeţului pentru 2016-2018, prin operatorul regional Apavil. A şi venit proiectantul, şi am stabilit ultimele detalii cu privire la proiectul de canalizare. O parte dintre uliţele care vor fi asfaltate vor beneficia şi de canalizare, astfel încât vom încerca să prioritizăm investiţiile, pentru ca mai întâi să introducem conducta de canalizare şi apoi să turnăm asfaltul. În prima fază doar zona centrală va beneficia de canalizare, deoarece, în rest costurile sunt foarte mari, şi nici nu există cereri.

 

Impact real: Care este viitorul localităţii Berislăveşti?

Ion Buşagă: Localitatea a ajuns la stadiul de a avea utilităţi de oraş, iar, pentru perioada următoare, trebuie să beneficiem de faptul că aşezarea este înzestrată cu un cadru natural deosebit. Ţinta noastră pentru următoarea perioadă este valorificarea potenţialului turistic al zonei. Îmi propun acest lucru mai ales că, datorită preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, în localitate va intra într-un proces de modernizare prin asfaltare drumul judeţean 703 N. Este vorba despre drumul care duce la Releul de pe muntele Cozia, drum care are o lungime de 22 de kilometri până la cabană. Aici, după ce se va finaliza asfaltarea drumului avem în plan un proiect de amenajare a unei staţiuni pe platou, ba chiar şi a unei linii de telecabină.

 

Impact real: Sunteţi la al cincilea mandat de primar. Care este secretul longevităţii dumneavoastră în funcţie?

Ion Buşagă: În calitatea mea, de primar, ţin periodic adunări cu cetăţenii. Cred că acesta este secretul continuităţii. La aceste adunări discutăm toate problemele pe care aceştia le au, vorbim despre păşuni, despre igienizarea localităţii, despre drumuri şi alte probleme pe care cetăţenii le ridică. În ceea ce priveşte candidatura mea, niciodată nu au fost probleme la Berislăveşti. Chiar dacă am făcut trecerea de la dreapta la stânga, le-am explicat oamenilor de ce am plecat din PNL, ce au făcut liberalii la alegerile prezidenţiale, ce fluturaşe au aruncat, le-am spus şi faptul că, în 2011, domnul Buican ne-a promis alocarea a 3,3 miliarde pentru renovarea primăriei şi nu s-a ţinut de cuvânt, astfel încât am fost nevoiţi să realizăm investiţia din bugetul local. Cetăţenii sunt la curent cu toate aceste probleme şi de fiecare dată am fost susţinut să candidez. Aşa am ajuns primar la al patrulea mandat.

 

Impact real: Ce putere mai are Consiliul Judeţean să sprijine administraţiile locale cu fonduri?

Ion Buşagă: Eu nu m-am dus să cer niciodată fonduri de la Consiliul Judeţean. Să nu credeţi că, atunci când un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean când are nişte fonduri nu ştie cum să le repartizeze, care sunt priorităţile. Eu nu spun că instituţia Consiliului Judeţean nu are putere, are încă un rol foarte mare. De exemplu, noi am făcut acum un parteneriat pentru DJ 703G, care va fi modernizat şi noi, ca unitate administrativă nu vom putea niciodată să finanţăm un astfel de proiect. Pentru cele două proiecte pe care le avem cu fonduri europene a trebuit să facem economii pentru partea de cofinanţare de 2% pentru că, în momentul în care semnăm contractul, trebuie să alocăm a doua zi partea de cofinanţare. Pentru noastră este de 70.000 de lei, bani pe care a trebuit să îi avem în cont.

 

Impact real: Prin Grupul de Acţiune Locală din care faceţi parte, ce noi proiecte veţi atrage în localitate?

Ion Buşagă: Am reuşit să achiziţionăm anul trecut un buldoexacvator. Pentru viitoarea tranşă de bani voi încerca să accesez fonduri pentru construirea unei săli de sport şi pentru continuarea modernizării drumurilor comunale prin asfaltare. În acest mandat vreau să asfaltez toată localitatea.

 

Impact real: Când estimaţi intrarea Mânăstirii Berislăveşti în circuitul turistic al judeţului?

Ion Buşagă: Aproape de Valea Coisca se găseşte schitul Berislăveşti, construit de boierul Sandu Bucşenescu. Vechi de peste 300 de ani, schitul, aflat în stare de degradare va fi renovat şi redat circuitului monahal. Investiţia se derulează prin PNDR, iar alocările de fonduri vor intra în cea de-a doua tranşă de bani. Consider că, dacă această biserică se va renova, atunci localitatea va avea de câştigat. Alături de bijuteriile ecleziaste ale Călimăneştiului — Cozia, Turnu, Ostrov sau Stânişoara, iată că Bersilăveştiul revine ce a fost odată. Cândva, o parte dintre turişti mergeau să viziteze mânăstirile, alţii urcau sus, la releul Cozia, în fiecare duminica parcă era nuntă. După ce se va moderniza infrastructura rutieră vom relua sărbătorile ca în duminicile de odinioară. Atunci pensiunile vor lua amploare, iar turiştii vor veni şi la noi, aşa cum vin acum la Călimăneşti. Biserica a fost construită chiar acolo unde astăzi se găseşte o cruce, pe care localnicii o numesc „Crucea de la cimitirul ţiganilor”, deoarece se spune că ţiganii-robi ai fostei mânăstiri au fost îngropaţi aici.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.