Unul dintre cei mai activi primari din judeţul Vâlcea, Ion Buşagă, a reuşit să aducă localitatea pe care o conduce la stadiul de comună cu utilităţi de oraş. În acest moment, modernizarea drumurilor este prioritară pentru primarul Buşagă, dar şi introducerea reţelei de canalizare. Într-un interviu acordat Impact real, primarul Ion Buşagă susţine că, în perioada următoare, beneficiind de un cadru natural deosebit, administraţia locală se va preocupa să valorifice potenţialul turistic al zonei.
Impact real: Care sunt realizările cele mai importante pe care le-aţi avut în această comună, ţinând cot de faptul că sunteţi unul dintre cei mai longevivi primari din Vâlcea?
Ion Buşagă: În aceşti ani am putut să realizez multe, aproape tot ce mi-am propus. Am implementat multe programe cu finanţare nerambursabilă cu care am realizat modernizarea şi dotarea căminelor culturale din toate satele comunei. Cu fonduri atrase de la Guvern sau cu bani europeni în toate aceste mandate am construit poduri, am reabilitat, modernizat şi dotat toate şcolile şi dispensarele din localitate. Avem reţea de apă curentă, iar în acest mandat se va finaliza şi sistemul de canalizare. În satul Dângeşti s-a modernizat biserica în totalitate, urmând să primim fonduri pentru recondiţionarea Schitului Berislăveşti. Tot în aceste mandate am modernizat primăria. În acea perioadă, când s-a construit Primăria Berislăveşti din fonduri proprii am construit şi un pod peste pârâul Brădişor, care face legătura cu podul construit peste pârâul Coisca, pentru a se asigura astfel legătura cu cătunul Valea Mamului. Pentru perioada următoare, trebuie să beneficiem de faptul că localitatea a ajuns la stadiul de a avea utilităţi de oraş, şi un cadru natural deosebit iar ţinta noastră, pentru următoarea perioadă este valorificarea potenţialului turistic al zonei. Îmi propun acest lucru mai ales că, datorită preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, în localitate se desfăşoară lucrările de asfaltare şi modernizare a drumului judeţean 703. Este vorba despre drumul care duce la Releu, sus, pe muntele Cozia, care are o lungime de 22 de kilometri până la cabană. Aici, după ce se va finaliza asfaltarea drumului avem în plan un proiect de amenajare a unei staţiuni pe platou, chiar şi a unei linii de telecabine.
Impact real: Care ar fi problema cea mai importantă pe care trebuie să o rezolvaţi în comună, în perioada următoare?
Ion Buşagă: Mai rămâne ceva de făcut pentru viitor: asfaltul, în rest, nu mai este nimic important. În acest sens proiectele sunt întocmite, pentru o parte aşteptăm alocările de fonduri, iar pentru altele trebuie să identificăm sursa de finanţare.
Impact real: Sunteţi la al patrulea mandat de primar. Care este secretul longevităţii?
Ion Buşagă: În calitatea mea, de primar, ţin periodic adunări cu cetăţenii, acesta poate fi secretul continuităţii. La aceste adunări discutăm toate problemele pe care aceştia le au, vorbim despre păşuni, despre igienizarea localităţii, despre drumuri şi alte probleme pe care cetăţenii le ridică. În ceea ce priveşte candidatura mea, niciodată nu au fost probleme la Berislăveşti. Chiar dacă am făcut trecerea de la dreapta la stânga, eu le-am explicat oamenilor de ce am plecat din PNL, ce au făcut liberalii la alegerile prezidenţiale, ce fluturaşe au aruncat, le-am spus şi faptul că în 2011 domnul Buican ne-a promis alocarea a 3,3 miliarde pentru renovarea primăriei şi nu s-a ţinut de cuvânt şi am fost nevoiţi să realizăm investiţia din bugetul local. Cetăţenii sunt la curent cu toate aceste probleme şi de fiecare dată am fost susţinut să candidez, aşa am ajuns primar la cel de-al patrulea mandat.
Impact real: Ce strategii abordaţi în campaniile electorale?
Ion Buşagă: Campaniile mi le-am făcut de-a lungul anilor petrecuţi în această administraţie. De fiecare dată am ieşit în campanie cu capul sus, pentru că am în spate numeroase realizări. Majoritatea timpului mi-l petrec pe teren. Acum avem o lucrare pe O.G. 28, pentru care am avut grijă să primim toată finanţarea, astfel încât să nu avem nevoie de fondurile de la Consiliul Judeţean. Este vorba despre modernizarea DC 14 Dângeşti-Surdoi pe o lungime de 3,5 kilometri. Drumurile comunale din Berislăveşti sunt toate asfaltate, mai avem doar drumurile de interes local, pentru care avem pregătite studii de fezabilitate şi le vom depune spre finanţare cu fonduri europene. Mai avem încă şapte lucrări, pe şapte uliţe comunale, aproape 8 kilometri de asfalt pe care intenţionăm să le prindem pe fonduri europene, în cadrul unui proiect de 1 milion de euro.
Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre procesul cu Consiliul Judeţean, în ceea ce priveşte alocarea discreţionară de fonduri de la Guvern?
Ion Buşagă: Pentru procesul din 2014, când Primăria Berislăveşti, împreună cu alte cinci primarii au primit zero lei încă ne judecăm. Pentru alocările din 2015, când au dat primarilor liberali de două ori mai multe fonduri, deşi i-am atenţionat că în 2014 noi nu am primit bani, Consiliul Local Berislăveşti, împreună cu primarul au făcut sesizare la DNA pentru împărţirea discreţionară a fondurilor. Noi am făcut sesizare şi pentru Comisia tehnică din cadrul Consiliului Judeţean, care a motivat că Berislăveşti are doar 7 kilometri de drumuri comunale şi de interes local, în timp ce localitatea noastră are 38 de kilometri de drumuri, iar în raportul de specialitate au fost trecuţi doar 7 kilometri. Am făcut plângere la DNA pentru abuz în serviciu, pentru că banii nu au fost ai domnului preşedinte Păsat, la data aceea preşedinte de Consiliu Judeţean, banii sunt veniţi de la Guvern şi trebuie împărţiţi pe localităţi în funcţie de anumite criterii. Noi ne-am descurcat şi fără banii de la Consiliul Judeţean dar nu se mai putea, iar domnul Păsat trebuie să tragă ponoasele acţiunilor sale.
Impact real: Ce ne puteţi spune despre reţeaua de canalizare?
Ion Buşagă: Nu avem reţea de canalizare deloc pe raza localităţii, dar suntem prinşi în masterplanul judeţului pentru 2016-2018, prin operatorul regional Apavil. A şi venit proiectantul şi am stabilit ultimele detalii cu privire la proiectul de canalizare. O parte din uliţele care vor fi asfaltate vor beneficia şi de canalizare, astfel încât vom încerca să prioritizăm investiţiile ca mai întâi să introducem conducta de canalizare şi apoi să turnăm asfaltul. În prima fază doar zona centrală va beneficia de canalizare, deoarece în rest costurile sunt foarte mari şi nici nu există cereri.
Impact real: Ce proiecte pregătiţi pentru următorul mandat?
Ion Buşagă: Avem un proiect de 500.000 de euro printr-un program al Ministerului Culturii, pentru reabilitarea Mânăstirii de la Scăueni, care este monument istoric, renovarea casei parohiale, a beciului şi subzidirea bisericii. Momentan se lucrează la studiul de fezabilitate. De asemenea, în centrul comunei, lângă dispensarul construit de administraţia locală avem cumpărată de la Cooperaţia de Consum o clădire pe care noi am acoperit-o şi unde intenţionăm să facem o grădiniţă cu program prelungit. Sunt cereri, pentru că familiile tinere lucrează la hotelurile din Călimăneşti şi au copii. În plus, populaţia este în creştere la noi. În centrul comunei am dat deja aproximativ 60 de loturi unde pot fi construite case, dintre care pe 50 deja s-au construit locuinţele. Administraţia locală a venit în sprijinul tinerilor care au dorit să rămână la Berislăveşti, concesionându-le loturi de câte 300 până la 500 de metri pătraţi, unde să-şi construiască locuinţe. Cred că 20% dintre cei care au primit prin concesiune terenul l-au şi cumpărat, având această posibilitate, la un preţ foarte bun. Una dintre condiţiile pentru a primi teren să-şi construiască o casă este ca ori soţul, ori soţia să fie din comuna Berislăveşti, iar părinţii lor să nu aibă alte terenuri la stradă, pentru a-şi construi casă. Pe noi ne-a interesat să se populeze zona centrală, iar tinerii să rămână în localitate.
Impact real: Ce aşteptări aveţi de la noua conducere a Consiliului Judeţean?
Ion Buşagă: Au trecut abia două luni şi nu poţi să te duci şi să ceri, atâta timp cât nu a fost nici o rectificare de buget până în prezent şi, după cum ştiu eu, domnul Păsat a avut grijă să lăsase bugetul judeţului pe zero. Eu i-am spus domnului preşedinte că nu-i neapărat nevoie acum, dacă Consiliul Judeţean este PSD să primească şi ceilalţi o sumă de bani, aşa cum mi-a dat mie conducerea PNL a Consiliului Judeţean. Eu, timp de doi ani am primit zero lei de la Consiliul Judeţean şi asta pe nedrept, dar, cu toate acestea nu am murit, aşa cum credeau peneliştii. Aşa cum v-am spus, la conducerea CJ avem echipa de care acest judeţ are nevoie.
Impact real: Cum este bugetul acestui an, comparativ cu anii precedenţi?
Ion Buşagă: Anul trecut ne-a ajutat acea formulă a lui Vâlcov, prin crearea plafonului minim de 15 miliarde pentru fiecare localitate, dar anul acesta bugetul este mai mic cu aproximativ 3 miliarde de lei vechi. Sperăm să mai fie o rectificare până la finele anului, prin care să mai primim şi noi ceva fonduri.