Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Busaga: „USL trebuie, obligatoriu, sa castige alegerile, altfel dispare opozitia”

Unul dintre cei mai activi primari din judeţul Vâlcea, Ion Buşagă, care a fost curtat până acum de toate partidele, a reuşit să aducă localitatea pe care o conduce la stadiul de comună cu utilităţi de oraş. În acest moment, modernizarea drumurilor este prioritară pentru primarul Buşagă, dar şi introducerea reţelei de canalizare. Într-un interviu acordat Impact real, primarul Ion Buşagă susţine că USL este obligatoriu să câştige alegerile de anul viitor dacă cele două mari partide din opoziţie, PSD şi PNL, vor să mai rămână nişte “actori” care să conteze pe scena politică. Ion Buşagă este primar la Berislăveşti din anul 2004, iar în mandatul 2000-2004 a fost viceprimar al comunei.

Impact real: Care sunt realizările cele mai importante pe care le-aţi avut în această comună, ţinând cot de faptul că sunteţi unul dintre cei mai longevivi primari din Vâlcea?
Ion Buşagă: În aceşti ani am putut să realizez multe, aproape tot ce mi-am propus. Am făcut multe programe cu finanţare nerambursabilă cu care am realizat modernizarea şi dotarea căminelor culturale din toate satele comunei. Pot spune că toată comuna dispune de iluminat public în toate colţurile satelor şi pe toate uliţele. Sunt 1033 de becuri de iluminat public montate. În fiecare an se schimbă 2 – 300 de becuri, pentru că mai sunt căderi de tensiune. În Lunca, unde este un cartier nou, de tineret, am amenajat recent un părculeţ nou de joacă, dotat cu tot ce trebuie, unde copiii să aibă tot ce au nevoie pentru a se simţi bine. Pe Ordonanţa 7 am avut de realizat două poduri, executate în totalitate, care s-au recepţionat deja. La Valea Mamului sunt podurile încheiate, recepţiile făcute, mai avem doar 80.000 de lei de primit. A început şi modernizarea primăriei, care va fi extinsă cu 180 de metri pătraţi, se va mansarda şi se va acoperi în totalitate. Mai câştigăm astfel încă patru birouri, toalete şi o baie. Primăria Berislăveşti a construit din fonduri proprii un podeţ peste pârâul Brădişor, care face legătura cu podul construit peste pârâul Coiscă pe Ordonanţa 7 şi se asigură astfel legătura cu cătunul Valea Mamului. În satul Dângeşti s-a modernizat biserica în totalitate, s-a schimbat acoperişul, s-a modernizat cimitirul, s-a modernizat în totalitate căminul cultural, care are acum încălzire centrală, mese, scaune şi tot ce trebuie. Am modernizat şi Şcoala I – IV din Dângeşti în totalitate, are acum toalete, bănci noi, toate utilităţile. Prin Programul SAPARD s-a realizat drumul forestier între Dângeşti şi Perişani, care face legătura dintre comunele Berislăveşti şi Perişani.

Impact real: A contribuit numai Primăria Berislăveşti la această investiţie?

Ion Buşagă: Jumătate din acest drum este pe teritoriul Berislăveştiului şi l-am modernizat noi, iar jumătate l-a făcut primarul Sandu de la Perişani. În satul Dângeşti s-au amenajat, de altfel, toate drumurile comunale şi săteşti şi s-au pietruit toate uliţele.
În sartul Scăueni am realizat modernizarea şcolii în totalitate, cu mobilier, modernizare toalete, totul este ca la oraş. S-a modernizat şi biblioteca comunală, iar Primăria Berislăveşti a executat în satul respectiv două monumente ale eroilor. Tot acolo, în a doua zi de Paşti, lumea se adună la troiţa veche, pe care o sărbătoreau bătrânii înainte, aşa că ne-am gândit să le oferim oamenilor toate facilităţile necesare şi am construit un fel de foişor foarte frumos, unde toţi locuitorii să aibă unde sta. S-au modernizat şi în satul Scăueni toate uliţele şi drumurile săteşti, nu există în prezent nici o uliţă nepietruită. S-a extins, de asemenea, cimitirul din satul Scăueni şi biserica. Atât în satul Scăuieni, cât şi la  Dângeşti, Brădişori, Stoeneşti s-a făcut pe păşunile comunale un proiect de îmbunătăţiri funciare, cu îndiguire şi captarea apei de pe versanţi. La Rădăcineşti am executat modernizarea şcolii din sat în totalitate şi a căminului cultural. Am dat bani pentru încălzirea centrală la biserică şi aer condiţionat pe timpul verii. Pentru hram, la Rădăcineşti am extins camerele şi avem locuri pentru 200 de persoane la biserică. De asemenea, s-au făcut lucrări de pietruire şi amenajare drum pe toate păşunile comunale şi legăturile dintre sate. În satul Rădăcineşti s-a făcut legătura cu satul Dângeşti pe drumul care merge pe plantaţiile agricole. S-a modernizat drumul de la Rădăcineşti care merge spre Bădeşti, un drum pe care nu se putea circula nici cu tractorul. Tot în Rădăcineşti am realizat drumurile Copârşeşti, Şelăreşti, Dealul Boului şi Bădeşti. Toate cele patru drumuri erau impracticabile până acum, nu se putea circula pe ele, dar acum au şi antiderapant pus pentru sezonul de iarnă. La Rădăcineşti am mai realizat podul care merge spre Copârşeşti şi am făcut un pod care face legătura cu satul Dângeşti, în punctul Tulburoasa. De asemenea, la Robaia s-a construit o magazie de lemne pentru Şcoala I – IV, s-a modernizat şcoala, s-a făcut legătura dintre satul Robaia şi punctul Codrea, iar acum cetăţenii nu mai ocolesc 20 de kilometri, ci merg doar trei kilometri şi ajung la păşune cu animale, cu fâneţe sau cu ce au de transportat. În satul Robaia s-a introdus la biserică aer condiţionat. Singura biserică unde nu avem încălzire centrală este Robaia, dar sper să putem realiza acest lucru anul viitor.

Impact real:
Care ar fi problema cea mai importantă pe care trebuie să o rezolvaţi în comună, în perioada următoare?

Ion Buşagă: Mai rămâne ceva de făcut pentru viitor: asfaltul, în rest, nu mai este nimic impoartant.

Impact real: Ce proiecte noi aveţi şi eventual care dintre ele nu au primit finanţara necesară?
Ion Buşagă: Mai avem un proiect pe Măsura 322 D, un program eligibil, şi aşteptăm să vedem dacă va fi finanţat. Este vorba de cinci kilometri de asfalt, dintre care trei kilometri pe ruta Scăueni – Rădăcineşti şi doi kilometri pe ruta Berislăveşti – Codrea. Mai avem un proiect pe Măsura 125, pentru amenajarea de drumuri agricole, am primit chiar acum adresă că este eligibil, dar vom vedea dacă va fi finanţat anul acesta sau anul viitor. Mai avem un proiect pentru realizarea bazei sportive care este eligibil şi aşteptăm finanţarea. Vom face şi echipă de fotbal, dar aşteptăm întâi să avem baza. Mai avem un proiect pentru un cămin cultural în satul Scăueni, dar nu este finanţat, deocamdată.

Impact real: De ce credeţi că unii dintre primari au reţineri uneori să ia măsurile cele mai bune pentru comunitatea pe care o conduc?
Ion Buşagă: Problema este că tuturor primarilor din judeţul Vâlcea şi din toată ţara le este frică să pună piciorul în prag, de teamă că nu-i mai votează oamenii. Eu le spun direct în faţă celor din Berislăveşti care este situaţia. Dacă nu mă votează, care este problema? Am venit de la o firma privată şi merg înapoi acolo. Şi aşa, salariul de aici este egal cu zero, 1650 de lei este apă de ploaie. Într-adevăr, dacă se face o reducere la schema administrativă, ar fi normal să li se dea şi primarilor salarii mai mari, pentru că mulţi nu pot sta pe banii aceia. Unora le ajunge ce au dacă nu le place să facă altceva. Nici sporul de vechime nu l-au mai dat primarilor, salariile sunt mici, iar răspunderea este foarte mare faţă de ce primim. Un angajat de la CFR care nu face aproape nimic ia 2000 de lei lunar şi lucrează 24 cu 48 de ore, iar noi stăm cu stres pe aici zi şi noapte.

Impact real: Ce părere aveţi despre primarii care cer mereu bani pentru salarii la Consiliul Judeţean?
Ion Buşagă: Eu nu sunt de acord cu primarii care nu au bani de salarii. Problema se pune altfel: nu ai voie să nu ai bani de salarii. În primul rând, trebuie văzut cât au încasat la bugetul local şi de ce nu au bani de salarii. În orice proiecţie de buget trebuie asiguraţi, în primul rând, banii de salarii şi de utilităţi şi abia apoi dacă rămâne ceva şi pentru investiţii. De la Consiliul Judeţean prioritatea ar trebui să fie asigurarea banilor pentru cofinanţări, nu acoperirea salariilor. În aceste cazuri nu se poate vorbi doar de o proastă gestionare a banului public, ci şi de nepăsare în încasarea impozitelor şi taxelor locale.

Impact real: Cum vedeţi structura politică în România, după anul 2012?
Ion Buşagă: Este posibil să se schimbe configuraţia politică. Dacă USL nu câştigă alegerile, sunt terminaţi ca partide şi PSD, şi PNL. Problema este că nu se termină numai ei, ci ne termină şi pe noi, primarii. Cine ştie ce le mai trece prin minte pedeliştilor să facă pe aici… Nu cred că măsurile luate de Guvern sunt cele mai bune pe care le puteau lua. Să începi să le tai salariile bugetarilor şi să le mai iei şi din pensiile bătrânilor mi se pare de neconceput. Lucrez în comuna Berislăveşti din anul 1977 şi cunosc toate familiile. Ştiu că majoritatea bătrânilor de aici au pensii foarte mici cu care nu-şi permit să-şi cumpere nici medicamentele necesare.


Postaţi pe: Facebook



2 comentarii la " Ion Busaga: „USL trebuie, obligatoriu, sa castige alegerile, altfel dispare opozitia” "

  1. Viorel spune:

    Totul ar merge ca pe roate daca in comuna nu s-ar :mintii,fura si iar fura.Capii sunt cei care au fraele .Mai nou acum se pune la cale constructia unei fabrici de nustiu ce construita de nustiu cine in Coisca ci-n sa fie ?ci-n sa fie ,Oricum e din primarie ca prea multe nu se stie VOM AFLA CAND VA FI PREA TARZIU

  2. Eu nu sunt de acord cu primarii care nu au bani de salarii. Problema se pune altfel: nu ai voie să nu ai bani de salarii. În primul rând, trebuie văzut cât au încasat la bugetul local şi de ce nu au bani de salarii. În orice proiecţie de buget trebuie asiguraţi, în primul rând, banii de salarii şi de utilităţi şi abia apoi dacă rămâne ceva şi pentru investiţii. De la Consiliul Judeţean prioritatea ar trebui să fie asigurarea banilor pentru cofinanţări, nu acoperirea salariilor. În aceste cazuri nu se poate vorbi doar de o proastă gestionare a banului public, ci şi de nepăsare în încasarea impozitelor şi taxelor locale. BRAVO SEFU DACA NE LASI SI PE NOI SA VINDEM LEMNE DE PE ISLAZ CA PE IONEL SI NICUSOR NE DESCURCAM SIGUR CAT MAI AVEM DE FURAT APOI NE REPROFILAM PE ALTE SURSE

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.