Primarul Ion Bîzîc şi-a propus să facă o administraţie eficientă în oraşul Băbeni, care să vină în sprijinul cetăţeanului. Cum se împacă administraţia cu politica pentru primarul Bîzîc, dar şi care este probabilitatea să realizeze ce şi-a propus până la finele mandatului aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce reprezintă funcţia de primar pentru dumneavoastră?
Ion Bîzîc: A fi primar nu este o fericire, şi cred mai degrabă că este un destin. Dacă ai fost ales primar de o majoritate de oameni care au avut încredere în tine, din acel moment, tu trebuie să fii primarul tuturor, inclusiv al celor care considerau că altcineva merita această funcţie. Din acel moment, tu, ca primar, ar trebui să ieşi din lumea politică şi să faci doar politica localităţii pe care o conduci.
Impact real: Care erau problemele localităţii când aţi ajuns în funcţie?
Ion Bîzîc: Am făcut o inventariere, deşi cunoşteam problemele înainte de a candida, mi-am făcut un plan şi am încercat în acelaşi timp să-mi respect programul electoral cu care am venit în faţa cetăţenilor, pentru că acolo erau numai situaţii cu care se confruntau oamenii acestei localităţi, şi să încercăm să rezolvăm cât mai mult din el. Niciodată nu o să poţi finaliza tot ce ţi-ai propus într-un an sau într-un mandat, dar, dacă începi, încet – încet rezolvi o parte din probleme, începi să mulţumeşti şi cetăţeanul. Deşi este a treia localitate ca populaţie din judeţ, pot spune că este prima din punctul de vedere al problemelor. În această localitate nu s-a făcut un metru de canalizare, nu este staţie de epurare, nu s-au realizat extinderi de alimentare cu apă, iar la şcoli s-au făcut investiţii doar pentru a funcţiona. Este inadmisibil ca la un liceu cu peste 1.400 de elevi să ai un coeficient de promovare de numai 2%. Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor era de numai 12%, gândiţi-vă ce probleme putea să aibă această localitate când am venit eu în funcţie, pe care eu nu le cunoşteam. Am încercat să lucrăm la fiecare capitol în parte şi să creăm în primul rând un colectiv la primărie care să presteze cu şi pentru cetăţean.
Impact real: Aţi reuşit să formaţi un colectiv funcţional la primărie?
Ion Bîzîc: Consider că am reuşit în proporţie de trei sferturi, iar lucrurile se îndreaptă spre un făgaş pozitiv. Într-un an cred că nu va mai exista nici o problemă, totul va fi aşezat la locul lui, ca într-o primărie care ştie ce are de făcut pentru cetăţeanul ei. S-au pus la punct arhiva primăriei, contabilitatea, registrul agricol, departamentul taxe şi impozite etc. Noi avem 4.060 de gospodării şi au început să se facă dosare pentru fiecare casă în parte. Orice localnic poate veni să ceară informaţii despre gospodăria proprie, iar noi, în momentul de faţă, îl putem informa în proporţie de 90%, lucruri care altădată nu se puteau face.
Impact real: Care este probabilitatea să realizaţi ce v-aţi propus până la finele mandatului? Sunteţi mulţumit de rezultatele de până acum?
Ion Bîzîc: Toate obiectivele propuse pentru anul 2012 şi 2013 s-au rezolvat. Nu am stat să analizez şi să vă spun un procent, dar sunt în program, şi ce mi-am propus până la această dată am realizat, ba chiar am făcut mai multe decât am plănuit. Am plecat cu gândul să fac un aparat profesional la primărie care să-i răspundă cetăţeanului, iar dacă voi reuşi să fac acest lucru până la finele mandatului consider că ar fi cea mai mare realizare pentru mine. Este important să poţi face o administraţie eficientă. Am încercat apoi să ne orientăm asupra problemelor adevărate ale cetăţeanului, adică apa, canalizarea, asfaltul, dispensarul, centrul de permanentă, poliţia locală, cultura, sportul şi educaţia.
Impact real: Oraşul Băbeni este o zonă cu grad mare de risc în ceea ce priveşte inundaţiile. Aţi avut probleme în ultima perioadă, din cauza ploilor abundente?
Ion Bîzîc: Într-adevăr, anumite zone din oraşul Băbeni sunt predispuse la inundaţii, şi acest lucru se datorează râului Bistriţa, care s-a colmatat într-un grad destul de avansat, şi a pârâului Stăncălău, care, de altfel, sunt în administrarea SGA. Am avut destule probleme.
Impact real: Am înţeles că a apărut un program de anvelopare a blocurilor cu fonduri europene şi pentru oraşe. Veţi derula un astfel de program în viitor?
Ion Bîzîc: Un proiect pentru anveloparea blocurilor nu putem face, deoarece nu avem asociaţii de proprietari şi oamenii nici nu vor să facă. În plus, un astfel de proiect, în momentul actual, îl pot accesa doar municipiile, dar problema cea mai mare cu care ne confruntăm aici este că nu vor să audă de asociaţiile de proprietari. Inclusiv cu Apavil avem probleme din această cauză, dar, până în prezent, am ţinut situaţia sub control.
Impact real: Câinii fără stăpân, în ciuda demersurilor dumneavoastră, reprezintă în continuare o problemă de siguranţă şi confort pentru un oraş civilizat. Ce intenţionaţi să faceţi în acest sens?
Ion Bîzîc: Este în lucru adăpostul, pentru că noi avem un astfel de spaţiu, dar trebuie să corespundă normelor legale. Am aprobat 1,5 miliarde la începutul anului pentru începerea soluţionării acestei probleme, a câinilor fără stăpân. Trebuie să achiziţionăm maşina, să facem un contract cu un medic veterinar, să facem o sală de operaţii, să îngrădim spaţiul şi multe alte demersuri. Am fost şi la Feţeni, am văzut care este situaţia şi acolo. Este o problemă care ne frământă pe noi, ca administraţie locală. Şi noi trebuie să respectăm legea în ceea ce priveşte aceste animale. Sperăm ca, în două luni, să ridicăm şi noi primul lot de câini. Problema noastră va fi alta: că ne vor aduce alţii, noi îi adunăm pe ai noştri şi vin alţii, din alte localităţi, pe care oamenii îi lasă la noi. În general, se strâng mai mulţi câini în zona cu blocuri sau pe unde mai sunt fabrici.
Impact real: Înainte să deveniţi primar eraţi foarte vizibil în lumea politică. Lucrurile s-au schimbat, între timp?
Ion Bîzîc: Nu, eu încă sunt secretarul general al PNL Vâlcea, doar că nu mai stau toată ziua pe la partid, lucru normal, deoarece am acum alte atribuţii, ca primar, însă am secretari adjuncţi acolo, care mă informează în legătură cu tot ce se întâmplă şi cu care mă văd săptămânal la şedinţe. Din cauza problemelor administrative pe care le avem aici, în localitate, nu am mai fost atât de vizibil, dar nu am lipsit niciodată de la şedinţele de partid sau de la alte întruniri politice. Când eşti deja primar, eşti încărcat cu foarte multe probleme ale localităţii tale. În lumea politică se poartă altfel discuţiile. Ca primar îţi trebuie bani şi proiecte să rezolvi lucrurile, iar lumea politică de aici nu are de unde să-ţi dea bani ţie, ca primar. În cel mai bun caz te ajută cu un specialist sau te îndrumă pe unde ai putea să mergi ca să poţi accesa un proiect. Într-un fel priveşti lucrurile când eşti politician, şi altfel când eşti primar.
Impact real: Atragerea de fonduri europene ar trebui să fie o prioritate pentru orice primar. Ce vă propuneţi, referitor la acest aspect, şi care ar fi cel mai important proiect pentru oraş?
Ion Bîzîc: Este o situaţie complicată pentru o localitate, în sensul că nu ai o infrastructură rutieră pusă la punct: nu avem drumuri modernizate, apă curentă în toată localitatea şi nici canalizare. Dacă vom mai prinde încă un proiect ca acesta, de 13 străzi, cred că am rezolva această problemă. Avem două străzi mari: Unirii şi Ungureni, pe o lungime de 6 kilometri, unde trebuie turnat stratul doi de uzură şi şanţurile trebuie dalate de urgenţă. Chiar zilele acestea m-am gândit la un proiect de canalizare, de orientare a apelor, pentru că nouă ne lipseşte aşa ceva, şi apa, în zonele joase, inundă gospodăriile, fântânile şi culturile localnicilor. Ne gândim să facem un studiu de fezabilitate şi să depunem acest proiect pe fonduri europene.
Impact real: Se apropie alegerile europarlamentare. Aţi fost vizitat de candidatul din zona aceasta, din partea PNL?
Ion Bîzîc: Încă nu a venit, dar va veni. Noi, Vâlcea, îi susţinem pe listele PNL pe vâlceanul nostru Victor Giosan şi pe doamna Claudia Benchescu, care a fost de mai multe ori pe aici. Eu cred că toţi europarlamentarii sunt buni şi au contribuţiile lor acolo.