Primarul comunei Şirineasa, Dan Cătălin Săraru, se află în funcţie încă din anul 2000, când a reuşit să preia frâiele administraţiei locale şi să încerce să schimbe ceva la nivelul localităţii în care s-a născut. În fiecare dintre mandatele sale, Săraru a realizat câte o investiţie majoră menită să îmbunătăţească viaţa consătenilor. În primul mandat a reuşit să introducă apa potabilă în toată comună, în al doilea a introdus canalizarea şi a avut grijă de şcoli, iar în al treilea mandat a reuşit să asfalteze două drumuri comunale şi să finalizeze baza sportivă atât de dorită de localnici. Iată că, astăzi, se află la al patrulea mandat, iar prioritatea sa în următorii ani este să asfalteze uliţele şi drumurile comunale şi să modernizeze primăria şi căminul cultural. Comuna Şirineasa se află la o distanţă de 27 de kilometri faţă de oraşul Râmnicu Vâlcea. Comuna este alcătuită din cinci sate: Şirineasa, Ciorăşti, Slăviteşti, Aricioaia şi Valea Alunişului.
Dan Săraru: „Prioritatea mea este asfaltarea drumurilor comunale”
Pentru asfaltarea drumurilor comunale, primarul Săraru a întocmit un proiect care a primit finanţare pe HG 577. Valoarea proiectului este de un milion de euro, şi tocmai a avut licitaţia pentru desemnarea entităţii câştigătoare: „S-a susţinut licitaţia, am trecut şi de perioada de depunere a contestaţiilor şi sperăm să nu fie depusă nici una la CNSC, pentru că există şi astfel de firme, care fac acest lucru doar ca să încurce, deşi obligativitatea legală este să depună contestaţia la sediul autorităţii contractante, nu la CNSC, unde trebuie trimis un exemplar, dar cel principal ar trebui depus la noi. Oricum, licitaţia a fost monitorizată de Ministerul Finanţelor Publice prin doi reprezentanţi. Avem apă, avem canalizare şi acum este momentul asfaltărilor, aşa am gândit încă de când am ajuns în funcţia de primar. Acum facem asfaltarea drumurilor comunale şi săteşti. Proiectul cuprinde şapte kilometri de asfalt şi are o valoare de un milion de euro.”, a precizat Dan Săraru. Liberalul a mai adăugat că proiectul iniţial cuprindea 16 kilometri de asfalt şi că a fost depus pe fonduri europene, prin PNDR, dar, din păcate, nu a fost promovat în 2008 şi nici în 2009. Ulterior, a fost depus pe HG 577.
Lucrarea riscă să nu fie finanţată
Săraru se arată nemulţumit de faptul că noul Guvern va pune accent numai pe finalizarea lucrărilor deja începute şi neterminate. Acest lucru ar putea împiedica demararea proiectului pentru asfaltarea celor şapte kilometri. Totuşi, liberalul doreşte cu orice preţ ca lucrarea să fie începută anul acesta, chiar şi cu riscul de a realiza doar un kilometru de asfalt: „În 2013, încercăm să lucrăm la proiectul acesta, a cărui licitaţie am terminat-o săptămâna trecută. Facem cât putem din proiect, pentru că veştile nu sunt îmbucurătoare. Este un zvon care începe să se adeverească, potrivit căruia ministrul Dragnea doreşte să finanţeze doar lucrările începute în anii anteriori. Orice lucrare la care s-a definitivat procedura de licitaţie în 2013 are şanse extrem de mici de finanţare. Dânsul spune că actualul Guvern doreşte finanţarea celor din urmă, dar eu spun că, deşi le finanţează doar pe acelea, tot nu va reuşi să le termine, deoarece sunt fel de fel de situaţii, constructori băgaţi în faliment sau care nu au fost serioşi. Dacă dânsul aşa gândeşte, atunci să le finanţeze pe cele din urmă şi să le lase şi pe acestea noi să prindă vechime. Eu sunt total împotriva unui astfel de mod de gândire.”, a precizat Săraru. Prim gospodarul din Şirineasa a mai specificat că asfaltarea reprezintă un lucru esenţial pentru comuna sa, fiind primul proiect mare de acest fel la Şirineasa şi speră într-un sprijin de la Consiliul Judeţean, cel puţin ca în anii precedenţi: „Sperăm să avem şi cofinanţări de la Consiliul Judeţean, pentru că în anii anteriori am avut şi bani daţi pentru drumuri. Încercăm ca toate sumele de cofinanţări pentru drumuri şi pentru pietruirea acestora să le băgăm la acest proiect. Este un proiect important, primul proiect mare de asfaltare de la Şirineasa.”, a mai adăugat primarul. Potrivit spuselor acestuia, lucrări de modernizare a drumurilor comunale au mai existat de-a lungul anilor la Şirineasa, dar, însumate, acestea nu au acoperit decât 20% din drumurile care străbat comuna. Chiar şi vremea capricioasă din ultima perioadă a creat probleme în ceea ce priveşte infrastructura rutieră: „Asfaltări au mai fost, dar au fost reabilitări ale drumurilor judeţene de 5 kilometri, dar acest drum nu este în administrarea noastră, ci a Consiliului Judeţean. Am reuşit să fac o asfaltare a unui drum comunal, 122, pe o distanţă de 3,4 kilometri, în decursul a 7-8 ani, am făcut acea asfaltare. Am mai realizat încă o asfaltare în anul 2010 de 1,2 kilometri, tot pe un drum comunal, din fonduri proprii. Comuna Şirineasa are în jur de 25-30 de kilometri de drumuri comunale şi uliţe, iar eu am asfalt pus doar pe aproximativ 5 kilometri, deci avem maxim 20% dintre drumurile din Şirineasa asfaltate. Majoritatea drumurilor sunt pietruite, doar că am „beneficiat” de această perioadă, cu ploi nebune care au mai spălat din uliţe. Aşteptam să se îndrepte vremea şi ne apucăm din nou, deoarece avem utilajele noastre.”, a mai precizat Săraru.
Gazonul de la baza sportivă i-a dat bătăi de cap primarului
Există puţine localităţi în judeţ care se pot mândri cu o bază sportivă asemenea celei din Şirineasa. Lucrurile de calitate nu pot fi făcute decât de persoanele care îşi doresc cu adevărat acest lucru. Chiar dacă a durat mai bine de trei ani realizarea acestui proiect, ceea ce a rămas în urmă a meritat: o bază sportivă aşa cum trebuie să aibă orice comunitate europeană, cu vestiare şi tribune, iar gazonul arată impecabil. Primarul Săraru, un împătimit al fotbalului, se arătă mulţumit de investiţia făcută şi recunoaşte că a acordat o mai mare atenţie gazonului care a înghiţit multă apă în perioada secetei, pentru a arăta atât de frumos astăzi. Deşi putea să o inaugureze încă de anul trecut, primarul a preferat să mai aştepte un timp, pentru ca gazonul să fie unul de calitate. De anul acesta, se pare că echipa de fotbal din localitate îşi va disputa meciurile de pe terenul propriu la această bază: „Baza sportivă o inaugurăm în august, anul acesta. Noi nu am intrat pe terenul respectiv din motive de protecţie a gazonului. Lucrul cel mai sensibil la un stadion şi, de fapt, cartea de vizită a unei baze sportive este gazonul. Dacă reuşeşti să pui gazon, să aduci sintetic sau să aduci covor şi să-l pui este bine, dar dacă l-ai însămânţat şi ai intrat pe el imediat nu o să ai gazon niciodată. Până acum, am însămânţat de două ori, este foarte greu să construieşti un gazon. Am însămânţat prima dată gazonul în luna mai anul trecut, apoi a venit seceta şi a trebuit să plătim foarte mult contravaloarea apei pentru udat, deoarece suntem racordaţi la sistemul public de alimentare cu apă, care nu mai este în administrarea noastră, l-am predat Apavilului şi plătim ca orice abonat. Numai udatul gazonului ne-a costat în vară peste 100 de milioane de lei vechi. Am mai însămânţat încă o dată în septembrie şi nici atunci nu a ieşit în totalitate. Urmează încă un proces de însămânţare luna aceasta, pe zonele în care iarba este mai rară.”, a precizat Dan Săraru. Lucrarea la baza sportivă a fost finanţată din fonduri guvernamentale, proiectul fiind depus pe Ordonanţa 7. Lucrarea nu a fost de o valoare foarte mare, costând 8 miliarde de lei vechi: „Am început licitaţia la lucrare în primăvara lui 2009 şi am semnat procesul de recepţie la terminarea lucrărilor, în toamna lui 2012, lucrarea fiind terminată în trei ani şi jumătate, iar timpul de execuţie mi se pare enorm. Nu zic că a fost de vină regimul Boc, cred că aceasta a fost criza în perioada 2009-2012, dar sperăm să nu continue şi în următoarea perioadă, deşi semnele nu sunt îmbucurătoare.”, a mai spus Săraru.
Parc fotovoltaic la Şirineasa
Săraru este încântat de faptul că la Şirineasa au început să-şi facă deja apariţia investitorii care au creat locuri de muncă pentru cetăţenii din comună. Localitatea pe care o administrează se poate bucura de una dintre cele mai mari investiţii din judeţ. 3,5 milioane de euro au fost investiţi la Şirineasa de o firmă slovacă. Obiectul de activitate este crearea de energie electrică prin panouri fotovoltaice: „Am atras deja un prim investitor străin şi avem un parc fotovoltaic. Este una dintre cele mai mari investiţii din judeţ, care s-a realizat pe patru hectare, unde au fost amplasate panouri fotovoltaice. A venit o firmă slovacă şi a făcut această investiţie foarte mare, de 3,5 milioane de euro, care are deja recepţie şi procedura de terminare a lucrărilor, dar şi contract cu CEZ-ul, deoarece ei produc energie electrică şi o vând mai departe CEZ-ului. A creat locuri de muncă pentru oamenii de la noi din comună.”, a precizat Săraru. Liberalul a mai adăugat că venirea firmei slovace pentru a face afaceri în comuna Şirineasa a adus beneficii financiare primăriei, la sfârşitul anului trecut: „Firma ne-a plătit cota legală din autorizaţia de construcţie, care s-a ridicat la o valoare destul de mare, şi cu care am reuşit să ieşim din gaura financiară de la sfârşitul anului trecut. Valoarea autorizaţiei a fost de 720 de milioane de lei. Şi anul 2012, chiar dacă s-a schimbat Guvernul în luna mai, a fost unul greu, pentru că s-a lucrat pe bugetul creat de fosta guvernare. Acolo s-au făcut doar mici rectificări, pentru că nu a permis bugetul. Faptul că este sărăcie se vede în continuare în bugetul acesta, din 2013.”, a mai precizat Săraru.