Administraţia locală din comuna Scundu şi-a pus mari speranţe în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a, considerând că este singura şansă ca infrastructura din localitate să fie modernizată. Astfel, primarul Dumitru Blejan a întocmit nu mai puţin de şapte proiecte pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii de fonduri. Extinderi de alimentare cu apă, canalizare, asfaltări de drumuri, modernizarea iluminatului public, dar şi reabilitarea sediului primăriei, a şcolii şi a căminului cultural din localitate sunt proiectele depuse. Reprezentanţii Guvernului au considerat, însă, că la Scundu sunt prioritare reabilitarea şi modernizarea şcolii gimnaziale, pentru care au alocat aproximativ 13 miliarde de lei vechi şi reabilitarea şi modernizarea dispensarului uman, pentru care se vor aloca 15,5 miliarde de lei vechi. Pentru celelalte proiecte, primarul Dumitru Blejan va trebui să găsească o altă sursă de finanţare, dacă vrea să le realizeze în următorii ani. Totodată, pe raza localităţii s-a finalizat proiectul de alimentare cu apă, dar şi asfaltarea drumul judeţean 645, care pleacă din localitatea Zăvideni şi traversează întreaga localitatea Scundu. Este un drum pe care nu s-a mai intervenit de aproximativ 12 ani. Astăzi, DJ 645 arată ca în palmă, este un drum modern: „Noi am depus mai multe proiecte, inclusiv extinderea reţelei de apă şi canalizare pentru satele limitrofe, însă, în aceste zone, cel mai important proiect este asfaltarea drumurilor, chiar dacă, în prezent, sunt balastate. Proiectul pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare nu a fost finanţat, deoarece suntem prinşi în masterplanul judeţului. Suntem însă extrem de mulţumiţi că, pe drumul judeţean 645, Consiliul Judeţean a intervenit cu lucrări de asfaltare. În prezent acest drum judeţean este modernizat în procent de 70%, iar acest aspect este de trecut în revistă. S-a asfaltat prima parte pe o lungime de 2,8 kilometri, iar spre Pesceana încă 1,8 kilometri. Domnul preşedinte Constantin Rădulescu s-a ţinut de promisiune, a venit la Scundu împreună cu directorul RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu, pentru asfaltarea pe drumul judeţean”, ne-a spus primarul social-democrat Dumitru Blejan.
Este nevoie urgentă de lucrări de consolidare a terenurilor
Toată localitatea este monitorizată din cauza alunecărilor de teren. În acest sens, primarul face apel către instituţiile abilitate ale statului pentru alocarea fondurilor necesare stabilizării zonelor afectate. Spune că tot sunt necesare consolidări, praguri de decolmatare, ziduri de sprijin pe pârâul Scundu, care traversează localitatea pe o lungime de 11 kilometri, astfel încât zona să nu mai fie supusă riscului privind alunecările de teren: „Pârâul Scundu este în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor. Noi am făcut numeroase adrese pentru situaţii de urgenţă, astfel încât Guvernul să urgenteze alocarea fondurilor necesare. În acest sens avem proiecte, note de constatare, avem justificarea legală. Din calculele pe care le-am făcut ar fi necesară alocarea sumei de 200 de miliarde de lei pentru consolidarea alunecărilor de teren din localitate. S-a rezolvat problema doar în procent de 80%. Se pot face acest lucrări de stabilizare a zonei etapizat. Avem situaţii unde multe gospodării sunt puse în pericol, şi consider că ar trebui să se urgenteze alocarea de fonduri fiindcă, după fiecare iarnă, situaţia în localitatea Scundu se înrăutăţeşte. Dacă nu se vor face lucrări de consolidare s-ar putea rupe comuna în două, pentru că sunt anumite zone care sunt chiar vulnerabile”, declară primarul.
„Degustarea vinului rozaliu de Scundu”, la o nouă ediţie
Pe 26 octombrie, localnicii sărbătoresc Ziua comunei, iar primarul Blejan îşi sărbătoreşte ziua onomastică. A intrat în tradiţia frumoasei localităţi Scundu, aşezată sub sprânceana dealurilor Pogoane, ascuns bine printre dealuri şi păduri ca, în fiecare an, pe data de 26 octombrie, să se organizeze de către harnicul primar Dumitru Blejan o amplă manifestare artistică, sub genericul „Degustarea vinului rozaliu de Scundu”. Anul acesta va avea loc cea de-a XIV-a ediţie a Zilei comunei Scundu, unde toţi cei prezenţi vor putea să asculte interpreţi consacraţi de muzică populară românească, dar să şi deguste vinul rozaliu de Scundu.
Tradiţia focului viu, practicată pe 25 octombrie
Locuitorii, împreună cu alţi invitaţi, se vor aduna pe stadionul din localitate, unde vor putea să petreacă alături de Petrică Mîţu Stoian şi de alţi artişti consacraţi, iar administraţia locală din Scundu va veni cu numeroase surprize, mai ales că primarul localităţii îşi sărbătoreşte şi ziua onomastică. De asemenea, vor mai urca pe scena amenajată pe stadionul comunei formaţia Galaţi şi alţi cântăreţi de seamă. La eveniment vor participa, alături de localnici, şi personalităţi din viaţa politică şi administrativă a judeţului: „Vă invit să petreceţi alături de noi şi, ca în fiecare an, să degustăm împreună vinul rozaliu de Scundu. Toţi cei prezenţi vor avea parte de surprize”, ne-a declarat primarul localităţii Scundu, Dumitru Blejan.
Sărbătoarea atestă, o dată în plus, importanţa strategică a comunei în viticultura judeţului. Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care sunt tradiţionale în ajun de Sâmedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine „Focul lui Sâmedru”, moment în care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi, iar tinerii pentru a se căsători.