La Mihăeşti, singurelele săli de festivităţi disponibile erau cele trei cămine culturale, în care nu încap mai mult de 70 de persoane, iar acest lucru a fost principalul motiv pentru care, din primăvara anului trecut, administraţia locală a început să construiască din temelii o sală de festivităţi modernă. În prezent, noua locaţie, construită în centrul localităţii are cea mai mare sală de nunţi şi evenimente, şi va fi dotată cu spaţii pentru garderobă, bucătărie, grupuri sanitare, duşuri şi mobilier. Imobilul este construit exclusiv din bani de la bugetul local, investiţia ridicându-se la aproximativ 4 miliarde de lei vechi: „Suntem pe final cu lucrările la căminul cultural, dar, din cauza timpului nefavorabil lucrările s-au întrerupt şi nu am putut să facem inaugurarea. S-a introdus gazul metan, s-au instalat caloriferele, s-a montat gresia şi faianţa şi suntem în faza de a da cu lavabil pe pereţi şi să montăm lustrele. Încercăm, dacă timpul ne permite, să inaugurăm căminul cultural de Paşte. Acest proiect a apărut în momentul când la primărie a avut loc o cununie civilă la care au fost prezente peste 200 de persoane şi nu am avut unde să îi găzduim, pentru că nu aveam spaţiu suficient. Am hotărât astfel să facem o sală specială de festivităţi, cu o capacitate de peste 500 de locuri, în care să includem toate dotările necesare unei astfel de locaţii. Am construit această sală de festivităţi cât toate cele trei cămine pe care le are Mihăeştiul la un loc. Căminul cultural din faţa noii clădiri pe care noi o vom ridica este vechi de peste 100 de ani, dar ne-am legat de el cu noua construcţie. Voi demonstra că se pot face lucruri mari cu bani puţini”, a declarat primarul.
În acelaşi timp cu lucrările pentru construirea sălii de festivităţi, în apropierea acestei clădiri administraţia locală a amenajat un teren de sport multifuncţional, cu nocturnă şi gazon sintetic, având o suprafaţă de 82/42 de metri, fiind omologat pentru a putea susţine inclusiv cantonamente: „În localitatea Mihăeşti sunt trei cămine culturale în satele Vulpuieşti, Buleta şi unul la Măgura, locaţii pe care în primul mandat am făcut eforturi pentru a le reabilita, cu bani din bugetul local. Cu bani europeni se va construi un cămin cultural în satul Arsanca. Tot prin Compania Naţională de Investiţii avem depus în vederea finanţării proiectului care prevede construirea unei săli de sport.
Birou de Evidenţă a Persoanelor, deschis la Mihăeşti
Din primăvara acestui an, la Mihăeşti funcţionează Serviciul Public Comunitar local de Evidenţă a Persoanelor. Biroul de Evidenţă a Persoanelor lucrează în folosul comunităţii, pentru a răspunde tuturor solicitărilor venite din partea cetăţenilor. Aici se emit cărţi de identitate, cărţi provizorii şi vize de flotant. Astfel, locuitorii comunei Mihăeşti economisesc timp şi bani, deoarece rezolvarea actelor de identitate, eliberarea sau schimbarea acestora se pot face la doi paşi de locuinţa lor. Serviciul funcţionează într-o clădire nouă, anexată primăriei. Locaţia este amenajată cu mobilier, utilată cu echipamente şi birotică, iar serviciul nou-creat este format din personalul specializat care va deservi cetăţenii din Mihăeşti: „Echipa acestui centru poate oferi servicii rapide şi eficiente, astfel că toţi cei care solicită eliberarea sau schimbarea actelor de identitate să se poată declara mulţumiţi de calitatea serviciilor şi de timpul pe care îl vor economisi. Faţă de centrul din Râmnic la care apelează şi cetăţenii din Mihăeşti pentru obţinerea acestor acte, principalele beneficii ale serviciului nou înfiinţat sunt: timpul redus de aşteptare, dar şi distanţa mult mai mică parcursă, care pare a fi avantajul principal pe care îl au cetăţenii, în special cei care nu se pot deplasa uşor. În plus, pentru persoanele care sunt imobilizate la pat, noul Serviciu de Evidenţă a Persoanelor vine în întâmpinarea lor şi, în urma unei solicitări depusă la sediu, personalul nostru se va deplasa la locuinţa acestora. Aşadar, începând din această primăvară, cetăţenii din Mihăeşti trec pragul sediului nou înfiinţat al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din localitate fără a mai fi nevoiţi să meargă în oraş. Continuăm astfel eforturile noastre, ale administraţiei publice locale, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. Pe viitor ne aşteptăm ca numărul persoanelor care au domiciliul în Mihăeşti să crească semnificativ, dar nu acesta este scopul nostru, ci cel de a veni în întâmpinarea solicitărilor cetăţenilor. Trebuie să vă spun că una dintre desele întrebări care mi se adresau era unde îmi fac buletinul, şi dacă pot să îl fac la primărie, la Mihăeşti. Ei bine, de acum răspunsul este da, se va putea!”, a spus primarul comunei Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu.
Noi proiecte pentru modernizarea comunei
În această perioadă, administraţia locală din Mihăeşti a semnat contractul de finanţare la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea dispensarului medical. Potrivit declaraţiilor primarului Constantin Bărzăgeanu, urmează depunerea proiectului pe SEAP. În cadrul acestui proiect de construire a dispensarului medical intră inclusiv dotările cu mobilier, dar şi cu tehnică medicală de ultimă generaţie. Aici se va găsi un RMN, un ecograf, ambulanţă, scaune pentru serviciul stomatologic, dar şi un centru pentru sterilizare. Valoarea proiectului este de 500 de mii de euro: „Până la finalizarea acestui proiect trebuie să găsim medici specialişti. Clădirea dispensarului se va construi din temelii, în centrul localităţii”, ne-a declarat primarul din Mihăeşti.
Comuna Mihăeşti este prima comună din judeţul Vâlcea unde s-a semnat contractul de finanţare pentru asfaltarea drumurilor Mihăeşti – Arsanca pe o lungime de 3,4 kilometri, o investiţie în care sunt incluse în vederea modernizării şi rigolele, dar şi construirea a peste 40 de poduri şi podeţe pentru fiecare proprietate. Proiectul este deja lansat spre achiziţie în SEAP, iar în urma licitaţiei se va desemna entitatea câştigătoare, în vederea demarării lucrărilor de asfaltare”, declară primarul din Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu.
Fonduri europene pentru asfaltarea drumurilor
Localitatea Mihăeşti este prima localitate din judeţul Vâlcea care a reuşit să obţină finanţare europeană în vederea modernizării infrastructurii rutiere.
Mihăeştiul este printre puţinele localităţi din judeţul Vâlcea care a reuşit să se plieze condiţiilor draconice impuse de programele europene. Astfel, a fost acceptat la finanţare proiectul depus pe Măsura 7.2., având valoarea de un milion de euro, care vizează asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,5 kilometri, dar şi amenajarea pe o lungime de 14 kilometri a rigolelor şi construirea de poduri şi podeţe de acces în gospodării, pe ambele laturi ale drumului. Faptul că actualul primar a reuşit să atragă fonduri europene pentru comunitatea de la Mihăeşti este un lucru important, întrucât, pentru implementarea acestui proiect vor fi cheltuiţi foarte puţini bani proveniţi din taxele şi impozitele plătite de localnici: „Am primit un milion de euro pentru respectivul proiect derulat cu bani europeni, pe măsura 7.2. pentru modernizarea drumului comunal. S-a câştigat licitaţia cu 47%, adică la jumătate sub valoarea investiţiei. Lucrările au început, sunt executate în procent de 40%, s-a turnat un covor asfaltic pe o lungime de trei kilometri. S-au asfalt trei străzi unde s-a turnat şi stratul unu şi stratul doi din proiectul respectiv, dar şi rigolele. În fiecare mandat am asfaltat aproximativ 10 kilometri de drumuri comunale, având în vedere că localitatea are însumaţi peste 68 de kilometri. Atunci când am preluat primăria nu am avut o palmă de asfalt pe drumurile comunale. Mai mult, primăria am preluat-o cu o datorie de 47 de miliarde de lei vechi”, subliniază primarul din Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu.