Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Introducerea utilitatilor, un vis devenit realitate

Primarul Gheorghe Melente face administraţie publică de mai bine de opt ani în interesul comunei Drăgoeşti. De când a devenit primar a reuşit implementarea a numeroase proiecte, reuşind să introducă reţeaua de apă în comună şi canalizarea, să asfalteze drumurile comunale, iar pentru copii a modernizat şcolile. Melente spune că este mândru de comuna sa, comparând-o cu altele asemănătoare: „Venind în administraţie din mediul privat, în 2008, în funcţia de viceprimar, am ştiut la ce mă înham, după ce fusesem consilier timp de două mandate. Am copiat lucruri bune de la alţi primari, care am considerat că au făcut lucruri bune pentru localităţile pe care le gospodăreau”, spune primarul.

 

Amenajarea zonei centrale, un obiectiv îndeplinit

 

Pentru a bifa cât mai multe investiţii într-o localitate în care nu era apă, canalizarea era doar la stadiul de vis, iar în lipsa asfaltului pe uliţele satelor localnicii erau obligaţi să meargă în cizme de cauciuc, din cauza noroiului până la genunchi, în primul mandat al primarului au existat perioade când fiecare sat al localităţii Drăgoeşti devenise un adevărat şantier. Primarul spune că, la un moment dat, nu mai puţin de 13 lucrări se aflau în derulare pe străzile şi uliţele comunale din comună. Printre primele investiţii realizare cu bani chibzuiţi, din bugetul local, s-a numărat reabilitarea şi dotarea sediului primăriei şi amenajarea zonei centrale: „Când am devenit primar, clădirea primăriei era frumoasă pe dinafară, dar în interior avea în dotare doar trei calculatoare foarte vechi. M-am gândit atunci că degeaba fac eu lucruri frumoase în localitate, dacă nu este amenajată şi zona centrală. Am decis astfel să refacem clădirea primăriei la exterior şi interior, prin modernizarea fiecărui birou, dar şi dotarea instituţiei cu calculatore noi. Ţineam găleţi şi bidoane în pod, să nu vină apa de ploaie peste noi, deoarece ploua peste tot şi apa trecea prin tavan. Astăzi nu există practic nici un birou fără cel puţin două calculatoare, iar aparatul de lucru al primăriei, prin această schimbare are şi rezultate”, declară primarul.

 

Proiecte pregătite pentru accesarea fondurilor europene

 

Pentru Gheorghe Melente, finalizarea lucrărilor la cele două poduri, dar şi finalizarea bazei sportive, reabilitarea şi dotarea primăriei şi a zonei centrale erau la început de mandat proiecte mici însă, în paralel cu aceste investiţii, a început să gândească şi realizarea unora de anvergură, iar ţinta era accesarea fondurilor europene. După zeci de drumuri făcute de Gheorghe Melente la Bucureşti şi Craiova, Primăriei Drăgoeşti i s-a aprobat, în final, în primăvara anului 2013, atunci când nimeni nu se mai gândea că poate fi posibil, proiectul pe Măsura 3.2.2. a PNDR, în valoare de 2,4 milioane de euro: „Cu dosarele sub braţ m-am dus la Craiova, unde am prezentat documentaţia în vederea accesării fondurilor europene. De acolo am fost la Ministerul Agriculturii şi mi-au aprobat investiţiile. Proiectul a fost atunci cazul cel mai fericit căruia i s-a aprobat finanţare pe Măsura 3.2.2., în valoare de 2,4 milioane de euro fonduri europene, fiind singurul din sudul judeţului şi al patrulea din tot judeţul. Am riscat foarte mult, în sensul că am refuzat să demarez proiecte prin O.G. 28, dar am demarat lucrările la alimentarea cu apă, canalizare, after school şi avem, de asemenea, un proiect amplu, care a rezolvat foarte multe lucruri în localitatea Drăgoeşti, dar nu suficiente”, este de părere primarul.

 

Şcolile vor fi introduse într-un circuit unitar

 

În domeniul educaţiei, şcolile de la Geamăna şi Boncani vor fi introduse într-un circuit utilitar, în colaborare cu Inspectoratul de Învăţământ al Judeţului Vâlcea, iar terenul sportiv va fi reabilitat prin amenajare cu gazon artificial şi amenajarea unui parc la intrarea în şcoală. Mai ales pentru elevii din localitate va fi organizată în continuare serbarea populară devenită deja tradiţie în zonă, pe data de 15 august. Promovarea imaginii istorice a localităţii se va face prin construcţia unui monument istoric în cinstea domnitorului Mihai Viteazul şi redenumirea unor străzi cu rezonanţă istorică, precum Strada Mihai Viteazul, Strada Boieri Drăgoeşti, Spitalul de Psihiatrie Boier Iliescu. Viaţa culturală şi turistică din zonă va fi revitalizată prin înfiinţarea unui muzeu al Satului, cu obiecte şi articole tradiţionale.

 

Iarna nu a luat prin surprindere autorităţile din Drăgoeşti

 

Zăpada abundentă căzută în ultimele zile nu a reprezentant un impediment în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice de pe teritoriul comunei Drăgoeşti. Utilajele de deszăpezire au acţionat permanent pentru a preîntâmpina eventualele blocaje în cazuri urgente, cauzate de ninsorile puternice. Primarul a supravegheat în permanenţă acţiunile de curăţire a drumurilor locale:

„Lucrurile nu sunt aşa simple când este anunţat codul portocaliu de ninsori şi viscol. Am băgat continuu utilajele pe drumurile comunale şi, drept urmare, nu am avut în această perioadă nici un drum blocat. Am stăpânit situaţia, intervenind rapid cu utilajele. Suntem pregătiţi oricând să intervenim pe trasee, dacă iarna ne va face din nou probleme. Nemulţumirea este că am foarte multe investiţii începute în localitate şi, cum vremea rea de afară nu ne permite, fiind în permanenţă ger şi ninsoare, lucrările au stagnat”, ne-a declarat Gheorghe Melente, primarul localităţii Drăgoeşti.

 

Proiecte creionate pentru bugetul acestui an

 

Localitatea Drăgoeşti este cunoscută de istorici ca fiind „localitatea boierilor”, având un rol important în viaţa social-economică a zonei, care îşi trage rădăcinile din nobila familie a boierilor Drăgoescu. Dornic să schimbe imaginea acestei localităţi situată la limita unde încep podgoriile Drăgăşaniului, pe malul stâng al Oltului, locul, argumentat de istorici, de naştere al lui Mihai Viteazul, primarul Melente are deja câteva proiecte în agenda personală, proiecte care se vor lega peste câţiva ani de numele său. Sunt proiecte începute în 2016, dar care se vor finaliza în 2017, solicitate de cetăţenii Drăgoeştiului, creionate de Consiliul Local şi implementate sub coordonarea actualului primar: „Pentru acest an comprimăm mai multe lucruri, unele începute în 2016, altele pe care abia le depunem în vederea finanţării. Avem, în acest sens, documentaţiile pregătite. Am depus în toamna acestui an proiectele pentru extindere reţelei de apă pe o lungime de nouă kilometri, extinderea canalizării pe o lungime de 10,5 kilometri şi asfaltări de drumuri comunale pe o lungime de 11 kilometri. Cu aceste proiecte închei în comună cu tot ceea ce înseamnă utilităţi: apă, canalizare şi drumuri comunale modernizate. Cu toate acestea, speranţele nu sunt atât de mari în vederea finanţării, pentru că nu ştim ce va decide acest Guvern cu alocările de fonduri”, spune Gheorghe Melente.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.