Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Intr-o scoala din Valcea 20 de elevi invata sa vorbeasca esperanto

esperantoÎn timp ce mulţi români abia dacă mai învaţă să vorbească şi să scrie corect în limba maternă, 20 de copii din oraşul vâlcean Ocnele Mari fac, de la începutul anului şcolar, cursuri de esperanto, una dintre cele mai vorbite limbi artificiale de pe glob. După orele de limba şi literatura română, engleză şi franceză, elevii câtorva clase a III-a şi a IV-a se strâng într-o sală de curs şi, sub îndrumarea inginerului pensionar Teodor Florescu, învaţă să comunice într-un dialect cu totul original.

Predă din plăcere

Profesorul Florescu se declară profund îndrăgostit de esperanto şi a primit aprobare pentru aceste cursuri de la Ministerul Educaţiei. El predă din plăcere, fără a fi remunerat. Cu toate că orele de esperanto sunt opţionale, iar copiii nu sunt notaţi în catalog sau pedepsiţi pentru absenţele nemotivate, clasa profesorului este întotdeauna plină. „Îmi place esperanto, pentru că este o limbă simplă, pe care o înveţi uşor. Nu se compară cu franceza sau engleza, care sunt materii mult mai dificile. Esperanto este frumoasă pentru că are foarte multe în comun cu limbile pe care le învăţăm deja”, spune Andreea, elevă în clasa a IV-a. Profesorul Teodor Florescu este singurul român care s-a gândit să introducă limba esperanto în orarul elevilor, chiar dacă demersul său a fost privit la început cu reţinere. „Suntem singurii din ţară care am reuşit să introducem esperanto în şcoală. Eu am venit cu propunerea şi, în numai câteva zile, în clasa mea s-au înscris 20 de copii. Este un lucru minunat să văd un asemenea interes din partea elevilor şi părinţilor, mai ales că această limbă este vorbită de foarte mulţi oameni de pretutindeni. Păcat că autorităţile nu par interesate de a promova mai mult această limbă.”, spune profesorul în vârstă de 82 de ani.

Progrese printre elevi

Cu toate că, de la începutul anului, elevii nu au avut decât patru ore de esperanto, majoritatea acestora ştiu deja să numere până la 100, să spună zilele săptămânii şi chiar să utilizeze câteva expresii uzuale. La ora actuală, în România există 200 de vorbitori ai limbii esperanto. „Deocamdată, suntem la faza de implementare a acestei limbi. Rămâne de văzut dacă se va finaliza prin ceva concret după finalizarea orelor de curs!, a declarat învăţătorul Constantin Măgureanu. Acesta ne-a mărturisit că grupa formată din 20 de elevi a avut deja primele ore, iar copiii au fost foarte încântaţi de noua limbă, mai puţin cei de clasa a III-a care vor trebui să înveţe o altă limbă străină, ce-i drept, mult mai utilizată, şi anume engleza. „Lor poate le va fi mai greu că vor studia şi limba engleză, dar să sperăm că vor face faţă.”, este de părere învăţătorul. Esperanto (cel care speră) este cea mai cunoscută dintre limbile artificiale, fiind lansată în urmă cu 122 de ani de Ludovic Lazar Zamenhof, pentru a fi utilizată ca limbă internaţională auxiliară, o a doua limbă pentru fiecare. Se pare că în lume există câteva milioane de vorbitori ai acestei limbi. Esperanto este menţionată în Cartea Recordurilor ca fiind singura limbă fără verbe neregulate. Limba are o scriere pur fonetică: fiecărei litere îi corespunde un singur sunet şi pentru fiecare sunet există o singură literă.
• Adi BĂDESCU


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.