• Oamenii par uitaţi de lume în comuna Câineni. Calea de acces către un sat unde locuiesc 15 familii este imposibilă. În cazul unui deces, localnicii transportă în pătură trupul neînsufleţit până în satul vecin, deoarece nu au pe unde trece cu maşina
Pe lângă faptul că nu există nici măcar o palmă de asfalt în comuna Câineni, aici se află şi o zonă uitată de lume. Este vorba de cătunul Priloage, unde trăiesc cel puţin 15 familii. Calea de acces către acest sat este impracticabilă şi se face pe o punte pe care un om cu scaun la cap nu ar îndrăzni niciodată să treacă. Primarul susţine că a depus un proiect în acest sens pentru situaţii de urgenţă, dar fără rezultat: „Avem un proiect pentru construirea unui drum spre cătunul Priloage care este complet izolat de satul Robeşti. Prefectura ne-a ajutat în acest sens şi am iniţiat un proiect de hotărâre care este depus la Bucureşti, pe situaţii de urgenţă. Valoarea acestui proiect este de 16 miliarde de lei vechi. Este nevoie de amenajarea acestui drum, deoarece acolo locuiesc vreo 15 familii, dar calea de acces care ar trebui să se construiască ar deservi vreo 50 de familii din acea zonă. Este nevoie de dezvoltarea acelei zone, care este acum complet izolată. Singura cale de acces în cătunul respectiv este o punte pe care efectiv nu ştiu dacă ar îndrăzni cineva să treacă. Când moare cineva în satul respectiv, trupul neînsufleţit este trecut într-o pătură peste pârâu, deoarece nu există altă posibilitate de a-l înmormânta. Am făcut numeroase demersuri, iar acum am reuşit, datorită fostului prefect Ungureanu, să iniţiez un proiect de hotărâre pe care l-am trimis şi la Bucureşti şi la care sperăm să obţinem finanţare.”, a menţionat primarul Ion Nicolae. Referitor la infrastructura rutieră, primarul Nicolae susţine că a depus un proiect care vizează asfaltarea a 7,2 kilometri de drumuri comunale. Licitaţia a avut loc, iar în curând vor fi demarate lucrările: „În primul mandat am mai întocmit un proiect de asfaltare a drumurilor de interes local. Avem 7,2 kilometri şi am fost la Ministerul Dezvoltării unde am depus documentaţia. În luna decembrie a anului trecut s-a ţinut licitaţia pe SEAP şi aşteptam acum să primim autorizaţia de construire. Suntem în faza obţinerii avizelor, apoi vom demara începerea lucrărilor de asfaltare. Valoarea proiectului este de un milion de euro şi a fost depus pe HG 577.”, a spus primarul.
Angajaţii primăriei nu şi-au primit salariile
Cea mai mare nemulţumire a primarului în acest nou mandat este faptul că nu poate asigura salariile angajaţilor. Este a doua lună în care se confruntă cu această situaţie. Pentru salariile din luna decembrie, Ion Nicolae a apelat la persoanele juridice din localitate, pentru a putea achita salariaţilor din aparatul administrativ indemnizaţiile care li se cuvin. Pentru suma necesară luna aceasta, însă, primarul Nicolae nu ştie la cine să mai apeleze. „Nu ştiu de unde o să mai fac rost de bani. Am ajuns să mă milogesc pentru nişte drepturi care ni se cuvin. În ianuarie am fost ajutaţi de obştile de moşneni, dar în februarie nu am mai găsit la cine să ne împrumutăm. Pur şi simplu, este o situaţie disperată, nu pot să le cer oamenilor să muncească pentru ca apoi, la sfârşitul lunii, să le spun că nu am de unde să-i plătesc. Salariile şi aşa sunt de mizerie, dar nici pe acestea nu avem de unde să le mai luăm!”, afirmă primarul din Câineni. Faptul că întârzie aprobarea bugetului de stat afectează serios toate domeniile de activitate. „Noi, primarii, aşteptăm să primim de la Guvern banii pentru salarii, dar şi pentru investiţiile aprobate anul trecut. Problemele de la nivel naţional ne afectează, dar ne zbatem să facem lucruri bune pentru comunităţile pe care le reprezentăm. Am totuşi încredere că Guvernul condus de Victor Ponta va reuşi să ne aloce sumele necesare pentru ca lucrurile să înceapă să se mişte şi la noi.”, a mai spus Ion Nicolae.
Investiţiile realizate trebuie achitate
În plus, alesul de la Câineni a precizat că investiţiile pe care le-a realizat anul trecut trebuie şi ele achitate. Cu Ordonanţa 13 a reuşit să achite o mare parte din datorii, făcute pentru reabilitarea parohiilor din Câinenii Mari şi Grebleşti, unde s-au montat centrale termice noi. În plus, s-au mai regularizat două pâraie (în Câinenii Mici şi Câinenii Mari) şi s-a modernizat un trotuar, pe marginea drumului naţional, pe o lungime de 200 de metri, astfel încât oamenii să circule în siguranţă. „La începutul anului trecut, ne-a fost repartizată suma de 3,7 miliarde de lei vechi din partea fostului Guvern şi am contractat şase lucrări, cu o valoare de până în 15.000 de euro fiecare. Ulterior, când Guvernul Ponta ne-a luat banii, am rămas cu datorii. Din fericire, firmele respective nu ne-au presat pentru recuperarea restanţelor, pentru că altfel am fi ajuns într-o situaţie disperată acum, poate chiar la blocarea conturilor. Firmele au fost înţelegătoare, de aceea aş dori să le mulţumesc pe această cale. Am avut noroc cu Ordonanţa 13, cu ajutorul căreia am reuşit să ne mai achitam din datorii.”, a precizat Ion Nicolae.
Primarul a mai menţionat că datoriile pe care le înregistrează primăria în momentul de faţă sunt mici: „Acum două săptămâni a venit cineva de la Finanţe, pentru a lua o evidenţă a datoriilor. Datoriile sunt de maximum 50.000 de lei, una dintre ele fiind plata documentaţiei la unul dintre proiecte, iar cealaltă restanţă fiind la o lucrare realizată pentru alimentarea cu apă. Alte datorii nu avem.”, a mai spus Ion Nicolae.
Şcolile, prioritare la Câineni
În localitatea Câineni funcţionează trei şcoli care, potrivit spuselor primarului, nu sunt în totalitate reabilitare. În acest mandat, Ion Nicolae îşi va îndrepta atenţia mai ales către modernizarea acestora: „Avem trei şcoli: Şcoala cu clasele I-VIII Greblesti, Şcoala Câinenii Mici, cu clasele I-IV, şi Şcoala Câinenii Mari, cu clasele I-VIII. A mai existat o şcoală la Grebleşti care este închisă de şase ani, din cauza efectivului mic de elevi. În aceleaşi sate se află şi câte o grădiniţă. Avem în jur de 400 de copii care învaţă în cele trei şcoli. Recent, am terminat cel de-al treilea proiect foarte important pentru mine, reabilitarea Şcolii generale din satul Câinenii Mari, cu clasele I-VIII. Acolo nu au mai fost făcute lucrări de câţiva ani. Proiectul este bine întocmit şi prevede o reabilitare totală. Grupurile sanitare se află acum în curte şi trebuie să realizăm o cale de acces către acestea, mai este necesară amenajarea unei săli de sport, suplimentarea cu încă două săli de clasă, acestea sunt lucruri care lipsesc acolo.”, a mai spus Ion Nicolae.
Dispensarul medical va fi reabilitat
Tot în acest mandat, primarul îşi doreşte întocmirea unui proiect care vizează amenajarea dispensarului medical: „Avem în comună un dispensar foarte mare, o construcţie solidă, dar care, din păcate, arată jalnic din cauza lipsei de investiţii din ultima perioadă. Voi întocmi un proiect pentru reabilitarea acestei clădiri. Este foarte greu să le promiţi oamenilor ceva în campania electorală şi apoi să le spui că nu eşti sprijinit de cei cărora le-ai acordat, la rândul tău, ajutorul. Eu sunt foarte încrezător atât în preşedintele Buican, cât şi în preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, că îşi vor respecta angajamentele pe care şi le-au luat faţă de comuna noastră.”, a mai adăugat liberalul.
Comuna Câineni nu are canalizare
Toţi cetăţenii din localitatea Câineni beneficiază acum de reţeaua de alimentare cu apă potabilă, dar, în opinia primarului, al doilea pas stringent este demararea lucrărilor la reţeaua de canalizare. Faptul că actualul Guvern pune accent pe introducerea alimentarii cu apă şi a canalizării, în opinia primarului ar fi o gură de aer pentru comuna Câineni:
„În privinţa canalizării am întocmit un proiect iniţial, l-am depus pe Măsura 3.2.2., unde, din păcate, nu a trecut, apoi l-am depus pe Hotărârea de Guvern 577 şi, în ultimă instanţă, pe PNDI. Proiectul este depus la Bucureşti, am obţinut chiar avizul, dar nu se ştie când va fi finanţat. M-aş bucura să fie adevărat că actualul Guvern pune accent pe apă şi canalizare. M-am gândit, la un moment dat, că am muncit degeaba, dar vreau să vă spun că pentru toate aceste documentaţii s-au cheltuit o grămadă de bani degeaba, cu care puteam să fac altceva, util comunităţii,”, a mai menţionat alesul liberal.