Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Infrastructura rutiera, de la dezastru la modernizare

După formarea aparatului administrativ, prim-gospodarul din Mitrofani s-a pus pe treabă, pentru a aduce comuna la standarde normale de trai. Fiind înconjurată de două comune prospere, cu primari în funcţie „de când e lumea”, respectiv Suteşti şi Prundeni, Mitrofaniul avea nevoie urgentă de înflorire. Astfel, a început o reconstrucţie a localităţii. Primul lucru de care oamenii erau nemulţumiţi se referea la infrastructura rutieră. Iscusit şi cu simţ practic, primarul Răspopescu a întocmit proiecte, s-a zbătut pentru ca localnicii să aibă drumuri asfaltate, să demonstreze celorlalţi că orice se poate realiza dacă există voinţă şi putere de muncă: „Am început cu infrastructura, fiind şi cel mai important aspect al localităţii, apoi, am prins un proiect pe OG 7/2007 privind poduri, podeţe pietonale în care a trebuit să refacem toate podeţele, pentru că erau necesare. Am reuşit atunci să facem 13 obiective şi un zid de sprijin şi un pod de 16 metri lungime la capătul satului care era foarte important, acesta făcând legătura cu comuna Zăvideni.”, a specificat liberalul.
Drumul care face legătura cu comuna Prundeni va fi asfaltat
Primarul şi-a propus în acest nou mandat câteva obiective îndrăzneţe, printre care şi asfaltarea drumului care face legătura între comuna Mitrofani şi Prundeni, un proiect iniţiat împreună cu primarul Ion Horia Horăscu de la Prundeni: „Acum avem un proiect comun cu Prundeniul pentru reabilitarea acestui drum, care face legătura cu satul Zăvideni. Noi am făcut podul, dar mai trebuie făcut drumul. L-am depus pe un program privind reabilitarea drumurilor săteşti. Acest drum există şi în momentul de faţă, numai că el este un drum agricol înfundat. De curând, am aflat că proiectul este în selecţie şi speram să prindem finanţare pentru realizarea lui.”, a mai spus Răspopescu.
Un obiectiv recent al primarului pentru infrastructură este realizarea, în urmă cu câteva zile, a unui kilometru de asfalt pe DC 98. Despre investiţiile în infrastructură în curs de derulare, primarul liberal ne-a precizat: „Acum se află în derulare o investiţie privind realizarea unui pod peste pârâul Verdea. Tot în derulare se află şi investiţia privind balastarea şi modernizarea drumului în satul Cetăţeaua, cel mai îndepărtat sat din localitate, şi sperăm că, în cel mai scurt timp, să-l finalizăm. În total, am asfaltat cinci kilometri în localitate şi ar mai fi nevoie de o asfaltare pentru patru kilometri şi se închide această necesitate a localităţii, infrastructura. Sperăm să primim banii prin HG 577 şi cu fonduri proprii să realizăm ce ne-am propus.”, a adăugat primarul Lupu Răspopescu.
Proiectul pe Măsura 3.2.2. nu a fost declarat eligibil
Cel mai mare regret al primarului Lupu Răspopescu a fost pierderea proiectului pe Măsura 3.2.2., care cuprindea mai multe obiective, printre care şi asfaltarea unei bune părţi din drumurile comunale, de mare necesitate pentru locuitori. Potrivit spuselor primarului, proiectul nu a fost declarat câştigător, deşi era eligibil, datorită poziţionării comunei la numai câţiva kilometri de municipiul Drăgăşani: „Am realizat şi un proiect pe Măsura 3.2.2. care a fost eligibil, dar nu a primit finanţare. Am fost depunctaţi pentru că era un criteriu care se referă la gradul de sărăcie a comunei şi preluând acest grad de la localitatea Suteşti, care se află la numai câţiva kilometri de Drăgăşani, automat, gradul nostru era destul de scăzut.”, a afirmat primarul.
Dispensar medical modern în comună
Imediat după punerea la punct a infrastructurii rutiere şi a finalizării celor 13 podeţe, primarul a trecut la un al doilea obiectiv necesar pentru localnici, şi anume dispensarul medical. L-a reabilitat şi l-a dotat cu aparatură modernă, astfel încât astăzi cetăţenii pot fi consultaţi în fiecare zi de un medic şi un asistent medical: „Apoi, am început să înfiinţăm asistenţa medicală, prin reabilitarea dispensarului şi dotarea cu aparatură medicală, am adus medic şi asistent medical. Am făcut acest lucru, deoarece oamenii se plângeau că nu avem şi noi un dispensar aşa cum trebuie în comună. În plus, populaţia este îmbătrânită, se deplasează din ce în ce mai greu şi este bine să aibă un dispensar aici, aproape de locuinţa lor.”, a specificat primarul.
Şcoala a fost reabilitată
Administraţia locală a comunei Mitrofani se poate mândri cu numeroase proiecte finalizate, printre care modernizarea şcolii, considerând că este necesar ca elevii să beneficieze de aceste facilităţi pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş la studii: „A urmat reabilitarea şcolii cu clasele I-VII din localitate, care are 97 de elevi. Prin reparaţiile care erau de maximă necesitate s-au instalat o centrală termică şi un grup sanitar modern. În curtea şcolii am reuşit să forăm şi avem un puţ care alimentează şcoala, grădiniţa şi dispensarul, apoi am făcut şi o staţie de epurare.”, a mai spus liberalul.
Pe lângă şcoală, prim-gospodarul din Mitrofani a mai avut în vedere şi salvarea celor trei monumente prin reabilitarea lor: „Ulterior, împreună cu cetăţenii am intervenit pentru salvarea monumentelor istorice prin reabilitarea lor, apoi am ajutat la reabilitarea bisericilor din cele patru sate cuprinse de comuna Mitrofani”. Un alt succes pe care l-a înregistrat primarul din Mitrofani a fost şi reabilitarea iluminatului public, prin înlocuirea becurilor cu 600 de lămpi economice.
Apa de la Mitrofani nu este potabilă
Primarul Lupu Răspopescu recunoaşte cu tristeţe că cel mai important obiectiv al localităţii este introducerea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare pentru comunitate: „Una dintre problemele cu care ne confruntăm este aceea că apa din localitatea Mitrofani nu este potabilă, pe timp de vară, fântânile seacă, apa este calcaroasă, iar majoritatea cetăţenilor au afecţiuni renale din cauza apei. Am depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului studiile de fezabilitate privind includerea reţelei de alimentare cu apă potabilă în localitate. Speram să se rezolve şi să fim incluşi. Toată valoarea investiţiei se ridică la 60 de miliarde de lei.”, a precizat Răspopescu.
Deşi este înconjurat de două comune „înflorite”, respectiv Suteşti şi Prundeni, liberalul Răspopescu nu se simte mai prejos prin faptul că, până în acest moment, nu a reuşit să se ridice la nivelul comunelor conduse de social-democraţii Ion Stănescu şi Horia Horăscu, doi primari gospodari care, de-a lungul anilor, au rămas „bătuţi în cuie” în comunităţile pe care le reprezintă: „Da, suntem singura comună liberală din zonă. Se face comparaţie între noi şi Prundeni sau Şuteşti, dar nu trebuie să se ridice pretenţii, deoarece aceste comune sunt de sute de ani. Pentru noi este foarte greu să o iei de la zero şi să poţi concura cu ei, dar sperăm să reuşim să ne ridicăm încet-încet şi să-i prindem din urmă. Noi iubim comuna Mitrofani, pentru că este o zonă frumoasă. Din 1700 de hectare, 800 sunt păduri, şi ce mă bucură este că la noi nu s-au produs tăieri masive, aşa cum s-a întâmplat în alte localităţi.”.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.