Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Infrastructura, prioritate zero pentru primarul Stanescu

Primarul comunei Suteşti, Ion Stănescu, a pus accent, în special, pe infrastructură în timpul celor trei mandate pe care le-a câştigat în fruntea primăriei. S-a remarcat prin proiectele ambiţioase derulate şi prin faptul că a reuşit să câştige respectul consătenilor. „Începând din anul 2000, de când sunt primar în comuna Suteşti, am executat mai multe lucrări de infrastructură, de modernizare şi de realizare a unor noi obiective. Nu pot spune punctual care sunt cele mai importante, toate lucrările sunt importante pentru mine şi cred că fiecare zonă edificată are importanţa sa. Ele au urmat şi o anumită logică, ţinând cont şi de necesităţile de execuţie a acestor lucrări, dar şi de proiectele care erau în derulare, în aşa fel încât să poţi accesa fonduri externe sau fonduri guvernamentale, fiecare la momentul respectiv. În primul rând, m-am gândit la construirea unui nou locaş de cult.”, a precizat primarul social-democrat, Ion Stănescu.
Pentru primarul Stănescu, toate obiectivele realizate în comuna pe care o administrează nu înseamnă un lucru spectaculos, ci mai degrabă crede că fac parte din traiul normal, pe care orice localnic ar trebui să îl aibă. Om modest, primarul speră ca, în viitor, dorinţele localnicilor să nu rămână la stadiul de „vise”, ci să se împlinească cât mai rapid posibil. În acest sens, el promite că va face tot posibilul pentru ca toţi cetăţenii să fie mulţumiţi, să le demonstreze că nu degeaba l-au votat, mandat după mandat, în număr tot mai mare. Prim-gospodarul din Suteşti consideră că orice localitate ar trebui să fie o carte de vizită a judeţului, pentru ca, atunci când poposesc pe meleagurile sale, chiar şi oamenii care vin pentru prima dată să fie mulţumiţi de serviciile care li se oferă şi să aibă toate condiţiile necesare unei şederi „normale”. Se gândeşte ca, în viitor, să construiască şi un cămin de bătrâni, iar finalizarea centrului administrativ să fie una încununată de succes şi de un real ajutor pentru cetăţeni. După câştigarea alegerilor, Ion Stănescu şi-a stabilit o strategie de dezvoltare economico-socială şi culturală a comunei, în elaborarea căreia s-a implicat personal. Pentru ca acest drum la care a pornit să fie unul cu satisfacţii pentru localnici, primarul face apel către cetăţeni în vederea susţinerii candidaturii sale şi în următorul mandat, cel de-al patrulea: „Pentru a realiza tot ce mi-am propus am nevoie de încrederea şi de susţinerea cetăţenilor. Numai aşa, împreună, vom putea face din localitatea noastră una dintre cele mai prospere şi mai frumoase din judeţul Vâlcea.”, a spus social-democratul.
Două poduri construite integral
În atenţia primarului s-au aflat şi punctele de legătură privind infrastructura rutieră. Astfel, sub conducerea lui Ion Stănescu s-au construit în localitate două poduri din fonduri proprii şi cu sprijin de la Consiliul Judeţean, absolut necesare pentru localnici. Pe lângă acestea a mai fost reabilitat încă unul, lucrare care a costat administraţia locală 1,2 miliarde de lei vechi: „Am construit două poduri integral, din fonduri proprii şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea. Valoarea unuia a fost de 7,5 miliarde de lei vechi, iar construcţia celuilalt a necesitat suma de 5,2 miliarde de lei vechi. Am mai reabilitat încă un pod cu un miliard, modernizarea realizându-se cu bani de la bugetul local.”, afirmă primarul.
Toate drumurile au fost asfaltate
Una dintre realizările de mare anvergură de pe raza localităţii şi care a „înghiţit” sume enorme o reprezintă infrastructura rutieră. Primarul Stănescu a încercat să asfalteze şi să reabiliteze toate drumurile din localitate, şi chiar a reuşit acest lucru. A depus două proiecte pe Ordonanţa 577, care viza Drumul Comunal 98 Suteşti- Mitrofani şi DC 57-58, pe o suprafaţă totală de 7,7 kilometri. În momentul de faţă există 19 kilometri de drumuri reabilitate, iar pentru ca fiecare părticică de uliţă să fie reabilitată, ar mai fi nevoie de trei kilometri de asfalt, precum şi de o sumă destul de mare, care întârzie să apară din cauza lipsei de fonduri guvernamentale: „Avem asfaltată toată comuna, avem două proiecte pe Ordonanţa 577, prin care am reuşit să asfaltăm un drum de mare importanţă integral, DC 98 Suteşti-Mitrofani, 4,7 kilometri, cu o valoare de 28 de miliarde de lei vechi, şi DC 57-58, care a fost asfaltat şi modernizat pe o porţiune de trei kilometri, cu o valoare de 19 miliarde de lei vechi. În total, avem 19 kilometri de asfalt, iar pentru a termina cu reabilitarea drumurilor ar mai trebui asfaltate două uliţe pe aproximativ trei kilometri, deoarece au fost construite case noi şi necesită reabilitarea drumului. În proiect sunt prevăzute inclusiv rigole, dar, pentru a putea fi prevăzute de constructor, ar fi necesitat alţi bani. Pentru ca toată comuna să fie asfaltată conform proiectului ar mai fi nevoie de încă 27 de miliarde de lei vechi, bani care întârzie să apară însă, din cauza problemelor de la nivel naţional.”, a mai spus primarul Stănescu.

Şcolile au fost modernizate
Administraţia locală a comunei Suteşti se poate mândri cu numeroase proiecte finalizate, printre care modernizarea şcolilor, considerând că este necesar ca elevii să beneficieze de aceste facilităţi pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş la studii: „Avem două şcoli după noua organizare a învăţământului: una cu clasele I-VIII şi una cu clasele I-IV. Am avut întotdeauna în vedere ca şcolile să funcţioneze în mod corespunzător şi, tocmai din acest motiv, ambele unităţi de învăţământ au suferit lucrări de reabilitare şi de igienizare în fiecare vacanţă. În momentul de faţă, la cele două şcoli învaţă 290 de elevi.”, a mai precizat primarul social-democrat.
Şi în privinţa grădiniţelor, primarul a făcut demersurile necesare pentru ca micuţii elevi să îşi desfăşoare activitatea în condiţii moderne. Deşi nu a primit nici un fel de sprijin, a reuşit să reabiliteze cu bani de la bugetul local şi cele trei grădiniţe aflate pe raza localităţii: „Avem şi trei grădiniţe cu program normal şi toate au fost modernizate cu mobilier nou, cu toate mijloacele necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii. Modernizarea acestora, ca şi a şcolilor, a fost făcută cu bani din bugetul local, nu am primit nici un sprijin în acest sens. Avem 86 de copii care merg la cele trei grădiniţe de pe raza comunei.”, a adăugat primarul.

Căminul cultural va fi reabilitat
În perioada mandatelor sale, primarul s-a gândit şi la modernizarea Căminului cultural din localitate. A implementat un proiect privind reabilitarea acestuia şi se pare că norocul i-a surâs, astfel că, în curând, vor fi demarate lucrările de execuţie: „Avem un proiect depus pentru cămine culturale care este eligibil, având o valoare de 600.000 de euro, şi speram să fie demarate cât de curând lucrările, pentru a putea fi reabilitat. În proiect este prevăzută şi o sală de cinematograf, dar şi o sală de conferinţe. Proiectul este foarte modern, dar să vedem acum când o să înceapă finanţarea. Deocamdată, funcţionează primăria în el, până reuşim să ne mutăm în noul sediu. Speram ca, în două-trei luni, să ne mutăm în noua primărie.”, a mai precizat primarul.

Biserică nouă în satul Pietroasa
Printre marile realizări ale primarului se numără şi o biserică din lemn, construită din temelii, în satul Pietroasa. Construcţia evidenţiază o altă biserică, veche de 460 de ani. Pe lângă înălţarea bisericii din lemn, primarul a facilitat şi accesul la cele două locaşe de cult prin asfaltarea drumului care duce către acestea: „Am construit din temelii o biserică în satul Pietroasa, cu bani de la bugetul local. În vecinătatea acesteia se află o biserică conservată, veche de 460 de ani, care are un rol important pentru cetăţeni, şi construind acest nou locaş de cult am arătat câtă însemnătate are această biserică pentru comunitate. Încă din anul 2000, de când am venit la primărie, m-am gândit la construirea unui locaş de cult. De asemenea, am asfaltat drumul care duce la această biserică, pentru ca toţi cetăţenii să fie mulţumiţi, iar la sfintele sărbători să se adune în număr cât mai mare.”, a mai adăugat primarul. Pe lângă numeroasele proiecte demarate în localitate, Ion Stănescu a mai construit şi un sens giratoriu, pentru a facilita circulaţia autoturismelor şi, de ce nu, pentru a da un aspect civilizat comunei Suteşti: „Tot ce am realizat în comună nu aş vrea să scot eu în evidenţă, să vadă şi să aprecieze cetăţeanul. Am construit şi un sens giratoriu, pentru a facilita circulaţia şi pentru a da dovadă că putem da startul în transformarea comunei într-o adevărată localitate urbană.”, a mai spus primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.