Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Infrastructura, prioritate pentru Baile Olanesti

Primarul staţiunii vâlcene Băile Olăneşti, Gheorghe Ciucă, are drept obiectiv în perioada următoare reabilitarea infrastructurii din localitate, lucru care, în opinia sa, ar atrage şi foarte mulţi turişti. De asemenea, el afirmă că strategia turistică trebuie gândită şi realizată de administraţia locală doar în colaborare cu agenţii economici şi nu separat, pentru a obţine un efect maxim. Gheorghe Ciucă afirmă că s-a confruntat cu câteva situaţii la începutul mandatului când activitatea primăriei pe care o conduce putea fi blocată din cauza datoriilor, dar acum primarul este hotărât să îşi pună proiectele îndrăzneţe în aplicare.

Un teren şi o echipă de fotbal, printre priorităţile primarului

Gheorghe Ciucă îşi doreşte ca Olăneştiul să aibă un teren şi o echipă de fotbal, dar şi străzi asfaltate şi curate. „Cel mai mult, în acest moment, îmi doresc să încep proiectele pe care le-am gândit: oricare dintre ele, toate îmi sunt dragi. Îmi doresc să treacă cetăţeanul pe străzi cu trotuare frumoase, să avem un parc frumos, cu o fântână arteziană, să spună că, într-adevăr, se vede ceva făcut pentru Olăneşti. Însă, dincolo de aceste proiecte, îmi doresc un teren şi o echipă de fotbal pentru Olăneşti”. În legătură cu proiectele „moştenite” de la fostul primar, Gheorghe Ciucă spune că au avut şi părţi bune. „Nu a finalizat mai nimic fostul primar. N-a avut ce finaliza, pentru că nu prea a început nimic. Singurul obiectiv mare pe care l-a început este proiectul de dezvoltare integrată a staţiunii Băile Olăneşti, proiect care are şi părţi negative, dar şi unele pozitive. Mă leg mai ales de părţile bune, de faptul că cele 3,3 milioane de euro au fost date în special pentru obiective făcute foarte bine. Mă refer la reabilitarea străzii Parângului (asfaltare, apă, canal, trotuare) care era cea mai deteriorată din Olăneşti, reabilitarea străzii Aleea Trandafirilor (asfaltare, apă, canal, trotuare), asfaltarea Aleei Izvoarelor şi reabilitarea cu pavele şi lampadare, parcare supraetajată – 200 de locuri – lângă Parcul Central, precum şi piscină acoperită cu apă sulfuroasă – lângă Parcul Central, care are câteva deficienţe care se pot regla în timp. Dar, dincolo de asta, acest proiect are obiective foarte bune pentru Olăneşti, este punctul central al forţei administrative. Fostul primar a început acest proiect, dar nu a finalizat nimic, nu a făcut nimic de la un capăt la altul. Nu are nici o lucrare despre care să spună că este finalizată de el. A pierdut toate oportunităţile în perioada în care existau cele mai multe în cazul finanţării cu fonduri externe, de preaderare.”, spune Gheorghe Ciucă. Acesta a reuşit până acum să asigure cofinanţarea proiectelor aflate în derulare. „Au existat perioade în care am avut o colaborare mai puţin bună cu diferite instituţii ale statului, colaborare care poate fi imputată oricărei părţi. În ultima parte a acestui an, colaborarea a fost foarte bună la nivelul tuturor instituţiilor statului: Prefectura, Consiliul Judeţean, Ministerul Dezvoltării, acolo unde proiectele mele sunt văzute prin prisma pur tehnică şi nu prin tratament politic.”, mai afirmă primarul Olăneştiului.

Proiecte de viitor pentru Băile Olăneşti

Sunt analizate, în această perioadă, şi câteva proiecte care ar urma să fie puse în practică în viitorul apropiat. Cel mai important dintre acestea este proiectul „Izvoarele de aur de la Băile Olăneşti” , proiect de promovare a staţiunii, care ar urma să cuprindă realizarea unui website de prezentare a staţiunii, editarea de pliante, ghiduri de prezentare, un DVD cu film de prezentare a staţiunii, panouri publicitare stradale pe Autostrada Soarelui şi Autostrada Bucureşti-Piteşti, dar şi acţiuni de participare la târguri de turism. Proiectul a fost estimat la aproximativ 250.000 de euro, din fonduri europene, pentru acesta fiind deja semnat contractul de finanţare la 27 iulie 2011. Proiectul este în implementare. Un alt proiect important vizează reabilitarea infrastructurii rutiere în staţiunea Băile Olăneşti şi cuprinde reabilitarea (asfaltare, apă, canal) a 23 de străzi din Băile Olăneşti (toate străzile din staţiune), crearea unui parc cu fântâni arteziene lângă Primăria Băile Olăneşti şi Liceul Iustinian Marina şi modernizarea parcului de lângă vechea poştă. Străzile care vor intra astfel în reabilitare prin intermediul acestui proiect sunt Forestierilor, Ponor, Pădurii, Înfrăţirii, Izlazului, Epureşti, Drumul Nou, Făgeţeni, Parângului (diferenţa), Horea, 1 Decembrie, Livadia, Libertăţii, Crângului, Victoriei, Merilor, Molidului, Bradului, A.I. Cuza, Carol Davilla, Mesteacănului, Băilor şi Salcâmilor. Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro din fonduri europene – Regio – Axa 5.2. În acest caz a fost realizat proiectul tehnic, care a fost aprobat în septembrie 2011. Urmează semnarea contractului de finanţare (ianuarie – februarie 2012), licitaţia pentru execuţia lucrărilor (februarie – martie 2012) şi începerea lucrărilor (aprilie – mai 2012).

Blocul de locuinţe sociale, aproape finalizat

Proiectul privind construirea unui bloc de locuinţe sociale pe strada Băilor nr. 22 este aproape de finalizare, lucrările fiind efectuate deja în proporţie de 85%. Sunt construite astfel 32 de apartamente la intrarea în Băile Olăneşti, în valoare de 1,8 milioane de euro, sursa de finanţare fiind fondurile guvernamentale. La 15 noiembrie, la Bucureşti, s-a semnat la Ministerul Dezvoltării şi Turismului un act adiţional la contractul de finanţare prin care s-a mărit bugetul necesar realizării blocului în construcţie de locuinţe sociale. Suma alocată a fost de 3,4 milioane de lei, valabilă pentru acest an. „Suma de 3.400.288 de lei acoperă cheltuielile pentru finisările exterioare. Mai sunt necesari încă aproximativ un milion de lei pentru finalizarea obiectivului. Această sumă reprezintă restanţe la proiectul tehnic, asigurarea utilităţilor şi finisajele interioare. Blocul are apartamente cu două şi trei camere şi este destinat în special chiriaşilor evacuaţi din case naţionalizate şi tinerilor. La Olăneşti sunt înregistrate până în prezent peste 180 de cereri pentru locuinţe.

Cămin cultural renovat la Cheia

În acest an, a fost aprobată, de asemenea, reabilitarea Căminului Cultural Cheia, respectiv reabilitarea căminului şi dotări, valoarea proiectului fiind de 1,1 milioane de lei. Proiectul, finanţat cu fonduri guvernamentale, a fost aprobat în acest an şi urmează realizarea Proiectului Tehnic (decembrie 2011), licitaţia pentru execuţia lucrărilor (decembrie – 2011) şi începerea lucrărilor (martie – aprilie 2012). „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în Băile Olăneşti” este un alt proiect important pentru administraţia locală care cuprinde realizarea unui centru de informare turistică, lângă restaurantul Cascada, trei piscine în aer liber cu apă sulfuroasă pe plaja 3 bis, spre izvorul 24, o bază de kinetoterapie, lângă izvorul 3 bis, un centru multifuncţional şi reabilitarea străzii Forestier, de la izvorul 3 bis până la izvorul 24. Valoarea proiectului este de 6 milioane de euro, din fonduri guvernamentale. Proiectul a fost aprobat în 2010 şi urmează primirea finanţării. Singurul proiect finalizat la Olăneşti este cel de dezvoltare integrată a staţiunii. În cadrul acestuia s-a realizat deja o bază de tratament ultramodernă în Parcul Central, cu bazin de apă sulfuroasă şi cabinete medicale, o parcare supraetajată de 200 de locuri, lângă Parcul Central, o piscină acoperită cu apă sulfuroasă, lângă Parcul Central, asfaltarea Aleii Izvoarelor şi reabilitarea cu pavele şi lampadare, reabilitarea străzii Parângului (asfaltare, apă, canal, trotuare) şi reabilitarea străzii Aleea Trandafirilor (asfaltare, apă, canal, trotuare). Valoarea totală a proiectului este de 3,3 milioane de euro, din fonduri Phare. Proiectul a fost finalizat în martie 2010. Alte proiecte aflate pe agenda primarului şi a viceprimarului din Olăneşti sunt realizarea unui drum de legătură între Băile Olăneşti şi comuna Muereasca (Mănăstirea Frăsiniei) şi dezvoltarea bazei sportive din satul Tisa.

Podul Îndrăgostiţilor, la Băile Olăneşti

Unul dintre proiectele menite să aducă un plus de atracţie pentru staţiunea Băile Olăneşti şi să transforme această localitate într-o zonă de atracţie pentru tineri este amenajarea unui „pod al îndrăgostiţilor”.  În perioada următoare continuă lucrările de estetizare a Parcului Central şi amenajarea unei pasarele pietonale peste râul Olăneşti, denumită „Podul Îndrăgostiţilor”. „Este o idee care mi-a venit atunci când lucram la proiectul reabilitării infrastructurii rutiere. În acel proiect avem prevăzute mai multe obiective, unul dintre acestea fiind şi amenajarea parcurilor. Într-o discuţie pe care am avut-o cu liderii sindicali, am ajuns la concluzia împreună că ar fi un lucru extraordinar dacă am face o punte care să unească cele două parcuri. Apoi, m-am gândit că această punte este pentru turişti şi ar fi interesant să îi dăm şi o semnificaţie sentimentală şi i-am propus proiectantului ca acest pod să se numească „Podul Îndrăgostiţilor”. Va fi realizat foarte frumos, artistic, pentru ca turiştii să aibă o amintire frumoasă de la Olăneşti. Chiar o să facă parte din obiectivele prioritare. Vrem să vină la noi şi tineri, deoarece aceştia aduc mai mulţi bani la bugetul local. „Podul Îndrăgostiţilor” va reprezenta o emblemă pentru staţiune, un punct de atracţie.

Gheorghe CIUCĂ:
„Există anumite zone din staţiune unde străzile nu sunt tocmai moderne, iar anumite porţiuni care fac legătura cu izvoarele, în special strada Forestierilor, trebuie neapărat reabilitate. De asemenea, ne lipsesc spaţiile de agrement, un centru sportiv, un centru de agrement polivalent care să extindă aria de selecţie a turiştilor. Olăneştiul nu trebuie să devină exclusiv o staţiune pentru pacienţi, aici trebuie să vină absolut toată lumea, atât copiii în vacanţe sau tinerii, pentru a-şi reîncărca bateriile, dar şi pensionarii şi cei care au anumite afecţiuni. Gândind o astfel de strategie, în viitorii zece ani, Olăneştiul va deveni de departe cea mai frumoasă şi mai căutată staţiune din ţară.”.

De ce să vizităm Olăneştiul

Băile Olăneşti este staţiunea cu cele mai multe izvoare din ţară (35 la număr) şi numeroase sonde cu apă sulfuroasă pentru băi. Apele izvoarelor din Olăneşti au fost medaliate cu aur la Expoziţia Internaţională de la Viena, datorită eficienţei lor în tratamentele medicale. Izvoarele locale au efecte superioare apelor din staţiuni climaterice europene cu renume. În urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat că izvorul mineral nr. 24 egalează sau depăşeşte efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon, pentru tratarea afecţiunilor renale. Izvorul mineral nr. 2 are acţiune egală ori superioară apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-Ies-Bains, Baden, Weisbaden, Achen, iar izvoarele minerale nr. 3 si nr. 9 au calităţi similare apelor minerale de la Ems si Eaux Bonnes. În plus, sursa minerala nr. 20 (folosită pentru băi) depăşeşte calităţile celor din Hall, Salies de Beaum, Bax, Eaux Bonnes. Apele izvoarelor din Olăneşti pot trata o gamă largă de afecţiuni, de la boli digestive, renale şi ale căilor urinare, afecţiuni cronice ale ficatului şi căilor biliare, afecţiuni respiratorii, metabolice şi de nutriţie, dermatologice şi afecţiuni alergice până la boli profesionale, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni asociate, endocrine, ginecologice cronice. Mediul înconjurător şi climatul permit urmarea unei cure de climatologie ce are ca rezultat calmarea, liniştirea şi eliberarea de stres. Staţiunea întruneşte condiţiile optime practicării diferitelor forme de turism : turism balnear, turism montan, agroturism, turism monahal, sportiv, de odihna şi relaxare. Se află astfel într-o zonă montană înconjurată de rezervaţii naturale deschise vizitatorilor, precum Rezervaţia de Tisa şi Rezervaţia naturală Stogu (în cadrul Parcului Naţional Buila-Vânturariţa), precum şi rezervaţia Rădiţa – Mânzu din Munţii Căpăţânii, rezervaţia Lacul Frumos din Mosoroasa şi Rezervaţia de Nuferi Albi şi Galbeni din Băile Olăneşti. Staţiunea se găseşte printre puţinele locuri din ţară unde se efectuează tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afecţiuni alergice, prin injecţii cu apă minerală sulfuroasă izotonă recoltată direct de la sursă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.