Comuna Cernişoara este administrată de mai bine de 21 ani de primarul Mihai Ionescu, care lucrează în administraţia locală încă din anul 1970. Despre realizările de-a lungul celor două decenii, Mihai Ionescu ne-a spus că au fost numeroase, dar că s-au împlinit oarecum în ultimul mandat, cel din 2008-2012, când apogeul l-a reprezentat un proiect european de 2,5 milioane de euro, Cernişoara fiind printre cele trei-patru comune din judeţul Vâlcea care a reuşit să implementeze un asemenea proiect de anvergură: „În ultimul mandat al meu, din 2008 – 2012, am realizat proiectul integrat, pe Măsura 322, cu fonduri europene în valoare de 2,5 milioane de euro, constând în alimentare cu apă şi canalizare în comuna Cernişoara, în satele Armăşeşti, Groşi, Modoia; modernizarea prin betonare a doi kilometri de drum în satul Obârşia, dar şi dotarea Căminului Cultural Mădulari. Am modernizat reţeaua de iluminat public, care acoperă toată suprafaţa locuibilă a localităţii, şi am asigurat condiţiile optime pentru desfăşurarea procesului educativ la fiecare dintre cele şase şcoli ale comunei. Pe partea de cultură, am sprijinit construirea şi renovarea bisericilor din satele Cernişoara şi Mădulari şi am renovat Căminul Cultural Mădulari, construind şi un nou cămin în satul Cernişoara”.
Pentru noul mandat în fruntea Primăriei Cernişoara, Mihai Ionescu şi-a propus racordarea cetăţenilor din satele Armăşeşti, Groşi şi Modoia la reţeaua de apă şi canalizare, implementarea proiectului privind reabilitarea-modernizarea drumurilor de interes local pe lungimea de 7,08 kilometri, un număr de 18 uliţe în toate satele din comună, extinderea alimentării cu apă în satele Obârşia, Mădulari şi Cernişoara şi construirea podurilor „Răchineşti” sat Groşi şi „Machidoni” din satul Mădulari. Totodată, alesul PSD îşi doreşte sprijinirea renovării Bisericii „Sfântul Nicolae” din satul Groşi, precum şi modernizarea localului Şcolii Modoia. Social-democratul Mihai Ionescu şi-a propus să rămână la primărie până când va finaliza extinderea alimentării cu apă, canalizarea, dar şi să asfalteze cei şapte kilometri de drumuri comunale. La cei 70 de ani ai săi, Mihai Ionescu este devotat funcţiei sale, la care nu va renunţa până când nu va reuşi să finalizeze investiţiile deja începute, menite să îmbunătăţească viaţa consătenilor, chiar dacă va fi nevoie să stea în funcţie încă două-trei mandate.
Comuna Cernişoara are şase şcoli şi nici un microbuz şcolar
Dintre cele şase şcoli aflate în localitate, trei au fost reabilitate, urmând a intra într-o modernizare completă şi şcoala din satul Obârşia, care nu a suportat nici un fel de consolidare de mai bine de 53 de ani.
În această perioadă, în localitatea Cernişoara au început lucrările de reabilitare şi consolidare la Şcoala cu clasele I-VI din satul Obârşia. Proiectul prevede reparaţii capitale, clădirea nefiind recondiţionată din anul 1960, astfel încât a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Aflată într-o astfel de situaţie, unitatea nu putea să-şi mai deschidă porţile în toamnă pentru încă un nou an şcolar, deoarece nu prezenta siguranţă pentru elevi şi dascăli. Potrivit spuselor alesului PSD, lucrările au început din interior, dându-se jos toată tencuiala. S-a înlocuit apoi întreaga reţea electrică, s-a schimbat tocăria, montându-se geamuri şi uşi termopan, urmând ca lucrările de consolidare să continue şi la exteriorul clădirii. Suma necesară pentru realizarea investiţiei este pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei, iar o altă parte a finanţării vine de la Consiliul Judeţean Vâlcea. Începând din toamna acestui an, elevii şi profesorii din satul Obârşia vor putea intra în curtea unei şcoli renovate, iar aceşti copii vor studia în săli de clasă călduroase şi luminoase, într-o şcoală curată, împrejmuită şi reabilitată, adică în siguranţă! „În localitate avem şase şcoli, dintre care trei sunt deja consolidate. La şcoala cu clasele I-VIII din satul Obârşia am început să facem reparaţii capitale, deoarece de 53 de ani nu s-a făcut nici o renovare şi este acum într-un stadiu avansat de degradare. Nu se mai putea ca în noul an şcolar să-şi deschidă porţile în astfel de condiţii. Am înlocuit acoperişul anul trecut şi am continuat lucrările în această vară. Aici, grupurile sanitare sunt la exterior, de aceea mă chinui să introducem apa şi canalizarea în acest sat. Astfel am fi avut posibilitatea să facem şi grupurile sanitare cu apă curentă. Această investiţie se face cu bani din bugetul nostru şi cu ce ne mai ajută preşedintele Ion Cîlea, dar este greu!”, ne-a declarat primarul comunei Cernişoara. După finalizarea lucrărilor de la şcoala din satul Obârşia vor intra într-un program de reabilitare şi consolidare şi celelalte două şcoli rămase, respectiv cea din satul Modoia şi cea din satul Groşi. „Pentru şcoala din satul Modoia am vorbit şi cu preşedintele Ion Cîlea ca la noua rectificare care va veni în această lună să fim ajutaţi cu bani, deoarece şi această clădire are nevoie urgentă de reabilitare şi consolidare.“
Mihai Ionescu: „Nu vreau microbuz şcolar, tocmai pentru a nu fi comasate şcolile”
Gândirea primarului Mihai Ionescu în privinţa aducerii unui microbuz şcolar pentru transportul elevilor la şcoală a fost una strategică. În momentul de faţă, localitatea Cernişoara nu beneficiază de microbuz şcolar, dar primarul Ionescu nu este afectat de acest lucru. Întrebat cum se descurcă în privinţa transportului elevilor am rămas uimiţi când am aflat că nu există un astfel de mijloc de transport, deşi la cele şase şcoli din comuna Cernişoara învaţă peste 400 de elevi. Comuna este foarte întinsă, cuprinzând şapte sate: Armăşeşti, Groşi, Modoia, Cernişoara, Mădulari, Obârşia, Sărsăneşti, fiind întinsă pe o suprafaţă de 5966 de hectare. Potrivit spuselor primarului, un singur microbuz ar fi fost „apă de ploaie”: „Dacă aduceam un microbuz care are o capacitate de numai 14 locuri nu puteam face nimic. Pentru că la noi în localitate nu s-au comasat şcolile, posibilitatea ca un singur microbuz să facă faţă pe distanţe aşa de mari nu ar fi existat. Am avut noroc că nu ne-au fost comasate şcolile. Nu vreau să lăsăm clădiri reabilitate neutilizate, deoarece, în timp, orice astfel de clădire se degradează.”, a mai explicat Mihai Ionescu, primarul comunei Cernişoara.
Cernişoara nu are o bază sportivă modernă
Deşi se află de mai bine de două decenii în fruntea administraţiei locale din Cernişoara, Mihai Ionescu nu a reuşit până acum să amenajeze o bază sportivă modernă în localitate, deşi îşi dau concursul săptămânal în comună două echipe de fotbal care activează în competiţia organizată de AJF Vâlcea. Primarul susţine că priorităţile lui sunt şi vor fi apa, canalizarea şi drumurile, şi numai după aceea se va gândi la un proiect pentru amenajarea unei astfel de baze sportive în localitate: „Când termin cu drumurile şi cu apa mă voi ocupa şi de restul, asta este viziunea mea.”, a spus Ionescu.
Cămine culturale reabilitate din bugetul local
Pe teritoriul comunei Cernişoara se află două cămine culturale care, de-a lungul anilor, au beneficiat şi ele de câteva lucrări de investiţii. Potrivit spuselor primarului Mihai Ionescu, căminul de Cernişoara a beneficiat de reabilitare şi extindere capitală: „Am ţinut morţiş să fie extins căminul cultural, să-l reabilităm total. Acum, avem acolo bucătărie şi tot ce trebuie, iar capacitatea este de cel puţin 400 de oameni. La fel am procedat şi cu căminul de la Mădulari. Ar fi multe de făcut, câte lucruri frumoase nu aş face şi eu? Ar trebui să ne dea şi nouă câte 4-5 miliarde anual pentru investiţii. Tot ce am făcut a fost prin fonduri europene sau cu bani de la bugetul local.”, a concluzionat primarul.