De opt ani, de când a ajuns la cârma administraţiei locale din Alunu, primarul Vasile Boeangiu s-a remarcat prin proiectele numeroase, menite să schimbe radical viaţa consătenilor. Drumuri asfaltate, şcoli moderne, sistemul de alimentare cu apă, canalizare şi o piscină modernă sunt doar câteva dintre obiectivele pe care primarul şi le-a însuşit în cele două mandate. Oamenii i-au dat încrederea exercitării unui nou mandat, cel de-al treilea, fiind conştienţi de faptul că este nevoie de continuitate pentru a realiza tot ce şi-a propus Vasile Boeangiu.
Numeroasele proiecte au transformat comuna într-un şantier
Comuna Alunu este situată în vestul judeţului Vâlcea, pe Valea Olteţului, în zona exploatărilor miniere de suprafaţă, zona lignitului – Berbeşti – Alunu. S-a format prin unirea comunelor Alunu şi Colteşti şi are în componenţa sa şapte sate – Bodeşti, Igoiu, Alunu, Colteşti, Ilaciu, Roşia, Ocracu. Are frumuseţea dealurilor subcarpatice din Gorj – Vâlcea, dar este bântuită şi de „mizeria” exploatărilor de cărbune.
De asemenea, comuna Alunu este localitatea cu cele mai multe proiecte în derulare, potrivit primarului în exerciţiu, un adevărat şantier unde se lucrează de opt ani pe toate uliţele şi în toate satele. În prezent, utilajele Primăriei au început refacerea drumurilor comunale şi săteşti de la capătul localităţii.
Proiectul de 2,5 milioane de euro schimbă faţa localităţii
În 2008, primarul Vasile Boeangiu a reuşit să obţină fonduri pentru realizarea a cinci obiective esenţiale pentru localitatea pe care o păstoreşte de opt ani. Astăzi, în 2012, obiectivele cuprinse în acest proiect sunt finalizate în proporţie de 99%. Mai sunt doar câteva mici lucrări de executat: „Acest proiect are cinci obiective. Este vorba de un spaţiu public de agrement, care are în componenţa sa un bazin semi-olimpic de înot cu terasă, un teren multifuncţional cu nocturnă şi gazon artificial, dar şi un parc de recreere pentru copii, tineri şi bătrâni. Un alt obiectiv îl constituie conservarea şi punerea în valoare a bisericii cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” din satul Igoiu, construită în anul 1700 şi care este monument istoric. Proiectul mai cuprinde asfaltarea a 2,1 kilometri de drumuri de interes local care sunt căi de acces către bisericile din localitatea Alunu, respectiv biserica din satul Colteşti, cele din satele Alunu şi Igoiu; un centru social de zi în satul Alunu; reţeaua de canalizare pe o lungime de peste 6 kilometri şi cu staţie de epurare.”, a precizat primarul Vasile Boeangiu.
Recepţia finală a obiectivelor cuprinse în acest proiect a fost făcută, însă piscina a fost prima inaugurată, până acum, în data de 20 iulie, de Sfântul Ilie.
Infrastructura rutieră şi crearea de noi locuri de muncă, prioritare în noul mandat
Primarul Vasile Boeangiu consideră că orice localitate ar trebui să fie o carte de vizită a judeţului şi, pentru acest aspect, continuă cu planuri de viitor care vizează în special infrastructura rutieră, dar şi crearea de noi locuri de muncă: „Drept planuri de viitor avem două obiective importante de atins: asfaltarea drumurilor, pe care am lăsat-o pe ultimul plan, după ce am finalizat extinderea de apă şi canalizare, crearea de locuri de muncă prin atragerea de investitori şi prin înfiinţarea unor mici puncte de colectare legate de producţia de lapte, aspecte care nu sunt exploatate în localitatea Alunu. Eu am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă pentru a oferi locuitorilor din comuna Alunu tot ceea ce le-ar fi fost de trebuinţă. Ce poate să facă mai mult un primar decât să asigure infrastructura, apa, canalizarea, unităţi de învăţământ dotate, un spaţiu adecvat pentru primărie, un cămin cultural unde să-şi poată desfăşura evenimentele şi, nu în ultimul rând, o mare dorinţă de creare a locurilor de muncă, prin atragerea de investitori. Oamenii au înţeles şi au apreciat munca mea; în consecinţă, mi-au dat girul pentru exercitarea unui nou mandat.”, mai spune primarul.
Prin proiectul finanţat pe Măsura 3.2.2., primarul a vrut să mulţumească majoritatea locuitorilor. Proiectul cuprinde asfaltarea a 2,1 kilometri de drumuri de interes local care sunt căi de acces către bisericile din localitatea Alunu, respectiv biserica din satul Colteşti şi cele din satele Alunu şi Igoiu.
Asfaltarea drumurilor, în regie proprie la Alunu
De asemenea, primarul a ţinut să precizeze că peste 90% din infrastructura rutieră este rezolvată, acest lucru datorându-se în special utilajelor pe care a reuşit să le achiziţioneze în ultimii ani. În momentul de faţă, administraţia locală posedă un autogreder – 2008, autobasculantă adusă din Irak – 2009, maşină de turnat asfalt – 2010, cilindru vibrocompactor – 2010, dar şi o autospecială de deszăpezit: „Avem infrastructura rutieră aproape finalizată. Nu există nici o cale de acces care să nu fie asfaltată. Într-adevăr, mai există drumuri care sunt asfaltate doar pe o porţiune, o parte cu macadam sau balast, dar sunt foarte puţine porţiuni de pământ. Foarte multă lume m-a întrebat de ce nu m-am apucat de asfaltări. Este o întrebare corectă din partea cetăţenilor şi cu acest prilej le dau un răspuns pertinent. Nu aveam cum să mă apuc de asfaltarea drumurilor din localitatea Alunu atâta timp cât nu aş fi realizat mai întâi lucrările de extindere la reţeaua de apă şi canalizare. Întrucât aceste investiţii (n.r., extindere la reţeaua apă şi canalizare) sunt efectuate, pot spune că principalul meu obiectiv este acum asfaltarea drumurilor din localitatea Alunu. Nouă nu ne rămâne de făcut decât un singur lucru în localitatea Alunu: să achiziţionăm asfaltul, deoarece, graţie aprobărilor Consiliului Local şi a înţelepciunii noastre, a tuturor, avem la Alunu tot ceea ce înseamnă utilaje pentru refacerea drumurilor şi asfaltarea acestora. Noi doar vom achiziţiona asfaltul şi, în regie proprie, vom trece la refacerea drumurilor. Însă, doresc să menţionez că ar fi absurd să spunem că vom realiza acest lucru dintr-o dată, o vom face în limita bugetului pe care îl avem. Dacă Dumnezeu ne ajută şi o să avem un buget mai bun vom asfalta mai repede. Dacă nu, lucrările se vor face într-o perioadă mai lungă. Chiar dacă avem utilajele noastre, materia primă costă şi, de asemenea, combustibilul este destul de costisitor. În ultima lună am refăcut toate căile de acces, în total fiind peste trei kilometri de drum. Pe măsură ce vom strânge bani vom finaliza încet-încet toate drumurile de interes local.”, a mai precizat liberalul Boeangiu.
Pe lângă utilajele de asfaltare şi deszăpezire, administraţia locală a mai achiziţionat şi două autospeciale pentru transport deşeuri: autogunoieră – 2008, cu bani de la bugetul local, şi o autovidanjă – în 2012, achiziţionată prin fonduri europene şi cofinanţare din bugetul local Alunu.
1.400 de lămpi luminează localitatea
Potrivit primarului Boeangiu, în perioada aceasta s-a finalizat şi un proiect privind iluminatul public al localităţii, realizată prin Agenţia Regională de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale (ARDDZI). În plan au fost modernizarea, extinderea şi eficientizarea iluminatului public în toate cele şapte sate şi 26 de cătune din Alunu, constând în punerea în funcţiune a 1400 de lămpi de iluminat public economice: „Fondurile pentru implementarea acestui proiect au fost obţinute de la Banca Mondială prin ARDDZI, cofinanţare 8% din partea administraţiei publice locale şi 2% din partea comunităţii locale. Atunci când ne-am gândit să realizăm acest proiect, am dorit să beneficieze cu adevărat de finalitatea lui toţi locuitorii comunei Alunu, şi, într-adevăr, am reuşit. Sunt mândru că am avut parte de susţinere pentru această investiţie, sfătuit fiind de consilierii mei, şi că ideile mele au fost aprobate în egală măsură în Consiliul Local, pentru accesarea acestui tip de proiect. La ora actuală, avem un sistem de iluminat public modern, cu becuri economice de 150, 75 şi 36 Waţi, care deserveşte întreaga comună Alunu, cu toate cele şapte sate şi cele 26 de cătune, unde sunt montate din stâlp în stâlp 1.400 de corpuri de iluminat. Multă lume se întreabă cum reuşim să achităm contravaloarea energiei electrice. În acest sens, vreau să precizez că avem un program de iluminat care automat se aprinde seara, atunci când se lasă întunericul, se stinge între 11.30 şi 1.00 noaptea şi se reaprinde dimineaţa în jurul orei 5.00 şi durează o jumătate de oră. Este un program care să asigure cu adevărat utilitatea acestui sistem de iluminat public. Costurile pe care le generează acest sistem de iluminat public le putem suporta din bugetul local.”, a mai spus primarul Boeangiu.