Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Infiinţarea GAL-urilor, singura gura de oxigen pentru Caineni

primarieÎn condiţiile în care fondurile guvernamentale şi cele europene se lasă aşteptate, iar banii veniţi de la Consiliul Judeţean sunt din ce în ce mai puţini, accesarea unor proiecte prin grupurile de acţiune locală constituie singura alternativă de a rezolva problemele mărunte ale comunei Câineni, situată la 60 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi la 40 de kilometri de Sibiu, care a rămas mult în urma localităţilor din Ardeal, în privinţa dezvoltării. Apropierea de judeţul Sibiu îi conferă comunei Câineni o altă oportunitate de dezvoltare în viitor, mai ales că, în urmă cu doi ani, a aderat la un grup de acţiune locală, prin iniţiativa a 11 comunităţi din zonă, care oferea oportunitatea accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea localităţilor adiacente.
Prin acest GAL, comuna Câineni are deja în derulare trei proiecte care au primit liber la finanţare: „Singura şansă a noastră, a primarilor, este accesarea fondurilor europene. Noi facem parte de doi ani dintr-un grup de acţiune locală denumit „Ţara Oltului”, cu partea Ardealului, care cuprinde şi 8 comune din judeţul Sibiu şi încă două din Vâlcea, Titeşti şi Boişoara. Acum au început să se vadă şi roadele muncii noastre, deoarece am accesat trei proiecte, dintre care două au fost declarate eligibile. Este vorba de proiectele „Trasee turistice” şi „Achiziţionarea unui buldoexcavator”, a precizat primarul din Câineni, Ion Nicolae. Liberalul a mai afirmat că un astfel de utilaj era absolut necesar, deoarece au fost probleme de calamităţi, la reţeaua de alimentare cu apă nu a existat posibilitatea de a face vreo intervenţie, iar în timpul iernii va putea fi folosit pentru degajarea drumurilor. „Înainte, tot mai era Hidroconstrucţia în zonă şi mai apelam la domnul director Mirea, care ne mai ajuta, dar, de când şi-au restrâns activitatea în zonă, efectiv, nu aveam nici un utilaj. Ne confruntam cu dificultăţi în perioada de iarnă, pentru că, la noi, uliţele sunt foarte înguste şi nu aveam cu ce să facem acţiunile de deszăpezire. Am luat acest buldoexcavator, iar în următoarea perioadă trebuie să merg la Craiova, să semnez contractul de finanţare. Valoarea este de 67.000 de euro, iar pentru proiectul care priveşte traseele turistice am accesat 10.000 de euro. Pe cel cu traseele turistice l-am accesat mai mult pentru puncte, deoarece, în funcţie de prima accesare, în etapa a doua se măresc fondurile grupului.”, a mai adăugat primarul.
Cel de-al treilea proiect accesat prin GAL este pentru amenajarea unui teren de sport multifuncţional la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Câinenii Mari. Imediat după ce va semna cererea de finanţare, proiectul poate fi depus, fiind pe aceeaşi Măsură. 3.2.2.

Ion Nicolae: „Avem nevoie de fonduri pentru cofinanţarea proiectelor”

Problema cu care se confruntă liberalul Ion Nicolae este reprezentată de cofinanţarea celor trei proiecte. Deşi au fost declarate eligibile două dintre acestea, primarul îşi face griji în privinţa părţii de cofinanţare pe care speră să i-o asigure Consiliul Judeţean. În cazul în care nu ar primi acei bani, riscă să piardă cele două proiecte: „Acum mă lovesc de altă problemă, cea a cofinanţării proiectelor, deoarece avem şi noi parte – 5% sau 7%. La toate cele trei proiecte am avea de achitat în jur de 1,7 miliarde de lei. Am făcut o adresă şi la Consiliul Judeţean pentru sprijin, dar aici ar trebui să se ţină cont de o problemă: toţi primarii accesează, şi este un lucru foarte bun, dar, în momentul în care ai depus un proiect şi ceri cofinanţare este una, şi când ai primit răspuns că este eligibil, atunci rişti să-l pierzi, pentru că nu ai banii de cofinanţare.”, a mai spus liberalul.

Situaţie inedită: Localnicii nu plătesc apa la Câineni

Administraţia locală din Câineni se confruntă cu o situaţie, probabil, nemaiîntâlnită în nici una dintre localităţile vâlcene. Localnicii nu au în momentul actual instalate apometre, iar apa pe care aceştia o consumă este plătită cu bani de la bugetul local. Anual, 12.000 de lei din bugetul local sunt cheltuiţi pentru apă, bani care ar putea fi utilizaţi pentru alte proiecte necesare dezvoltării localităţii: „În comună, în prezent, nu sunt montate apometre, nu ştiu în ce alte localităţi mai există problema asta. Nimeni nu plăteşte apa la Câineni. Noi plătim trimestrial 3.000 de lei către SEGA pentru această problemă, cu apa. Consilierii s-au opus să facem noi acest demers, iar eu, fără acceptul lor, nu pot să fac nimic. Într-un an, pe noi ne costă apa 12.000 de lei, bani cu care am fi putut face altceva.”, a adăugat primarul.
Când a devenit primar, Ion Nicolae a găsit un proiect de introducere a alimentării cu apă în plină desfăşurare. Deşi lucrările înaintau lent, acestea erau achitate în proporţie de 95%: „Am găsit depus un singur proiect, pe Ordonanţa 7, cea cu alimentarea cu apă. În 2008, când m-am instalat în funcţie, lucrarea era făcută în proporţie de 30%, dar era plătită 95%.”, a spus Nicolae.

Ion Nicolae: „În afară de taxe şi impozite, nu avem alte venituri”
Primarul Ion Nicolae se plânge că nu poate atrage investitori în comună, deoarece nu are terenuri pe care să le pună la dispoziţie: „În afară de taxele şi impozitele pe care le colectăm, comuna Câineni nu are alte venituri. Avem patru sate, toate deţinute de obşti de moşneni, iar păşunile şi izlazurile sunt ale acestora. În rest, nu avem investitori serioşi. În afară de drumuri, nu avem altceva în administrarea noastră, iar obştile plătesc doar impozit. Una era să fim noi, cei de la primărie, proprietari şi să închiriem, aşa cum se întâmplă la Turnu-Roşu, unde există 600 de hectare de păşune, care aduc un venit, şi alta este să primeşti doar impozitul aferent terenului, aşa cum este la noi.”, a mai spus prim-gospodarul din Câineni. Primarul regretă că, de-a lungul timpului, nu s-a pus mai mult accent de către conducerea judeţului pentru proiectele din comuna Câineni: „Păcat de comuna noastră, pentru că suntem 2700 de locuitori, o localitate de luat în seamă în nordul judeţului, este practic poarta de intrare în judeţul Vâlcea, dinspre Ardeal, iar diferenţa se vede cu ochiul liber, din păcate. Încercăm totuşi să schimbăm faţa localităţii, dar, pentru acest lucru, avem nevoie de sprijin, mai ales de la judeţ.”, a mai adăugat liberalul.

Drumurile din Câineni aşteaptă fonduri pentru asfaltare
Comuna Câineni se prezintă într-o situaţie critică în ceea ce priveşte infrastructura rutieră. Oamenii care populează această zonă de munte nu beneficiază decât de sistem de alimentare cu apă: „Alimentarea cu apă în comună este rezolvată, problema o reprezintă acum canalizarea şi drumurile, deoarece în Câineni nu s-a turnat nici măcar un metru de asfalt, până în prezent. Eu mi-am arătat de nenumărate ori nemulţumirea, mai ales faţă de conducerea judeţului, că nu şi-a manifestat nici un fel de interes faţă de zona de nord a judeţului, în special faţă de comuna Câineni.”, a spus primarul.

Terenul de sport, distrus de o firmă privată
Activitatea sportivă suferă la Câineni, tinerii din comună neavând în prezent o bază sportivă unde să-şi desfăşoare activitatea. Primarul ne-a spus că în localitatea Câineni a existat un teren de fotbal, lângă gară, care a fost dezafectat, o dată cu venirea unei firme italiene în zonă, acum 11 ani: „Nu ştiu înţelegerea care a fost făcută atunci între primar şi firma respectivă. Din discuţii, deşi nu am găsit nici un act doveditor la primărie, am înţeles că firma îşi luase angajamentul că va amenaja din nou terenul de sport, aşa cum a fost, dar, dimpotrivă, l-a lăsat cu tot felul de betoane pe el. Avem terenuri de sport cu dimensiuni mici la Şcoala de la Câinenii Mari şi Grebleşti şi sperăm să obţinem acel proiect, prin GAL, care ne va ajuta să amenajăm un teren sintetic la una dintre şcolile comunei.”, a conchis primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.