Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Inca nu s-au refacut toate obiectivele afectate de calamitati

02 primarieÎn urma calamităţilor din vara acestui an, nici localitatea Costeşti nu a fost ocolită de furia apelor. Valoarea pagubelor estimată la acea dată a ajuns la suma de 10 miliarde de lei vechi. Bilanţul daunelor pricinuite include zeci de kilometri de drumuri comunale făcute una cu pământul, peste zece podeţe spulberate după ce apele pârâului Bistriţa s-au umflat şi au măturat totul în cale, zeci de metri de reţea de apă afectată şi oameni disperaţi. În urma apelurilor disperate ale primarului Toma Peştereanu, Guvernul a alocat comunei Costeşti un sprijin în valoare de două miliarde de lei vechi, sumă pe care primarul a pus-o la dispoziţie pentru lucrările de refacere a conductei de apă în satul Bistriţa şi a punţii pietonale din cătunul Stog, spre izlazul comunal. „Din valoarea totală a pagubelor, care se ridică la zece miliarde de lei vechi, am primit sprijin din partea Guvernului în această vară, în valoare de două miliarde de lei vechi, bani cu care ne-am gospodărit, astfel încât am demarat lucrările de refacerea a conductei de apă în satul Bistriţa, care, în urma viiturilor, a fost efectiv scoasă din pământ, şi a unei punţi pietonale.”, a ţinut să ne precizeze primarul Toma Peştereanu. Acestea sunt printre primele probleme care au putut fi rezolvate în timp eficient. Pe umerii primarului rămăseseră lucrări de pietruire a tuturor drumurilor comunale, care arătau ca după bombardament în urma dezastrului, şi lucrări de reconstruire şi consolidare a peste zece punţi şi poduri, luate de viitură. Dacă din vistieria Guvernului mai plecau în conturile Primăriei Costeşti măcar trei miliarde de lei vechi, acum, localitatea era adusă la stadiul de normalitate.

Pârâul Costeşti a rupt malurile de sprijin

Cu bani din fonduri locale şi cu sprijin de la Consiliul Judeţean, primarul reuşeşte să finalizeze, pe drumul judeţean 646‚ lucrări de reabilitare şi construire a unui zid de sprijin pe o lungime de 50 de metri, pentru că malul pârâului Costeşti se rupsese. Pe pârâul Bistriţa a trebuit să refacă toate rigolele şi capetele la pod. În satul Pietreni, toate podeţele erau rupte, iar drumul comunal fusese spulberat. „Dacă Guvernul ne mai aloca trei miliarde lei vechi reuşeam să acoperim cea mai mare parte din pagube, rezolvam problemele mai stringente. Aşa, suntem nevoiţi să tragem în continuare de ele. A mai rămas de refăcut o parte dintre cele zece punţi pietonale spulberate de ape, până acum, abia am reuşit să refacem trei. Dacă timpul va fi prielnic, pentru că mi-am strâns materiale, voi mai reface alte două. Aş mai avea nevoie de doar 300 de milioane de lei vechi, dar astăzi sunt din ce în ce mai convins că nu o
să văd niciodată banii aceştia venind de undeva. Sunt totuşi mulţumit că am reuşit să refacem toate drumurile comunale. Pârâul Bistriţa a rupt drumul comunal pe o lungime de 500 de metri, a trebuit să cărăm patru zile la rând bolovani, în situaţia în care piatra, macadamul şi bolovanii au fost aduşi de la carieră.”, a mai precizat primarul Toma Peştereanu. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, conform Hotărârii 933/29 din data de 31.10.2014, privind alocarea sumei de 34.152 mii de lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţiile din perioada aprilie-iulie 2014, din totalul acestei sume repartizată de Guvern, Consiliului Judeţean Vâlcea i s-a alocat suma de 7.725 mii de lei. În această sumă vor intra inclusiv lucrările de consolidare şi refacere a DJ 646A Stoeneşti-Bărbăteşti-Costeşti km 13+500- 19+500 şi km 19+500 şi de consolidare şi refacere a DJ 646A, Stoeneşti-Bărbăteşti-Costeşti km 7+500 de metri.

SGA Vâlcea a sărit în sprijinul primarului

În urma precipitaţiilor abundente produse în vara acestui an au fost înregistrate debite istorice, cu valori peste cele normale. Astfel, malurile de apărare împotriva inundaţiilor, care în trecut s-au dovedit a fi eficiente, nu au mai putut prelua viiturile produse într-o perioadă atât de scurtă, depăşind, astfel, capacitatea de apărare şi de rezistenţă a digurilor. Au fost înregistrate pagube importante, apărând noi zone critice de risc. La apelurile primarului, Administraţia Bazinală de Apă Olt, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, a nu a stat cu mâinile în sân, acţionând în ajutorul comunităţii şi trimiţând în zonă utilaje pentru decolmatarea pârâului Bistriţa. Pentru reabilitarea zonelor calamitate şi punerea lor în siguranţă, Administraţia Bazinală de Apă Olt, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, a întocmit nota de fundamentare pentru promovarea, prin programul de
investiţii, a obiectivului „Regularizarea pârâului Bistriţa, pe sectorul Costeşti-Băbeni, judeţul Vâlcea”. Astfel, în data de 6.08.2014 a fost semnat contractul de finanţare între Ministerul Mediului, Schimbărilor Climatice şi Administraţia Naţională Apele Române. Obiectivul de investiţii cuprinde lucrări de regularizare a pârâului Bistriţa pe o lungime de 36 de kilometri, din care 18,6 kilometri sunt lucrări de proiectare pentru mărirea capacităţii de transport a albiei minore, consolidarea malurilor în zonele cu eroziuni şi protejarea construcţiilor din vecinătatea malurilor, protecţie de mal, stabilizarea şi amenajarea albiei. Valoarea totală a proiectului este de 30.800.973 de lei, iar durata contractului de finanţare este până la 31 decembrie 2015. „SGA Vâlcea mi-a sărit în ajutor, decolmatând aproape 3 kilometri din albia pârâului Bistriţa şi chiar în prezent utilajele sunt tot la noi în comună, în zona Pietreni. Din câte ştiu, Administraţia Bazinală de Apă Olt va realiza lucrări de amenajare a cursului pârâului Bistriţa, în judeţul Vâlcea. Aştept demararea acestui proiect ca pe un „ măr copt”. Şi noi, din partea primăriei, am făcut foarte multe adrese la Apele Române şi la Ministerul Mediului. Dacă se întâmplă ca apele pârâului Bistriţa să se umfle, sunt afectate comunele Tomşani, Frânceşti şi oraşul Băbeni, ar fi un adevărat dezastru.”, a mai declarat primarul.

Primarul caută fonduri pentru asfaltarea drumurilor comunale

Până anul acesta, principalele nemulţumiri ale primarului Toma Peştereanu erau starea proastă a drumurilor din comună şi mâhnirea cetăţenilor, care, atunci când aveau ocazia, se plângeau de faptul că, de fiecare dată când ploua mai puternic, drumurile deveneau aproape impracticabile. Reabilitarea uliţelor şi a drumurilor din comună a fost un obiectiv promis în campania electorală de primar încă de la începutul mandatului, astfel că acestea au intrat într-un proces de balastare. Se pare că primarul s-a ţinut de promisiune şi, după aproape trei ani de muncă la primărie, în prezent, toate drumurile comunale sunt pietruite. Acest lucru nu este totuşi suficient: o parte dintre acestea ar trebui asfaltate, doar că nu sunt fonduri. În acest sens, autorităţile locale vor depune un proiect de asfaltare pentru obţinerea de fonduri europene. „Anul viitor m-am gândit să depunem un proiect pentru asfaltare drumuri comunale, cu finanţare din fonduri europene, care nu va depăşi plafonul de un milion de euro. Vom prinde 4 kilometri de drumuri comunale în satele Pietreni, Costeşti, Bistriţa şi Văratici. Am făcut măsurătorile topografice şi am modificat domeniul public, pentru că drumurile nu aveau lăţimea corespunzătoare şi am trimis proiectul la Guvern. Acest proiect nu va închide infrastructura. Ar mai fi nevoie de asfaltarea a încă 4 kilometri pe drumurile comunale, acolo unde numărul populaţiei este în creştere. În prezent, aceste drumuri sunt întreţinute prin pietruire. În fiecare primăvară asta facem: scoatem bani de la buget pentru acoperirea drumurilor cu piatră, dar nu este problemă. Avem marele noroc, pentru că macadamul pentru drumuri este chiar în apropiere.”, a mai declarat primarul din Costeşti.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.