Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Încă două proiecte se vor realiza în perioada următoare, la Slătioara

Administraţia locală condusă de social-democratul Sorin Romcescu a reuşit să obţină finanţare prin PNDL-2 pentru modernizarea dispensarului medical din satul Mogeşti, un proiect în valoare de 27 de miliarde de lei vechi şi modernizarea a 4 kilometri de drumuri de interes local, cu o valoare de 36 de miliarde de lei vechi. În total 61 de miliarde de lei vechi vor fi atraşi în localitate anul acesta, numai prin fonduri guvernamentale: „Pe lângă celelalte proiecte care se vor derula anul acesta în localitate mai am încă două proiecte, pentru care aştept semnarea contactelor de finanţare. Astfel, se va construi din temelii şi se va dota cu aparatură de ultimă generaţie un dispensar, iar al doilea proiect finanţat prin Ministerul Dezvoltării prevede asfaltarea drumurilor comunale. Proiectele în vederea asfaltării drumurilor le-am gândit pe sate, acolo unde mai am drumuri de asfaltat: Milostea, Goruneşti, Slătioara. Dintre cele trei proiecte care au fost depuse la Ministerul Dezvoltării, pentru modernizarea infrastructurii s-a aprobat proiectul pentru asfaltare a drumurilor în satul Goruneşti. Celelalte proiecte pentru satul Milostea pe o lungime de 4,9 kilometri şi satul Slătioara – 6,2 kilometri – vor primi finanţare în cea de-a doua alocare de fonduri. Cu aceste proiecte vom închide tot ceea ce înseamnă asfaltare la Slătioara”, spune primarul.

 

Drumuri asfaltate cu bani de la Ministerul Dezvoltării

În vederea modernizării infrastructurii, dar şi pentru creşterea nivelului de trai al cetăţenilor din Slătioara, primarul Sorin Romcescu a depus la Ministerul Dezvoltării un portofoliu de şase proiecte, trei care vizează asfaltarea, în total, a încă 15 kilometri de drumuri comunale, construirea unui dispensar uman şi modernizarea iluminatului public. Un alt proiect absolut necesar pentru comunitate care va fi finanţat tot din fonduri de la Guvern cuprinde construirea a 7 punţi pietonale peste pâraiele Cerna şi Tărâia. Administraţia locală aşteaptă acum cu sufletul la gură răspunsul Ministerului Dezvoltării în ceea ce priveşte aprobarea proiectelor în vederea obţinerii finanţării: „Dintre toate proiectele depuse prin PNDL sper să îmi intre în PNDL-3 şi acest proiect, cu punţile pietonale care este foarte important. Este vorba despre 7 punţi pietonale peste pâraiele Cerna şi Tărâia, punţi care fac legătura între sate, foarte circulate. Mai mult, oamenii aşteaptă cu sufletul la gură aceste punţi pietonale fiindcă ele au fost afectate de calamităţile pe care le-am avut în 2014. Noi le-am refăcut atât cât să poată fi circulabile. Capitolul asfaltării de drumuri comunale se apropie de final. Ultimele două proiecte în vederea modernizării drumurilor sunt depuse la Ministerul Dezvoltării în vederea finanţării, unul pe o lungime de 4,9 kilometri în satul Milostea şi altul pe o lungime de 6,2 kilometri, în satul Slătioara. Am încercat, pe cât s-a putut să dezvolt localitatea în tot ceea ce a însemnat înfiinţarea utilităţilor. În acest sens, primordiale au fost reţelele de apă, canalizarea, şi abia apoi s-a turnat asfaltul. Am modernizat şcolile, grădiniţele, căminul cultural, iar pentru sport avem în localitate amenajată o bază sportivă modernă. Mai mult, fiecare sat a fost dezvoltat în mod egal. Prin PNDL-2 am avut depuse trei proiecte împărţite pe sate: Goruneşti, Milostea şi Slătioara pentru asfaltarea drumurilor. Dintre cele trei unul este aprobat, urmând la finanţare şi celelalte două. Satul Rugetu are apa, canalizare şi asfalt, sigurul drum neasfaltat fiind pe o lungime de 600 de metri, un drum care este în vizorul nostru. L-am introdus în domeniul public şi este inclus în unul dintre proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării. Prin urmare, cu cele două proiecte depuse deja vom închide tot ceea ce înseamnă asfaltare la Slătioara”, a precizat social-democratul din Slătioara.

 

Controlul integrat al poluării cu nutrienţi a ajuns la Slătioara

Sorin Romcescu a declarat că localitatea Slătioara este beneficiara proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”. Derularea proiectului presupune un sistem comunal de depozitare şi manipulare a gunoiului de grajd şi dotarea autorităţilor cu utilaje care să uşureze selectarea gunoiului, principala sursă de poluare a apei cu nutrienţi: „Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului, fiind afectată sănătatea oamenilor. Prin acest proiect se va crea o platformă unde se va colecta gunoiul de grajd de la cetăţeni gratuit, se selectează, se extrag nutrienţi, apoi se redă populaţiei ca îngrăşământ natural. Comunitatea a fost de acord, fiindcă acest proiect implică şi un punctaj pentru următoarele proiecte pentru dezvoltarea zootehniei în localitate. Astfel, cetăţenii de la noi pleacă cu prima şansă în accesarea fondurilor europene pentru creşterea animalelor. În cadrul proiectului ni se vor aloca şi utilaje care vor fi folosite în acest proiect pentru strângerea gunoiului menajer. Proiectul se derulează prin Ministerul Mediului Apelor şi Pădurii cu fonduri europene, iar valoarea proiectului este de 25 de miliarde de lei”, a afirmat Sorin Romcescu.

Proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Proiectul urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

 

Patru proiecte cu finanţare europeană, prin GAL

Slătioara a beneficiat de patru proiecte cu finanţare europeană prin Grupul de Acţiune Locală din care face parte: „Prin această oportunitate am atras fonduri pentru construirea unor terenuri de sport sintetice în satele Slătioara şi Milostea. Urmează cel de-al treilea teren de sport, în satul Rugetu. Proiectul este aprobat, aşteptăm semnarea contractului de finanţare pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii şi unui teren de sport cu nocturnă. Mă bucur, fiindcă copiii sunt mulţumiţi de aceste terenuri sintetice. Astfel am reuşit să-i mai deconectăm de la ceea ce înseamnă internet”, a declarat primarul.

Pe lângă amenajarea celor două terenuri sintetice de sport, modernizarea căminului cultural, amenajarea unei zone de agrement pentru copii şi achiziţionarea unui buldoexcavator, primarul afirmă că următoarea tranşă de fonduri o va direcţiona spre modernizarea centrului civic, inclusiv în satul Milostea, cu trotuare, alei pietonale, flori de o parte şi de alta a drumului judeţean, mobilier stradal, lampadare şi bănci.

Tot în această perioadă, cu fonduri alocate prin Compania Naţională de Investiţii va construi o sală de sport: „Sala de sport se va construi lângă dispensar, pe platou, acolo unde vom dezvolta o zonă a turismului. Spre bucuria noastră am început să primim cereri la primărie pentru concesionarea terenurilor în vederea dezvoltării zonei prin construirea unor pensiuni. Mai am un proiect pentru construirea unui teren de sport în satul Slătioara – Olari, dar acolo am o problemă: am nevoie de avizul Ministerului Educaţiei pentru a dărâma clădirea, fiindcă este într-un stadiu avansat de degradare”, a precizat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.