Localitatea Mihăeşti stă pe o adevărată comoară, care nu a fost valorificată până în prezent. În Valea Şipotului, patru izvoare cu albie mică fac adevărate minuni pentru cei care apucă să folosească apa de acolo. Izvoarele sunt folosite de locuitorii zonei pentru tămăduirea multor boli. Analizele de apă efectuate la cele patru izvoare minerale din Valea Şipotului au arătat că, din punct de vedere fizico-chimic, dar şi terapeutic, apele la de la Mihăeşti sunt mai bune decât cele de la Băile Govora, Călimăneşti sau chiar Băile Olăneşti. Primarul comunei Mihăeşti, Constantin Bîrzăgeanu, este hotărât să înscrie localitatea pe harta turismului balnear. Astfel, Primăria Mihăeşti intenţionează să încheie un parteneriat prin care se încearcă atragerea unor fonduri europene pentru realizarea unei mini-staţiuni balneare în zona respectivă. Conform declaraţiilor primarului, în acest proiect vor intra lucrările de captare a apei, construirea unei baze de tratament pentru apele medicinale, a unui hotel de trei stele, a unei clinici medicale şi amenajarea unei zone de agrement care va conţine o piscină şi un mic parc. Primul pas concret pentru demararea acestui proiect este aprobarea Consiliului Local în vederea obţinerii terenului pentru demararea investiţiei. „La nivelul localităţii avem o moştenire foarte bogată, din punct de vedere medical. În satul Buleta există patru izvoare, apa acestora putând fi folosită pentru tratarea bolilor astmatice şi reumatice. Pentru a le putea face cunoscute încercăm să găsim, pe toate căile posibile, atragerea unor fonduri europene, în vederea realizării unei mini-staţiuni balneare în zona respectivă. Am avut chiar o întâlnire cu un reprezentant al unei societăţi de finanţare, consultanţă şi de proiectare pe fonduri europene, care ne-a informat că
proiectul poate fi realizat cu finanţare prin Banca Mondială. Astfel, am fost asiguraţi că, prin intermediul fondurilor europene, se va construi o clinică la nivelul localităţii, cu condiţia ca noi să punem la dispoziţie terenul.”, a declarat primarul din Mihăeşti.
Consiliul Judeţean nu a putut dezvolta o staţiune în zonă
Potrivit primarului, în urmă cu mai mulţi ani, a mai existat o intenţie din partea Consiliului Judeţean Vâlcea, de a dezvolta o staţiune în această zonă, dar proiectul nu a prezentat suficient interes din partea autorităţilor, acestea motivând că izvoarele aveau un debit prea mic. Aşa se face că astăzi, în timp ce alţii ar da orice să se poată mândri că au leacul sănătăţii în propria ogradă, apele minerale sulfuroase, iodurate sau sărate, aflate pe domeniul public de la Mihăeşti, curg în voie. „Discuţii pe această temă s-au mai purtat, cu condiţia ca acest proiect să se demareze pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea, însă, din diverse motive, investiţia a eşuat, chiar dacă avea şanse să fie finanţată. Cele patru izvoare termale curg cu un debit 10 litri pe minut, niciodată nu au secat, indiferent de secetă, şi nici nu îşi modifică debitul. În acea vreme s-au făcut foarte multe investigaţii, specialiştii care au luat probe de la izvoare mi-au spus că apele au o putere fantastică, dar proprietăţile lor sunt pentru o mică durată, în sensul că apa trebuie consumată pe loc, deoarece, în timp de patru ore, îşi poate pierde o parte din proprietăţi. Acum, situaţia este hotărâtoare, pentru că proiectul se va demara pe teritoriul comunei Mihăeşti, pentru că avem şi noi posibilitatea să accesăm fonduri europene în acest sens. Dacă proiectantul va stabili că proiectul se poate încadra chiar în zona izvoarelor, ar fi minunat.”, mai spune primarul.
Proiectul va prinde contur cu fonduri europene
Chiar dacă în Valea Şipotului doar gâştele şi raţele se bucură acum de efectele apelor minerale, bălăcindu-se nestingherite în apa tămăduitoare, autorităţile locale sunt hotărâte să sprijine demararea proiectului unei mini-staţiuni balneare în Mihăeşti. Primarul din Mihăeşti are acum certitudinea de la directorul general al societăţii de consultanţă şi de proiectare pe fonduri europene, Cornelia Dragnea, că locul în care apele tămăduitoare se adună poate fi amenajat cu fonduri europene. Societatea care doreşte să intre în parteneriat cu primăria aşteaptă, în schimb, ca primul pas să fie făcut de autorităţile locale. „Luptăm să facem parteneriate publice cu autorităţile locale, în care noi venim cu finanţarea, proiectarea, construcţia şi cu operarea, iar primăria trebuie să pună la dispoziţie terenul. Partea de aport propriu este de la Banca Mondială. Cu alte cuvinte, totul este pus pe masă,
rămâne ca administraţiile locale să aprobe proiectul în Consiliul Local. La Mihăeşti am avut o discuţie, pentru că acolo există patru izvoare termale. Pentru demararea unor astfel de proiecte, noi, ca societate de finanţare, consultanţă şi de proiectare pe fonduri europene avem indicaţii trasate de la Banca Mondială. În primul rând, au preponderenţă la finanţare clinicile şi bazele de tratament. Astfel, ne-am propus să reluăm proiectul în localitatea Mihăeşti, în vederea construirii unei baze de tratament locală, a unei clinici şi a unui hotel. Aceste izvoare trebuie captate şi băgate în consum. La Mihăeşti am avea nevoie de teren. Vom aduce 11 milioane de euro pentru întreaga investiţie. În acest proiect vor intra lucrările de captare a apelor termale, construirea unei baze de tratament pentru apele medicinale, un hotel de trei stele, construirea unei clinici medicale şi amenajarea unei baze de tratament care va conţine o piscină şi un mic parc. Primul pas concret pentru demararea acestui proiect este aprobarea Consiliului Local, în vederea obţinerii terenului pentru a putea demara investiţia.”, afirmă directoarea generală a societăţi de consultanţă, Cornelia Dragnea.
De peste 100 de ani, apele din Valea Şipotului vindecă boli incurabile
Apele termale de la Mihăeşti nu au fost omologate niciodată, însă, în urma unor analize făcută nu cu foarte mulţi ani în urmă, s-a confirmat valoarea lor. Cu toate acestea, este suficient să te apropii de locul lăudat şi devine clar că apa din izvoarele de pe Valea Şipotului nu este una obişnuită, pentru că orice vizitator poate simţi mirosul persistent de sulf împrăştiat pe întreaga vale, iar culoarea albă de pe marginea albiei îi atenţionează chiar şi pe cei mai puţin avizaţi că apa este sulfuroasă. În zonă există un râu cu apă dulce, unul cu apă sulfuroasă, al treilea cu apă iodată şi ultimul cu apă sărată, dar acestea au fost valorificate până acum doar de oamenii din zonă, care şi-au dat seama de proprietăţile curative ale apei. Localnicii aveau, pe timpuri, căzi instalate chiar în curţile caselor, unde se îmbăiau ei şi vecinii, pentru vindecarea bolilor. „Încă de acum 100 de ani, spun bătrânii satului, veneau din toate colţurile ţării oameni bolnavi, aduşi în căruţe, pentru că nu mai puteau merge, şi cărora nimeni nu le mai dădea vreo şansă, care plecau înapoi, acasă, pe picioarele lor, după ce făceau băi în albiile din lemn amenajate de localnici cu apă din aceste izvoare. Proiectul ar fi o „mană cerească” pentru comunitatea noastră şi nu trebuie să-l ratăm, chiar dacă ar fi nevoie ca şi noi, ca administraţie locală, să dispunem de nişte bani.”, mai afirmă primarul.
Investiţie pentru regularizarea izvoarelor, din bugetul local
Pentru că în zona izvoarelor este în permanenţă noroi, pentru a ajunge la micile firişoare de apă era nevoie de cizme de cauciuc, pentru că apa curgea chiar pe mijlocul drumului neasfaltat. Cu bani din bugetul local, primarul comunei Mihăeşti, Constantin Bîrzăgeanu, a reuşit să amenajeze Valea Şipotului regularizând izvoarele, drenându-le, curăţându-le şi construind rigole, pentru a crea un sens de curgere controlat. „Pentru că apa mergea pe mijlocul drumului, am reabilitat zona, atât cât mi-a permis bugetul. Iarna era un dezastru, nu se putea circula pe mijlocul drumului, spre satul Buleta. Noroc că aveam încă un drum alăturat, pe care se putea circula.”, mai spune primarul comunei Mihăeşti, Constantin Bîrzăgeanu.
Felicitari autoritatilor din Mihailesti!
Sper sa se faca ceva durabil si de bun gust.
Dar sa vedem cine se afla in spatele acestei investiti,sa nu uitam ca nu exista in aceasta comuna,acest sat Buleta nici canalizare si vorbim de hotel de 3 stele.
Nu cred ca este foarte important cine se afla in spatele acestei investitii, important este sa se si finalizeze. Referitor la canalizare, exista proiect si probabil curand o sa avem parte si de ea! Intentia d-lui primar este laudabila! Doamne ajuta!