Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

In urmatorii patru ani, imaginea orasului Balcesti se va schimba

Primarul liberal al oraşului Bălceşti, Constantin Aleca este convins că poate schimba situaţia oraşului, deoarece programul său electoral cuprinde lucruri care se pot realiza, într-un timp nu foarte lung. Declară că, în următorii patru ani va schimba în bine imaginea oraşului Bălceşti din punct de vedere economic, social şi cultural, datorită obiectivelor majore pe care promite că le va duce la îndeplinire, onorându-şi astfel promisiunile făcute comunităţii: „În oferta mea am punctat câteva lucruri extrem de importante. În primul rând ar fi problema Spitalului Bălceşti, pe care ne-am gândit că ar fi bine să îl transformăm în Centru Multifuncţional de Permanenţă, pentru că un asemenea centru este extrem de necesar întregii zone. Prin înfiinţarea acestui centru vom apăra dreptul cetăţeanului la ocrotirea sănătăţii. Un alt proiect pe care îl doresc realizat este înfiinţarea unei asociaţii intercomunitare cu localităţile vecine, prin care să ne rezolvăm problemele zonale”, declară primarul Constantin Aleca.

Închiderea spitalului a făcut ca indicii de sănătate din zonă să fie sub media admisă

După 100 de ani de funcţionare, la 1 aprilie 2011, dintr-un simplu ordin s-a închis povestea unui spital cu tradiţie al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zonă şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri.
Spitalul Bălceşti deservea o populaţie de peste 60.000 de locuitori, peste 14 localităţi, iar lipsa unităţii nu a putut fi suplinită decât prin sistemul de ambulanţă. Spitalul a fost desfiinţat, în ciuda protestelor cadrelor medicale şi a comunităţii, fiind transformat în cămin de bătrâni. La scurt timp după închiderea spitalului s-a dovedit că indicii de sănătate în toată zona de sud a judeţului se deteriorau dramatic, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate. Nici acum, după şapte ani de la închiderea spitalului, în situaţii de urgenţă, la Bălceşti nu ai unde să faci o injecţie sau o perfuzie şi orice caz, indiferent de complexitatea lui, se poate rezolva doar dacă pacientul merge la spitalele din Drăgăşani, Râmnicu Vâlcea sau Craiova. Argumentele în vederea reluării activităţii spitalului din Bălceşti, trimise de administraţia locală către Ministerul Sănătăţii nu au convins reprezentaţii legali în vederea transmiterii unui răspuns favorabil în acest sens. Nimeni nu a luat în seamă faptul că în această zonă este necesară reînfiinţarea unităţii spitaliceşti.

Ministerul Muncii a refuzat să mai finanţeze căminul de bătrâni

Spitalul orăşenesc din Bălceşti a fost transformat în cămin de bătrâni, având finanţare de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice prin programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice”. Timp de cinci ani, 65 de persoane vârstnice cu venituri mici şi foarte mici, unele dintre ele suferind de boli grave, iar altele fără familie, şi-au găsit adăpost la acest cămin. Contractul de finanţare pe care Căminul de bătrâni din Bălceşti îl avea cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a expirat în decembrie 2015, iar Primăria Bălceşti nu a nu a avut puterea să preia şi să susţină financiar stabilimentul, nedispunând de fondurile necesare pentru a asigura funcţionarea în continuare a căminului pentru persoanele de vârsta a treia.

Administraţia locală şi conducerea Consiliul Judeţean au găsit soluţii

Primarul localităţii Bălceşti, Constantin Aleca nu a dorit niciodată desfiinţarea căminului de bătrâni de la Bălceşti, aşa cum s-a vehiculat, ci, pur şi simplu, găsirea unor soluţii pentru funcţionarea acestuia în continuare. Cert este, însă, faptul că oraşul Bălceşti nu poate susţine finanţarea acestuia din fonduri proprii, primarul Aleca afirmând că ar fi nevoie de circa un miliard de lei lunar, pentru acoperirea cheltuielilor. Primarul liberal al oraşului din sudul judeţului consideră, astfel, că este normal ca finanţarea să fie asigurată de la Consiliul Judeţean în acelaşi sistem în care este asigurată şi pentru spitalul de la Lădeşti. Pe de altă parte, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a propus, printr-o adresă transmisă Primăriei Bălceşti să preia clădirea şi patrimoniul căminului de bătrâni şi să-l transforme în centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu handicap, pentru a asigura astfel finanţarea. În această formulă, centrul de asistenţă ar beneficia de acoperirea cheltuielilor în proporţie de 90% de la stat, iar bătrânii ar avea în continuare parte de îngrijiri medicale:
„Oamenii de aici au înţeles de ce noi nu am cedat patrimoniul Consiliului Judeţean. Comunitatea are nevoie de un spital şi a cerut în mod expres un centru de primiri urgenţe, iar eu trebuie să duc la îndeplinire doleanţele cetăţenilor. În situaţia în care noi predam patrimoniul nu mai exista nici o şansă să înfiinţăm un astfel de centru, deoarece în oraş nu mai avem o altă clădire disponibilă. Mulţi m-au acuzat că vreau să închid căminul de bătrâni, pentru că administrarea lui căzuse pe umerii primăriei. Sunt de acord să funcţioneze în continuare, însă nu pot ceda patrimoniul clădirii când la parter este deja amenajat centrul de primiri urgenţe de care comunitatea are nevoie”, afirmă primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.