Sunteţi aici: Pagina principală // Social

In urmatorii 3 ani, Slatioara va avea toate utilitatile necesare

La Slătioara cetăţenii din comună beneficiază astăzi de peste 100 de kilometri de apă şi canalizare, şcoli moderne şi grădiniţe construite din temelii, dar şi de o Casă de Cultură în plină modernizare, iar, până la finele acestui mandat, comuna va beneficia în procent de 100% de toate utilităţile, cel puţin aşa afirmă primarul Sorin Romcescu.
Primarul spune că, în această perioadă, se vor depune la Ministerul Dezvolării ultimele trei proiecte de modernizare a infrastructurii prin care, până la termenul amintit, locuitorii comunei să beneficieze de asfalt pe toate drumurile comunale.
„Avem trei proiecte pentru modernizarea drumurilor comunale pe care vreau să le fac cunoscute comunităţii. Pentru dezvoltarea acestei localităţi am avut o strategie de la care nu m-am abătut. Am luat fiecare proiect în ordinea necesităţii, mai întâi am introdus reţeaua de apă şi canalizarea, dar, concomitent, am construit o grădiniţă din temelii, am modernizat şcolile, am construit o bază sportivă şi alte două terenuri de sport de dimensiuni mai mici, terenuri de agrement pentru cei mici, iar apoi, pe drumurile unde există deja reţea de apă şi canalizare să finalizăm asfaltarea. Toate aceste reuşite au fost posibile prin efort financiar local, conjugat cu fonduri alocate de la stat, dar mai ales prin atragerea de fonduri europene, prin accesarea unor proiecte de care comunitatea beneficiază. A fost nevoie de concentrare şi efort în această direcţie din partea mea, ca primar, dar şi a funcţionarilor publici din primărie şi Consiliul Local. Munca în echipă a dat rezultate bune la nivelul administraţiei locale”, este de părere primarul Sorin Romcescu.
Romcescu pregăteşte ultimele proiecte pentru modernizarea infrastructurii

Campania de depunere a proiectelor cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării a început. În perspectivă, primarul Slătioarei îşi doreşte să continue finalizarea modernizării drumurilor de interes local şi a celor comunale, iar primul proiect pe care îl va depune cuprinde asfaltarea pe o lungime de 6,2 kilometri pentru urmâtoarele drumuri: drumul comunal Gheorghiţă din satul Slătioara, pe o lungime de 788 de metri, drumul Cupene Văi – 1,060 de metri, drumul Izlazului – 780 de metri, drumul Drăgulescu – 1,216 metri, drumul Angelescu – 500 de metri, drumul Troiţă Sat – 430 de metri şi drumul Troiţă – 220 de metri, ambele tronsoane fiind în satul Goruneşti. De asemenea, va mai fi modernizat drumul Rogovenilor – 423 de metri în satul Milostea şi drumul Tomeştilor – 775 de metri.
Al doilea proiect întocmit se referă la asfaltarea drumurilor comunale din satul Milostea: „În acest sat, anul trecut a fost inclusă reţeaua de canalizarea. Special nu am făcut un proiect pentru modernizarea drumurilor comunale, pentru că am stabilit ca mai întâi să introducem reţeaua de apă şi canalizare, iar apoi să turnăm asfalt”, spune primarul.
În proiect sunt cuprinse în vederea asfaltării drumurile comunale: Angheluţă, Ciolofani, Preda, Pruneştilor, Stroescu, Luculescu, Răducanu, Florescu, Mogoşenilor, Muscarilor, Pătroi, Stăncioi, Todeci şi Sacoţi care, însumate, ajung la o lungime de 4,81 de kilometri.
Primarul afirmă că, o dată cu aceste două proiecte demarate, aproape întreaga infrastructură se finalizează: „Proiectele sunt în faza de documentaţie finală, iar apoi vor intra la finanţare. Vor intra în perioada de verificare a documentelor, conform anexei trei şi a cererilor de solicitare în vederea includerii în programul de finanţare al Ministerul Dezvoltării cât mai repede. Documentaţiile se vor întocmi şi perfecta la nivelul aprobării care se dă, astfel că, anul acesta se pot face licitaţiile şi chiar spre toamnă vom demara lucrările. Aşa calculez eu demersurile şi aşa ar fi normal să fie”, este de părere primarul Sorin Romcescu.

 

Cele opt poduri distruse de viituri se vor construi prin Ministerul Dezvoltării

Un alt proiect pentru care speră să primească finanţare în acest an se referă la construirea a opt punţi pietonale afectate de viituri peste trei râuri care străbat localitatea Slătioara: Cerna, Valea Omului şi Tărâia: „Pentru acest proiect avem deja întocmită documentaţia, şi asta pentru că, anul trecut, şi Slătioara a fost lovită de inundaţii. Proiectul pentru punţi va fi depus zilele următoare la Guvern. Opt dintre acestea pot fi trecute şi cu maşina, puntea de la Igoianu fiind singura pe unde nu este permis accesul cu autovehicule, deoarece albia pârâului este foarte largă. După dezastrul care a lovit localitatea am făcut documentaţii şi pe Hotărârea de Guvern în vederea alocării fondurilor pentru remedierea calamităţilor, însă, pentru localitatea Slătioara nu s-a alocat nici un leu. În această situaţie, am fost nevoiţi să depunem proiectul pe O.G.28 chiar dacă, la vremea respectivă am făcut trei documentaţii, în urma cărora am primit doar promisiuni. În cadrul proiectul sunt incluse punţile: din punctul La Crucioi peste pârâul Mariţa, puntea pietonală în punctul La Ionică peste pârâul Cerna, în punctul La Drăgulescu peste pârâul Valea Plopilor, în punctul La Ciobanu peste râul Cerna, La Ciucă peste pârâul Tărâia, şi mai rămâne de făcut puntea La Niţescu pentru că, în prezent, nu avem localizat terenul adecvat unde să o putem construi.”
Toate aceste punţi au fost spulberate de ploile din vara anului trecut, care au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Primăria a reuşit să improvizeze în unele locuri treceri care, însă, nu pot fi folosite multă vreme, fiind doar soluţii de moment, până când se vor găsi bani pentru construcţia podurilor: „În prezent, aceste punţi în unele locuri sunt cârpite, după ce au fost distruse de apă, iar în unele locuri se trece direct prin albia râului. Toate aceste proiecte sunt depuse, se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a bugetului, după care alocarea de fonduri pentru investii, după cum a mai declarat primarul social-democrat din Slătioara, Sorin Romcescu.

 

La Slătioara, şi drumurile de tarla vor fi ca-n palmă

După finalizarea celor trei proiecte care vizează asfaltarea ultimelor drumuri comunale şi refacerea podurilor distruse de viituri, în atenţia administraţiei locale va intra proiectul pentru modernizarea drumurilor care duc spre culturile oamenilor. În acest fel nu vor mai fi probleme atunci când oamenii vor să-şi cultive terenul, sau să-şi strângă recolta.
„Îmi doresc să asfaltăm inclusiv drumurile de tarla, cu gândul că agricultura ar putea reveni la ceea ce a fost. Este un prim pas, iar noi, ca administraţie locală, trebuie să facem toate eforturile încât să asigurăm un trai cât mai bun pentru cetăţeni. După ce vom termina aceste trei proiecte care cuprind modernizarea infrastructurii în localitate, vom repune proiectul de asfaltare a drumurilor de tarla. Spun asta deoarece documentaţia proiectului a fost întocmită în anul 2010 pentru modernizarea drumurilor de tarla. Proiectul a fost declarat eligibil, dar fără finanţare, şi vizează asfaltarea a 5,5 kilometri de drumuri de tarla. Atunci vom închide tot ce înseamnă asfaltare în Slătioara a drumurilor, atât a celor comunale, cât şi a uliţele care duc la diverse culturi. Apă avem în toată localitatea, avem şcoli, grădiniţe, iar în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare mai avem doar în satul Goruneşti de finalizat ultimii 1,5 kilometri de reţea şi montarea staţiilor de repompare. Astfel, pe toate drumurile judeţene, drumul naţional şi drumurile principale ale localităţii există şi reţea de canalizare”, afirmă primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.