Sunteţi aici: Pagina principală // Social

În satul Bulagei, alunecarea de teren s-a reactivat de trei ori

Localitatea Stoileşti este una dintre zonele cu cea mai vizibilă şi amplă alunecare de teren din judeţ

 

În condiţiile în care autorităţile centrale lucrează prea mult la studii şi expertize pe tema dealurilor din zona Bulagei, în continuare valurile de pământ pornesc din vârful dealului, de unde se rup falii de pământ înalte de peste 2 metri. Primarul din localitate, Florin Ionescu spune că, în toată această perioadă s-a lucrat la stabilizarea zonei, s-au făcut studii geo tehnice cu proiectanţi de înaltă calificare, poate cei mai buni proiectanţi din ţară şi experţi, însă de fiecare dată cauza a fost o altă problemă. Alunecarea pare să aibă drept cauză apa existentă în subteran şi care distruge zidurile de sprijin prin care autorităţile încearcă să stabilizeze zona. „Pentru stabilizarea zonei s-au cheltuit foarte mulţi bani, şi încă suntem cu ea tot nerezolvată. În cazul în care nu s-ar finaliza lucrările pentru stabilizarea zonei ar rămâne două sate izolate, adică peste 800 de persoane ar fi rupte de lume. Lucrarea este foarte amplă, se execută pe o lungime de 100 de metri, iar adâncimea, din primele lucrări a fost de peste 23 de metri. De fiecare dată, însă lucrările efectuate au fost avariate. Banii alocaţi au fost din fondul de rezervă al Guvernului pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă. În acest an eram pe punctul de a face recepţia lucrărilor, însă, pământul s-a tasat, pur si simplu s-a lăsat în jos, distrugând toată lucrarea. Este greu de înţeles fenomenul, fiindcă proiectul şi expertiza au fost făcute de specialişti cu înalte calificări şi acum, când s-a făcut din nou expertiza tehnică s-a descoperit o cauză care iniţial nu a fost luată în calcul şi nu a fost depistată la acea dată. În această zonă se lucrează din anul 2013, nici nu mai ştiu ce valoare s-a investit aici, dar este clar că mai este necesară o altă finanţare, pentru finalizarea lucrării. Acum se lucrează la o nouă documentaţie, iar după finalizare vom face din nou o solicitare de finanţare, pentru că sperăm să ducem la îndeplinire cea de-a treia încercare”, decalară primarul din Stoileşti, Florin Ionescu.

 

Fondurile europene, aproape inaccesibile la Stoileşti

Absorbţia fondurilor europene în acest exerciţiu financiar, 2014 – 2020, reprezintă încă o problemă pentru administraţia locală din Stoileşti. Primarul Florin Ionescu declară că programele europene nu sunt accesibile pentru comuna pe care o conduce. Primarul ar fi dorit să depună un proiect pe Măsura 7.2., pentru infrastructura rutieră din localitate, dar acest lucru este aproape imposibil, întrucât drumurile comunale din localitate nu au deschidere la drumurile naţionale sau europene, la Stoileşti nu există cale ferată, nici gară şi nici pensiuni turistice: „Chiar dacă localitatea este destul de mare, având o populaţie de peste 4000 de locuitori, atragerea fondurilor europene în actualul exerciţiu financiar, 2014 – 2020, nu ajută cu nimic. Asta a fost politica Uniunii Europene: exerciţiul financiar 2007 – 2013 a fost de iniţiere, iar 2014 – 2020 trebuia să fie unul pentru dezvoltare. S-a mers pe ideea de a li se da tot celor care au, iar celor care sunt săraci li se ia şi ceea ce aveau. Cine are în localitate gară, autostradă, care oricum sunt localităţi dezvoltate, tot lor li s-au dat bani. Au fost proiecte câştigate pentru faptul că prin comuna respectivă trece o mocăniţă o dată la zece ani. Eu am văzut cum stau lucrurile, şi am încercat să mă concentrez pe atragerea fondurilor guvernamentale.

 

Singura soluţie pentru dezvoltarea localităţii sunt fondurile guvernamentale

Florin Ionescu spune că, dacă în exerciţiul financiar trecut, prin Măsura 3.2.2 D a reuşit asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 11 kilometri, pentru absorbţia fondurilor europene în acest exerciţiu financiar nu are nici o speranţă: „Proiectul de asfaltare care nu a prins finanţare europeană în acest an este pregătit din anul 2014. Cred că am fost primul primar din ţară care a făcut proiectul şi care aştepta cu sufletul la gură ghidul, pentru a vedea ce mai aduce nou. Când a apărut ghidul ne-am dat seama că am muncit degeaba, l-am depus la finanţare, au venit la vizita în teren şi ştiam că mai mult de 43 de puncte nu pot să obţin. În această situaţie, singura soluţie care ne-a rămas pentru dezvoltarea localităţii sunt fondurile guvernamentale. Şi aici aş avea o obiecţie: dacă o comună nu poate să se plieze pe ghidul european, fondurile guvernamentale să fie mai uşor accesibile. Mai mult, trebuia gândită o strategie de dezvoltare uniformă a localităţilor de mai mult timp. Dacă Stoileştiul are 207 kilometri de drumui comunale, dintre care am reuşit să asfaltez 35 de kilometri, vă daţi seama cât mai este de asfaltat? Drumurile rămase sunt drumuri care trec prin păduri sau sunt drumuri care leagă două cătune, ceea ce este exclus să mă gândesc că vreodată vor putea fi finanţate cu bani europeni”, a declarat primarul. Potrivit acestuia, administraţia locală din Stoileşti a mai depus un proiect prin POCU, pentru care nu primit punctajul necesar în vederea finanţării. „Prin POCU nici un proiect din judeţ nu a fost finanţat. Proiectul nostru avea valoarea de 5 milioane de euro pe componenta socială şi avea în vedere ajutorarea familiilor vulnerabile. Ciudat, pentru că, în primă fază, chiar dacă am avut punctaj mic, proiectul a fost declarat eligibil, iar în a doua fază s-a respins, pentru că nu era eligibil. Pe fonduri europene am depus un proiect în vederea atragerii fondurilor europene prin GAL Oltul Puternic, pentru achiziţionarea unui buldoexcavator”, ne-a mai declarat primarul din Stoileşti, Florin Ionescu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.