La doi paşi de Râmnic, practic lipită de oraş, Budeştiul este o comună în permanentă dezvoltare, unde lucrurile se află într-o continuă mişcare. Este o localitate a cărei dinamică s-a schimbat radical în ultimii ani. Acest lucru se reflectă în numărul de societăţi comerciale care înfloresc în această localitate, în noile investiţii ale administraţie locale şi în multe alte argumente. Primarul localităţii, Ionel Vlădulescu dezvăluie secretele din spatele avântului echipei sale de la primărie, şi spune că Budeştiul va deveni comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din judeţ, pentru că în localitate s-au creat peste 2000 de locuri de muncă, lucru care îi atrage spre această comună limitrofă inclusiv pe cei de la oraş care sunt în căutarea unui loc de muncă. Altfel spus, localitatea Budeşti a cunoscut în ultimii ani una dintre cele mai spectaculoase transformări. Gospodărirea eficientă a comunei, a bugetului local şi, nu în ultimul rând, bunăstarea cetăţenilor localităţii sunt obiectivele principale ale administraţiei locale.
Obiectivele sunt îndrăzneţe pentru primarului Ionel Vlădulescu, mai ales că atragerea investitorilor înseamnă un imbold de dezvoltare a localităţii. Pentru perioada următoare, primarul este pionul principal în ceea ce priveşte noua viziune asupra dezvoltării localităţii şi continuarea proiectelor pe care le iniţiază la Budeşti: „Budeştiul va ajunge foarte curând o localitate cunoscută în ţară, dar, pentru a ajunge la acest stadiu, facem tot ce ne stă în putinţă să promovăm zona pentru investitori. Cu siguranţă, localitatea are şanse să se dezvolte în continuare pe zona industrială, însă, pentru a atrage noi investitori avem nevoie de o infrastructură bine pusă la punct. Pentru asta ne-am luat nişte angajamente pe care trebuie să le executăm şi să facem în aşa fel încât şi alţi investitori să fie atraşi spre zona noastră. Cu siguranţă, dacă lucrurile merg aşa cum le-am stabilit, vor veni şi alţi noi investitori”, afirmă primarul din Budeşti, Ionel Vlădulescu. Printre localităţile din apropierea Râmnicului care au cunoscut o dezvoltare atât în atragerea fondurilor în zona de extindere a utilităţilor, cât şi în cea economică, Budeştiul ocupă un loc important, iar primarul Ion Vlădulescu continuă procesul de modernizare a comunei Budeşti.
Seriozitatea i-a atras pe investitori
Motorul dezvoltării unei localităţi este, fără îndoială, factorul economic, iar, în acest sens, Budeştiul s-a dezvoltat într-un ritm susţinut, în ultimii ani. În localitate există în prezent locuri de muncă asigurate pentru fiecare persoană care îşi doreşte să se angajeze. Primarul Vlădulescu spune că secretul în atragerea de investitorilor ţine de seriozitate, acesta fiind un lucru esenţial: „Investitorii au nevoie în primul rând de seriozitate din partea autorităţilor locale şi, după cum se cunoaşte, există un mare investitor care a ales să vină la Budeşti, să se dezvolte şi să creeze aproximativ 2000 de locuri de muncă. Dacă nu eşti serios, investitorul nu vine cu 10 milioane de euro să investească la tine în localitate, în cazul în care îi întorci spatele. Seriozitatea este secretul. Pe lângă toate aceste proiecte, pe care vi le-am prezentat, un lucru esenţial îl reprezintă atragerea de investitori. Dacă nu atragem investitori pe raza localităţii, nu o să avem cu ce să dezvoltăm comuna, pentru că viitorul localităţilor va fi bugetul local, iar, dacă noi ne consolidăm bugetul local prin atragerea investitorilor la nivelul localităţii o să avem şi o dezvoltare pe măsură, lucru pe care l-am început şi-l vom face în continuare”, afirmă primarul.
Evenimente culturale de excepţie, organizate în noul cămin cultural
În localitate sunt pe ultima sută de metri lucrările pentru extinderea şi reabilitarea căminului cultural din satul Ruda. Documentaţia pentru acest proiect a fost depusă la Compania Naţională de Investiţii, iar valoarea proiectului este 1,6 milioane de lei. Finanţarea obiectivului se realizează cu alocaţiile bugetare repartizate conform programului pentru aşezăminte culturale din cadrul „Programului naţional de construcţii de interes public sau social”. Prin acest proiect se vor executa lucrări de reabilitare, modernizare, extindere, dar şi dotarea edificiului cu mobilier, aparatură audio, inclusiv cu centrală termică: „Cred că, în maximum două luni se vor finaliza lucrările urmând ca, în continuare, să executăm lucrări de amenajare a zonei exterioare a căminului, acolo unde se va amenaja atât o scenă în aer liber şi un teren pentru tenis de câmp, cât şi un părculeţ, dar şi o parcare. Va fi o zonă de agrement atât pentru spectacole, cât şi pentru teatru în aer liber. Această investiţie era necesară pentru că nu avem pe raza localităţii, în acest, moment o locaţie cu o astfel de capacitate în care să putem desfăşura activităţile culturale ale comunităţii”, ne-a declarat primarul. Căminul cultural din localitate va fi instituţia de cultură care va asigura păstrarea şi valorificarea tradiţiilor culturale. Aici se vor organiza activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber. Primarul comunei, Ionel Vlădulescu a reuşit să ridice în localitate o astfel de locaţie după multe drumuri bătătorite la Bucureşti: „Proiectul a fost depus în 2013 şi, timp de un an, am tot aşteptat. Sunam săptămânal să aflăm veşti legate de proiect, dar, până nu am început să facem potecă la Bucureşti, lucrurile se derulau cu viteza melcului”, a declarat primarul.
Proiectul alimentării cu gaze a Budeştiului, din nou pe tapet
Aşa cum a mai precizat în trecut, primarul are planuri mari, iar unul dintre proiectele de suflet este cel al introducerii reţelei de gaze naturale în localitate. În acest sens, Primăria Budeşti a depus proiectul în vederea introducerii reţelei de distribuţie a gazelor naturale încă din anul 2015, la Ministerul Energiei. Primarul declară că proiectul este aprobat în vederea finanţării, dar în aşteptare: „Comunitatea din Budeşti aşteaptă cu sufletul la gură această investiţie şi noi, administraţia locală, aşteptăm derularea acestui proiect mai mult decât orice. Documentaţia proiectului pentru înfiinţarea reţelei de gaze naturale în localitatea Budeşti este aprobată în acest moment la Ministerul Energiei, numai că ministerul nu a organizat de doi ani o licitaţie publică pentru desemnarea unui operator care să preia lucrările investiţiei. Ministerul Energiei ne-a informat că, până în acest moment, nu s-au efectuat proceduri de licitaţie publică pentru desemnarea un operator de reţea pentru nici o localitate din ţară pe motivul că s-au schimbat normele de execuţie pe care trebuie să le modifice şi, în cel mai scurt timp, se vor efectua şi aceste licitaţii. Puşi în această situaţie, sperăm să fim printre primele localităţi introduse în procedura de licitaţie publică pentru desemnarea unui operator în vederea începerii lucrărilor de introducere a gazelor naturale”, a mai declarat primarul.
Front comun pentru introducerea reţelei de gaze
Alături de primar a făcut nenumăratele demersuri şi adrese către Ministerul Energiei şi deputatul Cristian Buican. Acesta l-a interpelat pe ministrul Energiei, cerându-i să dea explicaţii în acest sens: „Prin adresele transmise Ministerului Energiei solicit de fiecare dată să mi se comunice care mai este stadiul procedurilor de achiziţie cu privire la reţeaua de gaze pentru comuna Budeşti şi sper să primesc într-o bună zi vestea bună, în aşa fel încât să putem să derulăm şi această investiţie, foarte necesară pentru locuitorii comunei Budeşti, dar şi pentru zona industrială şi firmele care au venit la noi în localitate”, ne-a declarat primarul localităţii, Ionel Vlădulescu. Localitatea va fi racordată, speră primarul, în cel mai scurt timp la reţeaua de gaze naturale, la care se vor putea branşa toţi locuitorii comunei. Astfel, toate gospodinele din Budeşti vor da uitării buteliile cu gaz sau fumul înecăcios scos de plitele cu lemne: „Prin acest proiect vom racorda comuna Budeşti printr-o staţie de legare, măsurare şi predare, fiindcă pe raza localităţii există deja o conductă de înaltă presiune, pentru gaze. Documentaţia proiectului de introducere a reţelei de gaze cuprinde întreaga localitate, pe o lungime de 46 de kilometri. Este un proiect mult aşteptat atât de noi, administraţia locală, cât şi de comunitate, dar şi de investitorii existenţi pe raza localităţii”, a mai adăugat primarul din Budeşti. Cetăţenii comunei Budeşti, dar şi investitorii care au ales să-şi dezvolte o afacere în zona industrială Budeşti aşteaptă cu sufletul la gură introducerea reţelei de gaz metan. Cu o infrastructură bine pusă la punct, localitatea Budeşti s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani, dar suferă din cauza faptului că nu există reţea de gaze naturale.
Măsuri pentru dezvoltarea localităţii
Modernizarea infrastructurii şi introducerea gazelor naturale sunt principalele priorităţi, în acest mandat, ale administraţiei locale. Pentru aceste proiecte, primarul spune că are în vedere şi faptul că unele dintre ele necesită şi o parte de cofinanţare din partea administraţiei locale: „O parte din modernizarea drumurilor se va face din bugetul local, iar proiectele pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării necesită o parte de cofinanţare din partea noastră, adică proiectarea, dirigintele de şantier etc. Şi noi, administraţia locală vom participa la derularea acestui proiect, astfel încât investiţia să se deruleze aşa cum trebuie şi să se realizeze cât mai repede şi cât mai bine. În cazul celor europene este un lucru extraordinar că nu sunt cu parte de cofinanţare. Ideea este să reuşim să le accesăm şi să putem ajunge până la semnarea contractului de începere a lucrărilor”, afirmă primarul Ionel Vlădulescu.