• Pentru ca această investiţie să prindă contur, primarul s-a inspirat de la Păstrăvăria Albota, din judeţul Sibiu
Pentru a înfrumuseţa localitatea şi a crea o imagine deosebită la intrarea în localitate, primarul va finaliza în curând amenajarea unui părculeţ care va înconjura izvorul din punctul La Moară: „Avem un izvor cu apă rece în punctul La Moară, aşa cum îi spun localnicii, şi am început acolo amenajarea unui mic părculeţ şi modernizarea acestei captări de apă. Este aproape finalizată, 70% din lucrare este realizată, iar într-o lună se va finaliza. Foarte mulţi oameni din oraş şi din localitate vin să ia apă de aici, se consumă aproximativ 20 metri cubi pentru cetăţenii din localitate, dar captarea are în jur de 60 de metri cubi.”, a spus primarul.
Peştele va fi folosit pentru protocolul echipei de fotbal a localităţii
Pentru ceilalţi 40 de metri cubi de apă necesară zilnic, primarul a reuşit amenajarea unei conducte care va alimenta trei bazine din incinta stadionului local: un bazin pentru irigarea stadionului şi alte două care vor fi populate cu peşte, unul cu păstrăv şi celălalt cu caras şi crap: „Bazinele sunt gata, sperăm ca, într-o lună, totul să fie finalizat, astfel încât să funcţioneze în integralitate. Producţia de peşte va fi folosită pentru jucătorii echipei de fotbal şi pentru protocolul legat de meciurile şi activitatea sportivă a comunei. Am luat informaţii de la Păstrăvăria de la Brădişor, săptămâna trecută am fost şi la cea de la Albota, din judeţul Sibiu, şi încercăm să avem şi noi peşte într-o cantitate rezonabilă, de bun-simţ, să reuşim o funcţionare optimă a celor trei bazine.”, a mai adăugat primarul.
Învăţământ la scară înaltă la Vlădeşti
Primarul comunei Vlădeşti a adoptat o strategie care să reunească toţi copiii într-o singură şcoală, în centrul comunei. Deşi avea posibilitatea modernizării celor două şcoli din satele Pleaşa şi Fundătură, a preferat să le lase în paragină, considerând că este mai bine pentru copii să fie aduşi cu microbuzul la şcoala din centrul comunei: „Noi avem o singură şcoală, am renunţat la cele din Pleaşa şi Fundătura, iar copiii vin acum numai la unitatea din centrul localităţii. Am optimizat costurile şi şcoala funcţionează foarte bine. De la început nu am fost de acord cu modernizarea celor două şcoli pentru 30-40 de copii, câţi învăţau acolo. Era o greşeală să se modernizeze aceste şcoli, cum, de altfel, s-a întâmplat în alte localităţi. Soluţia optimă este microbuzul şcolar, care să transporte copiii în centrul localităţii.”, a adăugat prim-gospodarul din Vlădeşti. Ghiţă susţine că ar mai avea nevoie de încă un microbuz şcolar pentru ca toţi elevii să înceapă orele de curs la aceeaşi oră: „Microbuzul pe care îl avem l-am primit prin transfer de la Şcoala nr. 1 din Râmnicu Vâlcea, dar am mai cerut încă unul, deoarece nu face faţă în privinţa programului. Unii copii trebuie să vină cu două ore mai devreme pentru a începe cursurile la aceeaşi oră şi atunci ne mai trebuie un microbuz, fiind patru drumuri comunale care trebuie străbătute pentru a aduna toţi elevii. Am primit răspuns de la Inspectorat că mă aflu şi eu pe lista de priorităţi şi, din câte am înţeles, în anul 2014 vor mai veni vreo 50 de microbuze.”, a conchis primarul Sorin Ghiţă.
Grădiniţa cu program prelungit a dus la creşterea numărului de copii cu 20%
În cei şapte ani de mandat în fruntea administraţiei locale din Vlădeşti, primarul Sorin Ghiţă a reuşit să atragă investiţii de 2,5 milioane de euro din fonduri europene. Unul dintre primarii care au reuşit să obţină finanţarea în cazul unui proiect depus pe Măsura 3.2.2. este şi Sorin Ghiţă, care a ales ceea ce oamenilor le este de mare folos şi care acoperă toate categoriile de vârstă. Este adevărat că numărul copiilor de pe raza localităţii scăzuse în ultimul timp până la 180, iar în prezent, în unităţile de învăţământ de pe raza localităţii Vlădeşti învaţă nu mai puţin de 217 copii: „Numai în acest an a crescut numărul copiilor cu 40, am ajuns la 217 copii. Grădiniţa cu program prelungit asigură un confort tuturor copiilor din comună, este o unitate model, cum puţine se găsesc în judeţul nostru. În plus, organizarea în centrul comunei a tuturor serviciilor face posibilă o abordare a cetăţenilor, în sensul nu numai de a nu mai pleca din Vlădeşti, ci şi a celor din oraş, de a se muta la Vlădeşti.”, a precizat primarul. Despre localitatea pe care o păstoreşte, primarul Ghiţă are numai cuvinte de laudă: „Este localitatea care, în ultimii patru ani, a crescut cu 700 de locuitori, de la 2.400 am ajuns la 3.100. Este singura localitate din judeţ care a înregistrat o asemenea creştere în ultimii ani. De asemenea, s-au construit peste 400 de case noi. Aceşti 700 de locuitori care au venit şi au construit în localitate pot fi consideraţi investitori. Ei au venit pentru că aici au găsit condiţii mai bune, iar cu ajutorul lor creăm avantaje şi mai bune, astfel încât de la anul să apară şi adevăraţii investitori, care să desfăşoare şi activităţi economice pe raza localităţii.”, a mai spus Ghiţă.
Comuna Vlădeşti are apă şi canalizare
Primele măsuri pe care primarul Sorin Ghiţă le-a luat în momentul în care a ajuns în funcţie au fost introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizarea: „Primul lucru pe care l-am făcut pentru comună a fost continuarea proiectului la reţeaua de apă potabilă pe o distanţă de 23 de kilometri, proiect preluat de la fostul primar. Apoi, în anul 2008, am reuşit introducerea sistemului de canalizare pe o distanţă de 19 kilometri.”, a afirmat primarul. Ulterior, primarul Sorin Ghiţă a reuşit extinderea reţelei de apă potabilă şi a canalizării cu încă 3,5 kilometri, precum şi construirea unei staţii de epurare a apelor menajere şi a unui bazin de captare şi distribuţie a apei potabile Fundătura – Pleaşa.
Reţeaua va fi extinsă
Totuşi, primarul Ghiţă susţine că ar mai fi nevoie de încă 28 de kilometri de reţea de apă şi canalizare pentru a putea fi acoperite toate gospodăriile. În viitorul apropiat vor fi demarate lucrările la extinderea sistemului de apă şi canalizare, un proiect derulat cu fonduri guvernamentale: „Sunt necesari în jur de 28 de kilometri de reţea de apă şi canalizare în toată comună, pentru a rezolva toţi cetăţenii, în momentul de faţă există reţea de apă şi canalizare pe 22 de kilometri. Este vorba de un proiect care cuprinde vreo 6-7 kilometri de extindere a reţelei. Avem proiectul în derulare, a fost ţinută şi licitaţia, iar săptămâna viitoare firma care a câştigat va demara lucrările pentru primii 500 de metri de reţea. Proiectul este prin fonduri guvernamentale, fiind transferat de pe HG 577 pe Ordonanţa 28. Am avut noroc că a prins finanţare ca proiect în derulare, deoarece Ordonanţa 28 are două componente: proiecte în derulare şi proiecte noi, care vor începe de anul viitor. Noi ne-am încadrat la cele în derulare cu acest proiect.”, a concluzionat primarul comunei Vlădeşti.
Comuna Vlădeşti are o bază sportivă modernă
Pe lângă numeroasele proiecte derulate pe infrastructură, în luna octombrie a anului trecut a fost finalizată o bază sportivă modernă, cuprinsă într-un proiect finanţat din fonduri europene, pe Măsura 3.2.2. Baza cuprinde trei tribune care adună nu mai puţin de 1.000 de locuri, dar şi o parcare pentru 75 de autoturisme: „Localitatea noastră a obţinut peste 100 de miliarde de lei vechi, prin Măsura 3.2.2 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Una dintre componentele proiectului integrat o reprezintă construirea unei baze sportive. Valoarea acestei investiţii este de 15 miliarde de lei vechi. Stadionul din Vlădeşti va putea fi omologat de FRF pentru a găzdui inclusiv meciuri de nivel naţional.”, a mai spus alesul PSD. Primarul Sorin Ghiţă priveşte mult mai departe şi speră ca acest nou complex sportiv să adune, de ce nu, sportivi din toată ţara, care să-şi desfăşoare stagiile de pregătire: „Mi-am propus ca Vlădeştiul să devină o gazdă primitoare şi pentru sportivii care, în viitor, vor dori să-şi desfăşoare cantonamentele de pregătire pe stadionul pe care îl voi inaugura anul acesta. Practic, localitatea noastră are capacitatea de a caza fotbalişti, handbalişti sau alţi practicanţi de discipline sportive. Nu peste mult timp, vom atrage la Vlădeşti echipe care vor să se pregătească în condiţii optime. Consider că Primăria şi Consiliul Local Vlădeşti au reuşit să revigoreze această activitate.”, a mai afirmat primarul. În prezent, echipa-fanion a comunei, „Stejarul Vlădeşti” îşi dispută meciurile „de acasă” pe acest teren. În fiecare weekend, fotbaliştii din comună reuşesc să adune câteva sute de suporteri, ceea ce este de apreciat pentru o localitate cu o populaţie cu puţin peste 3.000 de locuitori.