Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

In 2013, comuna Galicea se va transforma intr-un santier

Una dintre conducerile primăriilor vâlcene care şi-a finalizat cu succes proiectele propuse în anul 2012 este cea din comuna Galicea. „Împreună cu funcţionarii aparatului de specialitate şi ai Consiliul Local, încercăm să realizăm în fiecare an cât mai multe obiective, pentru a îmbunătăţi calitatea şi nivelul de trai al fiecăruia dintre locuitorii comunei noastre. Obiectivele realizate au fost promise de noi şi iată că le facem pas cu pas, chiar dacă trecem printr-o perioadă mai puţin prielnică din punct de vedere economic şi financiar.”, a spus Ion Năfliu, primarul comunei Galicea.
Numeroase proiecte finalizate
Conducerea localităţii a realizat în ultimii patru ani nu mai puţin de 30 de proiecte: asfaltarea drumului judeţean 678 D Galicea – Valea Râului – Nicolae Bălcescu pe o distanţă de 2,4 kilometri; asfaltarea drumului comunal 177 Cremenari – Piepteşti pe o distanţă de 2,9 kilometri; asfaltarea drumului sătesc Biserica Teiu (400 de metri); un pod pietonal în lungime de 80 de metri peste râul Topolog, în punctul Biserica Sf. Apostol Petru şi Pavel (Flămânda); pod dalat peste râul Teianca, în satul Teiu; pornirea sistemului zonal pentru colectarea deşeurilor şi înfiinţarea serviciului de salubrizare; reabilitarea Căminului cultural din satul Cremenari; amenajarea cabinetului medical din satul Cremenari; amenajarea cabinetelor medicale (de stomatologie şi medicină generală); montarea centralei termice la Dispensarul comunal Galicea; modernizarea bazei sportive „Topologul Galicea”; amenajarea unui teren de sport în satul Piepteşti (Cremenari); amenajarea unui teren de sport cu parcare, foişor de loc şi de pescuit în satul Bratia Vale; amenajarea unui parc de joacă pentru copii, în colaborare cu Fundaţia World Vision, biroul zonal Vâlcea, în punctul „La Cucu” din satul Galicea; construirea unei şcoli noi în satul Cocoru; realizarea şi construirea grupului sanitar de la Şcoala cu clasele I-VIII din satul Bratia Deal; amenajarea unei fântâni şi construirea unei troiţe în satul Bratia Deal; reabilitarea fântânii şi construirea troiţei din satul Bratia Vale (cu pictură nouă); construirea unui nou local pentru Primărie şi Consiliul Local; amenajarea pieţei  agro-alimentare în punctul „Târguri anuale”.
Potrivit primarului Năfliu, toate aceste proiecte nu au fost uşor de realizat, ele necesitând mult timp şi atenţie: „Nu este uşor să-ţi propui ceva şi să reuşeşti! Sunt zile de muncă, nopţi nedormite, drumuri făcute la diferite instituţii, insistenţă, încredere şi multă atenţie. Le-am făcut pe toate acestea, iar acum se văd şi rezultatele!”

Până în 2014, la Galicea va fi apă şi canalizare
•    65 de kilometri de alimentare cu apă şi pe alocuri canalizare sunt prevăzuţi în cele două proiecte în valoare totală de 5,5 milioane de euro. Lucrările respective vor transforma comuna într-un şantier, începând din această primăvară.
Faptul că actualul Guvern pune accent pe dezvoltarea localităţilor prin asigurarea de fonduri pentru proiectele care vizează alimentarea cu apă şi canalizarea reprezintă o gură de oxigen pentru administraţia locală din Galicea. Cel mai mare proiect care se desfăşoară în localitate este tocmai alimentarea cu apă şi canalizarea. Obiectivul a fost prins pe două proiecte depuse separat şi va cuprinde 65 de kilometri, având o valoare financiară de 5,5 milioane de euro. Primul proiect, care cuprinde 38 de kilometri, a fost demarat la începutul anului 2012, iar cel de-al doilea a trebuit să aştepte până la finalul anului 2012. Acesta va cuprinde atât restul de alimentare cu apă, cât şi canalizarea pentru satele Ostroveni, Teiu şi pentru o parte din satul Galicea, astfel încât, până la sfârşitul anului 2013, toată comuna Galicea să beneficieze de alimentare cu apă, iar pe alocuri şi de canalizare: „Primul proiect presupune realizarea a 38 de kilometri, având ca sursă de apă conducta de aducţiune Râmnicu Vâlcea – Drăgăşani, cu realizarea unui branşament în satul Bercioiu din comuna Budeşti. Pentru transportul apei de la sursă (de la Bercioiu) către gospodăria de apă s-a propus realizarea unei staţii de pompare, care va pompa apa pe o conductă de 180 de milimetri, la gospodăria de apă care va fi amplasată pe izlazul Teodoreşti, din satul Cremenari, la cota 341,60. Lungimea aducţiunii va fi de 6.046 de metri şi va fi postată în vecinătatea DJ 678, pe partea dreaptă, în sensul de mers dinspre comuna Budeşti către Galicea, pe spaţiul dintre marginea drumului şi limita de proprietate. Gospodăria cu apă va cuprinde un cămin complex de vane şi canalizare, care va avea în interior o instalaţie de clorinare cu hipoclorit, două rezervoare de înmagazinare modulare, având capacitatea de 350 de metri cubi fiecare şi un cămin de vane pe conducta de alimentare de la staţia de pompare. Din cele două rezervoare se vor alimenta cu apă toate satele comunei Galicea de pe dreapta râului Topolog (Cremenari, Bratia Deal, Bratia Vale, Dealu Mare, Cocoru, Valea Râului şi o parte din satul Galicea).”, a precizat viceprimarul Florea Udrea.
Al doilea proiect propus, început la finele anului 2012, va fi finanţat prin Ministerul Mediului şi va cuprinde realizarea atât a alimentarii cu apă, cât şi a canalizării pentru satele Ostroveni, Teiu şi pentru o parte din satul Galicea. Toţi locuitorii comunei Galicea vor beneficia astfel de apă în acelaşi timp, iar de canalizare în mai multe etape. Lucrările vor presupune şi săpături care vor afecta atât drumurile, cât şi, în unele cazuri, podeţele şi şanţurile din faţa proprietăţilor. Administraţia locală cere cetăţenilor înţelegere în acest sens, deoarece beneficiarul acestei investiţii este întreaga localitate: „În luna decembrie 2012 a avut loc licitaţia la proiectul „Alimentare cu apă şi canalizare a satelor Teiu, Galicea şi Ostroveni”. În urma evaluării, lucrarea a fost atribuita firmei SC Govora SA. Finanţarea va fi asigurată în procent de 75% de la Administraţia Fondului de Mediu şi 25% reprezintă cofinanţare locală. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile conform contractului este de 7.599.826,3 lei. Durata contractului este de 18 luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor. După obţinerea avizelor necesare conform certificatului de urbanism, în data de 24.01.2013 s-a eliberat autorizaţia de construcţie şi ordinul de începere a lucrărilor, urmând ca, în zilele următoare, să se elibereze şi documentele pentru lucrările de canalizare.”, a mai spus viceprimarul.
Primarul Ion Năfliu a ţinut să precizeze că la poziţionarea reţelelor de canalizare şi apă se va ţine seama şi de celelalte reţele edilitare existente (reţele de telefonie, electrice etc.). Aducţiunea cu apă va avea o lungime de 580 de metri de la forajul existent în curtea şcolii generale din localitatea Galicea, respectiv de la forajul nou amplasat în incinta Gospodăririi de apă. Gospodăria cu apă va fi amplasată în parcul comunal. Canalizarea din satele Galicea, Ostroveni şi Teiu va cuprinde următoarele obiective: reţea de canalizare pentru apa menajeră, 6 staţii de pompare, conducte de refulare a apei de la staţiile de pompare, o staţie de epurare, conducta de evacuare şi gura de vărsare: „Reţeaua de canalizare menajeră va fi postată pe o singură parte a drumului judeţean 677 (Ostroveni –Centru) DJ 678, pe partea stângă dinspre Olanu spre Galicea. Staţia de epurare a apei menajere este amplasată în izlazul din satul Teiu, în imediata apropiere a terenului de fotbal. Trasarea lucrărilor se va face conform planurilor de situaţie şi a profilelor longitudinale existe în proiectul tehnic.”, a completat primarul Năfliu.

Dragobetele, sărbătorit cu fast la Galicea
Sărbătoarea iubirii a ajuns un prilej de bucurie şi în localităţile mai mici. Cu cinci ani în urmă, pe 24 februarie 2008, la iniţiativa Primăriei şi a Consiliului Local Galicea, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale şi susţinut de Organizaţia World Vision – Vâlcea şi Şcolile din Galicea, a debutat proiectul cultural-artistic, „Dragobetele sărbătoarea dragostei la români” – la Căminul cultural din Cremenari. An de an, evenimentul şi-a îmbogăţit atât organizarea, cât mai ales participarea la realizarea programului acestei sărbători de la începutul primăverii. Personalităţi de frunte, oameni de cultură din tot judeţul, formaţii şi ansambluri artistice, ca „Rapsodia Vâlceană”, ansamblul folcloric „Vocea Topologului”, precum şi spectacolele elevilor de la Şcolile Stoiceni, Galicea şi Bratia -Deal-Cremenari au adăugat un plus de culoare acestei minunate sărbători tradiţionale şi i-au asigurat continuitatea.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.