Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ilie Dobre: Cand castigi o functie, trebuie sa lasi la o parte politica

Conştient de responsabilitatea dobândită o dată cu preluarea funcţiei, Ilie Dobre a încercat să demareze proiecte menite să îmbunătăţească şi calitatea vieţii cetăţenilor. Deşi se află la primul mandat, vrea să demonstreze locuitorilor că poate face ceva pentru comunitate. În acest moment, extinderea reţelei de alimentare cu apă şi asfaltarea drumurilor comunale reprezintă o prioritate pentru primarul din Lădeşti. De asemenea, Dobre este de părere că, odată preluată funcţia de primar, trebuie să laşi la o parte politica şi să te axezi doar pe nevoile cetăţenilor care te-au ales.

Impact real:
Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?

Ilie Dobre: Proiectul meu de suflet, aproape finalizat în momentul acesta, este reabilitarea târgului săptămânal. De asemenea, un proiect important pentru mine este extinderea reţelei de apă şi reabilitarea drumurilor. Încercăm să facem totul pas cu pas, nu vrem să ne apucăm de drumuri până nu reuşim să finalizăm alimentarea cu apă.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?

Ilie Dobre: Prima realizare pe care am avut-o ca primar a fost aducerea unui microbuz pentru elevi. În campania pe care mi-am făcut-o, din casă în casă, familiile tinere care aveau copii la şcoală mi-au spus că principala lor problemă este transportul copiilor. Din cauza restrângerii claselor a rămas o singură şcoală în comună, iar elevii aveau nevoie de un microbuz. În iunie am câştigat alegerile, iar în toamnă au avut microbuzul.

Impact real: Vedeţi interes din partea cetăţenilor în ceea ce doriţi să realizaţi? Vă ajută, dacă aveţi nevoie de sprijin?
Ilie Dobre: Da, mă ajută. Eu îi şi consult. Nu am făcut adunări, dar, oriunde mă întâlnesc cu ei, discutăm. De obicei, mă întâlnesc duminică în târg, şi acolo stăm mai mult de vorbă. Le-am cerut mereu ajutorul oamenilor, să vină şi dânşii cu idei noi în ceea ce dorim să întreprindem în judeţ. Eu sunt foarte comunicativ, nu îi resping.

Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi în Lădeşti?
Ilie Dobre: Nu avem multe persoane, avem 11 cazuri. Am avut probleme anul trecut, nu am avut bani şi i-am plătit după ce a venit rectificarea, tocmai în luna decembrie. Bugetul este repartizat pe trimestre, este foarte mic şi cum am primit banii, aşa i-am şi dat. Nu cred că în celelalte comune situaţia este mai bună. În primul semestru nu au fost prevăzuţi bani în acest sens.

Impact real: Cum arăta comuna în anul 2008, când aţi devenit primar?
Ilie Dobre: Nu ştiu ce să zic, dar acum arată cu totul altfel. Cred că se văd îmbunătăţiri. Am putut să schimb puţin în comună, dar am schimbat. Nu sunt nici eu mulţumit de cât am realizat, dar perioada aceasta a fost foarte grea, trebuie să o înţeleagă şi cetăţeanul că am apucat o perioadă grea şi, în plus, consider că am fost taxat. Primul exemplu în acest sens a fost prima rectificare de buget, pe Ordonanţa de Guvern din septembrie 2008, cu alegerile parlamentare. S-au dat câte 5,5 miliarde lei de fiecare comună, iar eu nu am primit nici un leu. Vă daţi seama că mi-a părut rău atunci. În toată campania aceasta de deszăpezire nu am primit nici un telefon, să mă întrebe cineva dacă mă descurc sau dacă am nevoie de ceva. La un moment dat, era gata să cedez, nu mai puteam. Noi am avut o zăpadă foarte mare aici. Oamenii au fost învăţaţi să li se facă deszăpezire pe toate uliţele, în fiecare iarnă am procedat aşa. S-au învăţat aşa, iar în această iarnă a fost mult mai dificil. Avem două pluguri, mai am un consilier care are un tractor şi ne-a ajutat şi el şi am mai primit ajutor şi de la domnul deputat Mazilu. La târg, de asemenea, am avut probleme deoarece zăpada fiind foarte mare, am cărat două zile cu vola pentru a o scoate şi a pregăti suprafaţa pentru venirea comercianţilor care urmau să îşi desfăşoare activitatea. Am reuşit să trecem şi peste asta.

Impact real: De câte mandate aţi mai avea nevoie pentru a realiza ce v-aţi propus?
Ilie Dobre: De încă unul. Nu îmi doresc să ies la pensie din primărie, sunt conştient că oamenii se plictisesc de aceeaşi persoană la cârma administraţiei locale. Întotdeauna este bine să mai apară din când în când şi câte o persoană nouă în această funcţie, care să vină cu idei noi, care pot fi în beneficiul cetăţeanului.

Impact real:
Din lucrările pe care le-aţi preluat de la fostul primar au fost şi unele nefinalizate. Pe care a trebuit să le terminaţi?

Ilie Dobre: Pentru sediul primăriei am găsit proiectul făcut şi m-am gândit că ar fi bine să îl continui, deoarece s-au dat nişte bani şi de ce să îi pierdem. Acesta a fost singurul proiect pe care l-am găsit. L-am scos la licitaţie şi s-a realizat, conform legislaţiei în vigoare.

Impact real: Ce i-ar mai trebui comunei pentru ca oamenii să fie mulţumiţi?
Ilie Dobre: Ne mai trebuie apă, acolo unde nu este în prezent, iar după aceea trebuie să ne axăm pe reabilitarea drumurilor. Ne-am gândit iniţial să începem cu drumurile, dar apoi trebuie să spargem din nou şoseaua pentru a introduce apa, deci nu este o variantă tocmai bună.

Impact real: Care ar fi primul lucru pe care v-aţi dori să-l realizaţi în cazul în care aţi avea bani suficienţi la bugetul local?

Ilie Dobre: Extinderea alimentarii cu apă. Mi-aş dori să finalizăm introducerea reţelei de apă în întreaga comună pentru ca, ulterior, să ne apucăm de drumuri.

Impact real:
Cât de mult simţiţi că i-a afectat criza pe locuitori?

Ilie Dobre: I-a afectat. Ocupaţia de bază a oamenilor este agricultura. Au existat şi pensionari care au lucrat şi în alte părţi, dar principala ocupaţie este agricultura. Mi-ar plăcea să pot atrage şi în comună investitori, în primul rând pentru crearea de noi locuri de muncă. Vin numeroşi cetăţeni la primărie şi se plâng că nu au ce lucra şi mă doare sufletul că nu pot să-i ajut. Este greu să atragi investitori care să vină şi să preia terenurile pentru a le munci, de exemplu. Nu toţi cetăţenii sunt de acord cu acest lucru, se poate trezi unul care deţine o fâşie de pământ prin mijloc care pur şi simplu nu vrea, iar acest lucru ar putea da peste cap întregul demers al lucrurilor.

Impact real: Sunteţi mulţumit de modul de evoluţie a proiectelor pentru care au fost alocate fonduri?
Ilie Dobre: Da, în principiu sunt mulţumit. Eu sunt conştient că fiecare cetăţean are nevoile sale. Un bătrân poate îşi doreşte reabilitarea drumurilor, unul de vârstă de mijloc poate vrea alimentare cu apă, iar tinerii teren de sport, club etc. Nu poţi mulţumi pe toată lumea, le-am şi explicat lucrul acesta.

Impact real: Ce îi reproşaţi fostului primar?
Ilie Dobre: Nu am ce să îi reproşez. Probabil, a făcut şi el tot ce a putut la momentul respectiv, dar, din ce mai aud şi eu prin primărie, au existat perioade în care erau bani la judeţ, prin 1998 -2000, şi te rugau cu ei, dar nu ştiu de ce nu s-au obţinut aici, să se facă ceva pentru comunitate. Acum, eu nu ştiu de unde să mai iau bani.

Impact real: Veţi candida şi pentru următorul mandat? Doriţi să mergeţi în aceeaşi formulă?
Ilie Dobre: Când a fost ales viceprimarul care urma să fie alături de mine, a fost ales domnul Mazilu de la PDL. Acesta a fost votat de cei trei consilieri PSD, doi de la PDL şi un independent. Nu ştiu ce gândea el că există în primărie, ce idei avea, dar, după aproape un an, şi-a dat demisia. A urmat o perioadă foarte dificilă: am stat mai bine de un an fără viceprimar. L-am propus pe fostul viceprimar, Antonescu, deoarece acesta ştia cum stă treaba în primărie şi cu care colaborez foarte bine, pentru că noi trebuie să vedem interesul primăriei, al comunităţii locale, nu interesul propriu. Pot spune că mi-aş dori să merg în aceeaşi formulă.

Impact real: Aţi simţit sprijin din partea partidului din care faceţi parte?
Ilie Dobre: Am câştigat alegerile cu PC. Păcat că s-a întâmplat aşa cu Buşe, răposatul, şi nu a apucat să mă vadă primar. A fost un mare politician şi un mare om al judeţului. PC-ul îl am în inimă, ca pe sânge. Chiar m-am legat de partid, dar nu am fost ajutat cu nimic. Ar fi trebuit să se bucure când văd că un primar se poate descurca şi accesează fonduri şi din alte părţi, indiferent de culoarea politică, fără a mai fi nevoie de sprijinul financiar din partea partidului. Nu se înţelege nici acum lucrul acesta.

Impact real: V-aţi simţit nedreptăţit de faptul că la putere este PDL? Consideraţi că se putea face mai mult pentru comună?

Ilie Dobre: În 2009 am primit o cofinanţare de 1,5 miliarde de lei vechi de la PDL, pentru că aveam nevoie de aceşti bani. Trebuia să fac neapărat garaj pentru maşina de pompieri pe care am primit-o de la belgieni. Prietenii din Belgia deja şi-au manifestat intenţia să ne mai trimită o maşină, să vedem cum facem cu garajul din nou.

Impact real: Există vreun om politic pe care îl admiraţi?
Ilie Dobre: Da, de exemplu, pe preşedintele PC Daniel Constantin îl admir, iar la celelalte partide am o slăbiciune pentru Mircea Geoană şi Adrian Năstase, care totuşi au fost politicieni de luat în seamă.

Impact real:
Ce nu ar trebui să facă un om politic?

Ilie Dobre: Când câştigă o funcţie undeva, ar trebui să lase politica la o parte şi să nu uite de unde a plecat şi de oamenii care l-au votat.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.