Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ilie Boiangiu: Eu nu stiu cum arata o harta de risc

primar001Primarul comunei Grădiştea, Ilie Boiangiu, a demonstrat că orice se poate realiza dacă există voinţă şi putere de muncă. În ciuda eforturilor sale, primarul nu mai reuşeşte să acceseze proiecte importante, din cauza lipsei finanţărilor, dar se poate lăuda cu utilităţi finalizate, de care multe alte localităţi nu dispun, în prezent. Este dezamăgit de felul cum sunt distribuite fondurile pentru anumite localităţi, considerând că interesele au dus la discrepanţe vizibile. Ilie Boiangiu este de acord cu ideea de comasare a localităţilor, convins fiind că un secretar poate face faţă la două sau chiar la trei primării, în acelaşi timp.

Impact real: Pe hărţile de risc întocmite de Apele Române, localitatea Vaideeni este trecută fără nici un pericol de inundaţii, deşi acolo au fost evacuaţi oameni cu ajutorul elicopterelor. Consideraţi că drama inundaţiilor putea fi evitată, dacă toată lumea intra în posesia adevăratelor hărţilor de risc?
Ilie Boiangiu: Nu ştiu cum arată o astfel de hartă. Am auzit că Vaideeniul nu există pe harta de risc, ca zonă expusă vreunui pericol. În unele localităţi afectate de puhoaie, riscul menţionat este mic sau nesemnificativ. Sunt sigur că ei nici nu au luat în calcul pâraiele şi pârâiaşele. Nu cred că pentru zona noastră au luat limita Olteţului şi punctele de strangulare, precum şi curbele acestui pârâu. La noi, pârâul Obislavu provoacă cele mai mari probleme. De obicei, curge un firicel de apă pe acolo, iar vara seacă. Atunci când plouă, însă, şterge totul în calea lui. Eu nu cred că pe acea hartă de risc, întocmită de Apele Române, există ca zonă de risc pe unde trece acest pârâu. Consider că sunt nişte bani învârtiţi, zeci de milioane de euro daţi degeaba pentru a întocmi harta zonelor cu risc de inundaţii. Autorităţile vor ancheta modul în care cei de la Apele Române au gestionat fondurile.

Impact real: Aveţi, în prezent, proiecte în derulare, cu fonduri guvernamentale, la Grădiştea?
Ilie Boiangiu: Ar fi trebuit să se lucreze la asfaltarea unui drum, dar nu sunt bani. Licitaţia a câştigat-o Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, dar nu au realizat decât 500 de metri. Investiţia este pe drumul comunal 79 Grădiştea – Roşiile – Perteşti, iar în localitatea noastră a fost  prinsă o poţiune de trei kilometri, restul fiind în localitatea Roşiile. Proiectul este depus din anul 2008, abia în 2011 s-a desemnat entitatea câştigătoare şi ulterior s-a alocat doar o mică parte din finanţare, cu care abia am reuşit turnarea primului strat de asfalt, dar această porţiune este la Roşiile, doar pe partea lor s-au alocat ceva bani. În rest, investiţii cu bani de la stat nu există la Grădiştea.

Impact real: Ce lucrări ar urma să înceapă acum, pe raza localităţii?
Ilie Boiangiu: Nimic, se lucrează pe undeva ceva? Nu se lucrează nimic! Anul acesta mă rog la Dumenzeu să putem supravieţui. Nu ştiu unde se mai lucrează, dar toţi primarii sunt angrenaţi la refacerea drumurilor aşa cum pot, în majoritate cu cârpeli. Scoatem mâlul din gospodării, decolmatăm pâraiele, adică mai tragem câte o spoială pe ici, pe colo. La cererea cetăţenilor, pentru că nu mai puteau să urce prin noroi, am tunat asfalt pe un drum care duce către biserica din localitate, care m-a costat 1,2 miliarde de lei vechi. L-am realizat cu mult chin, dar am rămas dator la constructor. Lucrarea aceasta o pot trece ca investiţie realizară anul acesta, pentru că numai atât am reuşit să fac.

Impact real: În situaţia în care se vor publica ghidurile de finanţare pentru fondurile europene, ce proiect aţi putea depune?
Ilie Boiangiu: Dacă, prin absurd, să zicem că s-ar da verde la finanţări, noi ne dorim să terminăm infrastructura prin asfaltare a drumurilor comunale pe ultimii 10 kilometri. În rest, nu mai am ce face, pentru că reţea de apă avem, pentru reţeaua de canalizare nu sunt cereri din partea cetăţenilor, şcoli moderne sunt, cămine culturale avem, teren de fotbal şi o super-bază de agrement avem. Cu toate că sunt foarte mulţi kilometri prinşi, pentru 10 kilometri de asfalt nu îţi mai dă nimeni atâţia bani. Părerea mea este că nu se vor mai face investiţii mari, iar fondurile europene sunt ratate. Pe de altă parte, şi primarii sunt reticenţi la fondurile europene, nu mai au prea mult elan. Când ştii câte drumuri faci, mai bine renunţi la proiect. Noi am avut experienţă cu fondurile europene pe SAPARD şi Măsura 3.2.2., dar a fost mult de alergat, pe când pe OG 28 se face un singur proiect, se licitează şi după aceea se derulează lejer, nu este un proiect cu atâtea probleme.

Impact real: Care dintre hotărârile de guvern sau legile intrate în vigoare din ultimii ani v-au afectat cel mai mult activitatea în administraţia locală?
Ilie Boiangiu: Noi participăm cu 25% din bugetul necesar fondului de salarii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Mă nemulţumeşte această reglementare pentru că este o sumă mare: 1,5 miliarde de lei vechi. Cu stupoare, am aflat că va creşte acest procent. Este imposibil ca noi, care nu avem bani, să suportăm aşa ceva. Poate va da vreo amnistie domnul Ponta. În Grădiştea sunt declarate 20 de persoane cu handicap şi 16 pentru care trebuie să acordăm indemnizaţia. Am reuşit să le asigurăm veniturile până în luna martie. Peste trei luni se consideră deja arierat şi intrăm în alte blocaje. O altă problemă este noua lege care vizează mărirea taxelor pentru terenul intravilan şi extravilan. Sunt oameni de la care de-abia reuşim să colectăm impozitele, acum, când plătesc 12 lei pe hectarul de pădure, nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla când va fi 20 de lei pe hectar. Consider că aceste taxe mai mult
îl împovărează pe om. Noi stăm la primărie toţi funcţionarii să ne luăm salariile din ce adunăm de pe la bieţii oameni, pentru că nu au să dea nici 12 lei. Vor să schimbe Codul Fiscal prin ordonanţa aceasta, în privinţa veniturilor din încasări pentru terenuri sau clădiri, de la prima casă şi a doua casă. Este foarte greu să colectezi respectivele taxe la preţul actual, pentru că sunt gospodării părăsite sau familii care sunt plecate şi revin în localitate o dată la cinci ani. O altă problema este că sunt foarte multe localităţi care nu se pot susţine singure, şi atunci cred că ideea de comasare este binevenită, este bine să le restructureze şi să le reorganizeze. Consider că 15 persoane angajate într-o primărie sunt multe: un secretar poate face faţă la două sau trei primării. Ideea este foarte bună, pentru că în localităţi vor rămâne doar serviciile importante pentru comunitatea din zona respectivă.

Impact real: Cât de important este politicul în administraţia locală?
Ilie Boiangiu: Este foarte important. În momentul în care mai ai un sprijin politic, poţi să faci mai multe lucruri pentru oameni, adică tot banul este, până la urmă, puterea.

Impact real: Există discrepanţă între anumite zone din judeţ, şi aici mă refer la modul de finanţare şi la felul cum s-au dezvoltat?
Ilie Boiangiu: Există interese în anumite zone, aceasta fiind cauza dezvoltării multor zone din judeţ, şi direcţionarea de bani către firme care au lucrat în anumite localităţi, în sensul câştigării unor licitaţii. Se văd deja direcţionări de bani, adică este foarte mare discrepanţa şi, în acest fel, oamenii sunt nedreptăţiţi.

Impact real: În această toamnă va începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Din poziţia dumneavoastră, de reprezentant al acestei comunităţi, cum o vedeţi?
Ilie Boiangiu: Nu ştiu, stau să mă mai gândesc pe ce variantă să merg, să văd dacă merită să mă implic în campanie sau să fiu neutru. Nu ştiu dacă voi face campanie sau nu, nu vreau să influenţez pe nimeni. Deocamdată, cred că nu voi face campanie şi, dacă voi face, va fi pentru candidatul de dreapta, al liberalilor.

Impact real: Faceţi parte din Grupul de Acţiune Locală (GAL) Gilord – Amaradia – Olteţ. Ce proiecte veţi accesa, din această postură?
Ilie Boiangiu: Da, suntem înscrişi în GAL împreună cu localităţile din Gorj şi ne aflăm în faza de finanţare. Avem nevoie de un utilaj, vom depune un proiect în vederea achiziţionării unui buldo-excavator. Sunt multe lucruri de făcut într-o localitate, dar stai şi analizezi ce îţi trebuie. Acest utilaj este foarte util într-o localitate. Aşteptăm să primim undă verde, în vederea finanţării. Este un lucru binevenit şi sperăm să vină banii, pentru că lucrurile bune se fac numai cu bani.

Impact real: Care este situaţia în privinţa măsurilor pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România, conform Legii165/2001?
Ilie Boiangiu: Noi am finalizat măsurătorile şi este deja făcută inventarierea. Consider că la mijloc a fost un interes ca după fiecare lege în parte să se centralizeze toate terenurile. În primă fază s-a dat un termen-limită, după care acesta s-a prelungit, şi ne-au obligat să angajăm firme de cadastru. Consider că a fost o tergiversare a legii, pentru a nu se face titlurile, cu scopul de a se  opri procesele. Aşa că s-au oprit procesele şi, având în vedere că este o lege care interzicea să emiţi titlu de proprietate, ea îşi atinge scopul, după părea mea. Probabil, se va face o inventariere, totuşi, se vor afla terenurile care sunt încă libere şi care pot fi recuperate, deoarece sunt cereri şi procese multe. Noi am finalizat această etapă, aici nu sunt proprietari atât de importanţi sau terenuri ale statului.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.