Primarul staţiunii Călimăneşti – Căciulata, ing. Ilie Amuzan a subliniat, în interviul acordat pentru Impact real faptul că aproape toate realizările din staţiune se datorează proiectelor cu fonduri europene accesate de administraţia locală. Unele dintre ele sunt deja implementate, iar altele abia acum vor demara. Scopul final este schimbarea la faţă a staţiunii şi dezvoltarea acesteia din punct de vedere turistic. În ultimii ani, primarul localităţii s-a remarcat prin câteva proiecte de anvergură pentru turism, dar şi prin câteva idei inedite, de pionierat, cum ar fi realizarea unui parc eolian în localitate sau realizarea unui traseu de telescaun care să ajungă până pe Vârful Cozia. Ilie Amuzan nu a neglijat însă nici susţinerea proiectelor culturale.
Impact real: Staţiunea Călimăneşti –Căciulata beneficiază de nişte izvoare geotermale de excepţie, dar şi de condiţii climatice la fel. De curând v-aţi întors din străinătate, unde aţi avut întâlniri cu parteneri străini, unde aţi discutat ideea amenajării unui parc eolian în staţiune. Este fezabilă o asemenea idee?
Ilie Amuzan: Am fost de curând la Conferinţa Europeană pentru Energie Verde, iniţiată de Guvernul german la Berlin. În această deplasare, făcută împreună cu arhitectul şef al oraşului, inginerul Nemeş şi cu inginerul Otto Cremarenco am reuşit să ne facem cunoscuţi în toată Europa, şi o declar cu mândrie. Potenţialul zonei Călimăneşti este un potenţial care trebuie reţinut şi de ţările Uniunii Europene, iar acolo am reuşit să ne facem înţeleşi în acest sens şi să subliniem că nu ne deosebim cu nimic de orice altă ţara a Uniunii Europene dezvoltată. La Berlin am prezentat potenţialul pe linie geotermală, iar în acest sens aveam nişte atuuri, iar, după ce am văzut acolo, este clar că există potenţial pentru o zonă de parc eolian şi pentru amplasarea de panouri solare voltaice. A fost interesant, pentru că în prima zi nici nu am avut translator, aşa cum beneficiau ţările dezvoltate dar, după ce am prezentat acest referat şi după o discuţie pe care am avut-o cu şeful catedrei de la Universitatea din Berlin şi cu reprezentanţii organizatori ai acestei conferinţe europene, a doua zi s-a întârziat o oră şi ni s-au adus doi translatori. A treia zi, după prezentarea zonei unde putem să amplasăm panouri solare voltaice pe o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi, văzând acolo că toate parcările erau transformate, acoperite cu panouri solare voltaice. După ce am prezentat aceste puncte, am fost contactat de reprezentanţii celor care produc turbine şi de reprezentanţii Universităţii din Washington şi solicitaţi să intrăm cu ei în colaborare, pentru a face un parc eolian de dimensiune medie. Deplasarea lor la Călimăneşti a făcut să prindă contur dialogul dintre noi la Berlin şi reprezentanţii Universităţii din Washington şi, culmea, turbinele şi generatoarele pe care ei le utilizează în toată lumea se fabrică turbinele la Braşov şi generatoarele la Timişoara. După această discuţie, pentru panouri solare voltaice l-am întrebat pe profesorul universitar din Berlin care coordona activitatea de laborator dacă are colaborare cu România şi nu a ştiut să-mi răspundă decât a doua zi, când mi-a spus că nu are colaborare cu nimeni din România pe acest domeniu şi că ar vrea un pionierat în domeniu. În a patra zi am avut marea surpriză ca noi să fim deja poziţionaţi într-o grupare cu oraşe din Germania, Franţa şi Italia. Ni s-a solicitat să facem parteneriat şi, pentru această grupare au început deja să se realizeze studii de fezabilitate pe tema energiei cu panouri solare şi energiei eoliene, alocându-ne la fiecare 60.000.000 de euro. Se lucrează în continuare la studiul de fezabilitate pentru parcul mediu şi pentru amplasarea panourilor solare voltaice.
Impact real: Durează mult un asemenea proiect?
Ilie Amuzan: Da, peste şase luni sunt necesare până se întocmesc studiile. Au fost făcute deja măsurătorile pe partea de energie cu panouri solare voltaice şi pe energie eoliană şi s-a ajuns la concluzia că există un mare potenţial eolian la noi, în zona Jiblea Veche, unde este montată această linie de înaltă tensiune şi acolo este posibil să creăm un parc eolian mediu, dar avem un foarte mare avantaj, pentru că avem infrastructura realizată şi avem aici un sistem de debitare a energiei prin transformatorii de la centrala de la Călimăneşti.
Impact real: Apa geotermală este de asemenea o bogăţie impresionantă a Călimăneştiului. Este posibil să fie exploatat mai mult acest potenţial?
Ilie Amuzan: Noi am fost luaţi în seamă şi prin faptul că am prezentat şi potenţialul geotermal din zonă partenerilor noştri străini şi suntem nominalizaţi în comisia de la Viena, unde am avut colaborare şi am primit şi deja un milion de dolari pentru reabilitarea infrastructurii geotermale şi a centralelor termice. Ei se documentează foarte repede şi unul dinte cei mai mari geotermicieni ai lunii şi-a programat vizita la Călimăneşti. Am stat două ore după aceea cu domnia sa, iar după o săptămână, în drum spre Africa şi America de Sud s-a oprit şase zile la Călimăneşti şi a făcut teren şi prospecţiuni, în aşa fel încât, în perioada următoare să dezvoltăm la alt nivel acest potenţial geotermal.
Impact real: E greu de crezut că într-o staţiune şi într-un asemenea moment se poate vorbi despre energia eoliană, despre energia verde şi despre apa geotermală, dar iată că vremurile o iau înaintea oamenilor şi probabil că asta este şi soluţia viitorului, şi posibilitatea de a primi mulţi bani în oraşele care au asemenea potenţial.
Ilie Amuzan: Pentru energie verde, Uniunea Europeană a aprobat pentru Germania o reducere a numărului de centrale nucleare, după dezastrul din Japonia, iar acest lucru a făcut să se dea o nouă direcţie energetică în Uniunea Europeană şi în toată lumea. Ei au făcut un memorandum şi l-au înaintat către Parlamentul European, în aşa fel încât în Uniunea Europeană să se depisteze toate centralele nucleare cu probleme şi să se oprească. Ideea este că trebuie pus şi ceva în loc şi iată că la Călimăneşti există potenţial pentru acest lucru şi am reuşi să ne dezvoltăm pe partea eoliană cu banii pe care ni-i alocă ei, pentru ca noi nu avem de unde şi nici ţara nu are de unde. Dacă se punea problema de cofinanţare, automat trebuia să-mi văd de treaba mea, dar proiectul este finanţat integral de ei. Pe energie verde, termenul cel mai lung va fi de şase luni pentru a începe implementarea proiectului.
Impact real: Călimăneştiul este şi el cuprins în proiectul de alimentare cu apă şi canalizare accesat prin intermediul ADI „Apa Vâlcea”. Care este situaţia în localitate, vor exista aceste minime utilităţi pentru toată lumea?
Ilie Amuzan: La partea aceasta, de studiu de fezabilitate, oraşul Călimăneşti este oarecum atipic. Nouă ni se repartizaseră prin masterplan 8.160.000 de euro. Am făcut o simulare şi am văzut că oraşul Călimăneşti este atipic faţă de foarte multe oraşe, pentru că unele zone care fac parte din oraş, cum este Jiblea Veche, Seaca, Călimăneştiul au porţiuni, cum este la Jiblea Veche, unde, dacă voiai să bagi coloana pentru canalizare trebuie să excavezi în drum şi să distrugi şoseaua. Atunci ne-am gândit să recurgem la o nouă tehnologie şi să facem un studiu cu privire la adaptarea unui sistem cu staţii de pompare. Sa pus problema ce facem cu coloana care vine pe malul drept al Oltului, pentru că era gândită o subtraversare pe sub Olt, cum am făcut cu apa, dar, în cazul în care se întâmplă să se rupă coloana, se infestează tot Oltul, lucru pe care nu ni-l putem permite. Atunci am iniţiat chiar eu un demers să facem o punte de traversare de la Seaca peste Olt, la Jiblea Nouă, lângă staţia de epurare, care a fost aprobată şi este acum în stadiu de proiect. Această situaţie atipică a făcut ca, de la masterplanul unde eram prinşi cu 8.160.000 de euro să ne ducem la 12.517.000 de euro, valoare care a fost aprobată în final pe studiul de fezabilitate, pentru că studiul de fezabilitate şi detaliile de execuţie precizează care sunt lucrările necesare şi cumulează valoarea acestei investiţii. Ministerul Mediului a analizat situaţia şi au ajuns la concluzia că este reala. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Vâlcea unde, de la 34.000.000 de euro s-a ajuns la 37.000.000 de euro la fel, prin completarea studiului de fezabilitate. Acum, lucrurile sunt în linie dreaptă, deoarece vor finaliza şi licitaţiile de servicii şi lucrări şi nimeni nu mai poate să oprească acest proiect. Va trebui apoi să controlăm firmele care vor câştiga, să realizeze lucrările la timp.
Impact real: Domnule primar, ce manifestări se vor organiza în perioada următoare la Centrul Expoziţional Nord Oltenia?
Ilie Amuzan: Aş putea să fiu puţin răutăcios cu cei care l-au hulit, dar îi las să se îmbete cu apă rece, pentru că Centrul Expoziţional are o conducere, nişte parteneri. Primul eveniment care va fi organizat aici va fi Topul firmelor vâlcene Hervex 2011. Conducerea centrului are în program şi alte activităţi. Important este că investiţia s-a finalizat în condiţii bune şi a început să aibă răsunet în ţară. În cazul în care nu voi fi mulţumit de ceea ce se va realiza aici în perioada următoare, voi discuta inclusiv cu reprezentanţii Ambasadei Chineze şi eventual vom face aici un spaţiu de expoziţie dedicat lor.
Impact real: În această perioadă majoritatea hotelurilor din staţiune sunt pline. Cum stă Călimăneştiul în privinţa capacităţii de ocupare a hotelurilor?
Ilie Amuzan: Am avut o perioadă de mândrie, deoarece în toată zona au fost locuri ocupate şi, nemaiavând locuri de cazare, oamenii au venit şi cu corturi în zonă. A fost o nebunie două săptămâni, dar o nebunie plăcută. Eu am fost unul dintre mediatori şi de data aceasta. Am primit zeci de telefoane referitoare la diverse probleme. Din 15 iulie până pe 15 august au fost cozi interminabile în staţiune, se stătea ca să traversezi oraşul şi câte o jumătate de oră. Pentru mulţi erau nervi, dar pentru mine a fost o satisfacţie deosebită. Ne luptăm să facem cât mai multe puncte de atracţie pentru turişti, în perioada următoare. Eu am făcut, împreună cu compania Dober Mayer şi cu alte compania de investiţii de la Tel Aviv o înţelegere: eu mă ocup să facem delimitarea traseului Turnu –Stânişoara – Călimăneşti şi documentaţia pe care o fac eu de cadastrare merge la proiectant. Finanţatorul a spus clar că, după ce avem autorizaţia de construire, în 30 de zile toţi banii sunt la noi în cont, pentru realizarea acestui obiectiv. Nu voi distruge parcul naţional aflat pe raza oraşului Călimăneşti. Este oraşul pe care l-am îndrăgit de când am venit aici şi iată că oamenii m-au ales să fiu primarul lor. Aşa cum ţin la oraş, ţin şi la parc, iar în momentul când va veni proiectantul cu documentaţia de autorizare pentru construire, nu am decât să analizez cu cea mai mare seriozitate această posibilitate.
Impact real: Călimăneştiul a găzduit nu de mult tabăra de pictură „Vlaicu Ionescu, iar zilele trecute festivalul „Cântecele Oltului”. Ce proiecte culturale mai aveţi pentru această zonă?
Ilie Amuzan: Am proiecte importante şi sunt sprijinit să le realizez de oameni importanţi. Printre ei este Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO. M-am bucurat şi mă bucur de prezenţa domniei sale oriunde: a fost prezent la Paris şi m-a ajutat, m-a ajutat în toată activitatea mea, la fel ca şi prinţul Paul. Sunt doi oameni care, în momentul în care mi-a fost foarte greu le-am dat un telefon şi m-au ajutat. Nicolae Manolescu a venit la noi pentru că în Călimăneşti, lângă Casa de Cultura i-am pus la dispoziţie un teren să facă sediul Uniunii Scriitorilor. Din vara viitoare, cu siguranţă în Călimăneşti îi vom întâlni pe cei mai importanţi scriitori romani şi nu numai iar Lilian Zamfiroiu, fost ambasador m-a ajutat de asemenea foarte mult în proiectele mele, fiind vâlcean de origine.