Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Identitatea Costeştiului, între legende şi istorie

La confluenţa codrului cu apa şi cu pajiştea înfloritoare, oamenii au clădit aşezări trainice, au statornicit vetre de spiritualitate românească. Străbătând drumul Bistriţei spre Romani, legendele locului spun că, pe această gură de plai s-au făurit inegalabile frumuseţi spirituale, s-au sălăşluit oameni de vază ai neamului, care au durat în timp ctitorii trainice:

„Bătrânii satului spun că, pe „Drumul Haiducilor”, drumul care duce de la Bistriţa spre Romani au fost ascunse comorile luate de la boieri. În nopţile cu lună plină, din zonele cele mai înalte ale localităţii se vede cum joacă aurul îngropat de haiduci pe acest drum. Legendele mai spun că această zonă a fost protejată de mai mulţi haiduci, care au dat nume localităţilor. Costeştiul a fost întemeiat de haiducul Costea, iar haiducii Bărbătescu şi Dobrin au dar nume satelor Bărbăteşti şi Dobriceni”, ne-a spus primarul. Tradiţia păstrată până astăzi spune că, după o luptă grea cu turcii, pe care nu a putut-o câştiga, fiind urmărit de aceştia, Matei Vodă s-a retras în plaiurile Vâlcii, în Munţii Arnotei, refugiindu-se în rogozul unui lac cu răchită. Aşa începe aici Matei Vodă zidirea Bisericii de la Arnota: „Părintele Benemin face această lucrare, prin care va demonstra adevăratul loc al vestitei bătălii care a durat patru zile, una dintre cele mai însemnate din întreaga noastră istorie când, la 9-12 noiembrie 1330, oastea regelui Ungariei, Carol Robert a fost zdrobită de aceea a marelui voievod Basarab I, Ţara Românească devenind astfel independentă.”

 

Se caută soluţii pentru dezvoltarea turismului

Primarul localităţii, Toma Peştereanu spune că începe să se concentreze puternic pe segmentul turistic. În acest context, administraţia locală face eforturi pentru promovarea turistică, eforturi ale căror rezultate, alături de comunitate, vor apărea în cel mai scurt timp: „Pentru dezvoltarea turismului la Costeşti, primăria trebuie să se concentreze spre zona modernizării infrastructurii, legând astfel localitatea în primul rând de oraşul Horezu, apoi spre comuna Bărbăteşti, pentru a avem o legătură şi cu localitatea Stoeneşti, iar de acolo, cu staţiunea Băile Olăneşti. Dacă reuşim să legăm toate aceste localităţi printr-o infrastructură modernă, vom atrage turiştii în localitate mult mai uşor. Trebuie să amenajăm o parcare în zona Rezervaţiei Naturale a Muzeului Trovanţilor, apoi mai trebuie modernizat drumul spre Mânăstirea Arnota. Administraţia locală pe zona aceasta trebuie să lucreze, la modernizarea infrastructurii. După aceea trebuie să vină şi cetăţeanul, în vederea dezvoltării localităţii, prin întâmpinarea turistului cu oferte ale pensiunilor agro-turistice sau prin promovarea tradiţiilor, a obiceiurilor şi a portului popular. Acestea reprezintă comorile noastre inestimabile, care ne definesc identitatea, făcându-ne unici şi statornici”, ne-a declarat primarul din Costeşti.

 

Toma Peştereanu: „Fără o promovare serioasă nu se poate face turism”

În acest sens, inclusiv Guvernul trebuie să investească sume importante prin intermediul Ministerului Turismului. Toma Peştereanu este de părere că turismul poate şi trebuie să fie o ramură importantă a economiei, şi asta pentru că atât localitatea Costeşti, cât şi zona Horezu au un real potenţial turistic, neutilizat până în prezent. Cu toate acestea, primarul este dezamăgit: „Sunt dezamăgit, pentru că am văzut finanţările de la Guvern pentru proiectele de turism, zona Horez fiind prinsă în vederea finanţării doar pentru construirea unui camping, alocându-se ceva fonduri localităţii Voineasa şi staţiunii Băile Olăneşti. Consider că, fără o promovare serioasă nu se poate face turism”, a mai spus primarul.

 

Ziua localităţii, la 505 ani de atestare documentară

Pe 7 septembrie va fi mare sărbătoare în comuna Costeşti. Localitatea va împlini anul acesta 505 ani de atestare documentară, iar administraţia locală pregăteşte numeroase surprize atât culturale, cât şi de divertisment. Printre invitaţii de seamă, în acest an se numără formaţia de dansuri populare „Purtata Fetelor de la Căpâlna”, Petrică Mîţu Stoian, dar şi Fetele de la Căpâlna: „Am stabilit să facem Ziua Comunei în prima duminică din luna septembrie, când se vor împlini 505 ani de atestare documentară a localităţii Costeşti. Ziua comunei de anul acesta va avea şi un eveniment inedit: sfinţirea Bisericii de la Pietreni. Totodată vom avea, vineri seara, un spectacol oferit de Teatrul Masca. Sâmbătă dimineaţa, în centrul localităţii, alături de Garnizoana Vâlcii va avea loc o paradă militară, moment în care se vor depune coroane de flori la monumentul eroilor, şi apoi vom merge la Pietreni, unde se va sfinţi biserica. Pe scena amenajată în centrul localităţii va urca Petrică Mîţu Stoian. Ca o noutate, le vom avea invitate pe Fetele de la Căpâlna şi Ansamblul de la Vaideeni, care nu a mai fost invitat la Costeşti până acum. Acesta este programul pe care l-am stabilit, deocamdată neoficial, dar aşteptăm şi alte sugestii din partea colegilor şi a cetăţenilor din comună. Mai este timp până în septembrie pentru a organiza aşa cum trebuie evenimentul”, ne-a declarat primarul comunei Costeşti. De pe scenă nu va lipsi nici ansamblul din comuna gazdă, „Floricica”. Despre Ansamblul Floricica ştie întreaga ţară, fetele promovând cultura şi dansul popular specific zonei Costeşti-Vâlcea. Costumele membrilor ansamblului sunt moştenite şi au o vechime de 80-100 de ani. Ansamblul Floricica are 24 de membri, iar coordonatorul artistic este învăţătoarea Floricica Mîndreci. Ansamblul conţine şi grupul de dansuri-femei „Domniţele”, a cărui vechime de la înfiinţare este de peste treizeci de ani: „Mândria comunei Costeşti o reprezintă grupul de dansuri mixt care se numeşte „Floricica din Costeşti”. În toate spectacolele acestui grup ducem cu noi obiceiul care ne reprezintă, unic în ţară, „obiceiul bărbieritului”, obicei cu care reuşim să ridicăm sala în picioare şi să obţinem ropote de aplauze. Avem în sat femei care încă ţes covoare reprezentative pentru zona noastră şi ne mândrim cu tâmplari renumiţi. Comuna Costeşti trebuie promovată şi am în plan un proiect prin care îmi doresc să fac cât mai cunoscute aceste tainice şi minunate locuri. Trebuie să punem în valoare tot ce înseamnă tradiţie, şi să învăţăm ce este respectul faţă de datină, pentru că tradiţia înseamnă renaşterea acestui popor. Costeştenii sunt oameni falnici, care au ştiut că tradiţia va reprezenta, la un moment dat, moneda de aur a localităţii”, este de părere primarul social –democrat, Toma Peştereanu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.