Administraţiile locale, împinse să facă datorii la bănci.
Guvernul Boc vrea să pună cruce primăriilor deja sărăcite de fonduri, care nu îşi mai pot plăti constructorii sau furnizorii de servicii. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, administraţiile locale nu mai au altă şansă decât să facă împrumuturi bancare pentru a se putea achita de datorii, iar penalităţile, în cazul în care nu vor putea rambursa creditul, sunt usturătoare.
Proiect de hotărâre ignorat
În luna martie a acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care urma să fie transmis Ministerului Administraţiei şi Internelor spre a fi analizat, avizat şi supus spre adoptare într-una dintre şedinţele Executivului. Prin acest proiect, şeful judeţului a solicitat să se aloce din fondul de rezervă bugetară al Guvernului şi din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2010 suma de 13.505.050 de lei pentru achitarea datoriilor acumulate de primăriile din Vâlcea la drepturile pentru ajutorul social, ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi drepturile care li se cuvin asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, salariile aparatului din primării, precum şi suma de 12.714.237 de lei pentru plata lucrărilor realizate şi nedecontate pe parcursul anului 2009, lucrări acceptate, de altfel, judeţului Vâlcea prin „Programul de Dezvoltare a Infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural”, instituit prin OG nr. 7/2006. Ministerul a fost informat că, deşi unităţile administrativ-teritoriale au făcut tot ce era omeneşte pentru a încasa taxele şi impozitele, sursele financiare nu le-au permis să asigure plata ajutoarelor, salariile şi decontarea multor lucrări şi servicii. „De situaţia deosebit de grea în care au ajuns autorităţile locale vâlcene s-au convins şi experţii Direcţiei Generale de Control şi Audit din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, care au întreprins o verificare detaliată în judeţul nostru.”, a declarat Cîlea.
Primarii nu mai primesc bani din rezerva Guvernului
Şeful judeţului se plânge că proiectul înaintat nu a fost semnat nici până azi de Instituţia Prefectului, aşa că un memoriu a plecat către Secretariatul General al Guvernului la care s-a primit un răspuns evaziv, fără să se dea mari speranţe. „Ni s-a promis că vor fi luate măsuri pentru finanţarea cererilor cu procese-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor şi găsirea unor soluţii legale de rezolvare pentru localităţile care au depăşit în implementare/contractare valoarea cererilor de finanţare. Despre asigurarea surselor financiare pentru decontarea restanţelor uriaşe cu care primăriile din judeţul Vâlcea au intrat în anul 2010 nu s-a spus nici un cuvânt.”, adaugă şeful CJ Vâlcea. Totuşi, conducerea judeţului a găsit explicaţia pentru care respectivul act nu a fost semnat. Aceştia susţin că atât prefectul, cât şi cei din minister se pregăteau să scoată pe tavă un proiect de ordonanţă de urgenţă care va stopa orice ajutor financiar către primării. Potrivit proiectului Ordonanţei de Urgenţă, primarii nu vor mai primi nici un ban din rezerva bugetară a Guvernului. Respectivul act normativ propune alte măsuri draconice pentru achitarea plăţilor restante faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări. Unităţilor administrativ-teritoriale cu datorii faţă de constructori şi furnizori de servicii nu le mai rămâne de ales decât calea împrumuturilor în limita sumei de 1,5 milioane lei, cu o dobândă de 6,25 la sută şi cu o perioadă de graţie de un an. Sumele vor avea destinaţie exclusivă şi anume stingerea obligaţiilor fiscale restante. În actul normativ se stipulează că primăriile vor plăti rate lunare începând cu prima lună după expirarea perioadei de graţie. În schimb, dobânda se va plăti de la început, încă din luna următoare acordării împrumutului. În cazul în care ratele scadente şi dobânzile nu vor fi plătite la termen, primăriile vor fi obligate să achite o penalizare de întârziere de 0,1 la sută pe zi. Altfel spus, după eventuale trei luni de amânare a ratelor, datoria administraţiei locale va mai creşte cu aproape 10 la sută. „Iniţiativa legislativă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care urmăreşte în fapt protejarea fondurilor bugetare centrale şi folosirea acestora în interese obscure şi clientelare reprezintă o potenţială tentaţie pentru primarii disperaţi de presiunea datoriilor şi un cal troian viclean, introdus pe uşa de serviciu a primăriilor care – este lesne de înţeles – vor fi cu certitudine împinse spre faliment. „Discreţia” cu care se operează la naşterea Ordonanţei de Urgenţă are şi ea o explicaţie. Proiectul încearcă să dea curs obligaţiilor asumate de Guvern clicii portocalii prin Aranjamentul stand – by dintre România şi FMI, referitor la eliminarea plăţilor restante. Astfel s-a mai găsit un satâr pentru decapitarea primăriilor ajunse într-un grad de sărăcie istorică.”, conchide Ion Cîlea.