Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Gutau si Dicu – condamnati la puscarie

Inalta Curte de Casatie si Justiei i-a condamnat pe Gutau si Dicu la trei ani si jumatate cu executare.
Gutau si Dicu s-au predat politistilor de la IPJ Valcea, urmand sa fie transferati cel mai probabil la Penitenciarul Colibasi.

Răsturnare de situaţie în cazul edilului-şef al Râmnicului, Mircia Gutău, şi fostul viceprimar Nicolae Dicu. Atunci când nimeni nu se mai aştepta, pe cei doi, care fuseseră acuzaţi de luare de mită, miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat la câte trei şi jumătate de închisoare. Decizia instanţei supreme este definitivă şi irevocabilă. Gutău a înaintat ieri-seară o cerere de amânare a executării pedepsei, pentru a putea fi prezent la înmormântarea fratelui său azi, 28 ianuarie, în judeţul Suceava.

După două săptămâni de amânări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a pronunţat ieri în dosarul “Mită la Primărie”. Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au primit decizia: sunt condamnaţi la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea şi fostul viceprimar au fost condamnaţi definitiv, miercuri, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le va fi scăzută perioada arestului preventiv. Potrivit minutei deciziei judecătorilor ICCJ, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost admis şi, în urma rejudecării, decizia de fond, pronunţată pe 18 iunie 2007 de Tribunalul Alba Iulia, a fost desfiinţată. Gutău este acuzat de luare de mită, iar Nicolae Dicu – de complicitate la luare de mită. Instanţa a dedus durata reţinerii şi arestării preventive a acestora scăzându-le din pedeapsa maximă. Astfel, pentru Mircia Gutău, judecătorii au scăzut din cei trei ani şi şase luni de condamnare perioada reţinerii din 27 iulie 2006 şi cea a arestării preventive, de la 11 iulie până la 10 noiembrie 2006, iar pentru Dicu, reţinerea şi arestarea preventivă de pe 7 iulie pe10 noiembrie 2006.

Denunţătorul trebuie să primească daune

Totodată, cei doi trebuie să-i plătească denunţătorului Constantin Popescu echivalentul în lei a 5.000 de euro şi 1.500 de lei, cheltuieli de judecată. Potrivit aceleiaşi hotărâri, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus în 25 iulie 2006 pe bunurile inculpaţilor, printre acestea fiind un teren intravilan de 805,68 mp, cu destinaţie pentru construcţie, aflat în Râmnicu Vâlcea, şi care îi aparţine lui Nicolae Dicu. Preşedintele completului de judecată, judecătorul Ana Hermina Iancu, a făcut opinie separată, în sensul că a decis respingerea recursului făcut de DNA.

“Îmi pare rău că a rămas oraşul mutilat. O să chem înapoi la muncă miile de oameni trimişi în şomaj din cauza lui Gutău. Nu mă bucur că va face puşcărie, ci că justiţia din România începe să funcţioneze. Dovezile din dosar erau mult prea concludente”, a declarat denunţătorul Constantin Popescu.
 
Gutău: «E cea mai tâmpită decizie»

Vestea proastă l-a luat prin surprindere pe Gutău, care participase la şedinţa Consiliului Local şi se pregatea sa plece spre Suceava, la înmormântarea fratelui său. Deşi, iniţial, nu a dorit să comenteze nimic, fiind şocat de decizie, Gutău a declarat că se va preda autorităţilor:
“Asta-i viaţa! Cei nevinovaţi merg la puşcărie, iar cei vinovaţi sunt liberi! Dar nu avem ce face… Vom executa pedeapsa şi vom merge la închisoare. Este nedrept, pentru că eu nu am pus mâna pe acei bani! E cea mai tâmpită decizie luată vreodată de justiţia română!”
În urmă cu o săptămână, cei doi erau aproape siguri că decizia dată de instanţa supremă va fi una favorabilă, mai ales că aveau deja două hotărâri ce îi declaraseră nevinovaţi: Curtea de Apel Constanţa şi Curtea Supremă a Magistraturii.
 
Cerere de participare la înmormântare
 
Mircia Gutău a înaintat o cerere de amânare a executării pedepsei, pentru a putea fi prezent la înmormântarea fratelui său azi, 28 ianuarie, în judeţul Suceava. El a menţionat că nu intenţionează să se sustragă pedepsei, însă crede că autorităţile pot înţelege acest caz extrem, în care şi-a pierdut fratele. Mircia Gutău a declarat totodată că, înainte de a se preda Poliţiei, va merge la Primăria Râmnicului, pentru a face ordine în acte şi documente. Colegii din partid nu au primit bine vestea condamnării celui pe care l-au numit preşedinte interimar al organizaţiei PD-L Vâlcea. Aceştia vor propune excluderea lui din formaţiune sâmbătă, în cadrul Colegiului Director PD-L, ce va avea loc la Poiana Braşov. Lideri importanţi pedelişti la nivel naţional au spus că Mircia Gutău va fi cu siguranţă situat în afara partidului, urmând ca la Vâlcea să aibă loc alegeri interne, pentru desemnarea unui nou lider al organizaţiei.
„Pot să vă spun că nu mă voi sustrage pedepsei, dar decizia luată de justiţia română este nedreaptă”, a declarat Gutău.

Premieră în România, condamnarea unui primar PD-L
 
Atât primarul, cât şi fostul viceprimar trebuie să se prezinte în maxim 24 de ore la Poliţie, în caz contract echipajele vor merge acasă, pentru a-i ridica. Aceştia vor fi ţinuţi în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea până se va decide la ce închisoare vor fi transferaţi, ca să-şi execute pedepsele. Cei doi nu mai pot face mare lucru pentru a ataca decizia. Potrivit unor surse judiciare, aceştia ar putea recurge la simple atacuri pe motive procedurale, care, oricum, nu ar schimba sentinţa. Cazul lor este o premieră pentru România, niciun alt primar PD-L nefiind condamnat la închisoare. În acest caz, cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea vor fi cel mai probabil chemaţi la urne, pentru a-şi alege un nou primar, Legea administraţiei fiind destul de clară: în momentul în care un primar este condamnat, mandatul său încetează.
„Este o hotărâre surprinzătoare, atât timp cât două instanţe au considerat că nu există nici măcar o probă care să ne incrimineze. E o înscenare crasă a unor oameni fără scrupule! Vom încerca să ne căutăm dreptatea pe toate căile posibile”, Nicolae Dicu.

Patru ani, trăiţi prin instanţe
 
Fostul viceprimar Dicu a fost surprins de procurorii DNA primind, într-o toaletă, 20.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Popescu, care solicitase municipalităţii o autorizaţie de construcţie. Potrivit rechizitorului, Gutău şi Dicu îi ceruseră lui Popescu 50.000 de euro, o parte dintre bani urmând să ajungă la primar. Reţinuţi de DNA la începutul lui iulie 2006 şi cercetaţi în acelaşi dosar penal, primarul Mircia Gutău şi viceprimarul Nicolae Dicu au fost trimişi în judecată la Tribunalul Vâlcea, sub acuzaţiile de luare de mită şi, respectiv, de complicitate la luare de mită. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât, în noiembrie 2006, că aceştia pot fi judecaţi în stare de libertate, cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Pe 6 iulie 2006, viceprimarul Nicolae Dicu a fost reţinut în urma unui flagrant organizat la un hotel din Râmnicu Vâlcea, având asupra lui 20.000 de euro marcaţi cu cuvântul mită. A doua zi, procurorii l-au reţinut şi pe primar, despre care au afirmat că ar fi fost, de fapt, destinatarul banilor.

Gutău candida la preşedinţia PD-L Vâlcea

Atât pe parcursul cercetărilor, cât şi în instanţă, primarul Mircia Gutău s-a declarat nevinovat, acuzând un complot pus la cale de politicieni şi de mafia locală, cu scopul înlăturării sale din funcţie. La rândul său, viceprimarul Nicolae Dicu a spus că banii găsiţi asupra sa de procurori cu ocazia flagrantului ar fi fost un împrumut personal, pe care îl solicitase de la denunţător. După ce a fost exclus din Partidul Democrat, Mircia Gutău a revenit în politică, devenind membru al Partidului Democrat Liberal. Gutău a câştigat, de altfel, alegerile din Râmnicu Vâlcea, cu aproape 72 la sută din voturi. Ba mai mult, el a fost numit preşedinte interimar al PD-L Vâlcea, peste o lună fiind stabilite alegeri în cadrul organizaţiei. Gutău îşi anunţase deja candidatura pentru preşedinţia partidului.

Alegeri în 90 de zile

Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, regretă condamnarea lui Mircia Gutău. „Este dureros că va trebui să pun în aplicare dispoziţia de încetare a mandatului său de primar, când el m-a făcut prefect. De ce să spun poveşti? M-a numit Guvernul, dar el m-a recomandat. În următoarele zile, în consiliul local se va alege un viceprimar care să-i ţină locul”, a declarat Ungureanu.
Alegerea unui nou primar se va face în termen de 90 de zile. Tribunalul Alba a emis aseară mandate de arestare pe numele lui Mircia Gutău şi a lui Nicolae Dicu, urmând ca IPJ Râmnicu-Vâlcea să le pună în aplicare. Instanţa a dat în regim de urgenţă şi un ordin de interzicere a părăsirii teritoriului ţării pentru cei doi condamnaţi. Liderul PD-L, premierul Emil Boc, a anunţat aseară că, fiind condamnat, Gutău va fi exclus din partid în baza statutului şi a adăugat că sufleteşte simte doar tristeţe pentru situaţia colegului său.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.