Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Grădiniţă nouă, construită din temelii cu bani europeni

Începând din toamna acestui an, copiii de grădiniţă vor merge în noua locaţie, pregătită din toate punctele de vedere să-i primească pe micuţi, şi unde pot primi educaţie în condiţii corespunzătoare. Primarul spune că lucrările au început anul trecut, iar clădirea are capacitate pentru patru grupe: „Am o grădiniţă minunată, nici nu credeam că o să fie aşa frumoasă. Am făcut această grădiniţă pentru că era extrem de necesară, până atunci aveam două grădiniţe în apartamentele blocurilor. În toamnă, când vin copiii găsesc ceva nou, va fi o mare bucurie pentru ei. Grădiniţa este cu program normal. În mandatele acestea am bătătorit drumurile la Bucureşti şi nimeni nu mă băga în seamă. S-au alocat bani de la stat pentru modernizarea sau construirea şcolilor care astăzi sunt părăsite, dar acestea sunt investiţii inutile. Şi mai grav este că se cer în continuare bani pentru şcoli în sate unde peste doar câţiva ani se va pune lacătul pe ele”, spune primarul.

 

Campus şcolar de excepţie, la Berbeşti

Berbeştiul se poate lăuda cu Campusul preuniversitar de la Liceul „Preda Buzescu”, un proiect finalizat, în valoare de 6,5 milioane de euro. Este vorba despre un complex cu săli de clasă, laboratoare, ateliere, club, cantină, dar şi locuinţe de serviciu pentru profesori: „Este un campus şcolar foarte modern, pe care puţini şi l-ar imagina în mediul rural. Pentru noi a fost, însă, o necesitate“, spune primarul.

Liceul din oraş concurează cu cele mai bune unităţi din judeţ, deoarece aici învaţă peste 1700 de elevi. Pentru promovarea liceului, dar şi ocuparea campusului la capacitate, primarul promite că va face tot posibilul să atragă şi copiii din zona de sud a judeţului: „Am cerut bani la Ministerul Dezvoltării, dar nu cred că îmi vor da, pentru a uni localitatea Roşiile, şi anume satul Zgubea cu oraşul Berbeşti. Este un drum pe o lungime de şase kilometri, pe care, până la urmă îl voi face cu bani din bugetul local, prin balastare sau din ce voi găsi, pentru că, dacă unim partea de sud, vor veni toţii copiii din Roşiile, Lăpuşata, Lădeşti sau Copăceni, la liceul din Berbeşti. Liceul este cotat ca fiind foarte bun, unde se învaţă carte, iar gradul de promovabilitate la bacalaureat a fost anul acesta de 70%. Noi am concurat cu liceele bune din Vâlcea. Valoarea liceului o dă acum acest campus şcolar, care, pentru mine personal este satisfacţia vieţii mele, fiindcă aici am învăţat şi eu carte, şi las ceva în urma mea. Campusul are o capacitate de 80 de locuri de cazare şi cantină unde copiii pot servi masa. Mi-aş fi dorit ca statul să se îndrepte, conform normelor de aplicare a programului-pilot, cu servirea unei mese calde şi spre copiii din Berbeşti, dar asta este foarte greu de înţeles”, a mai adăugat primarul. Acesta mai spune că Ministerul Dezvoltării a fost de acord cu finanţarea proiectului, în vederea dotării campusului: „Îi mulţumesc lui Dumnezeu, am avut campusul şcolar în valoare de 6 milioane de euro, dar fără dotare, şi acum am obţinut dotarea în valoare de 800 de mii de euro, inclusiv pentru internat, care are 80 de locuri şi cantină cu veselă.”

 

Condiţiile impuse de programele europene sunt un hăţiş legislativ

Vintilă Chelcea spune că a reuşit să mişte lucrurile în oraş cel mai mult prin atragerea fondurilor europene: „Proiectele care s-au derulat cu bani europeni atraşi în ultimii doi ani au fost campusul şcolar, în valoare de 6,5 milioane euro, pe care l-am finalizat, dar şi asfaltarea drumurilor agricole pe o lungime de aproximativ 4 kilometri, proiect pe care îl vom recepţiona luna aceasta. La acestea pot să adaug şi construirea grădiniţei în valoare de 800 de mii de euro.  Mai avem un proiect în fază de documentaţie, pentru care aşteptăm cu sufletul al gură să vedem dacă prindem finanţate, pentru modernizarea şcolii. La Berbeşti mai este o şcoală, în afară de liceu, şi pentru această şcoală este nevoie de reabilitare. S-au alocat deja fonduri de fosta conducere pentru construirea unui gard, în loc să reabiliteze şcoala”, mai spune primarul. Tot cu bani europeni, primarul Chelcea va atrage fonduri pentru întreaga zonă, prin GAL „Cerna Olteţ”. „GAL-ul este înfiinţat de mine şi sunt deja membre 18 localităţi. Acest GAL a creat patru locuri de muncă şi acum, în perioada august – septembrie se depun proiectele. Aproximativ 80% dintre localităţi îşi doresc utilaje în fiecare localitate. Fondurile se vor aloca în funcţie de suprafaţa şi populaţia localităţii respective. Astfel, vor fi alocate sume cuprinse între 50 de mii de euro şi 80 de mii de euro. Pentru oraşul Berbeşti vom achiziţiona un tractor, cu scopul de a-l folosi pe timp de iarnă. Acestea vor fi primele proiecte accesate prin GAL. A fost foarte greu, sunt foarte multe localităţi şi pentru acest aspect am bătătorit drumurile la Bucureşti, pentru că statul român cere documentaţie cu „sacul”, ca şi la fondurile europene, unde sunt cerute zeci de mii de semnături, şi te întoarce pentru o virgulă. Condiţiile impuse de programele europene sunt făcute tot de noi, românii, şi reprezintă un hăţiş legislativ”, a mai spus primarul Vintilă Chelcea.

 

Primarul, nemulţumit de felul cum se fac licitaţiile

În prezent, în oraşul Berbeşti au mai rămas de asfaltat mici crâmpeie de drumuri, şi asta  pentru că toate drumurile locale din Berbeşti sunt asfaltate în procent de 100%: „Pe O.G. 28 mai avem depus un proiect de asfaltare a ultimilor doi kilometri, care am auzit că va intra la finanţare, dar drumul judeţean este în continuare o ruşine. Am cerut la Consiliul Judeţean asfaltarea drumului judeţean pe porţiune Milostea – Grădiştea, dar nu ştiu dacă s-au luat în considerare şi doleanţele acestei comunităţi. Drumul în prezent lasă de dorit, iar primăria nu are voie să toarne nici o lopată de asfalt acolo. Consiliul Judeţean nu este de acord să-l transfere în administrarea primăriei, că-i făceam eu un proiect în vederea modernizării.

Oraşul a primit din fondul de rezervă şi fondul de intervenţie al executivului bani pentru amenajarea albiei pârâul Danţu: „Am făcut o licitaţie în vederea betonării pârâului, cu fonduri alocate din rezerva statului pentru situaţii de urgenţă, pentru că, de câte ori plouă mai puternic, pârâul Danţu iese din matcă, inundând toată partea din zona blocurilor. În urma licitaţiei postată pe SEAP s-a prezentat o firmă care a venit cu mult sub valoarea lucrărilor şi nu se apucă de treabă. Tuturor le-am spus de la început că nu vor reuşi să facă această lucrare. Acum constructorul nu se prezintă, iar eu legal nu am ce să-i fac. În situaţia aceasta statul este de vină, că ne obligă să atribuim licitaţiile pe criteriul preţul cel mai scăzut, este o prostie. Nu am ce să fac într-o astfel de situaţie, dar nu am garanţia că această firmă ne va face lucrări serioase, mă îndoiesc. Cu toate acestea, statul tot pe mine mă face răspunzător” spune Vintilă Chelcea.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.