Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Gradinita locala, mandria primarului

03 GRADINITALa Mihăeşti, în toamna anului trecut, s-a dat startul pentru construirea a două grădiniţe pentru copiii din satele Govora şi Buleta. Proiectul a fost depus prin Inspectoratul Şcolar, cu fonduri de la Banca Mondială. Ambele grădiniţe, în valoare de 32 de miliarde de lei vechi, au fost construite la cele mai înalte standarde. În cadrul proiectului a fost cuprins în mod special, la cererea primarului, şi amenajarea unui parc de agrement pentru fiecare locaţie. Chiar dacă ambele unităţi au avut acelaşi start în privinţa demarării lucrărilor, fiind construite chiar de aceeaşi firmă, grădiniţa din satul Buleta este deja finalizată şi prichindeii din zonă au fost primiţi în „casă nouă” încă din toamna acestui an. Proiectul ambelor locaţii s-a concretizat în urma zecilor de drumuri bătătorite de primarul Bîrzăgeanu pe la uşile ministerelor, deoarece în ambele sate nu exista grădiniţă, iar conducerea primăriei a fost nevoită în acea perioadă să amenajeze un spaţiu destinat activităţilor preşcolare în sedii vechi de peste 100 de ani, aflate într-un stadiu avansat de degradare. Acum, ambele clădiri sunt mândria primarului. „La grădiniţa aceasta nouă, pe care am finalizat-o, am chemat chiar un pictor să picteze pereţii aşa cum şi-au dorit copiii. Astfel, dacă la început aveam doar 11 copii, astăzi, grădiniţa are 40 de prichindei. Înainte de a deschide porţile acestei unităţi am ascultat dorinţele copiilor, desenând pe fiecare perete ce au dorit ei: Spider Man, Scufiţa Roşie şi chiar lupul. Grădiniţa s-a deschis cu mobilier vechi, chiar dacă am fost nevoit să sun la Bucureşti până am înroşit firul telefonului. La un moment dat, le-am spus celor de la minister că urc copiii în autocar şi îi duc la Bucureşti. Era dreptul meu să primesc mobilier la deschidere. Răspunsul celor de la minister era, de fiecare dată, că abia în luna decembrie urma să primesc mobila, deşi aflasem că erau localităţi care nici măcar nu finalizaseră clădirile, dar primiseră mobilierul. La ambele grădiniţe am început lucrările în acelaşi timp, dar la una dintre ele abia acum suntem pe ultima sută de metri. Copiii care vor intra în această nouă clădire îşi desfăşoară momentan activitatea în şcoala veche, până în luna ianuarie 2015, când şi cealaltă unitate se va deschide.”, a precizat primarul Constantin Bârzăgeanu.

540 de elevi sunt „căraţi” în fiecare dimineaţă cu un singur microbuz

Singurul microbuz şcolar din localitate transportă zilnic 540 de elevi. Primarul Constantin Bîrzăgeanu s-a adresat de mai multe ori Consiliului Judeţean, ţinând să menţioneze că are nevoie de un nou microbuz şcolar, dar autorităţile competente ale judeţului sunt „surde” la apelurile disperate ale acestuia. Motivul este acela că Primăria Mihăeşti nu a fost prinsă pe lista Ministerului Educaţiei cu un nou mijloc de transport, deoarece solicitarea celui de-al doilea microbuz pentru elevii localităţii a venit din partea şcolii, şi nu din partea primăriei. Astfel, primăria din Mihăeşti a fost taxată dur de autorităţile competente, iar microbuzul existent trebuie să facă nu mai puţin de 17 curse zilnic, pentru ca toţi cei 540 de elevi să ajungă la cursuri. Până când cineva se va îndura de ei, aceşti copii se vor chinui într-un judeţ în care tot mai puţini sunt cei care pun preţ pe
carte. Pentru a aduce la şcoli şi grădiniţe toţi copiii, programul şcolar a fost modificat, astfel încât unii încep orele la 7.30, iar alţii la 8.00.

Administraţia locală va cumpăra un microbuz din fonduri proprii

Constantin Bîrzăgeanu este dezamăgit că nu a găsit înţelegere la conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, deşi primise, cândva, promisiunea că lucrurile se vor rezolva. „În reţeaua şcolară din întregul judeţ ar trebui să fie microbuze în aşa fel încât copiii care sunt transportaţi zilnic de la şcoală către casă să se simtă norocoşi că au parte de curse sigure şi gratuite. Pentru sute de elevi din comună, drumul de la şcoală spre casă şi invers poate reprezenta o adevărată aventură. Acum avem 540 de copii care învaţă la şcolile din satele Govora, Buleta sau Măgura, iar grădiniţe avem în toate satele: Govora, Vulpuieşti, Buleta, Mihăeşti, Măgura sau Stupărei. Aşa cum am spus în nenumărate rânduri, am mai avea nevoie de încă un microbuz şcolar, dar nici până astăzi nu sunt noutăţi. Inspectoratul Şcolar se face că plouă. Domnul Gherghinaru motivează că nu am făcut cerere. Aşa este, nu am făcut cererea noi, ca primărie, dar a făcut şcoala. Sincer, mă descurc foarte greu, pentru că începem programul la ora 6.00. Suntem însă hotărâţi să nu mai stăm la mila nimănui, ci să ne cumpărăm microbuz. Toate şcolile sunt reabilitate şi modernizate, dar fiecare unitate de învăţământ ar avea nevoie de izolare termică şi de împrejmuire. Oricum, în această perioadă, mă pregătesc pentru copiii mei, să le fac cadouri, chiar dacă nu ne permitem o valoare prea mare. Am să le fac un brad mare şi frumos, iar ei, până atunci, se pregătesc să ţină spectacol, ca în fiecare an. Chiar dacă îi chinui cu naveta, încerc să îi ascult, să văd cine are sau nu emoţii.”, a precizat primarul Constantin Bîrzăgeanu.

Asfaltarea în satul Negreni, din fonduri guvernamentale

Pentru asfaltarea drumului comunal pe o lungime de 2,8 kilometri, în satul Negreni, primarul are depus un proiect pe OG28, pentru care aşteaptă din clipă în clipă semnarea protocolului cu Ministerul Dezvoltării. Urmează ca, din vara anului viitor, în situaţia în care nu vor apărea probleme la licitaţie, să înceapă lucrările. În satul Măgura s-a asfaltat drumul comunal pe o lungime de un kilometru. „Am asfaltat drumul în dreptul monumentului şi spre stadion, iar acum se poate merge pe acolo în papuci. Investiţia este finanţată cu bani tot din bugetul local, ajungând la valoarea de 5 miliarde de lei vechi. Vom continua cu amenajarea rigolelor, lucrare prevăzută pentru întreaga comună. O vom face tot din bugetul local, în funcţie de banii pe care-i avem. La acest capitol este foarte mult de lucrat. Ar mai fi 25 de kilometri pentru a închide întreaga reţea.”, spune Constantin Bîrzăgeanu. Primarul este totuşi mulţumit că a reuşit să asfalteze drumul comunal 128, pe o lungime de trei kilometri. „Cine trece prin Mihăeşti, de la haltă şi până la gara Govora, rămâne plăcut surprins, deoarece, pe drumul de pe această rută, mai e de turnat stratul al doilea de asfalt şi de trasat marcajele. Lucrările continuă. Astfel, în primăvară, vom avea drumul asfaltat. Acest drum l-am demarat datorită senatorului Adrănel Cotescu şi este cu fonduri de la stat. Au trecut aproape trei ani şi abia acum voi primi ultimii bani. Valoarea proiectului este de 16 miliarde de lei şi mai avem 5 miliarde de primit.”, precizează primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.