Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Gradinaritul, ocupatia principala a locuitorilor din Voicesti

primarieAşezată la poalele străbunei aşezări dacice şi apoi a castrului roman Rusidava, pe terasa de pe partea dreaptă a Oltului, la întâlnirea dintre Podişul Getic şi Câmpia Română, localitatea Voiceşti este poarta de sud – est a Vâlcii: „Este „poarta de intrare”, nu de ieşire, după cum susţine primarul comunei, Florian Vătafu, ajuns la al treilea mandat. Aşezată în Podişul Getic, pe malul drept al Oltului, unică prin poziţia sa din Lunca Oltului, comuna se situează în mijlocul comunelor de câmpie. Istoria încărcată a comunei este de-a dreptul fabuloasă, şi vârstnicii o ştiu pe dinafară”, spune primarul. Comuna intră în istorie prin documentul elaborat de Voievodul Mircea Ciobanul la 18 ianuarie 1584. Însă, descoperirea a două ciocane neolitice, precum şi prezenţa celor mai multe biserici în vatra satului atestă faptul că această localitate a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Fiecare dintre cele trei sate, Tighina, Voiceştii din Vale şi Voiceşti –reşedinţă îşi are istoria sa. Se povesteşte că, în satul Tighina au venit nişte bulgari care se ocupau cu grădinăritul. Ei au fost primii locuitori care au împământenit acest obicei, devenit astăzi tradiţional şi se ştia că cei mai vestiţi grădinari sunt cei din Tighina, pentru că ei s-au născut din tată în fiu grădinari. Pe parcurs, o dată cu trecea timpului, un număr tot mai mare de locuitori au început să se ocupe cu această îndeletnicire, întâi pentru nevoile personale, apoi şi pentru vânzare pe piaţă, devenind apoi chiar specialişti în cultura zarzavaturilor. Îndeletnicirea de bază a ţăranilor din Voiceşti a fost cultivarea plantelor agricole: ovăzul, inul, cânepa, însă locul preponderent l-a avut cultura zarzavaturilor, iar după secolul al XVIII-lea, tutunul: „Ca orice comunitate umană, şi cea din Voiceşti îşi are suportul în existenţa unei activităţi care a asigurat oamenilor de aici cele necesare traiului. Grădinăritul este un sector important, deoarece este atestat faptul că în Voiceşti există o bogată tradiţie în cultura zarzavaturilor, cunoscută în comuna noastră după secolul al XVII-lea, o dată cu venirea sârbilor şi a bulgarilor în satul Tighina. Pământul din Voiceşti este o bogăţie, o resursă care ajută comunitatea să supravieţuiască. Localitatea are tradiţii şi obiceiuri foarte frumoase, avem lucruri binecuvântate de Dumnezeu, avem zarzavaturi de calitate, foarte multe dintre ele unicat la gust, şi asta pentru că ies din acest pământ binecuvântat de Dumnezeu. Toate aceste lucruri trebuie să fie cunoscute de toţi cei care ne calcă pragul”, a afirmat primarul din Voiceşti, Florian Vătafu.
Şcolile, reabilitate pentru noul an de învăţământ

Un rol important l-a avut în Voiceşti educaţia copiilor, în localitate fiind înfiinţată prima clasă de învăţământ primar în anul 1838. Prima şcoală a fost construită în anul 1887, deoarece copiii învăţau în case improprii. Clădirea şcolii din Voiceşti s-a ridicat cu fonduri strânse de la locuitori sub directa conducere a directorului de atunci, învăţătorul Ioan Didicescu şi purta denumirea „Şcoala primară Profira şi Ştefan Voicescu”. Pentru că s-a înţeles şi peste generaţii că învăţământul este măsura dezvoltării unei societăţi, Primăria şi Consiliul Local al localităţii Voiceşti continuă şi acum să acorde o atenţie deosebită unităţii de învăţământ din comună, în aşa fel încât fiecare nou an şcolar să debuteze fără probleme. Conform noilor reglementări în domeniul învăţământului, şcoala din localitate are autorizaţie de funcţionare.

Comuna are cei mai buni profesori din sudul judeţului
În acest sens primarul a precizat că, în aceste zile s-au finalizat ultimele pregătiri pentru deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar: „În conformitate cu atribuţiile care ne revin, ca administraţie publică şi cu recomandările făcute de inspectorul şcolar s-a depus tot efortul pentru a crea cele mai bune condiţii copiilor noştri, în noul an şcolar. Şcoala are autorizaţie de funcţionare, avem o şcoală cochetă, cu reţea de apă potabilă şi cu toate accesoriile, dar cu elevi tot mai puţini, de la un an la altul. Pot spune că este cea mai frumoasă şcoală din mediul rural. Este izolată termic, dotată cu mobilier nou, iar laboratorul de biologie a fost echipat recent cu dotările necesare. Mai avem nevoie de construirea unui corp pe două nivele, pentru ataşarea grupului sanitar de clădirea şcolii. În curtea şcolii s-a construit şi un teren de sport cu gazon sintetic tip II, dotat cu nocturnă şi vestiare, cu fonduri alocate de la Guvern. Pe lângă şcoală, în localitate avem şi o grădiniţă modernă, pentru care s-au alocat fonduri din bugetul local, în vederea reabilitării şi modernizării. Pot spune că, pe lângă toate aceste condiţii pe care le putem oferi copiilor, avem cei mai buni profesori din partea de sud a judeţului, care îmbunătăţesc nivelul procesului educaţional în localitate. Cu toate acestea, scăderea demografică se simte şi la noi în localitate. Din acest punct de vedere încerc să creez condiţii prin asfaltarea drumurilor, modernizarea şcolilor şi introducerea gazului metan, cu speranţa că numai aşa îi vom determina pe tineri să nu mai plece. Dacă acum 12 ani erau 270 de copii în şcoli, astăzi sunt 120, şi asta mă îngrijorează”, afirmă primarul.
La Voiceşti comunitatea a votat omul, nu partidul

Primarul Vătafu este la al treilea mandat. A început ca viceprimar, iar două mandate în această funcţie l-au pus în temă cu administraţia publică locală, pregătindu-l pentru următoarele mandate de primar. A reuşit să ducă la îndeplinire proiecte importante pentru comunitate, deoarece a pus nevoile cetăţenilor pe primul plan. Dacă, în urmă cu 8 ani, în localitatea Voiceşti nu exista asfalt pe drumurile comunale, alimentare cu apă, o primărie modernă sau o şcoală reabilitată, astăzi comuna se poate lăuda cu edificii culturale modernizate, şcoli la standarde europene, bază sportivă modernă şi documentaţie aflată pe ultima sută de metri pentru înfiinţarea reţelei de canalizare şi introducerea gazului în comună. Toate aceste lucruri au fost posibile datorită implicării şi devotamentului primarului Florian Vătafu care, în vara acestui an,
a câştigat detaşat un nou mandat de primar al comunei Voiceşti. Din punctul de vedere al primarului, apartenenţa politică nu mai are importanţă la Voiceşti şi oamenii l-au votat judecându-i faptele şi buna cuviinţă. A verificat acest lucru după decizia de a trece, după 20 de ani, în barca liberală, pentru că nu a fost sprijinit de partidul din care a făcut parte, atunci când a fost la ananghie: „Oamenii au ales ce este în interesul comunităţii, nu culoarea partidului a făcut diferenţa. Sunt primarul acestei localităţi, aflat la al treilea mandat, şi doresc să muncesc şi să mă pot bucura de rodul cinstit al muncii mele”, a declarat primarul Florian Vătafu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.