Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Govora Bai, singura prezenta valceana la Targul de Turism de la Romexpo

turism Gov 2În urmă cu puţin timp, Romexpo a găzduit cea de-a 33-a ediţie a Târgului de Turism al României. Din Vâlcea, numai Băile Govora şi-a trimis reprezentanţii la acest eveniment, în contextul în care ne lăudăm că suntem un judeţ turistic.
„Turismul este una dintre cele mai importante activităţi care poate fi dezvoltată în staţiunea Băile Govora, prin exploatarea eficientă a bogăţiilor naturale, în mod special a apelor minerale. Din păcate, acest sector nu este pus în valoare, la întregul său potenţial.”, recunosc autorităţile, într-un raport al primarului din staţiune, privind activitatea desfăşurată anul trecut. Cu toate acestea, sau în pofida acestui adevăr, în ultimii ani, Primăria Govora a demarat o campanie, agresivă chiar, de promovare a staţiunii, prin prezenţa la evenimente de genul mai sus-menţionat, spoturi publicitare date la posturi de televiziune şi radio naţionale cu difuzare internaţională, printr-o serie de materiale promoţionale etc. În perioada celor patru zile de expoziţie de la târgul de turism, vizitatorii au putut alege dintr-o gamă de oferte destinate sezonului estival, atât în România, cât şi în străinătate, evenimentul găzduind deopotrivă turism cultural, rural şi de business, turism de tratament balnear, destinaţii exotice, croaziere, turismul de aventură sau pelerinaje culturale, turism monahal etc. În asemenea condiţii de concurenţă acerbă, sarcina govorenilor nu a fost deloc uşoară, şi anume aceea de a atrage cât mai mulţi vizitatori.

Trei standuri la un singur eveniment

„Organizatorii Târgului de Turism au derulat, şi în acest an, special pentru publicul interesat, un bogat program de evenimente conexe – conferinţe, seminarii, programe artistice, lansări de carte, prezentări de documentare, precum şi expoziţii de fotografie, la care participanţii au putut câştiga sejururi all-inclusive în ţară şi străinătate, cadouri constând în reviste de specialitate sau articole de călătorie. Staţiunea Băile Govora a avut o triplă reprezentativitate la acest eveniment: un stand de promovare a Primăriei oraşului Băile Govora, în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi consolidarea turismului din Govora – Băi, prin promovarea potenţialului turistic local”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.3.; un al doilea stand de promovare, de asemenea, al Primăriei, amenajat în cadrul standului central al Asociaţiei Naţionale a
Staţiunilor Balneare şi Balneoturistice din România şi un stand Băile Govora SA, amenajat în cadrul Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România. Putem concluziona că, prin varietatea materialelor şi obiectelor de promovare distribuite în cadrul celor două standuri ale Primăriei Băile Govora, staţiunea balneară a beneficiat de o atenţie sporită, atât din partea turiştilor, elevilor şi studenţilor, dar mai ales a marilor agenţii de turism din ţară şi străinătate.”, susţin autorităţile govorene, profund impresionate şi de interesul deosebit al mass-media prezentă la eveniment: TVR, Antena 1, Realitatea TV, Travel Mix TV, Money Channel şi posturile de radio România Actualităţi şi Radio România Internaţional, „acestea fiind prezente în standul nostru, pentru filmări şi interviuri”. Aşa se explică şi faptul că cele câteva sute de exemplare din materialele de promovare au fost complet epuizate în primele ore ale ultimei zile de târg. Au beneficiat de acestea reprezentanţii diferitelor agenţii, companii, instituţii şi turiştii care şi-au manifestat interesul pentru factorii naturali de cură din Băile Govora sau elevii şi studenţii care au avut ca teme de proiecte staţiunea vâlceană.

Govorenii şi-au atras vizitatorii cu un film în patru limbi

„În cadrul standului a fost proiectat filmul „Băile Govora – oaza ta de linişte şi sănătate!” – primul film de promovare subtitrat în limbile engleză, franceză şi germană, în care au fost prezentate numeroase cadre aeriene.”, mai mărturisesc oficialii govoreni.
„Referitor la segmentul business-to-business, târgul a reprezentat, pentru majoritatea expozanţilor, o importantă platformă de reînnoire a relaţiilor existente, de fidelizare a partenerilor tradiţionali, dar şi de stabilire de noi contacte şi contracte.”, motiv pentru care, într-una dintre seri, participanţii au fost invitaţi la un eveniment de excepţie pentru industria turismului românesc, în cadrul unui dineu organizat la Phoenicia Grand Hotel, alături de elita turismului din România, dar şi de oaspeţi de seamă de peste hotare, din Republica Moldova şi Ungaria. Iar Govora Băi a stat la „masa greilor din turism”.
„Târgul de Turism al României a constituit, de asemenea, un schimb de experienţă util între beneficiarii de proiecte Regio prezenţi într-un număr considerabil la această ediţie.”, mai spun vâlcenii prezenţi la eveniment.

Staţiunea apelor minerale iodurate şi bromurate

Staţiunea Băile Govora are şanse de a reveni la grandoarea de altădată: Potrivit primarului, acest lucru este posibil, chiar dacă, în prezent, infrastructura rutieră şi turistică este departe de a fi una la standardele dorite de vizitatori. Deocamdată, Hotelul Palace şi-a recăpătat o parte din frumuseţea de altădată, Parcul Central este reabilitat, iar izvoarele minerale sunt puse în valoare, în sfârşit, prin aleile terapeutice. Primarul Mihai Mateescu afirmă că, în acest an, mai multe străzi vor fi reabilitate, datorită bugetului crescut, iar cinematograful – fostul cazinou, va intra şi el în reabilitare. Efortul celor două personalităţi care, în urmă cu 130 de ani, au pus bazele acestui aşezământ profilat pe tratarea afecţiunilor căilor respiratorii şi reumatismale, va fi, astfel, pus din nou în valoare. Istoricul staţiunii Băile Govora este legat de I.C. Brătianu (1821-1891), fost prim-ministru al României,
şi de generalul dr. N. Popescu Zorileanu. Dezvoltarea staţiunii se datorează şi cercetării medicale, la care şi-au adus contribuţia inginerul Anghel Saligny şi A. Bernard, precum şi geologul francez Bochet.
Societatea Govora-Călimăneşti, care a concesionat exploatarea apelor minerale în anul 1910 de la statul român, a dezvoltat proiecte de anvergură privind infrastructura de captare, transport şi utilizare a apelor minerale, precum şi construcţia mai multor imobile cu o valoare arhitecturală deosebită. În această perioadă au apărut în staţiune Hotelul Palace, Pavilionul de Băi, Cazinoul, Hotelul Balneara etc.
Pe de altă parte, Băile Govora este una dintre cele mai bogate staţiuni în ape iodurate şi bromurate din Europa, iodul şi bromul fiind de origine organică. Aici există izvoare bogate, cu ape minerale de mare concentraţie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, ape minerale sulfuroase hipotone şi ape minerale bicarbonatate, sulfuroase, sodice, calcice sau hipotone. Staţiunea este recomandată în tratarea şi recuperarea: afecţiunilor respiratorii (ultrasonoaerosoli, pulverizaţii, inhalaţii cu ape minerale, electroterapie, kinetoterapie), afecţiuni ale aparatului locomotor (băi cu ape minerale bromiodurate, sulfuroase, băi esenţe de brad, băi galvanice, duş subacval, electroterapie, termoterapie), afecţiuni ORL (ultrasonoaerosoli, pulverizaţii, inhalaţii cu ape minerale, electroterapie), afecţiuni asociate (electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, cura de teren), afecţiuni digestive şi renale
(crenoterapie). Climatul este continental-moderat, cu influenţe mediteraneene, sedativ cu predominanţa aeroionilor negativi şi încărcătură minimă cu polenuri alergogene, umiditatea fiind relativ constantă. La numai şase kilometri de staţiune se află Mânăstirea Govora, începută de Vlad Dracul în secolul al XV-lea şi refăcută de Radu I, aceasta fiind înzestrată mai apoi de Matei Basarab cu o tiparniţă, la care s-a tipărit cea dintâi carte de legi românească.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.