Despre primarul Nicolae Moraru se poate afirma că, pe parcursul carierei sale politice, s-a plimbat de la un partid la celălalt, însă nu i se poate reproşa că a făcut-o cu scopul de a obţine beneficii personale. Nici măcar pentru comunitate, trecerea sa iniţial de la PSD la PNL, apoi la PDL nu a fost inspirată sau de un real folos. În perioada celor două mandate, Nicolae Moraru susţine că nu a fost ajutat, dar nici încurcat în accesarea de proiecte pentru comunitatea sa: „Mai multe persoane apropiate îmi spuneau că eu ori sunt traseist ori am o boală să resuscitez toate partidele care sunt în cădere. În 2004, când am venit aici, în comună, nu avea nici o şansă PSD-ul şi am preluat eu ştafeta. Problema a fost că, tocmai după alegeri, PSD a intrat în opoziţie. Nu pot să spun că am primit sprijin, dar cei care se aflau la guvernare nu mi-au pus nici piedici. Din contră, au fost oarecum înţelegători. La al doilea mandat am trecut la PNL, şi nici atunci nu am nimerit partidul care urma să intre la guvernare. În perioada celui de-al doilea mandat, de la PDL, chiar am primit sprijin, deşi eram liberal. Pentru acest lucru am trecut înainte de alegerile din 2012 la PDL.”, se justifică primarul Moraru. Astăzi, partidul din care face parte primarul comunei Pietrari se află în opoziţie, iar acest lucru pare să-l simtă din ce în ce mai profund, proiectele aflate în execuţie mişcându-se greoi. Lipsa de fonduri împiedică în prezent derularea şi finalizarea proiectelor pentru comunitatea din Pietrari.
Potrivit spuselor primarului, comuna Pietrari este cea mai mică localitate din judeţ în ceea ce priveşte suprafaţa, însă cei 3.000 de localnici sunt foarte harnici şi chibzuiţi: „Comuna Pietrari este mică, are doar 19,5 kilometri pătraţi, este probabil, cea mai mică din judeţ. Singura resursă cu care mă laud este cea umană, pietrărenii sunt foarte harnici, pregătiţi şi foarte chibzuiţi.”, şi-a lăudat primarul consătenii.
Scenă mobilă pentru manifestări culturale
• La Pietrari s-a finalizat recent un proiect integrat, în valoare de 2,5 milioane de euro, care cuprinde şase obiective: introducerea canalizării pe o lungime de 20,5 kilometri, extinderea alimentării cu apă pe o distanţă de doi kilometri, construirea unui centru social ultramodern, modernizarea căminului cultural, precum şi achiziţionarea unei scene mobile şi a unei instalaţii de sonorizare pentru organizarea de manifestări culturale.
Doar 11 localităţi dintre cele 89, câte are judeţul Vâlcea, au reuşit un proiect de o asemenea anvergură. Printre cele câteva localităţi se află şi comuna Pietrari care, datorită primarului Nicolae Moraru şi a echipei sale din primărie, dispune în prezent de apă şi canalizare şi alte obiective absolut necesare pentru localnici. Nicolae Moraru susţine că mandatul trecut este fără doar şi poate cel mai bun. Tocmai ce a fost finalizat acum câteva luni un proiect integrat, finanţat prin PNDR, Măsura 3.2.2, în valoare de 2,5 milioane de euro.
Canalizare pe 20,5 kilometri
Primul obiectiv al acestui proiect a fost introducerea canalizării pe o lungime de 20,5 kilometri şi construirea unei staţii de epurare. În momentul de faţă, primarul stabileşte ultimele detalii în privinţa documentaţiei, pentru ca toţi cetăţenii să poată fi racordaţi la sistemul de canalizare: „Acum se lucrează la realizarea documentaţiei de racordare, avem 15 cereri din partea cetăţenilor. Sistemul este deja funcţional, dar este în garanţie doi ani, fiind realizat prin fonduri europene. Ne trebuie astfel acordul proiectantului general şi al constructorului, pentru că altfel depăşim garanţia. Cetăţenii care şi-au găsit proiectant au venit cu documentele la noi pentru racordare, şi, după ce luăm toate avizele, vom scoate lucrarea la licitaţie, pentru a veni un constructor specializat să efectueze racordările, deoarece lucrarea este dificilă, fiind subtraversări de drumuri.”, a mai spus alesul PDL.
Centru pentru persoane vârstnice la Pietrari
Al doilea obiectiv din proiectul integrat l-a constituit construirea unui centru social ultramodern în satul Pietrarii de Sus. În prezent, lucrarea este finalizată, clădirea arată foarte bine, dar centrul nu a fost dat în folosinţă: „Centrul de îngrijire a bătrânilor este la cheie, acum să vedem de unde facem rost de bani să-l punem în funcţiune. Este destinat bătrânilor aflaţi în dificultate şi mai ales pe timp de iarnă se pot ivi astfel de probleme. Proiectul vizează aducerea acestor persoane aflate în dificultate aici până când le vom putea transfera la un centru permanent. Centrul are o capacitate de opt locuri. Cred că nici europenii nu au aşa ceva, are standarde foarte înalte.”, a adăugat primarul.
Căminul cultural a fost modernizat
O altă investiţie realizată prin acest proiect a fost modernizarea şi dotarea Căminului Cultural Pietrarii de Sus. Astăzi, localnicii se pot bucura de un cămin cultural modern, cu o capacitate de 250 de locuri, de un spaţiu adecvat desfăşurării de evenimente, indiferent de anotimp: „Căminul cultural, al treilea obiectiv din proiectul integrat, este o clădire consolidată, cu aer condiţionat, dotat cu staţii de amplificare, cu o capacitate de 250 de locuri, pentru organizarea de evenimente. Chiar era nevoie de o modernizare a acestui edificiu, pentru ca oamenii din comună să aibă unde să-şi desfăşoare evenimentele familiale.”, a spus primarul din Pietrari. Tot prin fonduri europene, în cei 2,5 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană mai era prevăzută şi achiziţionarea unei scene mobile şi a unei instalaţii de sonorizare pentru organizarea de manifestări culturale: „Este vorba despre o scenă mobilă pentru spectacole în aer liber, amplificare cu staţie de iluminat şi tribune pentru 200 de locuri”. Acest obiectiv era absolut necesar pentru localnici, mai ales că în comună există şi un ansamblu de muzică populară care participă la diferite festivaluri în alte localităţi vâlcene. De asemenea, „Hora Costumelor Pietrari”, festival de tradiţie şi cultură populară, are loc în fiecare an, în Duminica Floriilor. La sărbătoare participă ansambluri alcătuite din elevi şi profesori, care îşi etalează costumele populare. Din acest an, festivalul se va desfăşura fără emoţii, în aer liber.
Extinderea alimentării cu apă pentru încă doi kilometri
Al şaselea obiectiv obţinut prin fonduri europene, şi care închide proiectul integrat, este o extindere a alimentarii cu apă pe o lungime de doi kilometri, în cătunele Bucheni şi Vârtoapa, astfel încât toate gospodăriile să beneficieze de apă curentă: „Comuna Pietrari dispune de un sistem public de alimentare cu apă performant. Reţeaua se întinde pe o lungime de 35 de kilometri, iar apa potabilă este de cea mai bună calitate. Proiectul a fost realizat în primul meu mandat, şi a fost cuprinsă şi o extindere de doi kilometri în cătunele care nu aveau apă. Este o lucrare cu care mă mândresc. Până în prezent, numai pentru alimentarea cu apă au fost cheltuite două milioane de euro.”, a mai precizat prim-gospodarul din Pietrari.
Pod la preţ „de criză”, la Pietrari
• Primarul a făcut economii de patru miliarde de lei vechi la construirea unui pod care facilitează accesul cetăţenilor către proprietăţile agricole
Dacă este criză, atunci la Pietrari se drămuieşte banul public. Primarul Nicolae Moraru a dat în folosinţă un nou pod peste pârâul Valea Sărată, care va facilita accesul cetăţenilor spre proprietăţile agricole. Alesul PDL s-a lăudat că investiţia l-a costat doar două miliarde de lei vechi, în condiţiile în care ar fi putut costa de trei ori mai mult. „Podul a fost ridicat pe un şasiu de vagon de cale ferată, astfel că am făcut, din start, economii substanţiale. Este foarte rezistent. În loc de şase miliarde de lei vechi, am plătit doar două. Fondurile limitate ne-au învăţat să găsim şi alte variante, înainte de a apela doar la firme de construcţii.”, a declarat primarul din Pietrari.