Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Ghioroiu, o lume lasata la mana destinului

05 pod  pe drumul  spre ZatreniGhioroiu a rămas, cu siguranţă, cea mai săracă localitate a judeţului, uitată de lume, unde peste 1500 de suflete trăiesc într-o sărăcie lucie. Ignorată de-a lungul timpului de incompetenţa unor primari care s-au perindat pe la administrarea localităţii şi pasată de fiecare dată de la alocarea fondurilor din partea Consiliului Judeţean, Ghioroiu a rămas în urmă cu sute de ani. Este un loc unde drumurile sunt la fel de amărâte precum locuitorii, unde nici caii nu mai pot trage la căruţă pe uliţele îngropate în noroi, o comunitate unde, de peste 30 de ani, nu s-a turnat o palmă de asfalt şi unde, abia acum, cu multă sudoare, se îngropă primii metri de conductă de apă potabilă. La Ghioroiu, alocarea fondurilor de la stat pentru demararea proiectelor s-a lăsat prea mult timp aşteptată, singura speranţă a noului primar, Traian Dumitraşcu, şi a viceprimarului Ilie Pătraşcu fiind să aibă măcar un drum
asfaltat şi să reuşească finalizarea reţelei de apă, iar aceste obiective se pot realiza numai cu fonduri europene. „Părerea mea este că aceste sume au fost alocate arbitrar, şi aceasta este o problemă, de fapt, principala problemă a localităţii. Suntem la graniţa judeţului Vâlcea cu Dolj şi cu Gorj şi, probabil, din acest motiv, zona este uitată de mai-marii acestui judeţ. Vă mărturisesc că am avut intenţia, la un moment dat, să pun un panou cu mesajul „zonă defavorizată”, undeva, la intrarea în localitate, din cauza dezinteresului Consiliului Judeţean faţă de noi. Niciodată nu am avut vreun sprijin de la ei. Avem poduri de lemn care sunt inutilizabile din cauza vechimii şi a calamităţilor din vara anului trecut, care ne-au afectat serios. Avem un pod care a rămas în aer, deoarece viitura a rupt ambele maluri, în satul Ghioroiu. Şi acum sunt case izolate acolo.
Evident, există posibilitatea de a circula pe un drum lateral, dar acesta este impracticabil, deoarece este de pământ. Toate aceste lucruri le-am prins în cererile făcute pentru situaţii de urgenţă. Pentru repararea acestui pod peste pârâul Vlăicuşei este nevoie de 1,5 miliarde de lei. Săptămâna trecută, am fost sunaţi de la Consiliul Judeţean şi întrebaţi dacă dorim să trecem proiectele finanţate din fonduri guvernamentale pe POS Mediu. Această variantă, cu fonduri europene, pentru apă şi canalizare, nu ştiu în ce măsură va fi posibilă şi realizabilă, dar noi ne dorim să facem ceva vizibil aici. Cu fonduri guvernamentale este foarte greu, pentru că avem o infrastructură mare, sunt foarte multe uliţe, însumând 8 kilometri.”, a mai declarat viceprimarul Ilie Pătraşcu.

Ilie Pătraşcu: „Când plouă, nici caii nu mai pot trage la căruţă pe drumul de pământ”

Furia naturii din vara anului trecut nu a ocolit nici comuna Ghioroiu, poate una dintre cele mai oropsite localităţi rurale din judeţul Vâlcea. Ploile au lovit cu o forţă nimicitoare, măturând totul în calea lor şi lăsând în urmă un adevărat dezastru. Bilanţul pagubelor de la acea dată a inclus toate drumurile comunale, făcute una cu pământul, sute de hectare de culturi agricole aflate sub apă, fântâni afectate din cauza infiltraţiilor, dar şi poduri distruse. „Toată piatra de pe drumurile comunale a fost atunci spălată, podurile distruse, iar oamenii erau disperaţi. Ni s-a promis ajutorul, în sensul de a fi şi noi pe listă. Cu toate acestea, nu am primit un leu. Cu greu am reabilitat două poduri, fiind prinse în proiect, în vederea reparaţiilor corespunzătoare. Mai bine spus, am cârpit nişte poduri din lemn, pentru a ajunge la acele gospodării, deoarece, în situaţii extreme, nu poţi trece prin
albia râului. Este un drum pietruit, însă, în cea mai mare parte, acesta este de pământ, iar atunci când plouă, se deteriorează. Dacă mai trece şi un tractor pe acolo, localnicii abia dacă pot ajunge acasă pe picioare, doar dacă au cizme de cauciuc până la şold, pentru că, într-o astfel de situaţie, nici caii nu mai pot trage la căruţă.”, spune viceprimarul Ilie Pătraşcu. Potrivit viceprimarului, valoarea lucrărilor pentru reabilitarea celui mai afectat drum comunal în urma calamităţilor şi construirea podurilor distruse în urma viiturilor este de 18 miliarde de lei vechi.

Pe drumurile comunale nu este o palmă de asfalt

Pe drumul comunal care leagă Ghioroiu de Zătreni, pe o lungime de 4 kilometri, se poate circula numai în condiţii de secetă, altfel drumul este impracticabil.
De fapt, potrivit viceprimarului Ilie Pătraşcu, situaţia drumurilor comunale este dezastruoasă. Sunt zeci de kilometri de drum de pământ, peste care nu a fost aruncată nici măcar piatră, astfel încât locuitorii satelor din Ghioroiu trăiesc şi acum la fel ca pe vremea războiului. „Pe drumurile comunale nu avem un metru de asfalt, cu toate că ni s-au promis în fiecare an fonduri. S-au făcut doar câteva plombări pe drumul judeţean, acolo unde, cândva, a fost turnat asfalt, aşa cum se face primăvara. Avem proiecte pentru reabilitarea prin asfaltare a tuturor drumurilor comunale, depuse la Ministerul Dezvoltării, dar nu am obţinut finanţare, proiectele zac undeva, într-un sertar. Cu multă chibzuială am construit un pod pe structură metalică, folosind bani din bugetul local, în satul Ghioroiu, peste pârâul Pesceana. Era un pod strict necesar, cel vechi fiind din lemn, total nepracticabil. Acolo, localnicii treceau prin pârâu, pe nişte tuburi. Anul trecut, s-au finalizat lucrările, la un preţ civilizat. Pe situaţii de urgenţă, în urma calamităţilor, au fost prinse cele mai afectate puncte. Drumul judeţean 651 A a fost distrus din cauza căderilor masive de apă, două podeţe fiind efectiv rupte, iar capetele de pod s-au îngustat foarte mult, pe o porţiune de drum care leagă Ghioroiu de judeţul Dolj.”, a afirmat viceprimarul Ilie Pătraşcu.

Din cauza alunecărilor de teren, localitatea a devenit o fundătură

Drumul judeţean 651 A, care leagă localitatea Ghioroiu de judeţul Gorj s-a transformat într-o adevărată capcană pentru şoferi, fiind unul dintre cele mai proaste din judeţ. Timp de peste zece ani, pe acest drum spre judeţul Gorj nu s-a mai putut circula, poate doar curajul unui profesionist care s-ar încumeta la un raliu offroad să mai pună la încercare şanţurile care brăzdează aşa-zisul drum. După kilometrul 17, pe o porţiune de 300 de metri, a fost activată o alunecare de teren care s-a agravat în urma deszăpezirilor de anul acesta. După mai bine de un deceniu de când drumul judeţean a fost închis, primarul din Ghioroiu primeşte abia acum, din partea autorităţilor judeţului Vâlcea, o comise în vederea constatării alunecării de teren.
„După multe adrese trimise, abia zilele trecute am avut în localitate vizita unei comisii din partea Prefecturii, ISU şi Consiliului Judeţean, pentru alunecarea de teren care face impracticabil drumul judeţean. Din cauza acelei alunecări de teren suntem o fundătură, deoarece nu mai avem acces în judeţul vecin, Gorj. Unde se termină comuna, urmează o porţiune de vreo 5 kilometri care leagă cele două localităţi. Nu este o mare problemă, s-ar putea reabilita cu uşurinţă această porţiune, şi am făcut demersuri peste tot. În primul rând, acest drum este interjudeţean, face legătura cu Gorjul, deci este un traseu economic, social şi strategic.”, afirmă primarul Traian Dumitraşcu.
De-a lungul timpului, promisiunile au fost multe, însă acum, cu noua conducere liberală la Consiliul Judeţean, autorităţile locale au noi promisiuni şi alte speranţe. „Sper ca, de data aceasta, răspunsul să fie pozitiv, ca dovadă că până acum această comisie nu a fost aici. Pentru noi este un pas spre bine, aşa sper. Dinspre Gorj, drumul judeţean este impecabil, se poate circula fără probleme. Imaginaţi-vă episoade dramatice cu oameni în vârstă, cu oameni operaţi sau cu copii care, venind dinspre Gorj, s-au blocat în acea zonă la ora două sau trei noaptea şi a trebuit, împreună cu poliţia şi jandarmeria, să acţionăm şi să-i scoatem din acea groapă, din acea alunecare de teren. Nu avem noi, în administrare, drumul judeţean, dar suntem beneficiarii acestei fundături. Evident că, la început, alunecarea a fost mai mică, însă, în timp, cu fiecare deszăpezire sau cu orice intemperie mai semnificativă, situaţia s-a agravat. De altfel, Consiliul Judeţean a evaluat lucrările la suma de 1,5 miliarde de lei. Nu ar fi mare lucru, este un izvor care, probabil, trebuie captat, preluat şi puse câteva maşini de piatră acolo. Noi nu vrem un drum aşa cum au făcut în alte părţi, asfaltat, ar fi bun şi unul pietruit, dar să fie funcţional, să se poată trece pe acolo.”, ne-a declarat viceprimarul localităţii.


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Ghioroiu, o lume lasata la mana destinului "

  1. gianina spune:

    ghioroiu…o comuna unde se taie padurile, gunoaiele se arunca pe strada iar lumea este nepasatoare sau nu este lasata sa vorbeasca…PACAT!

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.