Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Stanciu: „Statiunile sunt moarte, nici macar impozitul pe cladiri nu-l colectam”

primar4În opinia primarului Gheorghe Stanciu, staţiunea Voineasa este într-o degradare continuă, datorată, în mare parte, celor patru sindicate care au în patrimoniu mai multe hoteluri şi vile, dar care nu au posibilitatea unor investiţii serioase în zonă. În plus, blocarea celui mai mare proiect care ar putea aduce venituri substanţiale administraţiei locale, domeniul schiabil din zona Vidra-Obârşia Lotrului, împiedică dezvoltarea zonei. Care este procentul de colectare a taxelor şi impozitelor, dar şi ce investiţii a reuşit să realizeze primarul liberal în primii doi ani de mandat aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Aveţi susţinere din partea parlamentarilor de Vâlcea? Ce demersuri au făcut către Guvern, pentru sprijinirea Primăriei Voineasa, în vederea finalizării pârtiei de schi?
Gheorghe Stanciu: Am trimis o scrisoare către toţi parlamentarii noştri. Adrănel Cotescu şi Cristian Buican au făcut interpelări în Senat, toţi cei de la PSD au promis că se vor interesa şi ei, deoarece este beneficiul judeţului şi al ţării. Nu se poate să-ţi baţi joc de investiţia aceasta şi de un om care a stat acolo, în munţi, cu echipa sa, pentru a realiza acest obiectiv şi care a făcut o lucrare unică în Europa. Telegondolele acestea sunt unice. Sperăm ca, până la urmă, Guvernul să aloce bani pentru finalizarea acestei investiţii, deoarece, la momentul actual, aceasta este frământarea noastră cea mai mare.

Impact real: Cine se face vinovat pentru tergiversarea acestui proiect, Elena Udrea, care avea posibilitatea să finalizeze această investiţie, sau actualul Guvern Ponta, care nu doreşte să continue o lucrare începută de adversarii politici?
Gheorghe Stanciu: Guvernul Ponta, care a preluat o investiţie în derulare, trebuia să facă un proiect de buget multianual, sau cel puţin în fiecare an trebuia să aibă grijă să aloce bani pentru finalizarea acestei investiţii. Este vorba de o continuitate a unei investiţii care este în interesul întregii naţiuni, nu al lui Udrea sau al lui Faur. În plus, această investiţie ar crea locuri de muncă şi ar aduce venituri. Nu este ca Oltchimul, care a mers în ultimii ani pe pierdere, această investiţie ar aduce profit. Ei susţin însă că nu sunt fonduri. Înţeleg că nu ai bani, dar nici măcar un leu? Am dat eu, de la primărie, două miliarde de lei vechi, iar de la Guvern nu am primit nici un leu, nici în 2012, nici în 2013, nici în 2014. Domnul Cîlea susţine că a reuşit să achite arieratele pentru 22 de comune din judeţ, dar, în schimb, la Voineasa nu a dat nimic pentru pârtia de schi. Într-adevăr, şi dânsul a făcut numeroase demersuri, dar fără rezultat. Mi se pare normal, dacă susţii că m-ai sprijinit să se şi vadă lucrul acesta. Eu m-am săturat de vorbe şi promisiuni.

Impact real: La ultima rectificare de buget, după lungi presiuni, aţi primit un miliard de lei vechi de la Consiliul Judeţean, cu promisiunea că veţi mai primi încă unul, în luna aprilie. S-a concretizat acest aspect?
Gheorghe Stanciu: Doar un miliard am primit, dar cred că îl voi primi şi pe celălalt, deoarece domnul Cîlea susţine că este om de cuvânt şi nu cred că se va face de râs. Era acolo o grămadă de presă, a promis în faţa întregului judeţ, şi cred că se va ţine de cuvânt şi, cu prima ocazie când va avea posibilitatea, sunt sigur că va rezolva şi acest aspect. Cu banii respectivi am achitat nişte arierate, pentru că aveam un proiect de modernizare a drumurilor şi trebuia să achit 45.000 de lei. Am mai achitat noi din bugetul local şi ne-au mai rămas 80.000 de lei, cu care am convenit să începem reparaţia căminului cultural.

Impact real: Comuna Voineasa face parte dintr-un Grup de Acţiune Locală?
Gheorghe Stanciu: Da, facem parte dintr-un GAL alături de oraşul Brezoi. Chiar zilele trecute am purtat o discuţie cu cineva care a spus că mă ajută să introduc acest proiect, de modernizare a căminului cultural, pe Măsura 3.2.2. Prin acest GAL avem bani să demarăm lucrările, pentru ca apoi să ni se deconteze suma. Investiţia costă 7 miliarde de lei vechi, acesta ar fi tot bugetul meu pentru un an.

Impact real: Bugetul anual este foarte mic, ţinând cont de faptul că sunteţi o staţiune cu potenţial. Care este situaţia staţiunilor din zonă?
Gheorghe Stanciu: Staţiunile sunt moarte, nu încasăm nici un ban de acolo, nici măcar impozitul pe clădiri, şi Voineasa, din punct de vedere economic, o dată cu plecarea TCH-ului, este moartă. Nu avem locuri de muncă aici, sunt doar câteva gatere şi aproximativ 100 de joburi de la cei care se ocupă cu exploatarea pădurilor. Mai sunt cei care lucrează la uzină, dar ei plătesc impozit la Primăria Mălaia, deoarece uzina este pe teritoriul acestei comune. Nu avem de unde colecta bani. Pensiunile plătesc la Gura Lotrului impozitele către stat, noi nu primim nici un ban de la pensiuni. Aşa este legea, banii se duc la Bucureşti şi apoi se întorc atunci când vrea Guvernul, şi la cine vor ei. Legea este proastă, se vorbeşte degeaba de descentralizare financiară şi de autonomie locală. Eu sunt la prima legislatură, dar m-am lecuit. Cum să vină o hotărâre a Guvernului care să anuleze Legea 215, dată de Parlament? De exemplu, eu nu am voie să cheltuiesc mai mult de 70 de litri de combustibil lunar, dar şi cei care sunt la doi kilometri de municipiu tot 70 de litri au, lucru care nu este corect.

Impact real: Care este gradul de colectare a taxelor şi impozitelor?
Gheorghe Stanciu: Avem noroc prin faptul că gradul de colectare a taxelor şi impozitelor este peste 90%, pentru că, altfel, nu ne-am fi descurcat nici măcar cu plata salariilor. Mai întâmpinăm şi problema proprietarilor care şi-au primit pădurile. Pe 100 de hectare sunt 80 de proprietari, dar nu ştiu cine trebuie să plătească taxele. Unii se mai organizează între ei şi mai plătesc, dar alţii nu, iar acestora le-am mai trimis somaţii. Avem şi goluri alpine pentru care încasăm impozit, dar au existat obşti care nu au plătit pe câţiva ani şi, din acest motiv, în urma somaţiilor şi discuţiilor purtate cu dânşii, am reuşit să-i convingem că trebuie să plătească şi am strâns nişte bani. De exemplu, pentru proiectul „Adventure Park”, unde iniţiatorul este Consiliul Judeţean, studiul de fezabilitate, toate avizele şi inclusiv proiectul tehnic au fost plătite de noi, ne-au costat în total 1,8 miliarde de lei vechi. Am făcut toate demersurile, am venit şi în şedinţa de Consiliu Judeţean şi le-am spus că este un proiect de interes naţional, pe fonduri europene, şi că, până în prezent, nu am primit nici un ban înapoi. Când a venit o somaţie că firma ne va da în judecată, am primit o adresă de la domnul Cîlea, prin care ne spunea că trebuie să achităm suma din bugetul local. Am avut noroc pentru că aveam ceva bani strânşi, cu care am fi vrut să demarăm un proiect de extindere a reţelei de joasă tensiune în Obârşia Lotrului, tot la iniţiativa Consiliului Judeţean, pentru că nici pentru această lucrare nu am primit vreun ban.

Impact real: Ce proiecte aveţi prinse pe Ordonanţa 28?
Gheorghe Stanciu: Avem un proiect de asfaltare pe 3,8 kilometri, dar anul trecut nu mi-au alocat nici un ban. Anul acesta, mi-au dat un miliard, am semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării. A început lucrarea pe o stradă unde trebuie să se facă 200 de metri de zid şi două traversări. Mai avem în aşteptare şi un proiect de extindere a canalizării, dar nu cred că vom primi finanţare prea curând, deoarece Guvernul Ponta finanţează doar lucrările deja începute.

Impact real: V-aţi gândit la un proiect de anvelopare a blocurilor?
Gheorghe Stanciu: Nu am cu cine să mă înţeleg. Prima condiţie este să aibă asociaţii de proprietari, dar ei nu au. În plus, doar un sfert dintre apartamente sunt locuite, iar cei care au cumpărat au plecat, deoarece nu au ce să facă în Voineasa. Locuinţele sunt întreţinute, dar nelocuite. Le-au cumpărat de pe vremea lui Ceauşescu, aproape degeaba, şi au rămas cu ele. Cei de la al doilea bloc au făcut asociaţie. Vreau să merg la primarul de la Brezoi, să mă înveţe concret cum să procedez, deoarece el a accesat un astfel de proiect. Cred că am reuşi să le facem gratuit şi, dacă vom putea să anvelopăm acolo unde există asociaţie de proprietari, vor realiza şi cei de aici, de lângă primărie, ce beneficiu ar putea avea.

Impact real: Aţi reuşit să stingeţi conflictul pe care îl aveaţi cu primarul de la Mălaia, care vă acuză că racolaţi copiii din satul Ciunget şi îi aduceţi să înveţe la Voineasa?
Gheorghe Stanciu: Conflictul s-a mai aplanat, deoarece şi-au dat şi dânşii seama că microbuzul şcolar circula legal pe raza localităţii Mălaia. În plus, aşa cum v-am mai spus, fiecare părinte este liber să-şi ducă copilul să înveţe unde doreşte, iar la Voineasa elevii au condiţii excelente ca să-şi desfăşoare activitatea.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.