Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Staiu: „Numai proiectul de alimentare cu apă costă 100 de miliarde de lei vechi”

Primarul comunei Şuşani, Gheorghe Staiu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele depuse, pentru care speră să primească finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Când va demara proiectul pentru construirea centrului de recuperare medicală din localitate, în ce mandat a demarat cele mai multe proiecte, dar şi cum arată o zi de lucru a primarului Gheorghe Staiu, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Dintre cele zece proiecte pe care le aveţi depuse la Ministerul Dezvoltării, care sunt prioritare pentru comunitatea din Şuşani?

Gheorghe Staiu: Dintre proiectele pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării ar trebui ca cel puţin patru dintre ele să fie finanţate. Proiectul de alimentare cu apă, proiectul de reabilitare a drumurilor şi modernizarea şcolilor sunt trei investiţii majore, cu valori destul de mari, în situaţia în care numai proiectul de alimentare cu apă costă 100 de miliarde de lei vechi. Însă, toate aceste proiecte sunt necesare comunităţii. Apa, canalizarea, asfaltul sau şcolile sunt utilităţi necesare atât pentru un trai decent, dar şi pentru a stopa migraţia, acest factor care influenţează scăderea populaţiei la sate. Referitor la alimentarea cu apă, noi suntem prinşi şi în master planul judeţului, dar lucrările care sunt cerute la Ministerul Dezvoltării nu se suprapun cu lucrările prinse în master planul judeţului. Proiectul de alimentare cu apă prin O.G. 28 cuprind înfiinţarea unui alt sistem pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri, o lucrare care va fi realizată paralel cu instalaţia veche de apă. Prin master planul judeţului se va demara înfiinţarea reţelei de canalizare, extinderea sistemului de alimentare cu apă în cătunul Anuţeşti, forarea a încă două puţuri şi punerea în funcţiune a reţelei. Tot prin O.G. 28 avem trei proiecte depuse pentru modernizarea şcolilor. Pentru satul Stoiculeşti există un proiect depus la Ministerul Dezvoltării pentru construirea unei noi locaţii din temelii, dar şi modernizarea şcolilor din satele Râmeşti şi Uşurei, care au nevoie urgentă de aceste lucrări. Proiectele acestea trebuie să primească finanţare.

 

Impact real: Pentru că iţele de la Guvern s-au încurcat în vederea finanţării proiectelor, cum se vor descurca oamenii fără apă, încă o vară?

Gheorghe Staiu: Aşa cum am stat o viaţă, mai putem aştepta un an. Ca peste tot, suntem la mâna lui Dumnezeu, în situaţia în care lunile de vară sunt mai secetoase. Singurul sat care este deficitar din punct de vedere al apei pe timp de vară este satul Stoiculeşti. Vara, aici nivelul apei din pânza freatică scade semnificativ. În acest sat s-au forat două puţuri de apă pe care comunitatea o poate folosi vara pentru animale, pentru uzul casnic sau pentru stingerea incendiilor.

 

Impact real: Localitatea Şuşani se poate plia condiţiilor impuse în programele europene, în vederea accesării fondurilor?

Gheorghe Staiu: Avem un proiect depus la Agenţia de Mediu în care sunt prevăzute lucrările de anvelopare a şcolii din centrul localităţii cu produse ecologice. Acesta este singurul proiect unde ne-am putut plia condiţiilor impuse.

 

Impact real: În ce mandat aţi demarat cele mai multe proiecte?

Gheorghe Staiu: În fiecare mandat am iniţiat câte un proiect. În primul mandat am finalizat asfaltarea drumului în zona Stoiculeşti şi, prin O.G.7 am construit 6 poduri de foarte mare importanţă pentru comunitate. Sunt lucruri pe care oamenii le-au văzut şi, ca dovadă, numărul voturilor de fiecare dată a fost pe măsura aşteptărilor. De când s-au construit aceste poduri nu mai sunt inundaţii la Şuşani. Prin comună trece pârâul Beica, un pârâu liniştit de obicei, dar, în momentul când plouă, fiind versanţii foarte aproape, are un debit atât de mare încât iese din matcă.

 

Impact real: Cum arată o zi de lucru a primarului Gheorghe Staiu?

Gheorghe Staiu: M-am obişnuit sa mă trezesc devreme, însă nici o zi nu seamănă cu cealaltă. Sunt zile când stau la primărie toată ziua, pentru că sunt documente pe care trebuie să le urmăresc şi să le semnez. Sunt şi zile pe care le fac pe drum, şi aste pentru că avem proiecte depuse pentru care trebuie să facem potecă pe la ministere. Dacă în localitate sunt lucrări pe teren, merg la şantiere sau la întâlnirea cu cetăţenii. Comunitatea are aşteptări mari de la primar. În principiu, oamenii îşi doresc ca în fruntea comunităţii să fie un om serios, care să nu facă politică şi să fie primarul tuturor.

 

Impact real: Este Şuşaniul o localitate bine gospodărită?

Gheorghe Staiu: Mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Important este ca guvernanţii noştri să lase de-o parte politicianismul şi să îşi concentreze efortul asupra nevoilor şi dezvoltării satelor acestei ţări, şi nu asupra nevoii personale de voturi. Şuşaniul este o aşezare de oameni gospodari şi cinstiţi, dar şi exigenţi, în acelaşi timp.

 

Impact real: Aţi depus şi proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere?

Gheorghe Staiu: Mai avem faza a doua de modernizare a drumurilor de interes local şi uliţelor săteşti, un proiect care cuprinde asfaltarea a 8 kilometri de uliţe, cu o valoare de 56 de miliarde de lei vechi. Este vorba despre 1.6 kilometri în satul Râmeşti, 1.2 kilometri în satul Şuşanii de Jos, 1.6 kilometri în Şuşanii de Sus, 0.9 kilometri în satul Stoiculesti şi 1.6 în satul Uşurei. Tot pentru asfaltare am mai depus proiect pentru modernizarea DC 54 Râmeşti-Lungeşti, care face legătura între comuna Şuşani şi comuna Lungeşti, pe o distanţă de 6.5 kilometri şi DC 63 Uşurei-Sârbi, care face legătura între comuna Şuşani şi Mădulari pe 3.4 kilometri, un proiect care însumează 9.9 kilometri şi care a fost şi el depus la Ministerul Dezvoltării pentru finanţare. Un alt proiect cuprinde construirea a şase poduri peste râul Beica, Pod la Boţea, în satul Uşurei, pod La Sârbi, în satul Sârbi, Pod Linia Mică-Răuţ în Şuşanii de Sus, pod în cătunul Anunţeşti, în Şuşanii de Jos, pod La Găgilă, în satul Şuşanii de Sus şi pod în punctul La Hotar, în satul Uşurei. Cu aceste trei proiecte vom închide infrastructura rutieră la Şuşani.

 

Impact real: În prezent ce lucrări se desfăşoară la Şuşani?

Gheorghe Staiu: Avem un proiect care prevede asfaltarea drumurilor, iar stadiul lucrărilor a ajuns la faza de reprofilare a rigolelor. Investiţia se face cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării, FIIND realizată în procent de 92%. Lucrările fac parte din proiectul de modernizare a drumurilor de interes local pe o lungime de 6,2 kilometri. Când văd asfalt pe uliţe am o stare de mulţumire pe care nu o pod descrie în cuvinte.

 

Impact real: Când se vor amplasa rachetele antigrindină la Şuşani?

Gheorghe Staiu: Avem contract semnat cu Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină, în vederea amplasării pe raza localităţii a unui dispozitiv de rachete antigrindină. Se amplasează mai întâi la Mădulari, după care va urma Şuşaniul. Însă, în urma vizitei reprezentanţilor Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină s-a decis mutarea amplasamentului.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.