Gheorghe Staiu, până mai ieri un liberal convins, este astăzi mâhnit de atitudinea unor consilieri judeţeni ACL, care adunau pe vremuri mii de voturi de la Şuşani. Acum, primarul Staiu promite, îndârjit, că va lupta împotriva foştilor săi aliaţi. Consideră că trecerea în „baraca” PSD nu a fost o întâmplare, atâta timp cât tot sudul judeţului este roşu. Respectă locul natal şi comunitatea care de fiecare dată i-a fost aproape, indiferent de culoarea politică pe care a avut-o.
Impact real: Ce v-a determinat să treceţi la PSD?
Gheorghe Staiu: Trecerea mea nu a fost o întâmplare, pentru că sudul judeţului, ştim cu toţii, este mai mult roşu. Cetăţenii au fost de acord, în urma unui sondaj, cu trecerea mea la PSD şi sperăm ca acest Guvern să ne ajute. Noi, primarii, suntem cei care dăm piept primii cu cetăţenii, noi suntem cei care luăm prima reacţie de mulţumire sau de nemulţumire de la cetăţeanul care, să nu uităm, este suprem şi faţă de noi, şi faţă de liderii politici de la judeţ şi faţă de preşedintele ţări. Oamenii, când ne aleg pe noi, poate 10% dintre votanţi, ştiu ce înseamnă culoarea politică. Ei aleg omul pentru a-i reprezenta mai departe. Cineva dintre consilierii judeţeni ne făcea trădători. Nu noi suntem trădători, ei ne-au împins să facem acest pas, lipsa sprijinului pe care trebuia să-l primim din partea liderilor a fost motivul adevărat. Mulţi dintre aceşti lideri de partid sunt acolo şi datorită numărului
de voturi pe care l-au primit din comunităţile noastre, graţie nouă, primarilor, pentru că cei de la judeţ sunt necunoscuţi în satele noastre. Nimeni nu ştie cine-i Buican sau Bulacu, ei au trecut prin comună doar atunci când au avut nevoie şi, în secunda doi, când au plecat, sunt şterşi, nu sunt reţinuţi, pentru că nu au o activitate care să-şi lase amprenta asupra comunităţii. Tot primarul este cel care merge cu proiectele şi le rezolvă sau nu, în funcţie de cum este primit pe la uşile ministerelor şi de susţinerea pe care o are de la liderul de partid. Am văzut în şedinţa de Consiliu Judeţean din data de 30 octombrie cum un consilier judeţean cerea cu atâta vehemenţă ca noi, cei care am trecut la PSD, să primim „zero lei”, inconştienţi fiind că banii aceia nu erau pentru mine, Staiu sau Băluţă. Consider că, dacă eu am greşit, ca primar, sunt de acord să mă sancţionezi pe mine, personal, Gheorghe Staiu, dar nu comunitatea din Şuşani.
Impact real: În situaţia de acum, ce vă supără?
Gheorghe Staiu: Atitudinea unor consilieri judeţeni, care, în trecut, au luat mii de voturi de la Şuşani. Întotdeauna trebuie să te gândeşti la ce a fost, nu la ce este. Trebuie să te gândeşti că eşti acum „cineva” şi datorită voturilor de la Şuşani sau de la Vaideeni, de la toate localităţile care au primit „zero lei”. S-a văzut că este o răzbunare a unui perdant. Din păcate, preşedinţia Consiliul Judeţean nu se câştigă aşa, iar dacă domnul Buican aşa consideră, cred că greşeşte. A pierdut una dintre cele mai importante localităţi. Patru localităţi din nordul judeţului nu fac cât una din sud. Nu a ştiut domnul Buican să ţină de noi şi de aceea ne-a pierdut. Dacă dumnealui apleca urechea şi afla problemele din teritoriu, trebuia să se gândească şi că această comunitate i-a dat 70% dintre voturi şi trebuia să întoarcă serviciul pe măsură. Înainte să fiu eu primar liberal, PNL intra aici
doar cu un consilier, maxim doi, în timp ce acum a intrat cu 8 consilieri. A fost diferenţă mare, cu toate că a existat atunci USL. Acest lucru m-a deranjat. Această reacţie, de a ne tăia banii, m-a îndârjit şi voi lupta dublu faţă de până acum, voi demonstra că nu vor mai avea sorţi de izbândă cei din PNL în această comună, atâta timp cât eu voi fi primar.
Impact real: Plecarea dumneavoastră din PNL se poate numi „trădare”?
Gheorghe Staiu: Eu cred că am ieşit din partid pe uşa din faţă, aşa cum am şi intrat. Am plecat pe fondul nemulţumirii. Nu am ieşit pe uşa din dos, consider că nu am trădat. Înainte de a face pasul i-am aşteptat, dar nu s-a sinchisit nici unul să vină şi să stea de vorbă cum mine.
Impact real: Împreună cu dumneavoastră, câţi dintre consilierii locali au „sărit” şi ei în barca PSD?
Gheorghe Staiu: Au mers către PSD cinci consilieri, astfel încât am format majoritatea în Consiliul Local, nu atât de stabilă pe cât mi-o doream, dar, pentru proiectele pe care le propun, nefiind împotriva comunităţii, sper că vor vota şi cei din opoziţie. Nu sunt proiecte care vizează politicul, sunt obiective care vizează dezvoltarea localităţii. Discuţii contradictorii au fost, doar că, având majoritate absolută, nu mi s-a întâmplat să nu treacă un anumit proiect.
Impact real: În primul tur ale alegerilor aţi avut un procent destul de bun. În turul doi, la ce să ne aşteptăm?
Gheorghe Staiu: Am scos pentru PSD 61,8%. Restul nu mă interesează, oricum, este nesemnificativ. La noi în comună, preşedintele nostru este Ponta, şi asta a demonstrat esenţialul. Comunitatea mă urmează îndeaproape şi, indiferent la ce partid trec mâine, este alături de mine.
Impact real: O dată cu trecerea la PSD, şi comunitatea din Şuşani este acum roşie, în mare parte. Cât de bine ar fi cu Ponta la Cotroceni?
Gheorghe Staiu: Din punctul meu de vedere, şi din discuţiile simple pe care le-am purtat cu cetăţenii, am ajuns la concluzia că lumea fuge de PDL, de Blaga, Boc şi este conştientă că, pe aceeaşi undă, vor veni apoi şi Băsescu, şi Udrea, care sunt de nedezlipit. Noi am făcut un proiect pe timpul PDL, iar problema mea cea mai importantă, aşa cum le-am spus şi liderilor din PNL şi PDL, este să-mi rezolve alimentarea cu apă, să putem intra şi noi astfel în rândul comunelor unde funcţionează reţeaua de apă, să putem iniţia proiectul pentru canalizare şi să trăim decent.
Impact real: Atitudinea consilierilor judeţeni faţă de primarii care au trecut în „barca” PSD la şedinţa din data de 30 octombrie a fost una corectă?
Gheorghe Staiu: Sunt total dezamăgit, au fost de cea mai joasă speţă, nu am cum să-i caracterizez. Le spun doar să le fie ruşine şi aştept să-i văd în comuna Şuşani. Nu cred că mai au curajul să vină vreodată şi să spună că ei au ajutat comunitatea aceasta, pentru că puţinul acela, de 1,5 miliarde de lei era pentru pietruire, nu era pentru steaguri.
Impact real: În ce mandat aţi demarat cele mai multe proiecte?
Gheorghe Staiu: În fiecare mandat am iniţiat câte un proiect. În primul mandat am finalizat asfaltarea drumului în zona Stoiculeşti şi pe OG 7 am construit 6 poduri de foarte mare importanţă pentru comunitate. Sunt lucruri pe care oamenii le-au văzut şi, ca dovadă, numărul voturilor de fiecare dată a fost pe măsura aşteptărilor. De când s-au construit aceste poduri nu mai sunt inundaţii în Şuşani. Prin comună trece pârâul Beica, un pârâu liniştit de obicei, dar, în momentul când plouă, fiind versanţii foarte aproape, are un debit atât de mare încât iese din matcă.
Impact real: Agenţia SAPARD v-a calculat penalităţi pentru lucrările la proiectul reţelei de apă. Care este soluţia pentru această problemă şi ce v-a promis PSD?
Gheorghe Staiu: Reţeaua de apa este într-adevăr singurul lucru care obturează, cumva, bunul mers al comunităţii. În rest, proiectul este finalizat. Mai avem un proiect tehnic în valoare de 14 miliarde de lei vechi, bani suficienţi pentru punerea în funcţiune a alimentării cu apă. Soluţia ar fi să punem instalaţia în funcţiune, după care să chemăm din nou Agenţia SAPARD, care ar putea să renunţe la penalităţi, în aceste condiţii. Fiind la acest partid, mult mai mare, mi-au promis că şi comunitatea din Şuşani va avea apă. Am ales acest partid pe ideea că trebuie să încerc şi aici, cu speranţa că şi această localitate va fi luată în seamă.
Impact real: Aveţi vreun proiect la care, indiferent de situaţie, nu doriţi să renunţaţi?
Gheorghe Staiu: La nici un proiect nu voi renunţa, dar îmi doresc, pentru comunitatea de aici, un cămin de bătrâni. Dacă voi reuşi, prin CNI, demararea unui astfel de proiect, va veni ca o „mană cerească” pentru localitate, deoarece avem aici foarte mulţi bătrâni, iar copiii multora sunt oameni cu bani, dar care lucrează prin străinătate şi sunt hotărâţi să pună ei diferenţa, în situaţia în care costurile de întreţinere depăşesc pensia beneficiarilor. Avem oameni care au activat ca profesori, din mâinile lor au ieşit medici, miniştri, şi astăzi abia îşi mai duc zilele, sunt singuri şi neputincioşi. Pentru ei aş face acest proiect. CNI funcţionează din fonduri guvernamentale, iar dacă mie îmi va fi aprobat proiectul, din toate calculele mele, am să-i pot găsi sustenabilitatea. Copiii multor bătrâni mă sună şi mă întreabă de ei, pentru că, de multe ori, bătrânii nu mai pot răspunde nici la
telefon, din diverse motive. Atât de mult îmi doresc proiectul acesta că, indiferent ce aş auzi, nu pot să dau înapoi.
Impact real: Care a fost valoarea pagubelor, estimată în urma calamităţilor?
Gheorghe Staiu: Noi nu am primit nici un leu pentru situaţiile de urgenţă, în urma calamităţilor. Au fost atâtea probleme în alte localităţi, încât am zis să ia acelea care merită cu adevărat, noi ne-am descurcat. Avem un utilaj la primărie, cu care am decolmatat unde au fost probleme. Am avut un pod rup pe care l-am reparat în două zile, pentru că am închiriat o macara, am avut nişte grinzi în comună şi le-am montat. Pentru balast am cerut 700 de milioane de lei vechi, dar nu ştiu dacă ni se vor da. În situaţia în care am văzut că nu există bani, şi unele comunităţi suferă cu adevărat, am gândit şi cu inima, astfel că am renunţat să cer bani pentru calamităţi. Am fost contactat de prefect în perioada aceea, i-am spus că noi nu suntem în situaţii extreme, maşinile pot circula pe drum, podul îl reparasem şi i-am spus să dea bani la comunităţile care sunt în situaţii extreme. Nu am cerut bani decât pentru pietruire, deşi am mai balastat o porţiune şi din resurse proprii. Dacă fac un calcul la toată piatra care mi-a fost luată de pe drum, valoarea pagubelor este de câteva miliarde de lei. Până în momentul de faţă, în proporţie de 50% am reuşit să readucem localitatea la normal.