Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Staiu: Cei 200 de copii sunt in permanent pericol, cu microbuzul

primarGheorghe Staiu se mândreşte cu faptul că Şuşaniul este o comună cu oameni respectuoşi, frumoşi şi gospodari. Spune că a fi primar este o experienţă unică, la care este forte greu să ajungi. Nu este de acord cu directivele Uniunii Europene, trasate autorităţilor române, în vederea alinierii la preţurile pentru utilităţi şi combustibil, atâta timp cât românii au cele mai mici salarii din Europa. Este mâhnit de faptul că nici una dintre autorităţile judeţene nu a venit să vadă în ce condiţii fac naveta copiii de la Şuşani până la şcoală, aşa că s-a hotărât ca, din toamnă, să interzică transportul elevilor cu microbuzul care îi duce la şcoală.

Impact Real: Conform ultimei rectificări bugetare, Primăriei Şuşani nu i-a revenit nici un ban, asta în contextul în care în localitate există un proiect pe O.G. 28, aflat în curs de execuţie, şi care are o vechime apreciabilă. Credeţi că localitatea pe care o conduceţi este din nou marginalizată?
Gheorghe Staiu: Aruncând o privire la sumele repartizate de la Ministerul Dezvoltării, putem observa că primarii liberali au primit de două ori mai multe fonduri decât aleşii social-democraţi din acest judeţ. Eu aveam nevoie de numai 1,1 miliarde de lei, cu care să achit datoria constructorului şi  să pot, astfel, continua lucrarea de asfaltare pe tronsonul de drum care era deja pregătit. Până la următoarea rectificare, cu siguranţă lucrarea începută se va degrada. Sunt scârbit de jocurile acestea ieftine, şi nu le găsesc vină celor de la PNL: cinste lor, îşi apără primarii. Între timp, însă, mă întreb ce fac social-democraţii noştri? Ai mei sunt prea ocupaţi cu alegerile care vor avea loc în septembrie, să se mai intereseze de altceva.

Impact Real: Aflat în situaţia aceasta, regretaţi că aţi trecut la PSD?
Gheorghe Staiu: Reţeaua de apă a fost o mare problemă a localităţii, moştenită din anul 2003, cu un an înainte de a ajunge eu primar. În toţi aceşti ani am fost legat de mâini şi de picioare, din cauza acestei situaţii, cu Agenţia SAPARD. Nimeni nu voia să ne ajute, şi am făcut atunci pasul către PSD cu condiţia să fiu ajutat, să mi se ia această povară de pe umeri. S-au ţinut de cuvânt şi m-au salvat, au ajutat localitatea noastră. Nu pot să regret că am trecut la PSD, pentru că mi-am atins obiectivele, am scăpat de o datorie istorică. Mai mult, faptul că se asfaltează acest drum judeţean, extrem de important pentru această localitate mă face să fiu foarte mulţumit. Cu toate acestea, trebuie să spun că organizaţia PSD, la Vâlcea, este în cădere liberă.

Impact Real: În situaţia în care PNL va veni cu promisiuni, că vă vor sprijini cu alocarea anumitor fonduri, în vederea demarării proiectelor pentru cetăţenii acestei localităţi, aţi fik dispus să treceţi din nou la ei?
Gheorghe Staiu Pentru noua campanie nu mă pot pronunţa de acum, pentru că nu vreau să fiu tratat ca un traseist. Nu se ştie, însă, niciodată, ce se poate întâmpla. Atâta timp cât nu se alocă fonduri pentru finalizarea proiectelor acestei localităţi, nu cred că voi mai sta, şi asta pentru că nu urmăresc să ajung parlamentar. Aici, cetăţenii mă votează pe mine, ca om, şi votează la recomandarea pe care o fac eu. Din poziţia de liberal, la o campaniile precedente am adus un punctaj peste aşteptări, într-o zonă roşie. La scurt timp am trecut la PSD şi, surprinzător, comuna a devenit roşie. În caz că dau istoria înapoi şi urmăresc ciclul alegerilor, se va vedea cum au oscilat scorurile. Aceste rezultate se pot vedea pentru că, în organizaţiile de partid din judeţ, pe toţi pereţii sunt afişate grafice cu evoluţiile fiecărei localităţi, după alegeri. O dată cu alocarea de fonduri, conform ultimei rectificări
bugetare, Primăriei Şuşani nu i s-a dat nici un leu, mi-au arătat pisica şi acum, şi în luna decembrie, iar acest lucru nu este bine.

Impact Real: Aţi reuşit ca, o dată cu trecerea la PSD, să menţineţi majoritatea în Consiliul Local?
Gheorghe Staiu: Eu am avut cei mai mulţi consilieri PNL, şi asta s-a întâmplat în situaţia în care am candidat doar din partea PNL, nu a USL, şi am avut 8 consilieri. Dintre aceştia, 5 au venit cu mine, la PSD. O dată trecut în barca cealaltă, mi-am făcut imediat majoritate. Nu întâmpin obstacole în demararea proiectelor, doar că, uneori, se mai găseşte câte un „Gică contra”, dar acest aspect îl găsesc ca pe ceva normal.

Impact Real: Ce investiţii începute „zac” acum, din lipsa fondurilor?
Gheorghe Staiu: Investiţiile demarate cu bani de la stat se finalizează foarte greu. Pe O.G. 28 mai avem în lucru o bază sportivă. Proiectul a început în 2009, dar nu am primit nici un leu, doar cota de cofinanţare de la Consiliul Judeţean; am reuşit din bugetul local să finanţăm nişte lucrări. Valoarea totală a lucrărilor este de 6 miliarde de lei vechi. Avem ridicate vestiarele, dar avem nevoie de fonduri pentru utilizarea lor şi amenajarea gazonului. Nu sunt de acord cu astfel de finanţări, pentru că, timp de 12 ani am fost puşi la zid şi am avut interzis la accesarea fondurilor europene.

Impact Real: Organizaţia PSD Vâlcea credeţi că va mai fi din nou la butoane?
Gheorghe Staiu: Suntem în cădere, încet şi sigur. Amândoi liderii PSD sunt prieteni cu mine, dar consider că pălăria este mai mare decât ei. Este nevoie de cineva care să-l înfrunte pe Buican. Pe data de 18 iunie vor veni să reconfirme organizaţia PSD la Şuşani, şi atunci voi fi deschis în a informa corect conducerea partidului, aşa cum se văd lucrurile din Şuşani.

Impact Real: Finalizarea asfaltării drumului judeţean va schimba imaginea localităţii?
Gheorghe Staiu: Atât de mult mi-aş dori ca localitatea să se dezvolte, încât nu cred că pot să explic în cuvinte. Ţin foarte mult, şi datorită faptului că afacerile familiei mele sunt şi în comuna aceasta. Şuşaniul este o comună cu oameni respectuoşi, frumoşi şi foarte gospodari, dar care a fost vitregită datorită sistemului. Ba nu primeam fonduri, ba drumul judeţean a fost foarte greu de făcut, ba au intervenit alte diferite probleme politice şi administrative. Singurii care au simţit toate aceste probleme au fost cetăţenii. După finalizarea asfaltării drumului judeţean, localitate se va schimba total.

Impact Real: Satele îmbătrânesc într-un ritm alert, deoarece tinerii au plecat la muncă, în străinătate. Ce i-ar putea întoarce acasă?
Gheorghe Staiu: Îmi pare rău, dar nu-i condamn. Sistemul de acolo nu se compară cu ce este la noi. Una dintre directivele Uniunii Europene, trasată autorităţilor române este alinierea preţurilor la utilităţi, dar şi la combustibil. Dacă, astăzi, la Şuşani, preţul apei este accesibil cetăţeanului, o dată preluat în administrarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, tariful va sări cu mult faţă de posibilitatea bieţilor oameni, care trăiesc dintr-o amărâtă de pensie. Pentru unii pare a fi un lucru cât se poate de firesc, doar facem parte din UE. Adevărul este, însă, altul: românii au cele mai mici salarii din Europa, iar o aliniere a preturilor este, din acest punct de vedere, profund nedreaptă.

Impact Real: Avem localităţi unde primarii au atras investitori, în vederea înfiinţări de noi locuri de muncă dar, din păcate, tinerii nu au dat buzna să se angajeze. Dacă mâine ar veni un investitor, s-ar putea găsi forţă de muncă, la Şuşani?
Gheorghe Staiu: Pe acei investitori i-aş invita în zona de sud a judeţului. Aici, oamenii sunt harnici. Oricând se pot găsi soluţii, nu cred că există vreo problemă care să nu aibă rezolvare, atâta timp cât priveşte nivelul de trai din comunitate. În momentul în care ar veni un investitor şi ar solicita pământ, iar primăria nu ar deţine suprafaţa solicitată, aş aduna toată comunitatea şi le-aş propune ca, pe unul dintre izlazuri să se construiască fabrica, şi imposibil să nu se rezolve, dacă poporul vrea. Dar, atenţie la piedicile puse de opozanţi, pentru că, în momentul în care eşti pregătit să iei hotărârea, opoziţia, în primă fază, trage ideile principale, le exploatează în teritoriu, discutând cu cetăţenii într-un alt sens, cum că primarul ar vrea să câştige mai mulţi bani prin acel proiect, apoi se va opune ştiind că dă bine la populaţie, în aşa fel încât să îţi creeze o imagine
negativă.

Impact Real: Datorită faptului că localitatea a fost marginalizată, din punctul de vedere al investiţiilor, care este problema care nu mai poate fi tergiversată, la Şuşani?
Gheorghe Staiu: Această localitate a fost vitregită de fonduri, iar proiectele au bătut pasul pe loc. Problema pe care o am este transportul copiilor, deoarece sunt în permanent pericol, în drum spre şcoală. Copiii sunt transportaţi zilnic precum sardelele, în microbuzul care îi duce la şcoală. O dată cu comasarea şcolilor, transportul celor peste 200 de elevi spre cele două şcoli, cu doar un singur microbuz şcolar, ridică în fiecare zi o problemă destul de serioasă. Am obosit la câte porţi am bătut, şi prea târziu mi-am dat seama că pe autorităţile competente la nivel de judeţ în rezolvarea cazului de la Şuşani le „doare în cot”. Nimeni nu a venit să vadă în ce condiţii transport eu copiii la şcoală. Dacă situaţia microbuzului nu va fi rezolvată, voi interzice transportul copiilor, iar pe şcoli voi pune lacăt.

Impact Real: Trecând peste toate problemele care sunt într-o localitate, ce înseamnă a fi primar al comunei Şuşani?
Gheorghe Staiu: Dincolo de toţi banii, a fi primar este o experienţă unică, la care este forte greu să ajungi.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.